В историята на “Лили рибката” няма нищо, което да насочва към сексуалност

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6713225 В историята на “Лили рибката” няма нищо, което да насочва към сексуалност В историята на “Лили рибката” няма нищо, което да насочва към сексуалност www.24chasa.bg

Смяната на пола във филма е метафора - над 90% от зрителите я разбират, казва режисьорът Ясен Григоров

Ясен Григоров учи “Комикси” във Франция. Учи също “Художествено оформление на книгата” в НХА в София и “Визуална комуникация” в Женева. Специализира кинорежисура в НАТФИЗ. Режисьор е на още 2 филма - “Дървеното езеро” и “Малък-голям”.

- Здравейте, г-н Григоров, как се стигна дотам, че филмът ви “Лили рибката” да бъде сметнат от зрители за първия български “джендър” филм?

- Първо, какво точно означава “джендър”, много ми убягва като определение, но как се стигна до това, нямам представа. Доколкото разбрах, г-жа Олга Христова, която е била сред поканените на нашата галапремиера на 7 февруари, се е почувствала агресирана в нейните представи за правилност. Изказала е личната си позиция във фейсбук, това е напълно нормално. Самият аз съм имал негативно мнение за творби или ситуации. После сайтът “Гласове” публикува това лично мнение на г-жа Христова и стана лавинообразна реакция предимно на хора, които не са гледали филма. Повечето коментари са много остри, крайни и обидни.

- Кога е писан сценарият на филма?

- Сценарият е писан преди 8 години. Синът ми тогава беше на 1 г., а дъщеря ми на 5 г. А шансът историята на “Лили рибката” да е свързана с Истанбулската конвенция е не просто нищожен, а въобще не съществува. Аз никога не съм бил в подкрепа на такъв дебат. Аз съм в подкрепа на това да сме добри, да се уважаваме, да живеем в балансирано общество, в което омразата да е сведена до нула. Никога не съм заемал позиции в подкрепа на хомосексуалисти или на хомофоби. Единственото, на което уча и децата ми и искам да излиза от нещата, които правя като артист, е доброта. Доброта в отношенията между хората и доброта в отношенията на възрастни към деца, на възрастни към малцинства.

- Главният герой в “Лили рибката” е момче, което сменя пола си, когато някой го гледа по-дълго от 5 секунди в очите. Това не е ли “джендър” тема?

- Смяната на пола е художествена метафора, която е инструмент, за да се покаже нестабилността на едно дете, което расте в несигурна среда. В никакъв случай детето не се чувства сексуално несигурно. Няма нищо в историята, което да насочва към сексуалност. Има метафора на несигурност, която родителите създават заради тяхната собствена несигурност.

- Тоест проблемът идва от това, че някои хора не разбират метафората?

- Моето наблюдение от коментарите във фейсбук е, че над 90% от хората, гледали филма, абсолютно разбират и подкрепят тази метафора. Те казват: “Ние сме изненадани от реакциите на другите”. Има хора, противници на Истанбулската конвенция, които пишат: “Това е абсурдно. Филмът няма нищо общо с джендър или със сексуалната тематика при децата”.

- Какви са отзивите за филма?

- Повече от позитивни. Има хора, които ми пишат, че децата им са гледали със зяпнала уста филма, макар да са фенове на “Лего” и “Марвел”. Казват, че те самите са излезли от салона с насълзени очи. Колкото имаше агресия към филма и мен лично, толкова получавам подкрепа и хубави отзиви от семейства, които са го гледали с децата си.

- Този скандал отрази ли се някак на гледаемостта на филма?

- Вече излязоха официалните резултати от боксофиса за уикенда (10 и 11 февруари) и “Лили Рибката” е надминал, макар и с малко, вече доказано успешния “Дъвка за балончета”. Спрямо неговия боксофис за стартовия му уикенд броят зрители е над 11 хил. Това е доказателство, че негативните коментари не са повлияли на интереса към филма, и аз съм благодарен на всеки зрител, особено ако той е бил на прожекция заедно с детето си.

- “Лили рибката” е прожектиран на различни фестивали.

- Докато уговаряхме рекламната кампания и подготвяхме договора с разпространителите, филмът си имаше своя фестивален живот. Продуцентската ми компания е малка и успях да го изпратя на 5-6 фестивала, чакам още отговор от Лос Анджелис и Атина, където предстоят големи кинофестивали. Филмът е отличен с награда за най-добър европейски филм на фестивала за Европейски кинематографични награди във Варшава. Има и диплом от “Златна роза” 2017-а за постижения в игралното кино.

Други от Мнения

Мадлен Алгафари: Натоварен с очаквания? Психотичен? Стресираща публичност? Всеки случай е различен

Не съществува отговор защо се самоубиват децата на популярните хора. Съществува отговор защо се е самоубил този или онзи човек. Просто такива обобщени изводи е крайно непрофесионално да се правят. Всеки човек е изключително индивидуален. Естествено, ние винаги можем да кажем: “Да, те са презадоволени, недореализирани и преследвани от страха,

Над 4 милиона европейци гласуваха “за” и “против” смяната на времето. Май 2/3 са за премахването му

2 милиона европейци са дали своя вот на сайта на Европейската комисия, където до вчера гражданите на ЕС гласуваха “за” и “против” смяната между лятно и зимно часово време. Анкетата целеше да се проучи как хората преживяват лятното часово време, дали искат да го запазят, или да премахнат съществуващата уредба и защо,

Джамбазки очиства червените - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж предишните карикатури

Патриарх Неофит: Да възпеем и прославим отново славното Успение Богородично

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Успение Богородично помести сайтът на Българската партиаршия bg-patriarshia.bg. В него се казва: Ще отворя уста и ще се изпълнят те с Дух, и слово ще изрека на Царицата-майка, и светло тържествуващ ще се явя, и радостно чудесата ѝ ще възпея Ваше Високопреосвещенство, Ваши Преосвещенства,

Сценарии: прекроени граници могат да зачеркнат мира на Балканите

Всяка евентуална промяна на границите на Балканите ще събуди разни опасности и реакции, които много лесно биха могли да предизвикат сериозна дестабилизация в региона, предупреждават експерти по сигурността. Сръбският президент Александър Вучич и външният министър Ивица Дачич от известно време открито представят идеи за разделяне на Косово.

Визия за БСП - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж предишните карикатури

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

“Аркус” е спечелила в процедурата за охрана преди служебното правителство

ПРАВО НА ОТГОВОР “Аркус” е спечелила в процедурата за охрана преди служебното правителство Пиша ви по повод статията “Дали на Очите да охранява митническо бюро при служебното правителство”, публикувана в брой 218 на в. “24 часа” от 11 август 2018 г., в която се съобщава, че “договорите са подписани на 9 февруари 2017 г.

Коментар на седмицата №3: Какво дарява Бенчо на БСП - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал почти 44 000 прочитания: Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж предишните карикатури ТУК!

Писмо до един емигрант

Да върнем бегълците от родината с гигантско емигрантско-полицейско хоро Здравей, българино! Хелоу, бонжур и мархаба. Пише ти служителят по писмата, които се разпращат до емигрантите с молба да се върнат в родината. Аз всъщност съм назначен да ги пиша, за разпращането си има отделен милиционер. Направиха ни много хубава агенция – Агенция за

САЩ въвличат Русия в оръжейна надпревара

Сред главните цели на новите американски санкции срещу Русия е да бъде отслабен нейният отбранителен потенциал. И явно не само чрез забраната на Вашингтон да се доставя на Москва продукция с двойно предназначение. Военачалниците от САЩ реализират днес по-мащабна задача за въздействие върху военната машина на Руската федерация.

Георги Пирински: Защитихме прагове на заплащане в целия ЕС, и то равни за мъже и жени

Важно е да се осигури устойчива финансова рамка в интерес на гражданите и на реалната икономика Изборите у нас за Европейски парламент ще са на 26 май 2019 г. Месеци преди края на мандата “24 часа” попита 17-те представители на България в Европарламента какво свършиха. Зададохме им 2 въпроса: 1. Какво направихте в Брюксел за ЕС като цяло? 2.

Какво дарява Бенчо на БСП - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж предишните карикатури

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber