Сега законът пази от СРС избягалия от правосъдието

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6620981 Сега законът пази от СРС избягалия от правосъдието Сега законът пази от СРС избягалия от правосъдието www.24chasa.bg

Казусът с близките на осъдения

от “Соло”, които осъдиха полицията

за незаконно подслушване

Родителите на Илиян Тодоров, осъден до живот заради убийството на двама младежи, осъдиха полицията за незаконно подслушване. Основанието – съгласно Закона за специалните разузнавателни средства те могат да се използват само за предотвратяване и разкриване на тежки умишлени престъпления по точно определени текстове от НК.

Това е така, защото подслушването по особено силен начин накърнява личната сфера на всеки един човек и ограничаването на подслушването е нещо съвсем нормално.

МВР е осъдено от Пернишкия районен съд да изплати 2000 лв. обезщетение на родителите на Илиян за незаконно подслушване. Решението е потвърдено от окръжния съд. Разрешението за подслушване е дадено от Софийския градски съд общо за 180 дни.

Родителите

на Илиян са

образували

делото,

след като са получили отговор от бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства, че са били обект на незаконно подслушване.

На 18 април 2009 г. към 4 ч сутринта 22-годишният Илиян върви по ул. “Позитано” към ъгъла на Съдебната палата на бул. “Витоша”. С него са приятелите му Мария Бурова, Стефан Стойков, а също и Сирет Пук и Расмус Рейтау от Естония. Компанията е подпийнала и разговарят високо на английски. Точно в този момент те се разминават с друга младежка компания, която е напуснала клуб “Соло”. Тя се е събрала, за да празнува рождения ден на 24-годишния Васил Александров. В компанията са вратарят на националния отбор по хокей Кирил Въжаров и Кирил Димитров. Като се разминавали, Димитров се развикал: “Тук се говори български език, намирате се в България!” От другата компания му отвръщат: “Какъв ти е проблемът – субтитри ли ти трябват?” В този момент Димитров, който бил излязъл от заведението с чаша уиски в ръка, замахва с нея към Стойков. Започва сбиване. До 2 минути след това Кирил Въжаров и Васил Александров са паднали мъртви на ъгъла на Съдебната палата, а Кирил Димитров е ранен.

И тримата са

наръгани с нож

в гърба

Преки свидетели на случилото се няма. Но по делото е доказано, че само Илиян е носил нож. Преди да влезе в “Соло”, той е дал ножа на Мария Бурова да го прибере в дамската си чанта. Сирет Пук от Естония разказва, че е видяла ножа в ръцете на Илиян преди нападението. На първата инстанция има експертиза, в която се прави заключение, че раните са от два ножа. И тъй като няма свидетели, Илиян е оправдан, освободен е от ареста и явно веднага започва подготовка за изчезването си. Апелативният съд осъжда Илиян на доживотен затвор, а ВКС потвърждава присъдата. Илиян не се явява пред тези две съдебни инстанции. Да оставим настрана въпроса кой кого е предизвикал, дали присъдата точно е отмерила наказанието и др. подобни въпроси. Има влязла в сила присъда, която трябва да се изпълнява. Но ако някой разполага с достатъчно средства, е много трудно да бъде открит. Например може да се придобие гражданство в немалко държави, с които България няма договори за правна помощ. И дори да бъде открит, той просто няма да бъде предаден на българските власти.

IP адресите отдавна вече могат да се скриват. Съвсем естествено е Илиян да има някакъв контакт с родителите си. Поради това

полицията

логично се е

насочила да

подслушва телефоните им. Но законът забранява това.

И така от законова гледна точка родителите на Илиян правилно са осъдили полицията за незаконно подслушване. Какъв е изходът за по-ефективно търсене на наближаващите 2000 случая на укрили се от затвор осъдени? Отговорът не е толкова сложен. Следва отново изходната точка да е тежестта на присъдата, за да се позволи интензивна намеса в личната сфера. В случаите, когато укрилият се е осъден на лишаване от свобода над 3 г. или на 5 и повече години, да се разреши изрично в закона подслушването на близките с цел установяване къде се е укрил осъденият.

Но разрешаването на подслушването няма да е панацея за разкриване на укрилите се. И сега най-близките си имат едно наум, че могат да ги слушат. Поради това се ползват телефони, чиито симкарти се регистрират на многобройни роми и други субекти. Използват се и трудно проследими, кодирани или генериращи нови номера и прочее нови мобилни приложения, които са трудни за проследяване, включително при които съобщенията и маркиранията на разговорите се самоизтриват. Както отбелязахме, за кореспонденция се използват скрити и непроследими от България и трудно проследими и по света IP адреси. А и ако избягалият добре си е опекъл работата и спазва правилата за безопасност да не се разхожда по света – и да бъде открит, няма как да бъде екстрадиран.

Всъщност проблемът и с Братя Галеви, и с многото укрили се от закона осъдени е в това, че няма ефективна превенция срещу укриването. Нещо, за което се изписа много. Веднъж като се укрие някой, разполагащ с достатъчно пари и време да се подготви, много трудно може да бъде разкрит. А и много хора се подготвят за подобна ситуация далеч преди тя да възникне.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Срещата на върха може да е внушителният театър, който Ким има нужда да покаже на своя народ

Ако севернокорейският лидер Ким Чен Ун е търсил идеалния пропаганден декор - нещо, целящо да покаже на неговите сънародници, че той е силен водач, който неумолимо се стреми към дълго бавещото се, отдавна обещавано благоденствие, което те заслужават, тогава пристигналият на посещение южнокорейски президент Мун Дже Ин може би му предоставя уникална

Меркел поема голям риск с новия закон за имиграцията

Канцлерката Ангела Меркел се надява, че новият закон за имиграцията ще позволи на чуждестранните работници по-лесно да намерят работа в Германия, но нейната настойчивост да запълни рекордния брой свободни работни места рискува да раздразни избирателите, които продължават да негодуват заради нейната политика на отворени врати към бежанците.

Партиите запазват твърдите привърженици, периферията разколебана

Тепърва ще видим дали “развързването на кесията” ще промени тази тенденция Очакваното традиционно политическо затишие през август не се оправда, а напротив. Станахме свидетели на висок градус на политическо напрежение и неспирни проблеми за правителството. Сривът на търговския регистър, фалитът на застрахователната компания “Олимпик” и

Италия: популистите на война срещу пресата

Луиджи ди Майо, една от двете ключови фигури на популисткото правителство на Италия, поведе война срещу пресата, като я обвини, че "замърсява дебата", и заплаши да спре рекламите, които обществените компании пускат във вестниците. "Вестниците вече всеки ден замърсяват обществения дебат и което е по-лошо: правят го с обществени пари",

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Режете до дъно

Промяната на начина на осигуряване не е всичко, махнете цялата мизантропско-олигофренска система Миналата седмица народът се развълнува от евентуалните промени в здравноосигурителния модел, които ще бъдат обсъдени на кръгла маса на 26 септември и ще бъде избрана промяна. Нормално е народът да се вълнува,

4-те ползи от “Марица - изток 3” за икономиката

При върховите натоварвания през последните години това е тецът, най-често използван за стабилност на системата Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че “скоро”, още наесен, ще започнат “изгодни за двете страни преговори” за преформулиране на договорите с “Марица - изток 1” (МИ1) и “КонтурГлобал Марица - изток 3” (МИ3).

Коментар на седмицата №1: Когато фейсбук спре

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №1 и е събрал над 110 380 прочитания. Като не могат да плюят по Цветана Манева и Азис, ще почнат да крещят от балконите Алберт Айнщайн мъдро е отбелязал, че ако един ден пчелите изчезнат, човечеството ще живее още 4 години. Но откривателят на формулата за атомната бомба е

Коментар на седмицата №2: Защо руснакът живее по-кратко от българина, като има по-висок БВП

Заговорих се с моя скъпа приятелка за продължителността на живота на мъжете в Русия. Това е много обсъждан и също много тежък и тъжен въпрос. Очакваната продължителност на мъжа в Русия е 66,5 години (2016). В България е около 5 години повече (71,2). БВП на човек Русия е по-висок от този на България.

Коментар на седмицата №3: Какъв знак дават номинациите на тримата нови министри

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал близо 27 028 прочитания. Щаб на “24 часа” за промените в правителството 10 дни след като Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков подадоха оставки като министри, премиерът Бойко Борисов обяви имената на наследниците им.

8 г. си фучиш без книжка - схемата, в която само човешкият живот го няма

Смъртта на балетиста: жертва е този, който спазва правилата Това вече не е само война по пътищата. Свикнахме хора да мрат като мухи под гумите, в пропастите, сред срутилите се камънаци, все из пътищата на родината. Свикнахме, защото всичко това се превърна в ежедневие. Зловещо, но това е положението.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber