Денят започва с “Да, България”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6678548 Денят започва с “Да, България” Денят започва с “Да, България” www.24chasa.bg

Засега не съществува друг критерий за оценка на тв продукция освен зрителския рейтинг

ЗА мнозинството от българските граждани, които не гледат “Денят започва с култура” (ДЗК) по БНТ, скандалите около Емил Кошлуков са объркващи, трудни за проследяване и разбиране.

Ситуацията е доста парадоксална - през уикенда няколко десетки профила във фейсбук се нахвърлят върху програмния директор с обвинения, че налага цензура над предаване със зрителски рейтинг под един процент. “Иде нашенската музика” например го слага в малкия си джоб по аудитория. Освен това въпросният културен блок не е спрян, няма уволнения и гонения, но въпреки това изригванията и запалванията в социалната мрежа и на тротоара пред “Сан Стефано” 29 са като за финал на Шампионската лига.

В понеделник колегите от “Дневник” се опитват да внесат яснота чрез следната информация: “Намерението на БНТ да внесе промени в предаването “Денят започва с култура” и да го преориентира към лайфстайл тематиката предизвика силен отпор от учени, творци, преподаватели, журналисти.” При внимателен прочит на цитираните по-долу в дописката авторитети обаче става ясно, че повечето са членове и явни симпатизанти на “Да, България”. Партията, която в коалиция с други две спечели на последните парламентарни избори едва 2,96%.

Преди това обстоятелство да стане известно в пресата, напрежението около Кошлуков можеше да мине и в лайфстайл рубриките. Но очевидното активиране на партийна кампания направи несъстоятелни твърденията, че става дума за спонтанно протестиращи независими културни дейци.

Политическият характер на този скандал се потвърждава и от събитията в ДЗК миналия петък, когато Кошлуков приканва продуцента да изпише коректно партийната принадлежност на събеседниците Емил Джасим, Манол Пейков и Александър Кръстев - членове на националното ръководство на “Да, България” и кандидати за депутати от нейните листи. Искането на програмния директор не е уважено с аргумента, че тримата са поканени като експерти, защото предаването не е политическо, а културно. Дребна хитрост! По същата логика биха могли да извикат Александър Симов като фейлетонист, Румен Овчаров като експерт по токовите удари, Георги Гергов като изкусен познавач на стария Пловдив и когото си изберат друг активист на БСП, жаден за национална трибуна.

Както самите протестиращи срещу Кошлуков отбелязват в своя декларация: “Плурализъм” означава до ефир да имат достъп всички гледни точки съобразно тяхната тежест, а не според личните предпочитания на журналистите или началниците им.” Необяснимо е как са измерили експертната тежест на Джасим, известен с това, че публично наплю Васил Левски. Представят го с доста олекотеното понятие “преподавател в различни столични училища” и му дават думата по темата за новите учебници и изучаването на социализма в училищата.

Конкретно за този тип продуцентски колебания относно експертната и политическа принадлежност в член 6 от Закона за радиото и телевизията пише, че БНТ е длъжна да осигурява “чрез програмната си политика защита на националните интереси, общочовешките културни ценности, националната наука, образованието и културата на всички български граждани без оглед на етническата им принадлежност.”

Това означава, че гражданите имат право да знаят кой точно им говори! Ако екипът съзнателно премълчава партийните постове на своите гости, значи им помага да провеждат пропагандата си чрез ефира на обществената телевизия. Може човекът наистина да е експерт, ама е и лидер на партия, при това не бивш, а действащ. Къде са плурализмът и балансът на гледните точки, след като “Да, България” е представена във всеки от трите панела на ДЗК, чиято продължителност е близо 3 часа? Това да не е пресконференция?

Смущаващ е и друг абзац от декларацията анти Кошлуков, в който се отхвърля “внушението, че рейтингът е единственият критерий за успеха на една обществена медия.” Продуцентите буквално заявяват, че знаят как се прави “рейтинг на всяка цена”, но не искат. Яростно се противопоставят на изискванията на програмния директор да работят повече, за да бъдат по-успешни.

Фрапантно послание за журналисти на държавна субсидия, нали? Данъкоплатците плащат за нещо, което не гледат, защото това нещо се мисли за елитарно, достойно само за тесни интелектуални кръгове, и отказва да стане гледаемо.

Засега не съществува друг критерий за оценка на телевизионна продукция освен зрителския рейтинг. Колегите от БНТ, които смятат, че той не ги касае, не схващат собствената си кауза, обществото им плаща заплатите и очаква от тях да дават всичко, на което са способни, за да произвеждат интересни предавания.

Когато Севда Шишманова и Вяра Анкова отчитаха невероятния рейтингов успех на “Под прикритие” и “Евровизия”, никой не ги поправи, че пипълметрията не касае БНТ. Никой не оспорва високата гледаемост и авторитет на “Панорама”, но когато стане въпрос за програми и партии с традиционно ниска популярност, всички класации отпадат, защото такива са “личните предпочитания на журналистите.”

Една напориста госпожа, също учител в различни училища, твърдо ядро на “Да, България”, написа гневен коментар във фейсбук, че предпочита ДЗК, защото е стойностно, а не просташко като Гала, па ако ще рейтингът на “Нова” да изкърти тавана.

И не е сама. Десетки нейни съмишленици илюстрират ден след ден своето растящо високомерие и презрение към аудиторията, която гледа високорейтингови продукции, на върха на езика им е да изреват, че 80 процента от българите са дебили. Истината е, че за този воинстващ “джендър” денят никога не е започвал с култура.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,

Магистралите на Италия от Мусолини до Салвини

Срутеният виадукт в Генуа днес се превръща в емблема на италианския застой МАГИСТРАЛИТЕ и виадуктите са емблема на италианската модернизация през 20-те години. По замисъл магистралите въплъщават гордостта на нацията и са изблик на волята й за модернизация. Свързват индустриалните и аграрните центрове в северната част на страната с пазарите отвъд

Валери Симеонов: Ето 8 факти и обстоятелства, които опровергават депутата Сидеров

Вицепремиерът Валери Симеонов отговори на атаката на Волен Сидеров във фейсбук. По повод изявленията на народния представител Волен Сидеров пред медии, направени на 14.8.2018 г. в Бургас, след като изисках и се запознах с пълната документация по повод действията на РЗИ - Бургас, и ОД на МВР - Бургас, държа да изнеса следните факти и обстоятелства,

Патриоти с фалшиви знамена

Защо Сидеров и Симеонов се карат пред цялата държава като разтрогната брачна двойка ТЪКМО се бяхме умислили над идеята на Красимир Каракачанов да внесе закон за фалшивите новини и не щеш ли, самият войвода изпадна в неистинска ситуация. На фона на лаещите скандали между Волен Сидеров и Валери Симеонов той излезе да обяснява пред стълбището на

Коментар на седмицата №3: Как козата на баба Дора изяде битата баба Митка

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал над 77 000 прочитания. Или защо никой не протестира и не отрази побоя в село Септемврийци ЕДНА коза срещу една баба. И тотална загуба за човека. Покрай стадото на баба Дора, която стигна дори до фалшивите новини. Цяла България тръпнеше за новини от стадото.

Коментар на седмицата №3: Европа е под заплаха - не от Тръмп, а от новия свят

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал над 11 404 прочитания: Притеснявам се да не ни се наложи спешно да харчим повече от 4 на сто за отбрана ДОНАЛД Тръмп не дължи нищо на миналото, на факта, че трансатлантическата връзка на патронаж от страна на Вашингтон към Западна Европа след разгрома на Хитлер

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

Европа е под заплаха - не от Тръмп, а от новия свят

Притеснявам се да не ни се наложи спешно да харчим повече от 4 на сто за отбрана ДОНАЛД Тръмп не дължи нищо на миналото, на факта, че трансатлантическата връзка на патронаж от страна на Вашингтон към Западна Европа след разгрома на Хитлер създаде и утвърди ролята на САЩ като свръхвелика сила. Той не смята за необходимо да си припомня,

Кой не иска още едни 1 млрд. лв. в хазната

Странно е вицепремиер да се обявява против закон за правила при горивата, след като сивият сектор е 30% СЛЕДЕЙКИ дебатите около новия закон за горивата, човек може да остане с впечатлението, че държавата е силно разколебана в желанието си да вземе още един млрд. лв. годишно като приход в хазната. А когато това колебание идва от вицепремиер,

Колко струва животът на човек с увреждания?

Битката е солидарна - за всички групи. По конвенцията на ООН България е длъжна да осигури 20 млрд. лева ИВАН ЛЮБЕНОВ, Обединение на социалните работници ПОЗВОЛЯВАМ си да направя бърз анализ от позицията на човек с увреждане, нуждаещ се от лична помощ, но и като експерт в социална сфера от повече от 20 г.

Турция и Русия - голямата разлика

Икономическият национализъм ще е в основата на опита на Ердоган да укрепи властта си НЕ ОТПИСВАЙТЕ Турция. И не сравнявайте дефектната ѝ демокрация с Русия. Разликата е сериозна. Турция е дълбоко разделена страна и това разделение, макар и не както ни се иска на нас и далеч не по най-справедливия начин, се отрази в изборите.

ТЕЛК да не включва само водещото заболяване

С оценка, основана вече само на целта икономии, ние ще трябва да сме вече най-работоспособните, иначе губим пенсията си ЙОРДАНКА ТОДОРОВА, председател на майките в инвалидни колички в България ХОРАТА с увреждания живеят с мизерни пенсии средно по 223 лева. Именно национално представените организации за правата им са тези,

“Антиквизацията” на Македония и тиквеният манталитет

За името на Македония България се държи зряло и сдържано ПОЗИЦИЯТА на българското правителство по последните развития на проблема за името на Македония е адекватна и зряла. България има своите неотменими национални интереси, свързани с нашата съседка Република Македония, и ние сме решили да защитаваме тези интереси в отговорно съгласие с

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber