Избирам да обичам Пирин в Пирин, а не от центъра на София

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6654785 Избирам да обичам Пирин в Пирин, а не от центъра на София Избирам да обичам Пирин в Пирин, а не от центъра на София www.24chasa.bg

Дефилетата по “Витошка” са за пред камери, да се вслушаме в гласа на хората, които живеят на място

ТОДОРКА, Вихрен, Кончето, Синаница, Полежан – това бяха невероятните места, на които Пирин ме “пусна” в първата ни среща преди 20 години. Сигурна съм, че ще са там и след като вторият кабинков лифт е готов. Мантрата “Планината ще бъде застроена”, изричана с лекомислен патос, е лошо подбрана метонимия от хора, за които Пирин са единствено склоновете над Банско.

По логиката на някакъв странен контрапункт израсналите на морското равнище сме силно привлечени и от красотите на природата над 2000 метра. Не искам да сравнявам Пирин и крайбрежието (без значение дали е в Слънчев бряг, или до устието на Велека), не ми е необходимо, след като мога да обичам и двата изключителни природни феномена, с които е благословена България. Не искам и да сравнявам моята любов към тях с чувствата на хората, които стоят зад апелите “Странджа не е манджа” и “Пирин не е баница”. Убедена съм обаче, че

любовта не може

да е абстрактна

и дистанционна

А когато тя се изразява само в плакати и разходки из центъра на София, никак не ми звучи убедително.

Решението на правителството за промяна на устройствения план на Природен парк “Пирин” стана темата мост между 2017 и 2018 г. Коментари, спорове, протести, контрапротести – трудно може да се изчисли чия активност е по-голяма. Пък и количествените показатели не са най-важното. Много по-съществен критерий е осъзнатостта на изразената позиция. Замисляли ли сте се, че на шествията в подкрепа за развитие на ски зоната в Банско едва ли има хора, които не знаят защо са там – те живеят или работят в тази част на страната, избрали са да останат, познават ситуацията не от дистанция, а от самото място на случването.

Подозирам обаче, че на протестите срещу строителството на втори лифт преобладават абстрактни защитници на природата. Те присъстват, защото обичат да присъстват, обикновено не познават проблема в детайли, чувстват се задължени да изпаднат в мирова скръб при всяко отсечено дърво. Разбира се, има и други – те прекрасно знаят какво искат и каква е стойността му.

А най-умилително ми звучат призивите да пазим Пирин на природозащитници и известни личности от чужбина, които вероятно всеки сезон се наслаждават на красотата на Алпите – докато карат ски, разбира се.

Протестът, както и защитата, за да внушават доверие, трябва да бъдат осъзнати и аргументирани. След толкова екологични излияния през последните дни така и не чух едно смислено обяснение на въпроса защо в Алпите може, а в Пирин не. Мащабите били различни. Наистина са различни, но и мащабите на построеното и планираното у нас не може да се сравни със съществуващото в италианския курорт Кортина д'Ампецо, швейцарския Давос или австрийския Бад Клайнкирххайм.

Един въпрос ми виси без отговор –

защо винаги се

проявява интерес

не просто към

природата, а

само към някои

части от нея,

да ги наречем конвертируеми.

От години жителите на странджанското село Кости се борят срещу инсталация за инертни материали, която съсипва коритото на река Велека. Темата не е нова, нито скрита – има репортажи, че въпреки изтеклото разрешително инсталацията продължава да работи. Нулев интерес на природозащитниците към темата.

Обяснението, че се използва стар материал, кънти на кухо. “С проверяващите установихме, че има фалшиви декларации за изземване на материал. При положение че 2015 г. са му останали 800 кубика и след две години забрана той има налични 6000 кубика”, казва кметът на Кости Антон Ангелов.

В районната прокуратура в Царево има преписка по случая, Басейнова дирекция “Черноморски регион” е констатирала нарушение в началото на 2017 г. на фирмата е наложена глоба, макар и малка. Но проблемът остава затънтен в сърцето на Странджа, невидим за екошествията по жълтите павета.

Съвсем друга обаче е активността, когато стане дума за “Натура 2000”, дивото къмпингуване или Общия устройствен план на община Царево, приемането на който цикли от години – дълга и болезнена тема за всички, за които Странджа не е далечна екзотика или уикенд на плажа Силистар.

Родените в Странджа също искаме уникалната зеленика да цъфти и след 100 години, а от Велека да не е останала мътна вада, но по-важно от всичко е в Странджа да има хора. Затова и една от най-важните каузи тук през 2018 г. е най-сетне да започне ремонтът на пътя, който свързва крайбрежието със селата от вътрешността на планината - това са 56 км от Царево до Малко Търново. Местните вярват и се надяват, защото по този път минава единственото спасение на региона.

Отсега предчувствам обаче, че когато се стигне до валяците, все ще се намери някой “загрижен”, който да попита: Защо точно тази фирма? Тя не е ли на олигарх? Или пък по-лошо – някоя “Анка” ще блокира процедурата. Така логично стигаме до злоупотребата с права, която се превръща в толкова зловещ проблем, колкото и липсата им.

Затова протестърската активност в началото на българското европредседателство дава основание за сериозен дебат – къде е границата между правото да изразиш публично несъгласието си с едно управленско решение и израждането му в изнудване. Защото интелигентният протест включва готовност да преосмислиш позицията си, а не да извиваш ръце, докато стане на твоето.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,

Магистралите на Италия от Мусолини до Салвини

Срутеният виадукт в Генуа днес се превръща в емблема на италианския застой МАГИСТРАЛИТЕ и виадуктите са емблема на италианската модернизация през 20-те години. По замисъл магистралите въплъщават гордостта на нацията и са изблик на волята й за модернизация. Свързват индустриалните и аграрните центрове в северната част на страната с пазарите отвъд

Валери Симеонов: Ето 8 факти и обстоятелства, които опровергават депутата Сидеров

Вицепремиерът Валери Симеонов отговори на атаката на Волен Сидеров във фейсбук. По повод изявленията на народния представител Волен Сидеров пред медии, направени на 14.8.2018 г. в Бургас, след като изисках и се запознах с пълната документация по повод действията на РЗИ - Бургас, и ОД на МВР - Бургас, държа да изнеса следните факти и обстоятелства,

Патриоти с фалшиви знамена

Защо Сидеров и Симеонов се карат пред цялата държава като разтрогната брачна двойка ТЪКМО се бяхме умислили над идеята на Красимир Каракачанов да внесе закон за фалшивите новини и не щеш ли, самият войвода изпадна в неистинска ситуация. На фона на лаещите скандали между Волен Сидеров и Валери Симеонов той излезе да обяснява пред стълбището на

Коментар на седмицата №3: Как козата на баба Дора изяде битата баба Митка

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал над 77 000 прочитания. Или защо никой не протестира и не отрази побоя в село Септемврийци ЕДНА коза срещу една баба. И тотална загуба за човека. Покрай стадото на баба Дора, която стигна дори до фалшивите новини. Цяла България тръпнеше за новини от стадото.

Коментар на седмицата №3: Европа е под заплаха - не от Тръмп, а от новия свят

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал над 11 404 прочитания: Притеснявам се да не ни се наложи спешно да харчим повече от 4 на сто за отбрана ДОНАЛД Тръмп не дължи нищо на миналото, на факта, че трансатлантическата връзка на патронаж от страна на Вашингтон към Западна Европа след разгрома на Хитлер

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

Европа е под заплаха - не от Тръмп, а от новия свят

Притеснявам се да не ни се наложи спешно да харчим повече от 4 на сто за отбрана ДОНАЛД Тръмп не дължи нищо на миналото, на факта, че трансатлантическата връзка на патронаж от страна на Вашингтон към Западна Европа след разгрома на Хитлер създаде и утвърди ролята на САЩ като свръхвелика сила. Той не смята за необходимо да си припомня,

Кой не иска още едни 1 млрд. лв. в хазната

Странно е вицепремиер да се обявява против закон за правила при горивата, след като сивият сектор е 30% СЛЕДЕЙКИ дебатите около новия закон за горивата, човек може да остане с впечатлението, че държавата е силно разколебана в желанието си да вземе още един млрд. лв. годишно като приход в хазната. А когато това колебание идва от вицепремиер,

Колко струва животът на човек с увреждания?

Битката е солидарна - за всички групи. По конвенцията на ООН България е длъжна да осигури 20 млрд. лева ИВАН ЛЮБЕНОВ, Обединение на социалните работници ПОЗВОЛЯВАМ си да направя бърз анализ от позицията на човек с увреждане, нуждаещ се от лична помощ, но и като експерт в социална сфера от повече от 20 г.

Турция и Русия - голямата разлика

Икономическият национализъм ще е в основата на опита на Ердоган да укрепи властта си НЕ ОТПИСВАЙТЕ Турция. И не сравнявайте дефектната ѝ демокрация с Русия. Разликата е сериозна. Турция е дълбоко разделена страна и това разделение, макар и не както ни се иска на нас и далеч не по най-справедливия начин, се отрази в изборите.

ТЕЛК да не включва само водещото заболяване

С оценка, основана вече само на целта икономии, ние ще трябва да сме вече най-работоспособните, иначе губим пенсията си ЙОРДАНКА ТОДОРОВА, председател на майките в инвалидни колички в България ХОРАТА с увреждания живеят с мизерни пенсии средно по 223 лева. Именно национално представените организации за правата им са тези,

“Антиквизацията” на Македония и тиквеният манталитет

За името на Македония България се държи зряло и сдържано ПОЗИЦИЯТА на българското правителство по последните развития на проблема за името на Македония е адекватна и зряла. България има своите неотменими национални интереси, свързани с нашата съседка Република Македония, и ние сме решили да защитаваме тези интереси в отговорно съгласие с

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber