Днес е Голяма задушница, молим се и за жертвите на бедствия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6708618 Днес е Голяма задушница, молим се и за жертвите на бедствия Днес е Голяма задушница, молим се и за жертвите на бедствия www.24chasa.bg
АРХИМАНДРИТ АТАНАСИЙ (СУЛТАНОВ)

Поменът за покойника е вяра, че биологическата смърт не е краят на човешката личност

“Да правиш помен за починалите, може само когато вярваш, че те са живи. На пръв поглед е парадоксално, но се потвърждава повече от човешката интуиция, отколкото от църковното учение”, казва архимандрит Атанасий (Султанов), протосингел на Западно- и Средно европейската митрополия по повод Задушница в събота, известна като Голяма задушница преди Великия пост, или Месопустна задушница. Близките на починалите се молят за тях пред Бог. Споменават се и починалите в самота без близки, загиналите при бедствия, пожари, от глад и студ. Приема се, че те са погребани неподобаващо.

Ето какво пише по този повод архимандрит Серафим (1912 - 1993) в един от многобройните си трудове: “Църквата е определила Месопустната задушница за поменаване на всички "от Адама до днес починали в благочестие и в правилна (православна) вяра наши праотци, отци и братя, но и всички, които вода е потопила, война е погубила, земетръс е унищожил, убийци са убили, огън е изгорил, ония, които са станали храна на зверовете, на птици и гадини, погинали от мълния и измръзнали от студ, всички внезапно умрели и останали без законно погребение”.

Две са основните задушници - в събота преди неделя Месопустна и в събота преди великия християнски празник Петдесетница. В българската традиция, по подражание на Руската православна църква, е навлязла и още една - преди Архангеловден.

Установена е в Русия като помен за загиналите воини, но с времето става възпоминание за всички покойници.

“Всички ще идем там”. Така звучи най-популяният израз за поменаване на покойниците. Но има един много важен момент, който не се уточнява в този израз. Къде е това “там”. Какво се намира зад тази черта, която е преминал покойникът и която рано или късно, ще премине всеки от нас?

Поменавайки нашите покойници с тази проста фраза, неволно изповядваме своята вяра, че биологическата смърт не унищожава човешката личност; че след смъртта, лишил се от тялото, човек попада в друг, неизвестен все още за нас, но напълно реален свят; че този свят е обективно неизбежен за всички хора независимо от тяхното лично желание”, казва архимандрит Атанасий (Султанов) и допълва, че православните християни не се разделят със своите любими хора дори след смъртта им и всеки ден, споменавайки починалите в своите утринни и вечерни молитви, ги вписват в кръга на живота.

“Както, ако те са заминали в далечен край и отдавна не сме ги виждали. Но при това ние се надяваме, ние вярваме, че един ден обезателно ще се срещнем с тези, които така обичаме, и които така ни обичат. Защото Бог обича всички нас”, завършва духовникът.

В дните, когато почитаме мъртвите, свещеници винаги напомнят, че смисълът на задушницата е молитва за покойниците, а не ядене и пиене около гробовете и вкъщи.

Други от Мнения

Мадлен Алгафари: Натоварен с очаквания? Психотичен? Стресираща публичност? Всеки случай е различен

Не съществува отговор защо се самоубиват децата на популярните хора. Съществува отговор защо се е самоубил този или онзи човек. Просто такива обобщени изводи е крайно непрофесионално да се правят. Всеки човек е изключително индивидуален. Естествено, ние винаги можем да кажем: “Да, те са презадоволени, недореализирани и преследвани от страха,

Над 4 милиона европейци гласуваха “за” и “против” смяната на времето. Май 2/3 са за премахването му

2 милиона европейци са дали своя вот на сайта на Европейската комисия, където до вчера гражданите на ЕС гласуваха “за” и “против” смяната между лятно и зимно часово време. Анкетата целеше да се проучи как хората преживяват лятното часово време, дали искат да го запазят, или да премахнат съществуващата уредба и защо,

Джамбазки очиства червените - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж предишните карикатури

Патриарх Неофит: Да възпеем и прославим отново славното Успение Богородично

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Успение Богородично помести сайтът на Българската партиаршия bg-patriarshia.bg. В него се казва: Ще отворя уста и ще се изпълнят те с Дух, и слово ще изрека на Царицата-майка, и светло тържествуващ ще се явя, и радостно чудесата ѝ ще възпея Ваше Високопреосвещенство, Ваши Преосвещенства,

Сценарии: прекроени граници могат да зачеркнат мира на Балканите

Всяка евентуална промяна на границите на Балканите ще събуди разни опасности и реакции, които много лесно биха могли да предизвикат сериозна дестабилизация в региона, предупреждават експерти по сигурността. Сръбският президент Александър Вучич и външният министър Ивица Дачич от известно време открито представят идеи за разделяне на Косово.

Визия за БСП - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж предишните карикатури

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

“Аркус” е спечелила в процедурата за охрана преди служебното правителство

ПРАВО НА ОТГОВОР “Аркус” е спечелила в процедурата за охрана преди служебното правителство Пиша ви по повод статията “Дали на Очите да охранява митническо бюро при служебното правителство”, публикувана в брой 218 на в. “24 часа” от 11 август 2018 г., в която се съобщава, че “договорите са подписани на 9 февруари 2017 г.

Коментар на седмицата №3: Какво дарява Бенчо на БСП - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал почти 44 000 прочитания: Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж предишните карикатури ТУК!

Писмо до един емигрант

Да върнем бегълците от родината с гигантско емигрантско-полицейско хоро Здравей, българино! Хелоу, бонжур и мархаба. Пише ти служителят по писмата, които се разпращат до емигрантите с молба да се върнат в родината. Аз всъщност съм назначен да ги пиша, за разпращането си има отделен милиционер. Направиха ни много хубава агенция – Агенция за

САЩ въвличат Русия в оръжейна надпревара

Сред главните цели на новите американски санкции срещу Русия е да бъде отслабен нейният отбранителен потенциал. И явно не само чрез забраната на Вашингтон да се доставя на Москва продукция с двойно предназначение. Военачалниците от САЩ реализират днес по-мащабна задача за въздействие върху военната машина на Руската федерация.

Георги Пирински: Защитихме прагове на заплащане в целия ЕС, и то равни за мъже и жени

Важно е да се осигури устойчива финансова рамка в интерес на гражданите и на реалната икономика Изборите у нас за Европейски парламент ще са на 26 май 2019 г. Месеци преди края на мандата “24 часа” попита 17-те представители на България в Европарламента какво свършиха. Зададохме им 2 въпроса: 1. Какво направихте в Брюксел за ЕС като цяло? 2.

Какво дарява Бенчо на БСП - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж предишните карикатури

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber