Братя Халваджиян: Знаем какво харесва зрителят и го даваме, не прекрачваме границата

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6660422 Братя Халваджиян: Знаем какво харесва зрителят и го даваме, не прекрачваме границата Братя Халваджиян: Знаем какво харесва зрителят и го даваме, не прекрачваме границата www.24chasa.bg
Маги и Джуди Халваджиян СНИМКА: Снимки: Румяна Тонева

В “Господари на ефира” казваме нещата в очите и това не допадаше на много хора. Звъняха на шефовете на телевизии, но с времето много бързо ги научихме, че няма смисъл да се обаждат

Съвсем скоро в ефира на Нова тв ще се завърти комедийният сериал “Полицаите от края на града”. Снимките текат от няколко месеца, а продуцент е “Глобал филмс”. Компанията се ръководи от Магърдич Халваджиян и продуцира десетки телевизионни формати. Сред тях са “Като две капки вода”, “Х Фактор”, “Пееш или лъжеш”, “И аз го мога”, “Пълна промяна”, “Великолепната шесторка”, “България търси талант” и др. Джуди Халваджиян, който е с осем години по-малък от брат си Маги, ръководи “Глобал Фрейм” и продуцира “Господари на ефира”, “Имаш поща” и “Пълна лудница”.

- “Господари на ефира” се превърна в институция и вероятно сте чували, че много хора, когато имат проблем, заплашват отсрещната страна с предаването.

Джуди със семейството си

Джуди: Да, предаването е в ефир вече 15 г. и наистина стана институция. Много хора ми споделят, че когато имат някакъв проблем, заплашват с “Господари на ефира” и проблемът им се решава, дори не се налага да стигаме до репортаж. Това е оценка за отминалите години. Успях да наложа доверието на зрителите към нас. Това се постигна с много постоянство и с конкретни резултати, които дава нашата работа. Хората разбраха, че ние сме една от малкото институции, към които могат да се обърнат, за да им решат проблемите.

Двамата братя с Бедрос, син на Маги

- Кои са били най-трудните казуси, с които сте се сблъсквали и кои са ви разтърсили най-много?

От години правят едни от най-успешните предавания в българския ефир.

Джуди: Има и трудни, и по-лесни за решаване, но в крайна сметка ние имаме определени методи и те дават резултат. Това, от което ме боли най-много и в последно време правим много такива репортажи, са болни деца и такива в нужда. Болката е голяма, когато виждаш деца в безизходица, и това, което ние можем да направим чрез нашата висока трибуна, е да призовем хората с добри сърца да помогнат. Не споменавам скандалните репортажи и измамите, защото това е нещо съвсем нормално в България. Не се изненадвам от тях. За съжаление, тези неща се случват,

защото държавата и

институциите не вършат

работа

Няма конкретни последствия за измамниците. Ето, този човек, който хванахме да се представя за лекар във Велико Търново и изнудваше майка на болно дете, осъдили са го на две години условно. С тази присъда той въобще няма да разбере, че е направил нещо нередно.

- А коя е най-заслужената “Бяла лястовица”?

Джуди: Тази на преподавателя по физика Теодосий Теодосиев, това е човек, който е посветил целия си живот на това да обучава талантливи деца, да ги изпраща в чужбина и след това те стават още по-успешни. Той им помага, въпреки мизерните условия, в които е принуден да работи. Това е историята, която през последните години силно ме впечатли. Впоследствие той спечели и “Бяла лястовица” на годината.

- Чела съм, че не се бъркате в работата един на друг. Но все пак сте братя и вероятно си давате съвети?

Маги: Съветите и питанията нямат нищо общо с оперативната работа. Това са две различни неща. Понякога забелязвам нещо, обаждам се на брат ми по телефона или като се видим на събрания, му казвам, че нещо ми е направило впечатление. Той ми споделя друго, пита ме какво мисля за това. Ето, сега ще правя “Като две капки вода” и се обръщам към него: “Мисля да взема този и този, какво ще кажеш?” Той пък ми предлага други варианти. Същото нещо правя и аз, когато става въпрос за “Господари на ефира”. Но в оперативен план нямам представа какви репортажи снимат в момента. От много години изцяло той се занимава с това. Дори наскоро имахме събрание на борда и го хвалех. 15 години да правиш едно и също нещо всеки ден, да го правиш добре и да продължаваш да си лидер в телевизионната програма, това означава много. Доста хора не си дават сметка за тези неща. Брат ми е по-постоянен. Аз съм много любопитен, обичам да създавам нови неща, човърка ме непрекъснато и приемам като предизвикателство да започна от нулата и да видя, че работи. Като видя, че детето вече е набрало сили и се развива добре, мен вече ме интересува ново дете. Но пък с Джуди така се допълваме.

Джуди: “Господарите” е по-различен от другите формати. Там ежедневно се налага да се вземат важни решения в много кратък срок.

- В момента снимате сериала “Полицаите от края на града”, в него имате ли допирни точки?

Маги: Имаме, да, караме се. Аз вземам голяма част от водещите на “Господари на ефира” да участват в сериала и имаме проблем, защото той се опитва да си направи някакъв график, аз ги дърпам на снимачната площадка. Опитваме се да не си пречим един на друг на работата,

стараем се да си

помагаме, но понякога

влизаме в някакъв

вид конфликт

- Сериалът още не се е завъртял в ефира на Нова тв, но обсъждате ли вече втори сезон?

Маги: Нямаме никаква идея. Дай Боже! Да имаш много сезони, както са 15-те на “Господари на ефира” и както бяха 10-те на “Море от любов”, става, след като публиката го възприеме, хареса го и има интерес към него. Трябва да имаш голям опит, за да прецениш дали едно нещо има потенциал, защото може да не е суперуспешно още в първия си сезон, но с развитието му да дойдат големите резултати. Така че нямам никаква представа дали сериалът ще тръгне като някакъв бум, или ще стартира леко и постепенно ще набира скорост, не знам и дали ще има втори сезон. Ние сме достатъчно подготвени да направим осем, дори десет сезона. Идеята е да направим нещо, което ще забавлява хората. Натрупали сме опит точно в това,

успяваме да влезем под

кожата на аудиторията,

смея да твърдя, че доста добре знаем какво му харесва на българския зрител, и му даваме това, което му допада, без да минаваме определена граница. Защото на българския зрител му се слуша и чалга, но ние не му я даваме. Това е част от нашата философия и не се занимаваме с този сегмент.

- Имате силен екип и очакванията към сериала са големи.

Маги: Това е много натоварващо. Когато отивам да гледам филм на Стивън Спилбърг, винаги съм с голямата кошница, имам очаквания. Много пъти съм гледал ленти, които са хубави, но понеже отивам с големи очаквания, и оставам леко разочарован. Това е психологически проблем и понякога може да ти изиграе лоша шега, защото все пак сме на българска територия, работим с определени бюджети, а те не могат да бъдат много големи. И на мен ми се иска да направя нещо като “Междузвездни войни”, ама я да видим кой ще похарчи 200 милиона долара, за да се случи.

Смея да твърдя, че едва ли ще подведем очакванията на публиката.

- В колко часа ставате сутрин за снимки?

Маги: В 5,30 ч, снимките трябва да свършат докъм 17 ч, защото повечето ни актьори имат представления, а аз отивам в монтажната, където седя до 21-22 часа, това е всеки ден. Последните дни не ходя сутрин на снимки, защото те си вървят и всичко е наред, сега отделям повече време на монтажа. Но паралелно със сериала течеше “Х Фактор”, сега ще започне “Като две капки вода”, въртят ни се още четири проекта за игрални филми в чужбина. Правим страшно много неща и навсякъде трябва да огрееш.

- При толкова много работа, свързана и с огромно напрежение, как успявате да поддържате приятелските отношения в екипа?

Маги: Ако крещя, нищо няма да свършим. Те го правят не защото ги е страх от нас, че някой ще им се кара, а защото виждат резултатите от работата. И всеки, който работи в нашата компания, освен парите, които печели, изпитва гордост, че

трудът му е оценен

от зрителите

и се занимаваме с нещо стойностно. Парите са много важни, за да оцеляваш, но по-важното е да си удовлетворен от това, което правиш. За съжаление, светът е устроен така, че голяма част от хората имат работа, която не харесват. Дори и да вземаш ужасно много пари, когато си гледаш часовника и не искаш да стоиш на работа, майната му на парите. Правил съм това - напускал съм работа, с която изкарвах много средства, имах фирми за търговия навремето, и си тръгнах. В един момент си казах, че това няма да го правя, не искам да бъда търговец, защото сутрин отивам в офиса с неудовлетворение. Цял живот съм искал да правя кино и телевизия. И без да имам каквато и да било идея как ще се случи това, просто казах край и прекъснах всичко. Човек трябва да е достатъчно смел и достатъчно луд, за да преследва мечтите си.

Джуди: Не може да искаш от всички това.

Маги: Разбира се, но аз казвам какъв е нашият път. Казали сме си, че ще вървим по него с цената на всичко. Може три лева да имам, но ще правя това, което искам.

- И с какво се захванахте тогава?

Маги: Първата работа, която започнах, беше да правя без пари клипове на групи. Те не можеха да си плащат, аз пък исках да снимам.

Джуди: Първо бяха сватбите.

Маги: Те бяха много преди това - през 1988 г.

Джуди: Снимаше сватби и правеше интересни клипчета. Тогава бях малък, само помагах. Подходът му пак беше различен. Не им даваше само кадри от сватбата, а правеше музикален клип с всички роднини. Хората много се впечатляваха.

Маги: Имах работа колкото за 50 фирми, които снимат сватби, не можех да поема всичко. Бях с различен подход. Така беше и

когато започнах да снимам

клипове към песни. Реших

да го правя безплатно,

имах добри идеи,

които можеха да се реализират евтино, а в същото време да е ефектно. Работих с Дичо и неговата банда Rag Dolls, с “Акага”. БНТ ги забеляза и започна да ги върти в разни класации. После имаше опит да се направи музикална телевизия. Обадиха ми се да режисирам предавания, нищо не стана, но дойдоха предложения от “Ара мюзик” да снимам клипове на Азис, Софи Маринова и още който се сетиш. Тогава тепърва прохождаха.

По това време направих и първото си предаване, беше за МСат - “Точка на пресичане”. След това имаше второ, Краси Радков беше водещ. Появи се Би Ти Ви и тръгнаха “Сладко отмъщение” и “Море от любов”. През 2002 г. се върна брат ми, който вече беше завършил продуцентство в Италия. Преди това обаче направих един късометражен филм, а Джуди беше продуцент и го финансира. Лентата събра някакви награди, амбицията ни беше така да се вмъкнем в киното. После спечелих субсидия от БНТ, бях кандидатствал с мой сценарий за “Печалбата”. Беше много буен период, тогава започна и събуждането на българската поп музика, появиха се много нови имена - Мария Илиева, “Каризма”... Имахме ужасно много работа. Фирмите започнаха да плащат доста пари за реклами. Влязохме и в този сектор. Всичко се разви с бясна скорост.

Джуди: Като се върнах, вече бях решил кое предаване искам да правя. Маги тогава нямаше много доверие, че подобен проект може да се реализира в България.

Маги: Изглеждаше ми твърде тежко, а той не спираше да настоява да го направим и че ще поеме нещата. Трябваше му някой, който да му повярва. А аз бях подозрителен. Още като живеехме в Италия, сме гледали предаването и ни е харесвало, говорили сме си колко добре би било да се направи у нас. Но не вярвах, че има телевизия, която да плати такива пари. Това е скъпо предаване,

работи се всеки ден

с екип от 120 човека

Телевизиите тогава не бяха много силни, Би Ти Ви тъкмо беше проходила, Нова тв още не беше станала национална и изведнъж ние ще правим подобен проект.

Джуди: Проблемът не беше само в парите. Да се бъзикаш с политици, вадиш кирливите ризи, нещо, което по онова време беше доста деликатно.

- През годините получавали ли сте заплахи?

Джуди: Звъняха разни хора на шефовете на телевизии, но с времето много бързо ги научихме, че няма смисъл да се обаждат, защото ще стане по-лошо за тях.

Маги: За съжаление, много хора не разбраха смисъла на демокрацията. Едно такова предаване казва нещата право в очите. Но на някои хора не им харесваше. И тогава започнаха да звънят телефони: “Може ли този репортаж да не го излъчвате? Я го спрете това”. Или някакви политици се обаждат в телевизията да се карат. А всъщност това, което явно не проумяват е, че служиш на хората и трябва да седиш мирно и да изпълняваш.

Джуди: И все още има политици, които мислят по този начин. Но се намират и по-хитри от тях, които разбират, че не бива да го правят.

Маги: Сигурно във всяка държава има политици, които звънят по телефоните. Но там процентът на такъв тип е малък и бързо изчезват. Медийната машина и общественото мнение

смачкват такива наглеци

Докато в България медийната машина е подчинена до голяма степен и няма гражданско общество, то си мълчи за тези несправедливости. Народът, ако се вдигне, ще ги изяде за две секунди. И те го знаят, затова искат да държат хората непросветени, подчинени, болни, заблудени. Само такъв народ можеш да държиш в подчинение. Просто е и формулата им работи.

Джуди: Преди четири години знаех как трябва да се развива предаването. Само със смешките няма как да има дълъг ефирен живот. Видях потенциала в социалната част, в репортажите. Взехме много сериозни мерки, инвестирахме голям бюджет в развитието на разследващи журналисти, техника, която да ни помага да стигнем до решаване на определени проблеми. Знам каква е посоката и през следващите пет години. Предаването е интересно поради факта, че станахме актуални и се борим с несправедливостите в държавата, а те са много. От много години това е една от основните теми в репортажите. Може би и с това печелим. Един от последните репортажи беше за финансова пирамида, излъгала човек с голяма сума пари. Търсил помощ от различни институции, ходил и в полицията, потърси ни и чрез нас успя да си върне парите. Това ме кара да се чувствам добре. И да продължаваме с мисията си да търсим справедливост.

- Имало ли е моменти, в които сте били на косъм да паднете от ефир заради някакъв репортаж?

Джуди: Паднахме, когато бяхме в Би Ти Ви, но сами пожелахме да си тръгнем. Трябва да е точно и ясно това, защото нещата бяха представени, че телевизията ни е свалила, но това не беше вярно. Ние се свалихме от ефир, и то точно заради нашите принципи. Продължавам да твърдя, че след този период станахме още по-силни в това, което правим и в това, в което вярваме. Беше труден период и много хора не биха направили подобна крачка при функциониращ и то добър договор. Хубавото е, че екипът остана с нас в този критичен период, с малки изключения. Има справедливост. Едни хора мислеха, че могат по лесен начин да ни изиграят и не им се получи.

Маги: Знаеш приказката, че когато корабът потъва, първи бягат мишките. Когато нашият кораб потъваше, се оказа, че при нас няма мишки, никой не избяга. При екип от 200 човека двама или трима си тръгнаха, което е изключително нисък процент. Това показва, че хората, които са около нас, са ни вярвали дори в такъв тежък момент. Тогава се изправихме срещу една от най-големите медийни машини в страната. Срещу някого, на когото му е много лесно да те смачка, и те се опитаха да го направят, такава им беше политиката. Много сме щастливи, че един от двамата, които създадоха целия проблем - въпросният румънец, после беше арестуван, отиде в затвора. Правеше далавери в България и точеше Би Ти Ви. Някои неща ги казвахме, но нямаше кой да ги чуе. После всичко излезе наяве. За мен това беше един добър урок. Той ми показа няколко неща. Освен брат ми и мен има още хора, които са съдружници - Асен Чанков, Ивайло Спасов, Силвестър Йорданов. Работим заедно от много години. В кризисни моменти в една фирма стават разнобоите, а ние бяхме обединени и бяхме заедно до последната секунда. И хората около нас - тези 200 човека, също.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Други от Интервю

София Кузева: Стъпвах на пръсти до Невена Коканова, сега поколението е много динамично

Разминах се с главни роли във филми на Николай Волев и Илия Костов, но и това е част от живота С актрисата София Кузава разговаря Пенчо Ковачев София Кузева е родена в Смолян. Израства в Хасково в семейството на инж. Маргарита Кузева и актьора Петър Кузев. Завършва ВИТИЗ в класа на проф. Енчо Халачев и проф. Снежина Танковска.

Акад. Антон Дончев: Кан Тервел защити Европа от нашествие, не ромеите

Огъня за подвига му може да поддържаме само с дървета, които сами сме отгледали Акад. Антон Дончев е един от членовете на Инициативния комитет за честване на 1300-годишнината от победата на кан Тервел над арабите при Константинопол, обявен вчера от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Георги Лозанов: Вадя си хляба с четене и писане, а се научих чак на 11 години

Грижих се за двете деца на мой братовчед, загинал трагично. Това е тъжен момент, за който рядко говоря На 26 април той ще навърши 60 години и пак ще чете лекция - същата вечер ще събере приятелите си в Софийския университет, за да им говори за земното щастие. За разлика от повечето философи Георги Лозанов е публично известен със социалните си

Ваклин: Има поискани пари - спазарени, дадени и взети. Кметицата си избра мястото и времето, службите нямат вина

Всички казват: Направете нещо. Ето, службите направиха нещо с моя помощ и е редно хората да го оценят, казва в интервю инвеститорът, от когото се твърди, че кметицата на "Младост" Десислава Иванчева е поискала подкуп - Г-н Ваклин, как се стигна до случая в “Младост”? - Неприятно е, но това се разиграва вече 2 години.

Мария Габриел: Има как да се пазим онлайн, всяка държава в ЕС стартира център за кибератаки

Още акценти от интервюто: Със суперкомпютъра ще дадем старт на персонализираната медицина През 2023 г. Европа трябва да има два суперкомпютъра, единият от които - изцяло с европейска технология На 25 и 26 април ще представя съобщението на Еврокомисията за фалшивите новини За първи път има европейски механизъм за координация

Руслан Вуцов: Цели 11 органа отговарят за борбата с катастрофите и отговорност няма

Очакваме среща с премиера Борисов, защото нищо не се случва без неговата намеса От 2010 г. няма внесен нито един доклад за пътната безопасност в Министерския съвет Времето на думите за пътната безопасност изтече след катастрофата на “Тракия”, сега трябват дела, казва в интервю за "24 часа" председателят на УС на Института за пътна безопасност -

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Стефан Стоянов: От затвор в Гърция двама души бягаха на два пъти с хеликоптер

Ако подобно нещо се бе случило у нас, щеше да падне правителството, но там дори и една оставка нямаше, казва бившият български посланик в Атина - Г-н Стефанов, заради бягството на двамата рецидивисти от Централния софийски затвор нека припомним онзи случай от Гърция, когато вие бяхте посланик там. - Моят мандат бе приключил и аз заминах на 3 юни

Зорница Захариева от ЦЕРН: Студенти от България ще работят по нови ускорители в ЦЕРН

Младежите ще са заедно с нобелови лауреати, вземат 3200 швейцарски франка месечно - Г-жо Захариева, за първи път участвате в изложението “Стажове” в Техническия университет в София, какво предлагате на студентите? - Предлагаме им летни стажове, по-дълги стажове от половин до 1 г. Ако бъдат приети,

Владимир Чуков: Студена война ли? Навлизаме в многополюсен свят

Има много вътрешна политика в удара в Сирия. Тръмп чисти имиджа си на зависим от руснаците, казва експертът-арабист - Към кого и за какво според вас изпрати послание ракетният удар, който САЩ, Великобритания и Франция нанесоха в събота в Сирия? - Да сравним посланието, което излъчи този военен удар със скромните му военни параметри - 110 ракети

Проф. Генчо Начев: Парадокс е рекордно да се доплащат импланти при болестите, от които умираме най-често

Нашият пазар на здравни услуги е единственият бизнес, който получава пари и за некачествената си работа, за брак, казва проф. Генчо Начев, директор на Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Света Екатерина" и национален консултант по кардиохирургия.  - Проф. Начев, очакваното драстично доплащане в болниците поради новите

Николай Волев: Не харесвам нито един от филмите си

- По кината върви най-новият ви филм “Извън пътя”. Имате ли информация колко зрители са го гледали досега, г-н Волев? - Зрителите в България престанаха да ме интересуват. Те имаха значение, когато имаше киносалони и държавна културна политика. Вкусът на съвременния зрител е паднал главоломно, опростачването е почти 100 процента.

Борис Радев: Георги Мамалев онемя, когато го поканих да участва в "Оркестър без име"

По време на бенефиса на Христо Стоичков за неговия 50-годишен юбилей 40 хиляди човека станаха на крака и започнаха да плачат На 28 април най-големият мюзикъл, правен досега у нас - “Оркестър без име”, ще бъде показан за втори път в зала “Арена Армеец”. Премиерата му бе на 1 ноември миналата година на същото място.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber