Валя Петрова: Аз и съпругът ми четем със софтуер за слепи, дъщеря ни вижда и чете от смартфона си

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6631657 Валя Петрова: Аз и съпругът ми четем със софтуер за слепи, дъщеря ни вижда и чете от смартфона си Валя Петрова: Аз и съпругът ми четем със софтуер за слепи, дъщеря ни вижда и чете от смартфона си www.24chasa.bg

В момента чета скандинавски трилъри. Гришам и Балдачи са ми любимите автори

32-годишната Валя Петрова стана читател №1 на Столичната библиотека за 2017 г. На церемония в навечерието на Рождество Христово тя получи приза “Читател на годината” от столичния кмет Йорданка Фандъкова. Награден бе и най-търсеният от читателите писател - Милен Русков.

Младата жена е заела около 300 книги от библиотеката през 2017 г. За да ги прочете, тя е сканирала всяка от тях с помощта на специален софтуер, което отнема няколко часа, защото тя и съпругът ѝ са незрящи. Софтуерът превръща текста на книгата в звук, като по този начин четящият слуша книгата от компютър в аудиофайл.

Намирам Валя в малък и уютен офис на софийската регионална организация към Съюза на слепите в България. Посреща ме сърдечно, заобиколена от две зрящи колежки и веднага ми предлага кафе. Трите раздават помощи за Коледа на незрящи.

Валя ме кани в офиса си - малка стаичка с компютър, където едва се побираме. Говорим си, сякаш винаги сме се познавали. Докато тече интервюто, влиза възрастна жена, която моли за чашка кафе. Валя се втурва да обслужи и помогне на жената, единствено протегнатата ръка към стената издава, че не вижда.

Забравям името на известен млад български писател, споменавам една от известните му книги и тя тутакси изписва заглавието на компютъра си. Чувам името му от електронен четец. Споделя, че пазарува книги от електронни книжарници, защото там дават най-големи отстъпки.

- Мила Валя, с 300-те книги, които заехте да четете от Столичната библиотека, вие не само съвсем заслужено спечелихте титлата Читател на годината, но и сте вдъхновяващ пример за всички зрящи във време, когато общественици, експерти, медии, институции насърчаваме четенето с кампании. Как успяхте?

- Признавам, не съм прочела всичките 300. Не е невъзможно, но трябва да чета 24 часа в денонощието, а все пак съм майка, ходя на работа и се занимавам и с много други неща. Вярно, доста от тези книги прочетох - сигурно са над 200. Други чета в момента. Но е факт, че заемах тези книги, за да чете и съпругът ми, който е незрящ като мен, а той чете доста. Впрочем тъкмо това е едно от нещата, които ни събра.

- Изненада ли ви призът на Столичната библиотека?

- Да, но не смятам, че съм направила нещо необикновено. Аз

не знаех, че

има такава

награда.

Просто чета,

защото обичам

да чета

Наградата ми всъщност е, че мога да чета книги.

- Изгубили сте зрението си заради дълъг престой в кувьоз още като бебе. Откога започнахте да четете?

- От много малко дете. Мама ми взимаше аудиокниги, записани от артисти. В Плевен, където съм родена, имаше фонотека за такива като мен. Четях и на брайл.

- Какво ви дават книгите?

- Много нови познания, интерес към живота. С четенето си почивам. Никога не съм се замисляла защо чета. Просто знам, че без да чета, просто не мога.

- Споделихте, че влизате в интернет, четете чрез специален софтуер, който превръща текста в звук, и книги. Кое ви е по-интересно?

- Интернет дава достъп до страшно много информация. Помня и живота без социалните мрежи - много различно е сега. Особено за хора със зрителни увреждания.

Днес такива

като мен

имат достъп

до много

повече

информация

- Каква информация най-често търсите в социалните мрежи?

- Каквато и другите хора. Свалям си филми, проверявам за заглавия на книги, чета форуми, ползвам и електронната поща. С екранен четец изчитам всичко. Мога да кликам където си искам, да пиша - никакъв проблем. Недостъпни за мен са само снимки и графики.

- Имате ли интернет приятели във фейсбук, туитър, инстаграм?

- Да, във фейсбук, но там нещо ми е скучно. Предпочитам да се чуя с човека, на когото имам да казвам нещо.

- Какво обичате да четете най-много?

- Обичам трилъри - медицински, авиационни, но за съжаление, малко се превеждат.

Обичам и любовни романи. В момента чета скандинавски трилъри - много ми харесват.

- Кои са любимите ви автори?

- Открай време чета Джон Гришам, Нора Робъртс, Дейвид Балдачи.

- Четете ли фентъзи?

- Не.

- Защо?

- Не ми допада жанрът. Каня се да прочета петте книги “Песен за огън и лед” на Джордж Р. Р. Мартин, защото дъщеря ми се е запалила.

- Как се казва тя, на колко години е?

- Казва се Елизабет и е на 13 г. За разлика от мен и баща си тя е зряща.

- Чете ли?

- Чете от телефона си тя и повече на английски. Неща, които са ми странни и не разбирам.

- Купувате ли си книги?

- По-често

пазарувам книги

от електронни

книжарници,

защото са

по-големи

отстъпките

в цената

Иначе доста са ни скъпи книгите. И може би това е една от причините, поради които хората не четат чак толкова много.

- Затова ли интересът към библиотеките е толкова голям?

- Абсолютно. Там изборът на нови заглавия е голям, кажи речи, всичко ново, въпреки че пристигат по-късно, отколкото в книжарниците. Но там определено човек може да си навакса с прочитането на нова книга.

- “24 часа” и “Виваком” са инициатори на кампанията “18 книги за вашето литературно пълнолетие”. В списъка на любимите книги на децата лидерът е “Хари Потър” на Джоан Роулинг, а на експертите, които ги съветваха - “Малкият принц”. Вашата коя е?

- Две са - “Пипи Дългото чорапче” и “Мечо Пух”. “Мечо Пух” го препрочетох и като възрастна, след като се роди дъщеря ми.

- Тя какво обича да чете?

- Сега чете “Хари Потър”. Аз лично не съм ѝ чела книги като малка, защото брайловите книги не са интересни за малките - нямат картинки. А децата обичат да гледат картинките, докато им четеш. Затова баба ѝ, моята майка, правеше това. С мен Елизабет обичаше да гледа филмчета и вечер да ѝ ги преразказвам.

- Четете ли български автори и кои?

- По-рядко. Но сега съм си сканирала “Възвишение” на Милен Русков, все пак взе първа награда.

- Кога четете най-много?

- Вечер. Заспивам с книга.

- Споменахте, че гледате и филми.

- Гледам, както всички, само дето не виждам картината. Слушам диалога, музиката. Обичам романтични филми, комедии. Преди гледах филми на ужасите, хоръри, трилъри. Днес интересът ми към тях е по-слаб.

- Ходите ли на театър?

- Да, но много рядко. Последно с дъщеря ми, която е седмокласничка, гледахме “Хъшове” в Народния театър “Иван Вазов” и много ни хареса.

- Направихме дискусия за книгите сред тийнейджъри и тях много ги заинтригува дали с развитието на новите технологии библиотеките ще изчезнат. Вие как мислите?

- Дори библиотеките да станат хранилища на електронни книги, хората пак ще четат.

Дори да

се промени

носителят,

винаги ще има

хора, които

ще четат

Нямам никакви притеснения нито за библиотеките, нито за четенето.

- Какво бихте посъветвали нечетящите момчета и момичета?

- Да четат всичко, което им харесва. Защото всичко, което се прочете, е богатство. Богатство, което помага на хората да опознаят света, в който живеят, а и себе си и околните.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Александър Ненков: С парите от толсистемата пътищата ще бъдат по-добри до 10 години

Хартиена винетка може да се направи електронна и от вкъщи  Толтакса няма да се плаща за отсечки в лошо състояние Магистралите вече се задъхват, трябва да се разширят, затова са необходими много средства Трябва да се изгради система за контрол, за да се ползват коланите в автобусите, казва Александър Ненков,

Януш Войчеховски: 400 000 души умират преждевременно в ЕС всяка година заради мръсен въздух

Отчитаме намаляване на замърсяването в София от 2010 до 2016 г. Не бива да тълкувате доклада като критика към България ЕК трябва да ускори процедурите за нарушение В София няма станция за мониторинг на промишлени съоръжения  Замърсяването на въздуха не е проблем само на определен град или страна, това е проблем на ЕС, казва Войчеховски,

Александър Манолев: Интересите в транспорта са за милиарди и очевидно пречех на някого

Няма съмнение, че атаката срещу мен бе целенасочено организирана, казва зам.-министърът на икономиката, който отказа да стане министър на транспорта - Г-н Манолев, след като обявихте, че оттегляте кандидатурата си за министър на транспорта, казахте, че ви трябват няколко дни, за да си отговорите на някои въпроси. Направихте ли го?

Фандъкова: Работим за модерен градски транспорт в София, така повече хора ще слязат от колите и въздухът ще е по-чист

Дълъг пешеходен маршрут ще свърже Южния парк с площада пред храма “Св. Ал. Невски”. Ще минава през НДК, “Витошка”, пл. “Св. Неделя”, ул. “Съборна” и Градската градина, казва в интервю кметът на София Най-големият проект, който променя града, е метрото Правим програма за финансиране на проекти за реставрация на ценни сгради Търсим терен за нов

Писателят Александър Секулов: Сигурен съм, че Одисей ще обходи Европа

Пиесата му “Няма ток за електрическия стол” се репетира  в Чикаго Кой е Александър Секулов? В спокойното откъм изненади пространство на БГ драматургията настъпи оживление. Трупата на “Трап доoр тиътър” от Чикаго ще постави на тяхна сцена пиесата “Няма ток за електрическия стол” от Александър Секулов.

Красимир Вълчев: Правим дигитален облак с уроци, клипове - образователно съдържание

Като родители да възпитаваме децата си в уважение към учителите, имаме обща мисия, казва министърът на образованието и науката - Г-н Вълчев, коя е най-съществената промяна, която предстои през учебната 2018/2019 г.? - Може би най-съществената промяна са нови учебни програми в 3-и, 7-и и 9-и клас като част от политиката към поетапно преминаване

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Математикът проф. Михаил Константинов: ТОТОТО не е само математика - за да спечелите, ви е нужен и късмет

- В момента джакпотът в играта “Тото 2 – 6 от 49” на СПОРТ ТОТО се очаква да достигне 7 100 000 лева. Това е най-голямата сума, която може да бъде спечелена от лотарийни игри в България. Каква реално е математическата вероятност някой щастливец да познае печелившата комбинация и да грабне седемте милиона?

Д-р Галинка Павлова: Отново не се предвиждат лични партиди на пациентите, моделът пак е солидарен, а той демотивира коректните платци

Промяна във финансирането не стига, трябва незабавна реформа в организацията на системата - Д-р Павлова, кой от вариантите за нов здравноосигурителен модел би имал по-голям принос за подобряване на сегашната здравна система? - Моделите за промяна в здравното осигуряване са на ниво идеен проект, без отговор на много въпроси.

Муравей Радев: Увеличение на бюджетните заплати дърпа и тези в стопанския сектор

Но голямата разлика между най-високите и най-ниските доходи може да се намали устойчиво преди всичко с по-добро образование и по-висока квалификация на работната ръка У нас и до днес се страхуваме да направим реформи в публичния сектор и в правосъдната система Икономиката ни има потенциал да поддържа устойчив ръст от 3,4% годишно Изискванията,

Проф. Иван Чалъков: Нов модел гурбет - живееш тук, работиш в Гърция или Румъния

Села никнат край граници, магистрали и квартали с богаташки вили Към 1950 г. градското население е около 30%, а три десетилетия по-късно 30% е селското население! Селски кметове асфалтират пътища, обновяват читалища, детски градини, училища с европари и така привличат млади семейства Не е вярно, че земеделието ни е унищожено!

Ева Майдел: Всички преводи в евро, а не само банковите ще станат по-евтини

Желанието е това да се случи до 2019 г., казва българският евродепутат от групата на ГЕРБ-ЕНП Европейският съюз се критикува най-лесно чрез разпространяване на митове Надявам се правилата за влизане в еврозоната да не се променят в движение Европа решава с приоритет проблемите на гражданите си - Докъде стигна предложението ви за въвеждане на

Петър Стоянов: Битката за Европа изисква лидерство, а не чиновническа рутина

Европейският съюз е пред трудни и решаващи времена. Той трябва да се справя с няколко предизвикателства едновременно в един разбъркан свят. След два дни ще чуем годишната реч на шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер “За състоянието на Съюза”. А след 8 месеца предстоят избори за Европейски парламент.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber