С промените в НК няма да се носи наказателна отговорност за всяко неизпълнение на договор

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6717165 С промените в НК няма да се носи наказателна отговорност за всяко неизпълнение на договор С промените в НК няма да се носи наказателна отговорност за всяко неизпълнение на договор www.24chasa.bg

Сега наказателно се преследват

длъжностни лица от частния сектор

за непредпазлива безстопанственост.

Защо да не се преследват

умишлените престъпления

на длъжностните лица

в частния сектор, довели до

значителни вредни последици?

ИЗРАЗЕНИ бяха съмнения, че с последните промени в Наказателния кодекс (НК), с които се уеднаквява режимът на т.нар. корупционни престъпления, така че наказателноправните норми да се прилагат както за длъжностни лица от публичния сектор, така и за длъжностни лица от частния сектор, се дава възможност да бъде наказателно преследван всеки търговец за всяко неизпълнение на договор.

Ще се върна малко назад в историята. В наказателното законотворчество имаше известни промени, които засягаха материята за т. нар. необезпечени банкови кредити. Има две коренно противоположни тези по въпроса да се криминализира ли тази банкова дейност. В резултат през годините предоставянето на необезпечен банков кредит и последващото неиздължаване или беше престъпление, или оставаше извън уредбата на особената част на НК (както е и в момента). През 1997 г. в “Държавен вестник”, бр. 62, е обнародвана редакция на чл. 220, ал. 3 от НК. Там бе посочено, че се криминализира следното деяние: длъжностно лице, което е разрешило отпускането на кредит без надлежно обезпечение и кредитът е останал неиздължен. Няколко години по-късно - през 2001 г., тази редакция на ал. 3 на чл. 220 от НК е отменена. Всички виждат какво се случи с вложенията на гражданите в някои търговски банки през 2014 г.

Припомням този случай, защото той много напомня за настоящата ситуация. По повод предложените от правителството изменения и допълнения на НК са налице различни становища. Според едното се криминализира гражданският оборот, според другото – промените са необходими. Според едното становище разпоредбите са пречка за свободната стопанска инициатива, според другото – те са необходима защита за икономически по-слабата част от населението.

Съществува виждане, че разпоредбата на чл. 282, ал. 2 НК така, както е предложена, създава условия да не може да се разграничи наказателната отговорност на длъжностното лице, от една страна, и неговата административна и дисциплинарна отговорност, от друга. Основният критерий, който разграничава престъплението от дисциплинарните и административни нарушения са характерът и степента на обществената му опасност. Дисциплинарните и административни нарушения по правило са с по-ниска степен на обществена опасност. Характерът на обществената опасност е качествена определеност и сочи в каква насока и как престъплението оказва отрицателно въздействие.

Тази определеност е различна при дисциплинарните и административни нарушения. Има огромна по обем съдебна практика, която да служи като ориентир в процеса на това разграничаване.

Същите аргументи могат да се използват и по отношение на чл. 221 НК. Ако се постави въпросът деянието престъпно ли е, или осъществява деликт (основание за ангажиране на гражданска отговорност), отново следва конкретно да се преценят характерът и степента на обществената му опасност. Няма да се носи наказателна отговорност за всяко неизпълнение на договор. Това е така най-малкото по две причини. Първо, трябва да има пряк умисъл за деянието.

Второ, да са причинени значителни вредни последици. На следващо място, и в момента има действащи текстове от НК, които обхващат деяния в частния сектор. Например при непредпазливата безстопанственост (длъжностно лице, което не положи достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването, или запазването на поверенето му имущество или за възложената му работа и от това последват значителни щети) и в момента може да бъде преследвано по наказателен ред всяко длъжностно лице, вкл. и от частния сектор. Защо тогава при престъпления с по-висока степен на обществена опасност, каквито са умишлените по предложения текст на чл. 221, ал. 1 НК, да не може да се ангажира наказателната отговорност на дееца?

Има солидна съдебна практика за управители или ръководители на търговски дружества, които са 100% собственост на общината или са основани на частен капитал, че те не носят наказателна отговорност по чл. 282 и сл. НК. Това е така, защото чл. 282 и сл. от НК попадат в глава осма от НК, озаглавена “Престъпления против дейността на държавни органи, обществени организации и лица, изпълняващи публични функции”. Пример в това отношение са неуспешните дела срещу управителите на редица частни търговски банки, които в периода 1992 г.-1998 г. бяха източени.

На последно място трябва да има яснота, че настоящите промени в НК са следствие и от препоръка №7 от доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка за изготвяне на пътна карта и изпълнение на препоръката на Службата за подкрепа на структурната реформа за прилагане на корупционните престъпления за длъжностните лица в частния сектор по същия начин, както за длъжностните лица в публичния сектор и държавните институции и др.

Авторът е зам.-министър на правосъдието

Други от Мнения

Как заради личните данни не станах нигерийска принцеса

Или къде да прочетем и разберем какво означава GDPR Оня ден получих писмо от един нигерийски принц. Кевин Ноголункнк. С две думи, оказа се, че имаме общ братовчед, който е умрял богат и сега Кевин иска да ми прати половината богатство, което той завещал на нас двамата. За целта обаче му трябваха някои мои данни.

Дума на седмицата - матура

Дадоха на всички точка за въпроса без верен отговор Матура е думата, която употребиха по сто пъти хиляди семейства тази седмица. И то не само защото 51 138 абитуриенти се явиха на държавен зрелостен изпит по български език и литература. Вълнението в този случай щеше да е напълно в рамките на нормалното предвид факта,

Може ли нещо да спре услугите на чуждестранните правителства за Тръмп?

Първо дойде новината, че китайска държавна компания се е съгласила да съдейства при изпълнението на индонезийски проект, който ще включва хотел и голф игрище с марката на Доналд Тръмп. След това, няколко дни по-късно, президентът съобщи в Туитър, че администрацията му ще облекчи санкциите срещу китайски производител на смартфони, обвинен в шпионаж.

Патриарх Неофит: Наследници сме на велики предци - титани на духа

Представяме ви обръщението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост пред Народната библиотека в София  УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, УВАЖАЕМА Г-ЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ, УВАЖАЕМА Г-ЖО ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ,

Румен Радев: За да постигнем свободата, трябва да владеем словото (Цялата реч)

Представяме ви цялото слово на президента Румен Радев по случай 24 май- Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, което беше прочетено пред пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Уважаема г-жо кмет на София, Уважаеми г-н заместник-председател на Народното събрание,

Меркел ще посети Китай на фона на голямата търговска заплаха, отправена от Тръмп

Германският канцлер Ангела Меркел ще бъде изправена пред изпитанието да действа деликатно, дипломатично и балансирано, когато тази седмица посети Китай. Визита й е помрачена от търговските заплахи на президента Доналд Тръмп и неговото решение да изтегли САЩ от иранското ядрено споразумение. Германия и Китай, две държави износители,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Танцьорката с 10 помлени коли има нужда от лечение, не от снизхождение

Габриела Медарова, която се върна в ареста, защото разби с юмрук носа на момиче, е пример за последствията от дрогата НЕ ЗНАМ как 21-годишната пловдивчанка Габриела Медарова се справя с танците, може би е добра и е имала шанс да стане популярна с тях. Преди това обаче се прочу с неадекватното си поведение - първо потроши 10 коли,

Тасковите неволи на Корнелия - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо" . Всяка седмица очаквайте нова оживяла карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж предишните карикатури

Коментар №3 на седмицата: Бойко влиза в историята - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и събра 63 688 прочитания. Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо" . Всяка седмица очаквайте нова оживяла карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж предишните карикатури ТУК!

Как се сродихме с Бъкингам

След Брекзит само наше момиче може да върне британците в Европа Оженихме ги, бе! Хари и Меган се врекоха във вечна вярност на пищната сватба в Уиндзор, която наблюдавахме волю или неволю по всички български телевизии. Според мен отразяването в българските телевизионни студиа бе далеч по-пищно и скандално, отколкото самата сватба.

Национално предателство ще е участието ни в тържествата в Охрид

Всякакви внушения, че „Българската църква няма нужда да се плаши от евентуална схизма, признавайки еднолично и своеволно Македонската църква”, са плод на абсолютна неадекватност и стремеж към безредие, а поддръжниците им нямат никакво право да се определят като православни християни, пише в изявлението си Русенският митрополит Наум Във връзка с

Маргинали опитват да влияят на Светия синод

Г-н Врабевски и сие не разбират канона, устройството и устава на Българската православна църква, всяват смут в обществото и се изживяват като медиатори, без никой на ги е молил за това Няма скандал с решението на Светия синод да не дава благословия за посещение на представители на Българската православна църква (БПЦ) в Охрид.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber