Корупция по границата? Не, отнесената от порои ограда го доказва

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6702791 Корупция по границата? Не, отнесената от порои ограда го доказва Корупция по границата? Не, отнесената от порои ограда го доказва www.24chasa.bg

Да се приема, че при мащабно строителство непременно има далавера, е знак за предубеденост

ДИАНА САВАТЕВА, депутат от ГЕРБ

ЗНАЕТЕ ЛИ, че не по цялото протежение на границата ни с Турция има ограда? Това не е нито нова, нито скандална информация. Но ако тя се поднесе предрешена като топновина, може да се превърне в поредния фалшив аргумент за последователите на тезата, че външната граница на ЕС е несигурно място.

Всеки, който наистина е ходил по границата, а не е стъпвал само да си направи снимка на подкопан от пороите участък, е наясно, че оградата не е непрекъснато съоръжение – по него има портали с катинари, които дават възможност за почистване на терена и от двете страни. Има и места, където няма ограда. Това са зони със силно пресечен терен, които са трудни за преминаване и от мигранти, и за строителство на стабилно съоръжение. Липсата обаче се компенсира с постоянни гранични постове.

В списъка на тези места попада и дерето, станало повод за поредната активност на депутатката от левицата Елена Йончева в началото на януари, а оттам се промъкна и сред мотивите за вота на недоверие към правителството.

Според тях “180 млн. лв. на българския и европейския данъкоплатец бяха изхарчени за белязаното с корупция изграждане на възпрепятстващото съоръжение по българо-турската граница…” Има два начина да се провери достоверността на това твърдение: инспекция по документи и оглед на място. Извършена от мен справка показа, че според първоначалния замисъл в това дере ограда не е трябвало да има. Становището на проектантите е, че теренът не е подходящ, но по настояване на Гранична полиция ограда все пак е монтирана. При изсипалите се в края на миналата година - на 17 декември, интензивни валежи дерето се е превърнало в бурен поток, който е залял бетонното мостче и е помел част от съоръжението.

Почти месец по-късно през избитите от стихията решетки на водостока продължава да се излива мътна вода. В разпространения от Йончева запис се вижда вестник с датата 8 януари, но не се вижда будката на Гранична полиция, която е на 20-ина метра встрани. Няма ги и полицаите, които са я придружили дотам. Въпрос на гледна точка или на избирателно представяне на информацията.

Всъщност по цялото трасе – от ГКПП Малко Търново през община Средец до границата с Ямболска област, са поставени будки, оборудвани за престой на гранични полицаи. В стоте километра, които съм изминала по бургаската част от границата, съм попадала на две места без ограда – по проект. И двете зони са труднопроходими и са подсигурени с гранични постове.  

От март 2015 г. на областните управители на Бургас, Ямбол и Хасково са възложени дейностите по изграждане на инженерното съоръжение, управлението и поддръжката му. На 22 януари въпреки оранжевия код за опасно време заедно с областния на Бургас Вълчо Чолаков и инженер от областната управа пропътувахме 40 км по оградата. Освен проблемното дере имаше още един водосток, които беше затлачен от наноси, кал и листа, но оградата не беше повредена. Останалата част от съоръжението е на мястото и всеки, който поиска достъп по съответния ред, може да види това с очите си.

Възможно ли е да са прилагани корупционни схеми при изграждането на инженерното възпрепятстващо съоръжение? Би било глупаво да се твърди сляпо, че това не е възможно. За корупция обаче не може да се говори по предположения, още по-малко да се правят обобщения на базата на 20 метра отнесена от пороите ограда.

През декември при изслушването на главния прокурор Сотир Цацаров пред правната комисия стана ясно, че е готов както докладът на ДАНС, така и докладите на Агенция “Държавна финансова инспекция” за трите области. Той обаче подчерта, че ако започне наказателно производство, ще бъде извършена нова експертиза.

Ако се установи, че предвидени за строителство средства са отклонявани, вместо едни материали са използвани други или в проектите са нанасяни промени в нарушение на закона – логично е да има дела и присъди. Но да се приема априори, че щом се извършва мащабно строителство, значи има и далавера, е знак за предубеденост и нежелание за обективна преценка. Липса на обективност е и от всяка нередност да се прави обобщение за цялото 206-километрово съоръжение, а оттам и за нивото на националната сигурност.

Други от Мнения

Мадлен Алгафари: Натоварен с очаквания? Психотичен? Стресираща публичност? Всеки случай е различен

Не съществува отговор защо се самоубиват децата на популярните хора. Съществува отговор защо се е самоубил този или онзи човек. Просто такива обобщени изводи е крайно непрофесионално да се правят. Всеки човек е изключително индивидуален. Естествено, ние винаги можем да кажем: “Да, те са презадоволени, недореализирани и преследвани от страха,

Над 4 милиона европейци гласуваха “за” и “против” смяната на времето. Май 2/3 са за премахването му

2 милиона европейци са дали своя вот на сайта на Европейската комисия, където до вчера гражданите на ЕС гласуваха “за” и “против” смяната между лятно и зимно часово време. Анкетата целеше да се проучи как хората преживяват лятното часово време, дали искат да го запазят, или да премахнат съществуващата уредба и защо,

Джамбазки очиства червените - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж предишните карикатури

Патриарх Неофит: Да възпеем и прославим отново славното Успение Богородично

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за Успение Богородично помести сайтът на Българската партиаршия bg-patriarshia.bg. В него се казва: Ще отворя уста и ще се изпълнят те с Дух, и слово ще изрека на Царицата-майка, и светло тържествуващ ще се явя, и радостно чудесата ѝ ще възпея Ваше Високопреосвещенство, Ваши Преосвещенства,

Сценарии: прекроени граници могат да зачеркнат мира на Балканите

Всяка евентуална промяна на границите на Балканите ще събуди разни опасности и реакции, които много лесно биха могли да предизвикат сериозна дестабилизация в региона, предупреждават експерти по сигурността. Сръбският президент Александър Вучич и външният министър Ивица Дачич от известно време открито представят идеи за разделяне на Косово.

Визия за БСП - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж предишните карикатури

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

“Аркус” е спечелила в процедурата за охрана преди служебното правителство

ПРАВО НА ОТГОВОР “Аркус” е спечелила в процедурата за охрана преди служебното правителство Пиша ви по повод статията “Дали на Очите да охранява митническо бюро при служебното правителство”, публикувана в брой 218 на в. “24 часа” от 11 август 2018 г., в която се съобщава, че “договорите са подписани на 9 февруари 2017 г.

Коментар на седмицата №3: Какво дарява Бенчо на БСП - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал почти 44 000 прочитания: Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж предишните карикатури ТУК!

Писмо до един емигрант

Да върнем бегълците от родината с гигантско емигрантско-полицейско хоро Здравей, българино! Хелоу, бонжур и мархаба. Пише ти служителят по писмата, които се разпращат до емигрантите с молба да се върнат в родината. Аз всъщност съм назначен да ги пиша, за разпращането си има отделен милиционер. Направиха ни много хубава агенция – Агенция за

САЩ въвличат Русия в оръжейна надпревара

Сред главните цели на новите американски санкции срещу Русия е да бъде отслабен нейният отбранителен потенциал. И явно не само чрез забраната на Вашингтон да се доставя на Москва продукция с двойно предназначение. Военачалниците от САЩ реализират днес по-мащабна задача за въздействие върху военната машина на Руската федерация.

Георги Пирински: Защитихме прагове на заплащане в целия ЕС, и то равни за мъже и жени

Важно е да се осигури устойчива финансова рамка в интерес на гражданите и на реалната икономика Изборите у нас за Европейски парламент ще са на 26 май 2019 г. Месеци преди края на мандата “24 часа” попита 17-те представители на България в Европарламента какво свършиха. Зададохме им 2 въпроса: 1. Какво направихте в Брюксел за ЕС като цяло? 2.

Какво дарява Бенчо на БСП - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж предишните карикатури

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber