Шиндзо Абе в интервю за "24 часа": Спогодбата с ЕС ще стимулира японския бизнес и инвестиции в България

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6661438 Шиндзо Абе в интервю за "24 часа": Спогодбата с ЕС ще стимулира японския бизнес и инвестиции в България Шиндзо Абе в интервю за "24 часа": Спогодбата с ЕС ще стимулира японския бизнес и инвестиции в България www.24chasa.bg
Японският министър-председател е роден на 21 септември 1954 г. През 2006 г. на 52-годишна възраст той става най-младият следвоенен премиер на Япония. В момента той заема този пост за трети път.

Северна Корея има ракети, които могат да достигнат дори София, това е безпрецедентна заплаха, казва японският премиер

- Г-н Абе, вие сте първият премиер на Япония, който посещава България, и то в навечерието на 80-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете страни. Какви са перспективите в диалога между София и Токио?

- Радвам се, че съм първият японски премиер, който посещава България. Всъщност лично аз вече съм бил тук преди 35 г. в качеството си на секретар на японския външен министър Шинтаро Абе, който е и мой баща. Преди да дойда, бях прочел японската повест “Есен в София”, но София, която видях тогава, беше много по-красива, отколкото описаната в книгата. Освен това

японците

изпитват топли

чувства към

България и

благодарение

на личността

на Котоошу,

който беше изключително популярен сумо състезател.

Обменът между Япония и България има над 100-годишна история и започва още по времето на Княжество България. Следващата 2019 г. е знакова за нашите отношения и отбелязва 3 знаменателни годишнини - 100 г. от началото на двустранните контакти между Япония и България, 80 г. от установяване на дипломатически отношения и 60 г. от тяхното възстановяване. С поглед към тази дълбока по смисъл юбилейна година бих искал да задълбочим двустранните си контакти в широк кръг от области.

Особено икономическите отношения между нашите две страни все още имат много възможности за развитие в бъдеще. През последните години

расте броят на

японските

компании, които

имат интерес да

инвестират

в България

Част от моята официална делегация включва представители на водещи японски компании - световноизвестни търговски фирми, представители на хранително-вкусовата промишленост, производители на автомобилни части, IT компании и др., като през настоящата година се планира и посещение в България на икономическа делегация от JETRO.

Предстоящото влизане в сила на вече договореното Споразумение за икономическо партньорство между Япония и Европейския съюз (EPA) се очаква да доведе до стимулиране на развитието на двустранните икономически връзки между Япония и България.

За приятелските отношения между Япония и България не може да се говори, без да се спомене човешкият фактор.

Казват, че всички японци, които посещават България, се влюбват в страната ви, както и че българите, които пътуват в Япония, неизменно оставят част от сърцето си там. Един от важните моменти в човешкия обмен между двете страни е обменът в сферата на спорта. Във връзка с олимпийските и параолимпийските игри в Токио през 2020 г.

5 японски града

вече са записани

като градове

- домакини на

български

спортни отбори

В град Мураяма в префектура Ямагата българският национален отбор по художествена гимнастика вече проведе предварителен тренировъчен лагер, като целият град сърдечно приветства българските гимнастички, и двете страни се радват на топли приятелски контакти. Ще продължим да развиваме отношенията си в спорта и други области, а партньорството ни успешно ще премине и отвъд 2020 г.

Надявам се, че посещението ми в България ще се превърне в добра възможност за активизиране на обмена между нашите две страни.

- Визитата ви е част от европейска обиколка в момент, в който България председателства ЕС. Доколко японската дипломация разчита на Европа за урегулирането на проблеми като този със Северна Корея и какви други предизвикателства има пред Япония днес?

- Европа е важен стратегически партньор, с който споделяме основополагащите ценности на демокрацията и върховенството на закона. Япония отдава голямо значение на партньорството си с Европа и с България при решаване на редица важни проблеми пред международната общност, сред които и въпроса със Северна Корея.

Няма да бъде преувеличено, ако се каже, че ситуацията със сигурността, в която Япония се намира в момента, е най-усложнената от Втората световна война насам. Особено предвид Северна Корея, която, потъпквайки международните правила, извършва ядрени и ракетни опити. Балистичните ракети, които изстрелва, са с такъв обсег на действие, че могат да достигнат дори България. Това е безпрецедентна голяма и непосредствена заплаха.

В миналото на два пъти са постигани договорености със Северна Корея за неразпространение на ядрено оръжие - т.нар. рамково споразумение между САЩ и КНДР от 1994 г. и съвместното изявление след шестстранната среща през 2005 г., но в крайна сметка Пхенян наруши тези договорености и използва времето за разработване на ядрено и ракетно оръжие. Ако се вземат под внимание тези факти,

няма никакъв

смисъл да се

води диалог със

Северна Корея

само заради

самия диалог

Северна Корея трябва да демонстрира поведение в унисон с поетите от страната ангажименти за унищожаване на ядреното и ракетното си оръжие по начин, който гарантира пълното им и окончателно унищожаване, с възможност за външен контрол.

За да бъде принудена Северна Корея да промени политиката си, е необходимо международната общност да постигне пълно съгласие по въпроса и като подложи Северна Корея на максимален натиск, да създаде условия, при които режимът в Пхенян сам да предложи воденето на диалог.

Предвид повтарящата се провокативна реторика и поведение на режима в Пхенян знам, че има доводи, че Северна Корея ще изпълни заканите си. Само че това е типичен за тази държава похват за водене на преговори и да се страхуваме от подобен сценарий, означава, че ставаме съпричастни на тона на Пхенян.

Ние няма да се поддадем на заплахите на Северна Корея, като е необходимо внимателно да анализираме ситуацията и

да реагираме

спокойно и

хладнокръвно

По този повод ООН нееднократно налага санкции на Северна Корея, последвани и от санкции от страна на ЕС, последните от които бяха наложени от Европейския съюз през октомври 2017 г. В тясно сътрудничество с Европа и с България и под силния натиск на цялата международна общност ще дам всичко от себе си за разрешаване на проблема с ядрените и ракетни опити на Пхенян, както и на най-важния за Япония въпрос с японските граждани, отвлечени от тайните служби на Северна Корея.

ООН налага все по-строги санкции на тази държава след неколкократни резолюции на Съвета за сигурност.

Надявам се

на надлежно

прилагане на

тези санкции

и от България

като страна - членка на ООН.

Икономическото ни сътрудничество с Европа също е от изключително значение. С оглед на постигнатата в края на м.г. договореност между Япония и ЕС за Споразумение за икономическо партньорство (ЕРА) смятам, че бързото подписване и влизането в сила на това споразумение ще даде силен тласък на свободната търговия между нашите държави.

Що се отнася до двустранните икономически връзки между Япония и България, това споразумение не само ще разшири търговския обмен между двете страни, но ще подпомогне навлизането на японски компании на българския пазар и японските инвестиции в България, като в това число стане предпоставка и за разкриването на нови работни места.

Ще се разширят

и възможностите

за опериране на

български

компании

в Япония

Япония подкрепя една силно обединена Европа. Ето защо тясното ни сътрудничество с България, която ще председателства Европейския съюз през следващата половин година, придобива още по-голяма значимост.

Друга приоритетна тема за Япония е дефинирането на Индотихоокеанския басейн, който е сърцевината на световната сила, като “общо международно достояние”, свободно и отворено съгласно върховенството на закона. Ето защо за нас е важно следването на политика за “свободен и открит Индотихоокеански регион”, която ще гарантира мира и просперитета в тази част на света. В процеса на задълбочаване на сътрудничеството ни с Европа е важно този въпрос също да бъде поставен на масата. Мисля, че в тази насока ние можем да си партнираме с всяка една държава, която споделя нашата позиция за осъществяването на свободен и открит Индотихоокеански регион.

И занапред Япония ще продължи да укрепва стратегическото си партньорство с Европа и да работи за мира и стабилността по света.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Други от Интервю

София Кузева: Стъпвах на пръсти до Невена Коканова, сега поколението е много динамично

Разминах се с главни роли във филми на Николай Волев и Илия Костов, но и това е част от живота С актрисата София Кузава разговаря Пенчо Ковачев София Кузева е родена в Смолян. Израства в Хасково в семейството на инж. Маргарита Кузева и актьора Петър Кузев. Завършва ВИТИЗ в класа на проф. Енчо Халачев и проф. Снежина Танковска.

Акад. Антон Дончев: Кан Тервел защити Европа от нашествие, не ромеите

Огъня за подвига му може да поддържаме само с дървета, които сами сме отгледали Акад. Антон Дончев е един от членовете на Инициативния комитет за честване на 1300-годишнината от победата на кан Тервел над арабите при Константинопол, обявен вчера от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Георги Лозанов: Вадя си хляба с четене и писане, а се научих чак на 11 години

Грижих се за двете деца на мой братовчед, загинал трагично. Това е тъжен момент, за който рядко говоря На 26 април той ще навърши 60 години и пак ще чете лекция - същата вечер ще събере приятелите си в Софийския университет, за да им говори за земното щастие. За разлика от повечето философи Георги Лозанов е публично известен със социалните си

Ваклин: Има поискани пари - спазарени, дадени и взети. Кметицата си избра мястото и времето, службите нямат вина

Всички казват: Направете нещо. Ето, службите направиха нещо с моя помощ и е редно хората да го оценят, казва в интервю инвеститорът, от когото се твърди, че кметицата на "Младост" Десислава Иванчева е поискала подкуп - Г-н Ваклин, как се стигна до случая в “Младост”? - Неприятно е, но това се разиграва вече 2 години.

Мария Габриел: Има как да се пазим онлайн, всяка държава в ЕС стартира център за кибератаки

Още акценти от интервюто: Със суперкомпютъра ще дадем старт на персонализираната медицина През 2023 г. Европа трябва да има два суперкомпютъра, единият от които - изцяло с европейска технология На 25 и 26 април ще представя съобщението на Еврокомисията за фалшивите новини За първи път има европейски механизъм за координация

Руслан Вуцов: Цели 11 органа отговарят за борбата с катастрофите и отговорност няма

Очакваме среща с премиера Борисов, защото нищо не се случва без неговата намеса От 2010 г. няма внесен нито един доклад за пътната безопасност в Министерския съвет Времето на думите за пътната безопасност изтече след катастрофата на “Тракия”, сега трябват дела, казва в интервю за "24 часа" председателят на УС на Института за пътна безопасност -

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Стефан Стоянов: От затвор в Гърция двама души бягаха на два пъти с хеликоптер

Ако подобно нещо се бе случило у нас, щеше да падне правителството, но там дори и една оставка нямаше, казва бившият български посланик в Атина - Г-н Стефанов, заради бягството на двамата рецидивисти от Централния софийски затвор нека припомним онзи случай от Гърция, когато вие бяхте посланик там. - Моят мандат бе приключил и аз заминах на 3 юни

Зорница Захариева от ЦЕРН: Студенти от България ще работят по нови ускорители в ЦЕРН

Младежите ще са заедно с нобелови лауреати, вземат 3200 швейцарски франка месечно - Г-жо Захариева, за първи път участвате в изложението “Стажове” в Техническия университет в София, какво предлагате на студентите? - Предлагаме им летни стажове, по-дълги стажове от половин до 1 г. Ако бъдат приети,

Владимир Чуков: Студена война ли? Навлизаме в многополюсен свят

Има много вътрешна политика в удара в Сирия. Тръмп чисти имиджа си на зависим от руснаците, казва експертът-арабист - Към кого и за какво според вас изпрати послание ракетният удар, който САЩ, Великобритания и Франция нанесоха в събота в Сирия? - Да сравним посланието, което излъчи този военен удар със скромните му военни параметри - 110 ракети

Проф. Генчо Начев: Парадокс е рекордно да се доплащат импланти при болестите, от които умираме най-често

Нашият пазар на здравни услуги е единственият бизнес, който получава пари и за некачествената си работа, за брак, казва проф. Генчо Начев, директор на Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Света Екатерина" и национален консултант по кардиохирургия.  - Проф. Начев, очакваното драстично доплащане в болниците поради новите

Николай Волев: Не харесвам нито един от филмите си

- По кината върви най-новият ви филм “Извън пътя”. Имате ли информация колко зрители са го гледали досега, г-н Волев? - Зрителите в България престанаха да ме интересуват. Те имаха значение, когато имаше киносалони и държавна културна политика. Вкусът на съвременния зрител е паднал главоломно, опростачването е почти 100 процента.

Борис Радев: Георги Мамалев онемя, когато го поканих да участва в "Оркестър без име"

По време на бенефиса на Христо Стоичков за неговия 50-годишен юбилей 40 хиляди човека станаха на крака и започнаха да плачат На 28 април най-големият мюзикъл, правен досега у нас - “Оркестър без име”, ще бъде показан за втори път в зала “Арена Армеец”. Премиерата му бе на 1 ноември миналата година на същото място.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber