До каква възраст не може да оставяме детето само

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6641978 До каква възраст не може да оставяме детето само До каква възраст не може да оставяме детето само www.24chasa.bg

У нас закон изисква надзор и грижи до 12 г., в Наказателния кодекс - до 18 г. Как е в други страни?

Не познавам родители, които да не са оставяли поне за малко децата си сами, когато са навършили 7-10 г., в зависимост от това колко може да се разчита на децата. Житейски не е възможно за самотна майка да не оставя детето си над определена възраст само.

Особено ако

трябва да работи,

за да издържа

себе си и детето или децата си и няма на разположение свободни баби. И е естествено да си зададем няколко въпроса.

Първият: носят ли отговорност родителите за това, че оставят децата си сами. И на следващо място – от коя възраст нататък е безопасно детето да бъде оставяно само.

Интересен е и въпросът от коя възраст нататък детето може да ходи на училище само, ползвайки градския транспорт или пеша.

Ако се огледаме как е решен въпросът по света в законодателството на различните държави, може да се хванем за главата. В различните държави и в различните щати на САЩ възрастта, до която детето не може да бъде оставяно само, варира от 6 до 14 години. В много от държавите като например Англия въобще не се предвижда такава възраст – просто се изисква родителите

да не допускат

децата да бъдат

изложени на риск

от нараняване или посегателство. Ако това се случи, се носи наказателна отговорност.

Нека започнем с това, че децата са различни – с различна степен на зрялост, интелигентност, емоционалност. Понякога едно дете на 8 г. може да бъде много по-зряло, интелигентно и по-устойчиво в емоционално отношение от друго на 12 г. Поради това е трудно и често пъти ще е неправилно да се слагат стриктни граници до коя възраст детето не може да бъде оставяно само.

Защо тогава в много държави, включително в България, се слагат граници? Защото много родители не проявяват нужната отговорност, за да предпазят детето си от нараняване, посегателства или липса на надзор и грижи. А това, че ще им се търси отговорност едва след причиняване на вреда на детето, няма как да премахне тази вреда. Затова законът предвижда превантивно да се търси отговорност от родителите, които не се грижат за децата си. Иначе ще е много трудно да се търси отговорност при липса на конкретни задължения.

България е от немногото държави с относително доста стриктна регулация. Това се дължи на обстоятелството, че има специален закон за закрила на детето. Според него родителите са длъжни да не оставят без надзор и грижа децата

до 12-годишна

възраст,

ако с това се създава опасност за тяхното физическо, психическо и нравствено развитие. Но в Наказателния кодекс родителите носят наказателна отговорност – лишаване от свобода до 3 г. - ако оставят детето си до навършване на 18 г. без надзор и достатъчна грижа и това създаде опасност за неговото физическо, душевно или морално развитие. Което в крайна сметка разширява отговорността на родителите и я прави доста неопределена и малко в повече. Защото, съгласете се, едва ли някой родител ще се зачуди дали да остави само вкъщи 17-годишното си чедо. А винаги може да му се случи нещо. Само да уточним, че в България по закон дете е всеки, който не е навършил 18 г. Всъщност почти всички наказателни дела срещу родители са за трайна липса на грижи за детето, а не за това, че детето е оставено за някакво време само.

Според нашия закон родителите са длъжни да придружават

дете до 14 г. на

обществени

места след 20 ч

А ако младежът е между 14 и 18 г., трябва да го придружават или да осигурят пълнолетен придружител след 22 ч.

Хубаво са написани тези неща в законите, но те са трудно изпълними. Даже ако майката не ходи на работа, за да се грижи за къщата и семейството. Ами ако и двамата родители работят, което за България е преобладаващото. Прекомерно ще е да се изисква навършило 10 г. дете да не може да бъде оставено само вкъщи, докато родителят отиде до магазина. И за 30 мин може да се случи нещо лошо.

Ако родителят заведе детето на детска дискотека, очевидно няма как да влезе заедно с 16-годишния младеж. Не искам и да пиша какво е разминаването между изискванията на закона за грижите за децата и реалното положение в някои етнически групи.

Повечето педагози и детски психолози препоръчват следните по-конкретни мерки. (Виж графиката.)

Толкова прецизно разбити, тези препоръки трудно могат да бъдат отразени в закон поради това, че те се отнасят за усреднения случай, а децата са твърде различни. Ето защо най-добре е на първо място да се синхронизира Законът за закрила на детето със съответната разпоредба в НК. Съобразяване с действителността ще е да се предвиди децата между 10 и 12 г. да могат да бъдат оставяни за малко през светлата част от деня. А също и да се прецизира текстът за пребиваването на обществени места със специализирана охрана на деца между 14 и 18 г. И най-важното – да се създаде по-стриктна организация по осъществяване на реален превантивен контрол за спазването на законовите текстове в случаите, когато систематично се нарушават.

За случая с убитата в Момчилград 7-годишна Дамла четете утре

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Защо въпросът за ирландската граница е толкова важен за Брекзит

Въпросът за сухоземната граница между Северна Ирландия и ЕС е една от основните пречки за Великобритания да постигне споразумение с Брюксел за гладко и организирано излизане от съюза през март. Ето какво представлява той и защо е важен: И ДВЕТЕ СТРАНИ ИСКАТ ДА ИЗБЕГНАТ ПОЯВАТА НА ФИЗИЧЕСКА ГРАНИЦА - КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА През 1998 г.

Павета под наем

Колкото и недоволен да е българинът, той не обича революциите Протестът на някакви български емигранти миналата неделя повдигна въпроса не прекалява ли държавата с гражданските свободи. Фандъкова отпуска жълтите павета под наем на всеки, решил да врещи по властта, затваря улици и булеварди, направо няма смогване,

Шпионинът, който говореше прекалено много

Защо шефът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен бе принуден да подаде оставка Привърженикът на реда и ръководител на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен, който бе принуден да подаде оставка, създаде най-вече хаос в правителството и тревога по повод отношенията си с крайната десница.

Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Меркел поема голям риск с новия закон за имиграцията

Канцлерката Ангела Меркел се надява, че новият закон за имиграцията ще позволи на чуждестранните работници по-лесно да намерят работа в Германия, но нейната настойчивост да запълни рекордния брой свободни работни места рискува да раздразни избирателите, които продължават да негодуват заради нейната политика на отворени врати към бежанците.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Партиите запазват твърдите привърженици, периферията разколебана

Тепърва ще видим дали “развързването на кесията” ще промени тази тенденция Очакваното традиционно политическо затишие през август не се оправда, а напротив. Станахме свидетели на висок градус на политическо напрежение и неспирни проблеми за правителството. Сривът на търговския регистър, фалитът на застрахователната компания “Олимпик” и

Политическите схватки отхапаха от рейтинга на всички, но ГЕРБ все така с 3% пред БСП

- Проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” - Спад в одобрението и за кабинета, и за президента  - Половината българи не искат предсрочни избори Скандалите през август и високият градус на политическо напрежение дават отражение на основните индикатори, които изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” залага в

Италия: популистите на война срещу пресата

Луиджи ди Майо, една от двете ключови фигури на популисткото правителство на Италия, поведе война срещу пресата, като я обвини, че "замърсява дебата", и заплаши да спре рекламите, които обществените компании пускат във вестниците. "Вестниците вече всеки ден замърсяват обществения дебат и което е по-лошо: правят го с обществени пари",

Режете до дъно

Промяната на начина на осигуряване не е всичко, махнете цялата мизантропско-олигофренска система Миналата седмица народът се развълнува от евентуалните промени в здравноосигурителния модел, които ще бъдат обсъдени на кръгла маса на 26 септември и ще бъде избрана промяна. Нормално е народът да се вълнува,

4-те ползи от “Марица - изток 3” за икономиката

При върховите натоварвания през последните години това е тецът, най-често използван за стабилност на системата Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че “скоро”, още наесен, ще започнат “изгодни за двете страни преговори” за преформулиране на договорите с “Марица - изток 1” (МИ1) и “КонтурГлобал Марица - изток 3” (МИ3).

Коментар на седмицата №1: Когато фейсбук спре

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №1 и е събрал над 110 380 прочитания. Като не могат да плюят по Цветана Манева и Азис, ще почнат да крещят от балконите Алберт Айнщайн мъдро е отбелязал, че ако един ден пчелите изчезнат, човечеството ще живее още 4 години. Но откривателят на формулата за атомната бомба е

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber