Кастинг за джендъри

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6672684 Кастинг за джендъри Кастинг за джендъри www.24chasa.bg

Или когато “да” всъщност значи “не” - наръчник за кандидат-политици

Кастинг за политици ще прави Слави в поредно свое шоу. Тоест не съм сигурна, че става дума за шоу, може и да е сериозен проект, но то в България напоследък двете неща не се различават, така че и да бъркам, пак ще съм права.

Та от една страна – защо не? Принципно тия работи в една държава трябва да са прозрачни и всички да знем кой е този, който иска да ни управлява например финансите, кой е баща му, кой е кумът му, с кого е живял и какви семейни фирми има, може ли да пее, може ли да готви и най-важното – от кой пол е. Защото днес джендърът е по-важен от всичко.

Та ето как трябва да протече един кастинг.

- Здравейте! Вие сте следващият кандидат, с кое министерство ви се занимава?

- Снимате ли вече? Ама хванете ми другия профил, че ми е по-авторитетен, така.

Министерство,

което и да ми

дадеш, ще го

оправя

Важното е да е с добър бюджет. Да съм министър с портфейл, както се казва. А може и без министерство, само с портфейл... Иначе каквото кажете – образование, финанси, дипломация, култури-мултури – с всичко ще се оправя. Пари да има. Парите какви са?

- Чакайте сега, нека поговорим, вие веднага за пари започнахте. Каква е квалификацията ви?

- Строителен инженер съм, ма не довърших, щото то днес дипломата за кво ти е. Занимавам се предимно с продажба на движими и недвижими имоти.

- Какви?

- Нивите на тейко ми продадох, с тях довършихме ремонта и купих едно джипче на сина. Той обаче отиде в Англия и продадох джипа, та купих една горичка край Созопол и там смятам да реализирам дипломата си, само веднъж да ми излезе разрешението за строеж. Обаче запъна се нещо работата и жена ми вика: то само ако си политик, стават тия работи.

- Тоест искате да станете политик, за да построите хотел в Созопол?

- Предимно искам да помогна на България! За родината всичко давам аз! И хотелът е, за да помогна, да отворя работни места, не за друго.

- А в свободното си време какво правите, хоби някакво имате ли?

- Да, карам такси.

- Сега кажете най-важното. Какво мислите за джендър културата?

- За джендъра ли? Аз да ви кажа, съм си роден демократ. И в БКП като бях, тайно в себе си знаех, че съм демократ, но не смеех да се разкрия. Туй ми е на мен джендърът. Но съм и европейски човек, мога да го сменям, ако се наложи. Например

и либерал съм

бил едно време

с царя

Обаче него сега го няма в политиката, та се наложи да сменям джендъра и така открих любовта към родината. Преди ни караха да обичаме всички народи, но аз винаги съм обичал само моя си. То другите народ ли са – бежанци и чужденци! И консерва съм бил, и патриот съм бил – широк ми е джендърът.

- Момент, нещо ,разбирате. Джендърът, това е социалният ви пол.

- А?

- Как се чувствате?

- Добре, мерси!

- Не, как се чувствате полово – мъж ли сте, жена ли сте...

- Как ще съм жена, бе, нали, ако съм жена, щях сега да правя салатата. Или не? Затруднихте ме с този въпрос... Кое е по-добре за министър, квоти нещо има ли? Да? Жена ли съм?

- Както решите...

- Ами в името на България всичко ще понеса. Само да не боли много.

- Какви биха били приоритетите ви по време на европейското председателство?

- Ами да увеличим парите най-вече. Да има! Ние на какво точно сме председатели, ако може да питам? На Съвета на Европа, на Европейския съвет, на Съвета на Европейския съюз или на цяла Европа? Че по едната телевизия таман кажат едното и по другата - хоп! - съвсем другото. Ма няма значение, да ви кажа,

на мен Европа ми

харесва. Каквото

и да правиш, все

си председател

на нещо. Шефска работа!

- Какво бихте обсъждали с европейските си колеги?

- Каквото ми поръчате, това ще обсъждам! Да? Не? Не познах ли? Каквото каже Меркел? Москва? Американците? Всъщност на мен английският ми е малко слаб, та квото и да ми казват, все тая.

- Как бихте представили България пред чужденците?

- Е, как – ще ги поканя на гости. Баница, салати, ракията на тейко ми. То в министерството повече място има, ще можем и програма да им поканим –

Сашето Васева,

онази с “Излел е

Делю хайдутин”, малко художествена гимнастика. Ще ги смая!

- Нещо интересно няма ли да им разкажете?

- Ами то най-интересното е, че при нас “да” и “не” е наобратно. Като возя чужденци в таксито, все недоразумения стават.

Даде ми примерно 50 евро и пита може ли, аз викам “не”, той разбрал “да”. Пита ме ще му върна ли ресто, аз викам “да”, той разбрал “не”. Дошъл тука, не научил български, а се оплаква.

Той затова сигурно онзи, другият председател - Туск, говори български вече. Сигурно бая недоразумения е имал. Ми представям си го това и на по-високо ниво колко е трудно, не само в таксито. Питат ни те всяка година дали се борим с корупцията и ние клатим глава от долу на горе, което те си мислят, че е “да”, а то всъщност си е истината. Ма ето, вече са започнали да схващат.

Веднъж като научат европейците, че у нас, дори и да ти кажат “да”, често това е “не” и обратното, ще научат и останалите ни хватки. Но дотогава – рахат. Е, ставам ли за министър? Да или не?

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Защо въпросът за ирландската граница е толкова важен за Брекзит

Въпросът за сухоземната граница между Северна Ирландия и ЕС е една от основните пречки за Великобритания да постигне споразумение с Брюксел за гладко и организирано излизане от съюза през март. Ето какво представлява той и защо е важен: И ДВЕТЕ СТРАНИ ИСКАТ ДА ИЗБЕГНАТ ПОЯВАТА НА ФИЗИЧЕСКА ГРАНИЦА - КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА През 1998 г.

Павета под наем

Колкото и недоволен да е българинът, той не обича революциите Протестът на някакви български емигранти миналата неделя повдигна въпроса не прекалява ли държавата с гражданските свободи. Фандъкова отпуска жълтите павета под наем на всеки, решил да врещи по властта, затваря улици и булеварди, направо няма смогване,

Шпионинът, който говореше прекалено много

Защо шефът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен бе принуден да подаде оставка Привърженикът на реда и ръководител на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен, който бе принуден да подаде оставка, създаде най-вече хаос в правителството и тревога по повод отношенията си с крайната десница.

Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Меркел поема голям риск с новия закон за имиграцията

Канцлерката Ангела Меркел се надява, че новият закон за имиграцията ще позволи на чуждестранните работници по-лесно да намерят работа в Германия, но нейната настойчивост да запълни рекордния брой свободни работни места рискува да раздразни избирателите, които продължават да негодуват заради нейната политика на отворени врати към бежанците.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Партиите запазват твърдите привърженици, периферията разколебана

Тепърва ще видим дали “развързването на кесията” ще промени тази тенденция Очакваното традиционно политическо затишие през август не се оправда, а напротив. Станахме свидетели на висок градус на политическо напрежение и неспирни проблеми за правителството. Сривът на търговския регистър, фалитът на застрахователната компания “Олимпик” и

Политическите схватки отхапаха от рейтинга на всички, но ГЕРБ все така с 3% пред БСП

- Проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” - Спад в одобрението и за кабинета, и за президента  - Половината българи не искат предсрочни избори Скандалите през август и високият градус на политическо напрежение дават отражение на основните индикатори, които изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” залага в

Италия: популистите на война срещу пресата

Луиджи ди Майо, една от двете ключови фигури на популисткото правителство на Италия, поведе война срещу пресата, като я обвини, че "замърсява дебата", и заплаши да спре рекламите, които обществените компании пускат във вестниците. "Вестниците вече всеки ден замърсяват обществения дебат и което е по-лошо: правят го с обществени пари",

Режете до дъно

Промяната на начина на осигуряване не е всичко, махнете цялата мизантропско-олигофренска система Миналата седмица народът се развълнува от евентуалните промени в здравноосигурителния модел, които ще бъдат обсъдени на кръгла маса на 26 септември и ще бъде избрана промяна. Нормално е народът да се вълнува,

4-те ползи от “Марица - изток 3” за икономиката

При върховите натоварвания през последните години това е тецът, най-често използван за стабилност на системата Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че “скоро”, още наесен, ще започнат “изгодни за двете страни преговори” за преформулиране на договорите с “Марица - изток 1” (МИ1) и “КонтурГлобал Марица - изток 3” (МИ3).

Коментар на седмицата №1: Когато фейсбук спре

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №1 и е събрал над 110 380 прочитания. Като не могат да плюят по Цветана Манева и Азис, ще почнат да крещят от балконите Алберт Айнщайн мъдро е отбелязал, че ако един ден пчелите изчезнат, човечеството ще живее още 4 години. Но откривателят на формулата за атомната бомба е

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber