Идва ли революция срещу моллите в Иран

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6645906 Идва ли революция срещу моллите в Иран Идва ли революция срещу моллите в Иран www.24chasa.bg

За първи път гневът на улицата обърна силите в ущърб на управляващите

ПРОТЕСТИТЕ в редица ирански градове, петдневните размирици, довели до човешки жертви, палежи на правителствени здания, банки и дори на участъци на революционните гвардейци очевидно са преминаване на “червената линия” на разрешеното. Което предизвика и ответни насилствени контрамерки.

Властите от началото на събитията следват подвеждаща тактика, която не разкрива истинските им намерения. Понякога те заемат позата на наблюдател, а в други случаи демонстрират отстъпчивост. Може би целта е обществеността да бъде сплашена от уличното насилие, с което да бъдат оправдани последващите репресивни мерки. Същевременно в медийното пространство е очевидно желанието протестите да се омаловажат, като се сведат единствено до икономически мотиви зад тях.

Единствено заявлението от страна на революционната гвардия – пасдараните, разкрива опасенията на властите, тъй като в него обвинителният пръст посочва службите на САЩ, Израел и Великобритания като задкулисни суфльори в тази драма.

Неслучайно тази декларация съвпадна със забраната за използване на социалните медии от типа телеграм и инстаграм. Тази стъпка разкрива истинското лице на официален Техеран.

Инфлация и

безработица

Първоначалните причини за протестите бяха икономически, за да прераснат веднага в политически демонстрации. Никой в Иран не се съмнява, че политиката контролира финансите или с други думи, че религиозният диктат, наложен преди 40 г., означава и икономически диктат. Религиозните молли, както и лидерите на революционната гвардия се превърнаха в истинските разпоредители с богатството на страната, заделяйки за себе си лъвския пай от приходите от петролния добив, както и от индустриалния сектор. Това обяснява бързото преминаване от икономически искания към антиправителствени лозунги на демонстрациите. Първоначалните лозунги гласяха “Не на скъпотията!”, но те скоро бяха подменени със “Смърт на диктатора!”, т.е. смърт за върховния наставник аятолах Али Хаменей, и със “Смърт за Рухани”, т.е. президента на Иран. Стигна се и до лозунги в подкрепа на отдавна починалия шах Реза Пахлави - основоположник на династията Пахлави, заменила в началото на миналия век Каджарската династия, и баща на сваления от революцията на Хомейни шах Мохамед Реза Пахлеви. Други възгласи дават израз на отхвърлянето на големите разходи на режима за подкрепата на арабски каузи – “Не на Газа, не на Ливан, а за защита на Иран”.

Миналия октомври вътрешният министър на режима Абдел Рада Рахмани Фадали изготви доклад до аятолах Хаменей със стряскащи цифри за социално-икономическата ситуация в страната. В него се твърди, че безработицата в някои градове е достигнала до 60% - безпрецедентно число в условията на ислямската република. Според статистиката около 11 млн. ирански граждани живеят в мизерия, около милион и половина са в плен на наркотиците, а броят на затворниците е 600 хиляди души. Тези цифри са странни за държава, която изнася над 4,5 милиона барела петрол дневно и която се самозадоволява с хранителни продукти.

Непотвърдени оценки сочат за висок ръст на инфлацията с нива между 6,8 и 8,7%. Публична тайна е, че голям дял от петролните приходи се “изяжда” от военния бюджет, както и от помощите за съюзниците на режима в Ирак, Ливан, Йемен и Сирия.

Кой стои зад

протестите?

Според един от отговорите основната причина за протестите е неспособността на управлението на Рухани да спази обещанията си за икономически ръст, направени непосредствено след отменянето на санкциите след подписването на ядреното споразумение.

Две години по-късно обаче реинтегрирането на Иран в световната икономика не се отрази благоприятно на жизненото равнище на населението. Най-големият грях на правителството обаче бе, че заложи в бюджет 2018 г. огромни суми за религиозните институции, което наложи повишаване цените на горивата и на редица основни хранителни стоки. Същият бюджет отрежда на Революционната гвардия огромната сума от 8 млрд. долара.

Втори възможен отговор е свързан с вътрешната вендета. Бившият президент Ахмадинеджад бе обещал, че ще си отмъсти на онези, които го обвиниха в корупция и причиниха не само отстраняването му от политиката, но и осъждането му от иранския съд. Това не бе празна закана, тъй като по време на двата си мандата бившият президент се ползваше с широка подкрепа сред някои ислямски среди. Тогава той успя да спечели тяхната любов чрез разпределяне на голяма част от бюджета на страната за месечна “лепта” за населението в размер на 40 долара. Тази популярна мярка обаче бе отменена от Рухани. Недоволството на най-бедната част на населението от управлението на неговото правителство се допълва и със слабите му позиции в институцията на революционните гвардейци. Всичко това създаде експлозивна смес за реализиране на заканата на Ахмадинеджад и за обръщането на народния гняв срещу Рухани и Хаменей.

Разчистване на

сметки на фона

на народния гняв

Трето обяснение - сблъсъкът между две крила в управляващия елит – консервативното и умереното. Първото обединява представители на консервативното течение, а второто е съставено от поддръжници на реформаторското правителство на Рухани. Самият факт, че искрата на бунта бе дадена в град Машхад, насочва подозренията срещу аятолах Ахмед Аламолхода – главен имам в този свещен град, в който се намира гробницата на имам Али Реза – осмия шиитски имам. Въпросният имам е приемен син на претърпелия неуспех в президентските избори Ибрахим Раиси. Последният е известен противник на ядреното споразумение със Запада, както и с възстановяване връзките с “неверниците”. Първоначалното намерение на заговорниците е било да се организира ограничена демонстрация, охранявана от полицията, насочена срещу Рухани. Впоследствие обаче народната енергия разрушила този сценарий, поставяйки искания за възстановяване на монархията.

Несъмнен е фактът, че “иранската улица”, включваща представители на различните етно-конфесионални компоненти на иранското общество, вече не може да понася сегашното равнище на бедност, глад, експлоатация, маргинализация на мнозинството, съчетани с корупция. За пръв път този гняв обърна съотношението на силите в ущърб на управляващите. Те вече не са в положение да използват удобната формула на насъскване един срещу друг на своите опоненти. Дали иранският народ ще съумее този път да се освободи от този гнет

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Холандия с най-добро здравеопазване в Европа

Македония има най-бърз достъп до лекари, България е на опашката Кой има най-доброто здравеопазване в Европа и към коя система е най-практично да се ориентира България? Според проучванията на института за сравнително изследване на здравните системи в държавите в Европа Health Consumer Powerhouse най-добра е здравната система в Холандия.

Промени на парче в здравното осигуряване може да сринат всичко

Мислят за задължително застраховане, а по закон е доброволно, при неясно определяне на цени и неограничено доплащане от пациента След повече от 15 г. опити за надграждане на здравноосигурителната система у нас това лято екипът на здравното министерство предложи варианти, които ще бъдат представени официално на 26 септември.

Тоталитаризъм на добрите намерения

22 септември се оказа ден на зависимостта от кресливата посредственост В събота бе национален празник - Ден на Независимостта, и същевременно бе обявен за ден без автомобили в центъра на София. Въпреки че може да се спори относно смисъла на този празник, все пак бе неработен ден и човек можеше да свърши някоя лична работа или да се поразходи.

Коментар на седмицата №1: Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Коментар на седмицата №2: Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Треперете! Жените идат!

Гневът на феминистките е на път да обърне САЩ и после света Докато е в Ню Йорк, нашият премиер ще си отдъхне от набезите на ездачката Нинова. Но трябва много да внимава с американките – положението е страшно! Особено ако си мъж. Я си погледнал някоя двусмислено, я те е обявила за сексист по телевизията и работата ти е спукана.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Обиколката на папа Франциск в балтийските държави: нови предизвикателства и спомени за някогашни битки

Папа Франциск започва утре във Вилнюс обиколката си на изменилите се радикално след падането на комунизма балтийски страни в момент, в който Католическата църква се сблъсква със серия от педофилски скандали. В рамките на четири дни папата ще обиколи Литва, Латвия и Естония, които днес са непоколебими съюзници на Запада и все още носят белезите от

За или против Орбан да сме?

Имаме общи интереси с Вишеград за мигрантите, но за разлика от тях сме заплашени да станем периферия на ЕС Независимо от това дали начело на българското правителство е Бойко Борисов, или някой друг, българският национален интерес не предполага да заемем позиция категорично в полза на Орбан и новите консерватори на Европа или в подкрепа на Макрон,

Защо въпросът за ирландската граница е толкова важен за Брекзит

Въпросът за сухоземната граница между Северна Ирландия и ЕС е една от основните пречки за Великобритания да постигне споразумение с Брюксел за гладко и организирано излизане от съюза през март. Ето какво представлява той и защо е важен: И ДВЕТЕ СТРАНИ ИСКАТ ДА ИЗБЕГНАТ ПОЯВАТА НА ФИЗИЧЕСКА ГРАНИЦА - КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА През 1998 г.

Павета под наем

Колкото и недоволен да е българинът, той не обича революциите Протестът на някакви български емигранти миналата неделя повдигна въпроса не прекалява ли държавата с гражданските свободи. Фандъкова отпуска жълтите павета под наем на всеки, решил да врещи по властта, затваря улици и булеварди, направо няма смогване,

Шпионинът, който говореше прекалено много

Защо шефът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен бе принуден да подаде оставка Привърженикът на реда и ръководител на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен, който бе принуден да подаде оставка, създаде най-вече хаос в правителството и тревога по повод отношенията си с крайната десница.

Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber