С промените в НК няма да се носи наказателна отговорност за всяко неизпълнение на договор

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6717165 С промените в НК няма да се носи наказателна отговорност за всяко неизпълнение на договор С промените в НК няма да се носи наказателна отговорност за всяко неизпълнение на договор www.24chasa.bg

Сега наказателно се преследват

длъжностни лица от частния сектор

за непредпазлива безстопанственост.

Защо да не се преследват

умишлените престъпления

на длъжностните лица

в частния сектор, довели до

значителни вредни последици?

ИЗРАЗЕНИ бяха съмнения, че с последните промени в Наказателния кодекс (НК), с които се уеднаквява режимът на т.нар. корупционни престъпления, така че наказателноправните норми да се прилагат както за длъжностни лица от публичния сектор, така и за длъжностни лица от частния сектор, се дава възможност да бъде наказателно преследван всеки търговец за всяко неизпълнение на договор.

Ще се върна малко назад в историята. В наказателното законотворчество имаше известни промени, които засягаха материята за т. нар. необезпечени банкови кредити. Има две коренно противоположни тези по въпроса да се криминализира ли тази банкова дейност. В резултат през годините предоставянето на необезпечен банков кредит и последващото неиздължаване или беше престъпление, или оставаше извън уредбата на особената част на НК (както е и в момента). През 1997 г. в “Държавен вестник”, бр. 62, е обнародвана редакция на чл. 220, ал. 3 от НК. Там бе посочено, че се криминализира следното деяние: длъжностно лице, което е разрешило отпускането на кредит без надлежно обезпечение и кредитът е останал неиздължен. Няколко години по-късно - през 2001 г., тази редакция на ал. 3 на чл. 220 от НК е отменена. Всички виждат какво се случи с вложенията на гражданите в някои търговски банки през 2014 г.

Припомням този случай, защото той много напомня за настоящата ситуация. По повод предложените от правителството изменения и допълнения на НК са налице различни становища. Според едното се криминализира гражданският оборот, според другото – промените са необходими. Според едното становище разпоредбите са пречка за свободната стопанска инициатива, според другото – те са необходима защита за икономически по-слабата част от населението.

Съществува виждане, че разпоредбата на чл. 282, ал. 2 НК така, както е предложена, създава условия да не може да се разграничи наказателната отговорност на длъжностното лице, от една страна, и неговата административна и дисциплинарна отговорност, от друга. Основният критерий, който разграничава престъплението от дисциплинарните и административни нарушения са характерът и степента на обществената му опасност. Дисциплинарните и административни нарушения по правило са с по-ниска степен на обществена опасност. Характерът на обществената опасност е качествена определеност и сочи в каква насока и как престъплението оказва отрицателно въздействие.

Тази определеност е различна при дисциплинарните и административни нарушения. Има огромна по обем съдебна практика, която да служи като ориентир в процеса на това разграничаване.

Същите аргументи могат да се използват и по отношение на чл. 221 НК. Ако се постави въпросът деянието престъпно ли е, или осъществява деликт (основание за ангажиране на гражданска отговорност), отново следва конкретно да се преценят характерът и степента на обществената му опасност. Няма да се носи наказателна отговорност за всяко неизпълнение на договор. Това е така най-малкото по две причини. Първо, трябва да има пряк умисъл за деянието.

Второ, да са причинени значителни вредни последици. На следващо място, и в момента има действащи текстове от НК, които обхващат деяния в частния сектор. Например при непредпазливата безстопанственост (длъжностно лице, което не положи достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването, или запазването на поверенето му имущество или за възложената му работа и от това последват значителни щети) и в момента може да бъде преследвано по наказателен ред всяко длъжностно лице, вкл. и от частния сектор. Защо тогава при престъпления с по-висока степен на обществена опасност, каквито са умишлените по предложения текст на чл. 221, ал. 1 НК, да не може да се ангажира наказателната отговорност на дееца?

Има солидна съдебна практика за управители или ръководители на търговски дружества, които са 100% собственост на общината или са основани на частен капитал, че те не носят наказателна отговорност по чл. 282 и сл. НК. Това е така, защото чл. 282 и сл. от НК попадат в глава осма от НК, озаглавена “Престъпления против дейността на държавни органи, обществени организации и лица, изпълняващи публични функции”. Пример в това отношение са неуспешните дела срещу управителите на редица частни търговски банки, които в периода 1992 г.-1998 г. бяха източени.

На последно място трябва да има яснота, че настоящите промени в НК са следствие и от препоръка №7 от доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка за изготвяне на пътна карта и изпълнение на препоръката на Службата за подкрепа на структурната реформа за прилагане на корупционните престъпления за длъжностните лица в частния сектор по същия начин, както за длъжностните лица в публичния сектор и държавните институции и др.

Авторът е зам.-министър на правосъдието

Други от Мнения

Мадлен Алгафари: Натоварен с очаквания? Психотичен? Стресираща публичност? Всеки случай е различен

Не съществува отговор защо се самоубиват децата на популярните хора. Съществува отговор защо се е самоубил този или онзи човек. Просто такива обобщени изводи е крайно непрофесионално да се правят. Всеки човек е изключително индивидуален. Естествено, ние винаги можем да кажем: “Да, те са презадоволени, недореализирани и преследвани от страха,

Над 4 милиона европейци гласуваха “за” и “против” смяната на времето. Май 2/3 са за премахването му

2 милиона европейци са дали своя вот на сайта на Европейската комисия, където до вчера гражданите на ЕС гласуваха “за” и “против” смяната между лятно и зимно часово време. Анкетата целеше да се проучи как хората преживяват лятното часово време, дали искат да го запазят, или да премахнат съществуващата уредба и защо,

Джамбазки очиства червените - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж предишните карикатури

Патриарх Неофит: Да възпеем и прославим отново славното Успение Богородично

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Успение Богородично помести сайтът на Българската партиаршия bg-patriarshia.bg. В него се казва: Ще отворя уста и ще се изпълнят те с Дух, и слово ще изрека на Царицата-майка, и светло тържествуващ ще се явя, и радостно чудесата ѝ ще възпея Ваше Високопреосвещенство, Ваши Преосвещенства,

Сценарии: прекроени граници могат да зачеркнат мира на Балканите

Всяка евентуална промяна на границите на Балканите ще събуди разни опасности и реакции, които много лесно биха могли да предизвикат сериозна дестабилизация в региона, предупреждават експерти по сигурността. Сръбският президент Александър Вучич и външният министър Ивица Дачич от известно време открито представят идеи за разделяне на Косово.

Визия за БСП - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж предишните карикатури

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

“Аркус” е спечелила в процедурата за охрана преди служебното правителство

ПРАВО НА ОТГОВОР “Аркус” е спечелила в процедурата за охрана преди служебното правителство Пиша ви по повод статията “Дали на Очите да охранява митническо бюро при служебното правителство”, публикувана в брой 218 на в. “24 часа” от 11 август 2018 г., в която се съобщава, че “договорите са подписани на 9 февруари 2017 г.

Коментар на седмицата №3: Какво дарява Бенчо на БСП - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал почти 44 000 прочитания: Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж предишните карикатури ТУК!

Писмо до един емигрант

Да върнем бегълците от родината с гигантско емигрантско-полицейско хоро Здравей, българино! Хелоу, бонжур и мархаба. Пише ти служителят по писмата, които се разпращат до емигрантите с молба да се върнат в родината. Аз всъщност съм назначен да ги пиша, за разпращането си има отделен милиционер. Направиха ни много хубава агенция – Агенция за

САЩ въвличат Русия в оръжейна надпревара

Сред главните цели на новите американски санкции срещу Русия е да бъде отслабен нейният отбранителен потенциал. И явно не само чрез забраната на Вашингтон да се доставя на Москва продукция с двойно предназначение. Военачалниците от САЩ реализират днес по-мащабна задача за въздействие върху военната машина на Руската федерация.

Георги Пирински: Защитихме прагове на заплащане в целия ЕС, и то равни за мъже и жени

Важно е да се осигури устойчива финансова рамка в интерес на гражданите и на реалната икономика Изборите у нас за Европейски парламент ще са на 26 май 2019 г. Месеци преди края на мандата “24 часа” попита 17-те представители на България в Европарламента какво свършиха. Зададохме им 2 въпроса: 1. Какво направихте в Брюксел за ЕС като цяло? 2.

Какво дарява Бенчо на БСП - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж предишните карикатури

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber