Шиндзо Абе в интервю за "24 часа": Спогодбата с ЕС ще стимулира японския бизнес и инвестиции в България

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6661438 Шиндзо Абе в интервю за "24 часа": Спогодбата с ЕС ще стимулира японския бизнес и инвестиции в България Шиндзо Абе в интервю за "24 часа": Спогодбата с ЕС ще стимулира японския бизнес и инвестиции в България www.24chasa.bg
Японският министър-председател е роден на 21 септември 1954 г. През 2006 г. на 52-годишна възраст той става най-младият следвоенен премиер на Япония. В момента той заема този пост за трети път.

Северна Корея има ракети, които могат да достигнат дори София, това е безпрецедентна заплаха, казва японският премиер

- Г-н Абе, вие сте първият премиер на Япония, който посещава България, и то в навечерието на 80-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете страни. Какви са перспективите в диалога между София и Токио?

- Радвам се, че съм първият японски премиер, който посещава България. Всъщност лично аз вече съм бил тук преди 35 г. в качеството си на секретар на японския външен министър Шинтаро Абе, който е и мой баща. Преди да дойда, бях прочел японската повест “Есен в София”, но София, която видях тогава, беше много по-красива, отколкото описаната в книгата. Освен това

японците

изпитват топли

чувства към

България и

благодарение

на личността

на Котоошу,

който беше изключително популярен сумо състезател.

Обменът между Япония и България има над 100-годишна история и започва още по времето на Княжество България. Следващата 2019 г. е знакова за нашите отношения и отбелязва 3 знаменателни годишнини - 100 г. от началото на двустранните контакти между Япония и България, 80 г. от установяване на дипломатически отношения и 60 г. от тяхното възстановяване. С поглед към тази дълбока по смисъл юбилейна година бих искал да задълбочим двустранните си контакти в широк кръг от области.

Особено икономическите отношения между нашите две страни все още имат много възможности за развитие в бъдеще. През последните години

расте броят на

японските

компании, които

имат интерес да

инвестират

в България

Част от моята официална делегация включва представители на водещи японски компании - световноизвестни търговски фирми, представители на хранително-вкусовата промишленост, производители на автомобилни части, IT компании и др., като през настоящата година се планира и посещение в България на икономическа делегация от JETRO.

Предстоящото влизане в сила на вече договореното Споразумение за икономическо партньорство между Япония и Европейския съюз (EPA) се очаква да доведе до стимулиране на развитието на двустранните икономически връзки между Япония и България.

За приятелските отношения между Япония и България не може да се говори, без да се спомене човешкият фактор.

Казват, че всички японци, които посещават България, се влюбват в страната ви, както и че българите, които пътуват в Япония, неизменно оставят част от сърцето си там. Един от важните моменти в човешкия обмен между двете страни е обменът в сферата на спорта. Във връзка с олимпийските и параолимпийските игри в Токио през 2020 г.

5 японски града

вече са записани

като градове

- домакини на

български

спортни отбори

В град Мураяма в префектура Ямагата българският национален отбор по художествена гимнастика вече проведе предварителен тренировъчен лагер, като целият град сърдечно приветства българските гимнастички, и двете страни се радват на топли приятелски контакти. Ще продължим да развиваме отношенията си в спорта и други области, а партньорството ни успешно ще премине и отвъд 2020 г.

Надявам се, че посещението ми в България ще се превърне в добра възможност за активизиране на обмена между нашите две страни.

- Визитата ви е част от европейска обиколка в момент, в който България председателства ЕС. Доколко японската дипломация разчита на Европа за урегулирането на проблеми като този със Северна Корея и какви други предизвикателства има пред Япония днес?

- Европа е важен стратегически партньор, с който споделяме основополагащите ценности на демокрацията и върховенството на закона. Япония отдава голямо значение на партньорството си с Европа и с България при решаване на редица важни проблеми пред международната общност, сред които и въпроса със Северна Корея.

Няма да бъде преувеличено, ако се каже, че ситуацията със сигурността, в която Япония се намира в момента, е най-усложнената от Втората световна война насам. Особено предвид Северна Корея, която, потъпквайки международните правила, извършва ядрени и ракетни опити. Балистичните ракети, които изстрелва, са с такъв обсег на действие, че могат да достигнат дори България. Това е безпрецедентна голяма и непосредствена заплаха.

В миналото на два пъти са постигани договорености със Северна Корея за неразпространение на ядрено оръжие - т.нар. рамково споразумение между САЩ и КНДР от 1994 г. и съвместното изявление след шестстранната среща през 2005 г., но в крайна сметка Пхенян наруши тези договорености и използва времето за разработване на ядрено и ракетно оръжие. Ако се вземат под внимание тези факти,

няма никакъв

смисъл да се

води диалог със

Северна Корея

само заради

самия диалог

Северна Корея трябва да демонстрира поведение в унисон с поетите от страната ангажименти за унищожаване на ядреното и ракетното си оръжие по начин, който гарантира пълното им и окончателно унищожаване, с възможност за външен контрол.

За да бъде принудена Северна Корея да промени политиката си, е необходимо международната общност да постигне пълно съгласие по въпроса и като подложи Северна Корея на максимален натиск, да създаде условия, при които режимът в Пхенян сам да предложи воденето на диалог.

Предвид повтарящата се провокативна реторика и поведение на режима в Пхенян знам, че има доводи, че Северна Корея ще изпълни заканите си. Само че това е типичен за тази държава похват за водене на преговори и да се страхуваме от подобен сценарий, означава, че ставаме съпричастни на тона на Пхенян.

Ние няма да се поддадем на заплахите на Северна Корея, като е необходимо внимателно да анализираме ситуацията и

да реагираме

спокойно и

хладнокръвно

По този повод ООН нееднократно налага санкции на Северна Корея, последвани и от санкции от страна на ЕС, последните от които бяха наложени от Европейския съюз през октомври 2017 г. В тясно сътрудничество с Европа и с България и под силния натиск на цялата международна общност ще дам всичко от себе си за разрешаване на проблема с ядрените и ракетни опити на Пхенян, както и на най-важния за Япония въпрос с японските граждани, отвлечени от тайните служби на Северна Корея.

ООН налага все по-строги санкции на тази държава след неколкократни резолюции на Съвета за сигурност.

Надявам се

на надлежно

прилагане на

тези санкции

и от България

като страна - членка на ООН.

Икономическото ни сътрудничество с Европа също е от изключително значение. С оглед на постигнатата в края на м.г. договореност между Япония и ЕС за Споразумение за икономическо партньорство (ЕРА) смятам, че бързото подписване и влизането в сила на това споразумение ще даде силен тласък на свободната търговия между нашите държави.

Що се отнася до двустранните икономически връзки между Япония и България, това споразумение не само ще разшири търговския обмен между двете страни, но ще подпомогне навлизането на японски компании на българския пазар и японските инвестиции в България, като в това число стане предпоставка и за разкриването на нови работни места.

Ще се разширят

и възможностите

за опериране на

български

компании

в Япония

Япония подкрепя една силно обединена Европа. Ето защо тясното ни сътрудничество с България, която ще председателства Европейския съюз през следващата половин година, придобива още по-голяма значимост.

Друга приоритетна тема за Япония е дефинирането на Индотихоокеанския басейн, който е сърцевината на световната сила, като “общо международно достояние”, свободно и отворено съгласно върховенството на закона. Ето защо за нас е важно следването на политика за “свободен и открит Индотихоокеански регион”, която ще гарантира мира и просперитета в тази част на света. В процеса на задълбочаване на сътрудничеството ни с Европа е важно този въпрос също да бъде поставен на масата. Мисля, че в тази насока ние можем да си партнираме с всяка една държава, която споделя нашата позиция за осъществяването на свободен и открит Индотихоокеански регион.

И занапред Япония ще продължи да укрепва стратегическото си партньорство с Европа и да работи за мира и стабилността по света.

Други от Интервю

Светослав Глосов: Ако не се ремонтират виадуктите на "Хемус" сега, след няколко години трябва да затворим магистралата

Предлагаме гаранцията за нови пътища да се вдигне с 1 до 3 години, каза председателят на УС на АПИ Светослав Глосов Е-винетката ще е с цената на сегашните стикери По-разумно е да изместим артефактите, отколкото “Струма” Когато минават през участък в ремонт, водачите трябва да карат спокойно Алтернативният маршрут на “Хемус” за тировете през

Петър Кънев: БСП предлага нов модел за управление на България

Изгубихме баланса между държавния и корпоративния интерес и е време да върнем този дебат, казва председателят на икономическата комисия в парламента и депутат от БСП - БСП обяви икономическата програма за България. Опитайте да ѝ дадете обективна оценка, каква ще бъде тя? - Като истинска визия за България. След 10 години членство в ЕС.

Проф. Боян Биолчев: Мъжкото приятелство те прави по-малко егоист. Удивително е!

Роден е на 11 декември 1942 г. в София. От 1962 до 1968 г. учи полска филология в Ягелонския университет в Краков, където се дипломира като магистър. През 1969 г. постъпва в Софийския университет като асистент. От 1996 г. е професор. Ректор на СУ от 1999 до 2007 г. Автор е на много научни публикации,

Васил Василев: Масовият групов лов на дива свиня е недомислица, ловците ще го бойкотират

Ако африканската чума по свинете дойде, щетите може да стигнат до 2 млрд. лв. Нелогично е всеки ловец да бъде придружаван от служител на горското Промените в ловния закон минаха за няколко дни без дебат - Г-н Василев, защо съюзът на ловците и риболовци се обяви против разрешаването на груповия лов на дива свиня извън предвидените в закона

Димитър Ганев: Не гейтовете "горе", а социалните протести са по-рискови за властта

Политическата жега започна! Не за предсрочни избори, а за редовните след 9 месеца - Г-н Ганев, социалните протести от последните седмици имат ли потенциал да разклатят правителството? - От началото на третия мандат на Борисов сме свидетели на множество скандали. Всеки нов просто захлупва предишния.

Емил Димитров - Ревизоро: Акцизът на бездимните цигари е “нравствен данък”

Защо трябва да чакаме решение на Еврокомисията, за да ги обложим - суверенни сме, можем да вземем сами решение, а когато има обща регулация, ще се съобразим с нея, казва председателят на комисията за борба с корупцията и сивата икономика И още акценти:  Няма как, ако си обещал по-високи пенсии, като тръгнеш да събираш парите,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Делян Добрев: Йончева е подала молба сама до себе си да бъде заличена от при Василев

Ако тези 315 000 лв. не са вноска в капитала от страна на Василев, а са плащане, по НК това е също престъпление С депутата от ГЕРБ разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-н Добрев, тази сутрин огласихте в Народното събрание заедно с бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров, че говорителят на парламентарната група на БСП Елена Йончева има фирма с избягалия

Проф. Дроздстой Стоянов: В психиатрията трябва интегрирана услуга

Тя най-после трябва да стане част от здравната система, сега е ексцентрична киста встрани от другите процеси Дроздстой Стоянов е професор по психиатрия и медицинска психология в Медицинския университет - Пловдив Академик на Българската академия на науките и изкуствата Почетен член на Американската психиатрична асоциация Български делегат в

Проф. Пламен Павлов: Васил Левски означава Васил Български

Освен монах и безсребърник е бил невероятен прагматик. Всяка втора дума в писмата му е за пари - Честваме 181 години от рождението на Васил Левски. Защо почти два века вече не се роди друг национален герой с толкова блестящ ореол, проф. Павлов? - Защото Левски съчетава няколко трудно съвместими характеристики – монах, учител, офицер,

Хасан Улусой: Ситуацията в региона наложи Турция да стане президентска република

В България имаше коментари, че с промяната се отива към едноличен режим, но фактите говорят друго, а целта е по-ефективно и бързо управление, казва турският посланик в София - Г-н посланик, виждате ли знак за българо-турските отношения във факта, че президентът Радев бе на инагурацията на президента Ердоган?

Огнян Златев: Нужно е решение за миграцията и за бюджета на ЕС преди европейските избори

Промяната на Дъблинския регламент не се случи въпреки максималните усилия  на България. В някои държави членки има други настроения Стъпката за Брекзит е на Великобритания - тя е тази, която трябва да положи усилия, казва ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България - Г-н Златев, преди дни излезе проучване,

Румен Драганов: Летният сезон ще е рекорден, но градският туризъм настига морския

Има институционална корупция, която не взема подкупи, а търси политически дивиденти с контролирани акции срещу “лошите” хотелиери, казва директорът на Института за анализи и оценки в туризма Г-н Драганов, какъв летен сезон да очакваме? - Очакваме силен летен сезон. Около 4,9 млн. ще бъдат посещенията от чужбина, което е ръст от 7,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber