Шиндзо Абе в интервю за "24 часа": Спогодбата с ЕС ще стимулира японския бизнес и инвестиции в България

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6661438 Шиндзо Абе в интервю за "24 часа": Спогодбата с ЕС ще стимулира японския бизнес и инвестиции в България Шиндзо Абе в интервю за "24 часа": Спогодбата с ЕС ще стимулира японския бизнес и инвестиции в България www.24chasa.bg
Японският министър-председател е роден на 21 септември 1954 г. През 2006 г. на 52-годишна възраст той става най-младият следвоенен премиер на Япония. В момента той заема този пост за трети път.

Северна Корея има ракети, които могат да достигнат дори София, това е безпрецедентна заплаха, казва японският премиер

- Г-н Абе, вие сте първият премиер на Япония, който посещава България, и то в навечерието на 80-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете страни. Какви са перспективите в диалога между София и Токио?

- Радвам се, че съм първият японски премиер, който посещава България. Всъщност лично аз вече съм бил тук преди 35 г. в качеството си на секретар на японския външен министър Шинтаро Абе, който е и мой баща. Преди да дойда, бях прочел японската повест “Есен в София”, но София, която видях тогава, беше много по-красива, отколкото описаната в книгата. Освен това

японците

изпитват топли

чувства към

България и

благодарение

на личността

на Котоошу,

който беше изключително популярен сумо състезател.

Обменът между Япония и България има над 100-годишна история и започва още по времето на Княжество България. Следващата 2019 г. е знакова за нашите отношения и отбелязва 3 знаменателни годишнини - 100 г. от началото на двустранните контакти между Япония и България, 80 г. от установяване на дипломатически отношения и 60 г. от тяхното възстановяване. С поглед към тази дълбока по смисъл юбилейна година бих искал да задълбочим двустранните си контакти в широк кръг от области.

Особено икономическите отношения между нашите две страни все още имат много възможности за развитие в бъдеще. През последните години

расте броят на

японските

компании, които

имат интерес да

инвестират

в България

Част от моята официална делегация включва представители на водещи японски компании - световноизвестни търговски фирми, представители на хранително-вкусовата промишленост, производители на автомобилни части, IT компании и др., като през настоящата година се планира и посещение в България на икономическа делегация от JETRO.

Предстоящото влизане в сила на вече договореното Споразумение за икономическо партньорство между Япония и Европейския съюз (EPA) се очаква да доведе до стимулиране на развитието на двустранните икономически връзки между Япония и България.

За приятелските отношения между Япония и България не може да се говори, без да се спомене човешкият фактор.

Казват, че всички японци, които посещават България, се влюбват в страната ви, както и че българите, които пътуват в Япония, неизменно оставят част от сърцето си там. Един от важните моменти в човешкия обмен между двете страни е обменът в сферата на спорта. Във връзка с олимпийските и параолимпийските игри в Токио през 2020 г.

5 японски града

вече са записани

като градове

- домакини на

български

спортни отбори

В град Мураяма в префектура Ямагата българският национален отбор по художествена гимнастика вече проведе предварителен тренировъчен лагер, като целият град сърдечно приветства българските гимнастички, и двете страни се радват на топли приятелски контакти. Ще продължим да развиваме отношенията си в спорта и други области, а партньорството ни успешно ще премине и отвъд 2020 г.

Надявам се, че посещението ми в България ще се превърне в добра възможност за активизиране на обмена между нашите две страни.

- Визитата ви е част от европейска обиколка в момент, в който България председателства ЕС. Доколко японската дипломация разчита на Европа за урегулирането на проблеми като този със Северна Корея и какви други предизвикателства има пред Япония днес?

- Европа е важен стратегически партньор, с който споделяме основополагащите ценности на демокрацията и върховенството на закона. Япония отдава голямо значение на партньорството си с Европа и с България при решаване на редица важни проблеми пред международната общност, сред които и въпроса със Северна Корея.

Няма да бъде преувеличено, ако се каже, че ситуацията със сигурността, в която Япония се намира в момента, е най-усложнената от Втората световна война насам. Особено предвид Северна Корея, която, потъпквайки международните правила, извършва ядрени и ракетни опити. Балистичните ракети, които изстрелва, са с такъв обсег на действие, че могат да достигнат дори България. Това е безпрецедентна голяма и непосредствена заплаха.

В миналото на два пъти са постигани договорености със Северна Корея за неразпространение на ядрено оръжие - т.нар. рамково споразумение между САЩ и КНДР от 1994 г. и съвместното изявление след шестстранната среща през 2005 г., но в крайна сметка Пхенян наруши тези договорености и използва времето за разработване на ядрено и ракетно оръжие. Ако се вземат под внимание тези факти,

няма никакъв

смисъл да се

води диалог със

Северна Корея

само заради

самия диалог

Северна Корея трябва да демонстрира поведение в унисон с поетите от страната ангажименти за унищожаване на ядреното и ракетното си оръжие по начин, който гарантира пълното им и окончателно унищожаване, с възможност за външен контрол.

За да бъде принудена Северна Корея да промени политиката си, е необходимо международната общност да постигне пълно съгласие по въпроса и като подложи Северна Корея на максимален натиск, да създаде условия, при които режимът в Пхенян сам да предложи воденето на диалог.

Предвид повтарящата се провокативна реторика и поведение на режима в Пхенян знам, че има доводи, че Северна Корея ще изпълни заканите си. Само че това е типичен за тази държава похват за водене на преговори и да се страхуваме от подобен сценарий, означава, че ставаме съпричастни на тона на Пхенян.

Ние няма да се поддадем на заплахите на Северна Корея, като е необходимо внимателно да анализираме ситуацията и

да реагираме

спокойно и

хладнокръвно

По този повод ООН нееднократно налага санкции на Северна Корея, последвани и от санкции от страна на ЕС, последните от които бяха наложени от Европейския съюз през октомври 2017 г. В тясно сътрудничество с Европа и с България и под силния натиск на цялата международна общност ще дам всичко от себе си за разрешаване на проблема с ядрените и ракетни опити на Пхенян, както и на най-важния за Япония въпрос с японските граждани, отвлечени от тайните служби на Северна Корея.

ООН налага все по-строги санкции на тази държава след неколкократни резолюции на Съвета за сигурност.

Надявам се

на надлежно

прилагане на

тези санкции

и от България

като страна - членка на ООН.

Икономическото ни сътрудничество с Европа също е от изключително значение. С оглед на постигнатата в края на м.г. договореност между Япония и ЕС за Споразумение за икономическо партньорство (ЕРА) смятам, че бързото подписване и влизането в сила на това споразумение ще даде силен тласък на свободната търговия между нашите държави.

Що се отнася до двустранните икономически връзки между Япония и България, това споразумение не само ще разшири търговския обмен между двете страни, но ще подпомогне навлизането на японски компании на българския пазар и японските инвестиции в България, като в това число стане предпоставка и за разкриването на нови работни места.

Ще се разширят

и възможностите

за опериране на

български

компании

в Япония

Япония подкрепя една силно обединена Европа. Ето защо тясното ни сътрудничество с България, която ще председателства Европейския съюз през следващата половин година, придобива още по-голяма значимост.

Друга приоритетна тема за Япония е дефинирането на Индотихоокеанския басейн, който е сърцевината на световната сила, като “общо международно достояние”, свободно и отворено съгласно върховенството на закона. Ето защо за нас е важно следването на политика за “свободен и открит Индотихоокеански регион”, която ще гарантира мира и просперитета в тази част на света. В процеса на задълбочаване на сътрудничеството ни с Европа е важно този въпрос също да бъде поставен на масата. Мисля, че в тази насока ние можем да си партнираме с всяка една държава, която споделя нашата позиция за осъществяването на свободен и открит Индотихоокеански регион.

И занапред Япония ще продължи да укрепва стратегическото си партньорство с Европа и да работи за мира и стабилността по света.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Други от Интервю

Болниците стигнаха до фалит не само заради слабо управление, а и заради лошо финансиране

Здравната каса може да спести до 50% от цената на някои клинични пътеки, ако ги прехвърли в доболничната помощ Д-р Венцислав Грозев е роден през 1956 г. в Плевен. Завършва Медицински университет през 1983 г. През 1991 г. взема специалност по обща хирургия, а по-късно и по изгаряния и пластично-възстановителна хирургия,

Проф. Анастас Герджиков: Губим се в океана от информация, къде са духовните водачи

Рейтингът стимулира всички университети да повишават качеството си - Проф. Герджиков, какво е да си първи за пореден път в рейтинговата система на висшите училища? - Софийският университет традиционно е първи в почти всички направления, в които предлага образование - в последните години е първи в 23 направления от общо 52.

Проф. Евелина Келбечева: Черно петно е липсата на знание за комунизма

Толкова много министри на образованието досега не посмяха да вкарат този период в учебниците ГЕНКА МАРКОВА - Проф. Келбечева, защо е важно да се изучава комунизмът? - Всяко историческо знание е изключително важно, защото в модерното време то създава най-яката основа за идентичността и самочувствието на хората, както и за комплексите им.

Симеон Дянков: Еврото вдига цените само при плаващ курс, а България е във валутен борд

В еврозоната ръстът на икономиката и на доходите е по-висок, затова хайде да не ни казват догонете ни и тогава елате. За да стане, трябва да сме вътре   - Г-н Дянков, финансовият министър обяви, че към юни България подава молба за чакалнята на еврозоната. Вие също настоявате, че сега е моментът. Защо, г-н Дянков?

Илияна Йотова: Можем да разчупим негативните стереотипи за България с успешно председателство

Още акценти от интервюто с вицепрезидента: След Солун и Берлин трябва да се говори за Софийски процес с категорични предложения към страните от Западните Балкани За 1 г. бях в 10 страни и се запознах с българските общности - много хора искат децата им да се върнат в България Вместо за защита на  жените и трафик Истанбулската конвенция се използва

Екатерина Захариева: Интересите ни на Балканите са така формулирани, че са важни и за ЕС

Не е без значение по какви пътища и за колко време българите ще пътуват из региона, но още по-важно е съседите ни да са стабилни, казва външният министър на България - Г-жо министър, кои са българските интереси, които трябва да бъдат защитени по време на европредседателството? - Приоритетите на българското председателство са еднакво важни както за

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от

Още от Интервю

Братя Халваджиян: Знаем какво харесва зрителят и го даваме, не прекрачваме границата

В “Господари на ефира” казваме нещата в очите и това не допадаше на много хора. Звъняха на шефовете на телевизии, но с времето много бързо ги научихме, че няма смисъл да се обаждат Съвсем скоро в ефира на Нова тв ще се завърти комедийният сериал “Полицаите от края на града”. Снимките текат от няколко месеца, а продуцент е “Глобал филмс”.

Шиндзо Абе в интервю за "24 часа": Спогодбата с ЕС ще стимулира японския бизнес и инвестиции в България

Северна Корея има ракети, които могат да достигнат дори София, това е безпрецедентна заплаха, казва японският премиер - Г-н Абе, вие сте първият премиер на Япония, който посещава България, и то в навечерието на 80-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете страни. Какви са перспективите в диалога между София и Токио?

Флориан Скала: С новия сериал “Скъпи наследници” ще наложим нов стандарт на тв пазара

bTV е домът на Слави Трифонов. Уважавам професионализма му и огромния успех на шоуто в продължение на много години През 2017 г. продължихме да заемаме водеща позиция на пазара. Останахме №1, след като подобрихме резултатите си спрямо конкуренцията с дял от аудиторията 44,7% Искаме най-добрите творци и таланти да работят за програмата на bTV   -

Мария Габриел: Дадохме срок на всички платформи да изчистят призивите към тероризъм

В ЕС сме заедно срещу фалшивите новини През 2022 г. ще имаме суперкомпютър С еврокомисаря разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-жо Габриел, речта на Доналд Туск на български език развълнува цялата нация. - Изключително силен старт, който най-напред е признание за свършеното досега. Уважението, което беше показано,

Мая Манолова: Всички партии блокират електронното гласуване (Видео)

Още акценти от "Различното интервю": Пиша закон за частния фалит, подхващам банките Аз работя с всички. Разликата между опозицията и омбудсмана е, че за опозицията може би е достатъчно да критикува. От мен хората чакат резултат. Когато започна една тема, един проблем, аз трябва да го завърша. Говоренето на мен не ми

Кирил Велчев: С невиждани визуални и звукови ефекти откриваме европейската столица на културата

Много знакови места в града ще бъдат обхванати, очакваме между 50- и 80-хилядна публика, казва изпълнителният директор на фондация “Пловдив 2019” Кирил Велчев е изпълнителен директор на фондация “Пловдив 2019”, която подготвя града за европейска столица на културата. Роден е на 30 юни 1983 г. Завършил е Академията за музикално,

Последно от

Най-важното

Следвайте във Viber