Преди 100 г. отношенията Украйна-България започват като специално партньорство

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6706985 Преди 100 г. отношенията Украйна-България започват като специално партньорство Преди 100 г. отношенията Украйна-България започват като специално партньорство www.24chasa.bg
Микола Балтажи, Посланик На Украйна В Република България

Връзките

Киев - София:

Подписването на Брест-литовския мирен договор

изпитание

във времето

заради общото

европейско

бъдеще

На 9 февруари 1918 г. Украинската народна република подписва Брест-Литовския мирен договор с държавите от четворния съюз – Германия, Австро-Унгария, Османската империя и Царство България, който предвиждаше незабавното установяване на дипломатически и консулски отношения с младата украинска държава. По този начин Царство България прави значителен принос за международното признаване на УНР, която се появява на политическата карта на Европа върху руините на Руската и Австро-унгарската империя.

На днешния дипломатически език може да се твърди, че преди сто години отношенията между Киев и София имат характер на специално партньорство. Убедителен аргумент за това преди всичко е назначаването като посланик в България на първия министър на външните работи на УНР проф. Олександър Шулгин, а като посланик на Царство България в Украйна – известния държавник и учен проф. Иван Шишманов. Днес с благодарност си спомняме за тези видни политически и обществени фигури, с чиито усилия е написана епохалната страница на нашата обща история.

Също така е хубаво да се отбележи, че още преди установяването на дипломатическите отношения в съзнанието на украинци и българи се пазят спомените за участието на украинските войници в Руско-турската война (1877-1878). въпреки че корените на взаимното приятелство чрез тесните културно-образователни и религиозни връзки водят

началото си в

Киевска Рус и

Първото българско

царство

С цел информиране на българската общественост за реални събития в новосъздадената държава посолството на УНР издава в София “Украинско слово”, което по-късно се замества с изданието “Украинско-български преглед”, в чиято подготовка се включват видни представители на българската интелигенция, а читателите имат възможност да се запознаят с бурните събития в Украинската народна република, произведенията на такива велики автори като Тарас Шевченко, Леся Украинка, Иван Франко и др.

Като ревностен симпатизант на Украйна и специалист по украинско-българските литературни връзки И. Шишманов в интервю за издание “Камбана” на 3 април 1918 г., което запазва безспорната си актуалност и днес, прави блестящ анализ на Украйна като многовековна държава, посочва коренните разлики между украинци и руснаци, разкрива особеностите на украинския език, показва в ретроспекция развитието на литературата, изкуството и науката. Споделяйки чувствата си, преди да замине за Киев, видният българин отбелязва: “Отивам с пълна вяра, че мога да използвам според силите си своето дългогодишно изучаване на Украйна, украинската култура и украинското движение, своите лични връзки, своите горещи симпатии към един народ, който в своето възраждане представя толкова поразителни аналогии с нашия – за да се създадат по възможност трайни, неразривни политико-икономически и културни връзки между България и Украйна.”

Въпреки трагичната съдба на Украинската народна република, която е унищожена от болшевишка Русия, И. Шишманов почти до края на живота си продължава да вярва в украинската кауза и в способността на украинците да изградят своя собствена независима украинска държава.

Все пак наличието на тригодишния опит на съществуването на УНР и установяването на дипломатически отношения с Царство България не са били напразни. В края на краищата трябва да сме наясно, че без провъзгласяването на независимостта и без утвърждаването на държавността в началото на ХХ в. възстановяването на

независимата

украинска държава

през 1991 г.

би било много по-трудна задача.

По този начин историческата истина за нашето общо минало трябва да заеме достойното си място в съзнанието на украинци и българи. Изучаването на история, освободена от догми, стереотипи, политика, независим анализ въз основа на архивни материали са основните инструменти на защита от целенасочено манипулиране и пропаганда, които са сериозно предизвикателство за демокрацията и сигурността. Но нека го оставим на историците. Ние изхождаме от това, че колкото се може повече украинци и българи имат право да знаят за реалните исторически събития и факти, което позволява по-добре да се разберем един друг.

Приятно е да се отбележи, че Украйна е щастлива да има в лицето на България надежден приятел и съюзник. Но независима, демократична, европейска Украйна също е важен стабилен и предвидим партньор за България. Ние сме обединени от общи цели, споделяме общите европейски ценности.

Украинският народ е изключително благодарен на България за категоричната подкрепа на териториалната цялост, суверенитета и евроинтеграционните амбиции на нашата държава, за твърдата позиция относно стриктното спазване на нормите на международното право и санкции срещу Руската федерация.

Много високо оценяваме факта, че България стана съавтор и подкрепи редица резолюции на ОС на ООН по отношение на териториалната цялост на Украйна и правата на човека в окупирания Крим, както и други важни решения по тези въпроси на ключови международни платформи. Тя беше четвъртата страна от ЕС, която ратифицира споразумението за асоцииране. От самото начало почувствахме подкрепата от страна на България за безвизовия режим за украинските граждани и въвеждането на зона за свободна търговия с ЕС.

Успешно се развива сътрудничеството между Украйна и България в рамките на НАТО. Ние високо ценим инициативата на София да застане начело на Тръстовия фонд на НАТО за физическа рехабилитация на украинските военнослужещи в качеството си на водеща държава и се надяваме той да започне дейността си. В същото време трябва да споменем и за практическата помощ на българските приятели, на първо място, на почетните консули на Украйна в Пловдив, Русе и Бургас и на лекарите от Военномедицинската академия за рехабилитация на 75 ранени украински военнослужещи. През последните години стотици украински деца също са минали рехабилитация в различни черноморски курорти и на други места. Това е добра инвестиция в бъдещето на украинско-българските отношения.

Ние разчитаме на подкрепата на нашите предложения за краткосрочни приоритети на сътрудничество между Украйна и ЕС по време на българското председателство на Съвета на ЕС, както и на инициативата “Източно партньорство”. По-специално в частта за политически диалог ще продължи работата по подкрепата на Украйна в контекста на руската военна агресия, продължаването на санкциите срещу Русия до пълното възстановяване на териториалната цялост на страната ни, позиционирането на миротворческата операция на ООН в окупираните територии на Донбас, подкрепата на инициативата на президента на Украйна за формирането на международна платформа “Група приятели на Украйна по деокупация на Крим” и др.

Приятно е да се отбележи, че през последните години се очерта стабилна тенденция към увеличаване на оборотите на политическия диалог, който е един своеобразен двигател на секторното сътрудничество. По време на официалното посещение на президента на Украйна Петро Порошенко в България (юни 2016 г.) са били определени приоритетите на развитието на двустранните отношения в средносрочен план, а също така и конкретните съвместни проекти в областта на икономиката, инфраструктурата, енергетиката. Един от тях е реконструкцията на автомагистралата Одеса-Болград-Рени и разширяването ѝ до Тулча (Румъния), както и на територията на България, което би трябвало значително да допринесе за развитието на икономиката на Южна Украйна, компактно населена с най-многобройното българско национално малцинство.

Украинското малцинство в България и българската общност в Украйна са надежден мост, който и занапред ще обединява нашите страни и народи. Реформирането на образователната система съгласно европейските стандарти, което се съпровожда с укрепването на украинския език като държавен, по никакъв начин не нарушава езиковите права и идентичността на българската общност в Украйна. Как тук да не се сетим за думите на И. Шишманов, че “страдала сама от гнета от най-безогледната обезличителна политика,

Украйна ще бъде

несъмнено

толерантна към

нашите български

колонии”

Плодотворно се развива и междупарламентарния диалог. Също така разчитаме на подкрепата на българския парламент по въпроса за признаването на гладомора 1932-1933 г. за геноцид на украинския народ, от който са пострадали не само милиони украинци, но също така и десетки хиляди украински етнически българи.

България е един от ключовите търговско-икономически партньори на Украйна в региона. И въпреки че сегашното ниво на двустранната търговия (през 2016 г. - 638,0 млн. долара, според резултатите от 2017 г. очакваме ръст с 5,7%) е далеч от нашите възможности, с началото на имплементацията на зоната за свободна търговия имаме основания да се надяваме на увеличаване на стокообмена. Украйна е също един от 10 ключови туристически партньори на България (през 2017 г. страната посетиха близо 300 хил. украински туристи), а наличието на съвместна морска граница ни задължава към задълбочаването на сътрудничеството в рамките на регионални черноморски инициативи в сферата на сигурността, икономиката и опазването на околната среда. Допълнителни възможности за развитие на туризъм и човешки контакти създава директна авиовръзка Киев-София и появила се наскоро авиолиния София-Одеса.

Ретроспективният поглед и натрупаният опит на украинско-българските отношения през изминалите сто години доказва, че от самото начало те демонстрират пример за приятелство и партньорство, които са издържали изпитанието на времето. Това се случва благодарение на стремеж и мъдрост на народите на двете страни да живеят и да си сътрудничат в атмосфера на взаимно доверие и приятелство. А това е и залог за нашето успешно сътрудничество в обединена Европа на ХХI век.

Други от Мнения

Как заради личните данни не станах нигерийска принцеса

Или къде да прочетем и разберем какво означава GDPR Оня ден получих писмо от един нигерийски принц. Кевин Ноголункнк. С две думи, оказа се, че имаме общ братовчед, който е умрял богат и сега Кевин иска да ми прати половината богатство, което той завещал на нас двамата. За целта обаче му трябваха някои мои данни.

Дума на седмицата - матура

Дадоха на всички точка за въпроса без верен отговор Матура е думата, която употребиха по сто пъти хиляди семейства тази седмица. И то не само защото 51 138 абитуриенти се явиха на държавен зрелостен изпит по български език и литература. Вълнението в този случай щеше да е напълно в рамките на нормалното предвид факта,

Може ли нещо да спре услугите на чуждестранните правителства за Тръмп?

Първо дойде новината, че китайска държавна компания се е съгласила да съдейства при изпълнението на индонезийски проект, който ще включва хотел и голф игрище с марката на Доналд Тръмп. След това, няколко дни по-късно, президентът съобщи в Туитър, че администрацията му ще облекчи санкциите срещу китайски производител на смартфони, обвинен в шпионаж.

Патриарх Неофит: Наследници сме на велики предци - титани на духа

Представяме ви обръщението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост пред Народната библиотека в София  УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, УВАЖАЕМА Г-ЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ, УВАЖАЕМА Г-ЖО ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ,

Румен Радев: За да постигнем свободата, трябва да владеем словото (Цялата реч)

Представяме ви цялото слово на президента Румен Радев по случай 24 май- Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, което беше прочетено пред пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Уважаема г-жо кмет на София, Уважаеми г-н заместник-председател на Народното събрание,

Меркел ще посети Китай на фона на голямата търговска заплаха, отправена от Тръмп

Германският канцлер Ангела Меркел ще бъде изправена пред изпитанието да действа деликатно, дипломатично и балансирано, когато тази седмица посети Китай. Визита й е помрачена от търговските заплахи на президента Доналд Тръмп и неговото решение да изтегли САЩ от иранското ядрено споразумение. Германия и Китай, две държави износители,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Танцьорката с 10 помлени коли има нужда от лечение, не от снизхождение

Габриела Медарова, която се върна в ареста, защото разби с юмрук носа на момиче, е пример за последствията от дрогата НЕ ЗНАМ как 21-годишната пловдивчанка Габриела Медарова се справя с танците, може би е добра и е имала шанс да стане популярна с тях. Преди това обаче се прочу с неадекватното си поведение - първо потроши 10 коли,

Тасковите неволи на Корнелия - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо" . Всяка седмица очаквайте нова оживяла карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж предишните карикатури

Коментар №3 на седмицата: Бойко влиза в историята - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и събра 63 688 прочитания. Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо" . Всяка седмица очаквайте нова оживяла карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж предишните карикатури ТУК!

Как се сродихме с Бъкингам

След Брекзит само наше момиче може да върне британците в Европа Оженихме ги, бе! Хари и Меган се врекоха във вечна вярност на пищната сватба в Уиндзор, която наблюдавахме волю или неволю по всички български телевизии. Според мен отразяването в българските телевизионни студиа бе далеч по-пищно и скандално, отколкото самата сватба.

Национално предателство ще е участието ни в тържествата в Охрид

Всякакви внушения, че „Българската църква няма нужда да се плаши от евентуална схизма, признавайки еднолично и своеволно Македонската църква”, са плод на абсолютна неадекватност и стремеж към безредие, а поддръжниците им нямат никакво право да се определят като православни християни, пише в изявлението си Русенският митрополит Наум Във връзка с

Маргинали опитват да влияят на Светия синод

Г-н Врабевски и сие не разбират канона, устройството и устава на Българската православна църква, всяват смут в обществото и се изживяват като медиатори, без никой на ги е молил за това Няма скандал с решението на Светия синод да не дава благословия за посещение на представители на Българската православна църква (БПЦ) в Охрид.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber