Евелина Славкова: Бърза кариера и много пари без усилие - това е наивно

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6608591 Евелина Славкова: Бърза кариера и много пари без усилие - това е наивно Евелина Славкова: Бърза кариера и много пари без усилие - това е наивно www.24chasa.bg

10% от работната ни ръка не работи

Бюрата по труда са неефективни, щом 42% са търсили безуспешно работа чрез тях

Демотивирани, които искат заплата 500-1000 лв., не се надценяват, казва социологът от “Тренд”

- Направихте проучване за демотивираните българи - изчислихте, че 330 хиляди българи, или около 10% от трудоспособните ни сънародници не работят, не учат, не търсят работа. Мързи ли ги, или причината е по-дълбока, г-це Славкова?

- Причините са много по-дълбоки и не можем да ги сведем само до чист мързел. И образованието, и населеното място, и възрастта - това са само част от факторите, които оказват влияние тези хора да са извън пазара на труда. Забележете, че над 50% от демотивираните българи са хора със средно образование, а едва 10% с висше. Видно е, че степента на образование влияе върху намирането на работа. Забележете още нещо - населеното място - и то оказва влияние върху намеренията за търсене и започване на работа. Най-голям дял - цели 43%, живеят в села, а едва 7% живеят в столицата. Още много такива зависимости могат да бъдат откроени в проучването. Разбира се, има и хора, които ги мързи и не искат да работят, издържат ги близките им, но в никакъв случай не можем да направим такова заключение за цялата целева група.

- 53% със средно образование, 43% живеещи по селата, 70% без доходи, 21% квалифицирани работници, близо една трета - неквалифицирани - такъв е профилът на демотивираните. Какви политики биха ги приобщили към пазара на труда?

- Тук ще си позволя да благодаря на фондация “Фридрих Еберт”, която финансира проучването, и на Ивайло Калфин, който инициира реализирането на тази тема. Същността на тази идея е именно това - да повдигне дискусия за политики към

връщането

на тези хора

на пазара на труда

Ясно е, че говорим за една целева група - демотивирани, но тази група има много нюанси и е видно, че тъкмо тези нюанси трябва да се вземат предвид при формулирането на политики. Едно е за младите хора, друго е за хората, които са по-възрастни. Едно е за хората, които са извън пазара на труда по-малко от една година, друго е за хората, които са извън пазара на труда повече от 5 години. Това са само малка част от нещата, които имат значение при формулирането на политики. Компетентните институции вече бяха запознати с резултатите от проучването и се надявам това да отвори врати за една широка дискусия за политиките към тези хора.

- Близо една четвърт сред демотивираните са 18-29-годишни. Някои изтълкуваха бездействието им като принадлежност към типажа “тате носи, мама меси”. Има ли и други причини за пасивността им?

- Наистина впечатляващо за всички е толкова голям дял - 27%, от демотивираните българи са на възраст между 18 и 29 г. Домакинството на 59% от хората на тази възраст в целевата група се издържат от работна заплата от България, 17% от заплащане без граждански и трудов договор, 7% от парични преводи от чужбина. Това, от една страна, е причина за тяхната

пасивност - не са

съвсем без пари

От друга страна, част от демотивираните младежи са неориентирани още за включването си на пазара на труда. Но тук трябва да имаме предвид, че мнозинството в тази група са със средно образование, живеят в малки населени места и това ще окаже сериозно влияние при намирането на работа. Има и една специфика, която наблюдавам при младите хора, а именно желанието за бързо кариерно израстване и големи заплати без особени усилия, без необходимите инвестиции и време. Този подход и желания също демотивира младите хора. Това важи не само за тази целева група.

- Как тълкувате цифрата 1% с положителен опит в намирането на работа чрез бюрата по труда във вашата извадка срещу три четвърти, които търсят заетост чрез ходатайство на роднини, приятели и близки?

- Видно е от получените данни, че Бюрото по труда не е ефективният инструмент за намиране на работа сред групата на демотивираните българи. Този 1% успеваемост показва точно това. Нека все пак посочим, че 42% от демотивираните българи са търсили работа чрез бюрото, но неуспешно. Можем да говорим в някаква степен и за недоверие за намирането на работа през бюрата по труда. Забележете, че е малък делът на хората, които търсят работа през специализирани сайтове или печатни издания, но тук трябва отново да отбележим, че демографските характеристики на демотивираните българи оказват влияние. Колко обяви за работа в специализирани сайтове има за едно малко село? Нормално е да не се търси работа през тези източници, така както хората смятат, че е по-нормално и разбираемо това да се случва чрез роднини, приятели и близки. Този инструмент е в някаква степен и част от културните специфики на българина -

да се обърнеш

не към институция, а към

този, когото познаваш,

за да се свърши определена работа.

- Данните показват, че почти половината от демотивираните биха започнали работа срещу възнаграждения между 500 и 1000 лева. Това мисия невъзможна ли е?

- Тук говорим за една много трезва преценка за заплащане сред демотивираните българи. Независимо колко време са извън пазара на труда, те ясно “калкулират”, че спрямо населеното си място, спрямо квалификацията си и т.н. могат да получават заплащане между минималната заплата и средната за страната. Не виждам надценяване в това желание. Другият голям дял, който се откроява, е на демотивираните, които биха искали заплата между 1001-1500 лв. - това са хора, живеещи в областните градове и столицата и хора с по-високо образование.

- За да ходиш на работа, също трябват пари - храна навън, транспорт (в града, от населено до населено място), облекло, всичко това харчи от заплатата. Каква част от анкетираните споделят такива аргументи за своята демотивация да си търсят работа?

- Пари и за да ходиш на работа трябват, да. Но за демотивираните тези неща не са толкова на преден план. Акцент при тях е, че просто няма работа. Тук обаче изпадаме в един нонсенс - от една страна, близо 10% от работната ръка в България не работи, като 43% категорично отсичат, че просто няма работа за тях, а от друга страна, чуваме гласа на бизнеса, който се задъхва, защото му трябва работна ръка. Тук трябва да имаме предвид и влиянието на формираните икономически центрове в страната - местата, където се търси работна ръка. Трябва ясно да се даде отговор на въпроса

къде е прекъсната

връзката в този диалог

- 58% сред демотивираните казват: “Искам да живея в България”, но всеки четвърти споделя намерение да замине за чужбина. Да смятаме ли, че демотивираните всъщност са бъдещ транш през терминал 2 към други държави?

- Разбира се, трябва да отчетем, че говорим за декларативни нагласи. По-скоро желание да се случи, но това не означава, че непременно ще се случи. Моето лично мнение е, че малка част от тези хора ще заминат в чужбина. В последните години ясно виждаме едно разомагьосване на идеята, че в чужбина всичко е цветя и рози. Може би част от демотивираните ще използват възможности за сезонна работа зад граница. Миграция навън може да наблюдаваме, за съжаление, сред младите демотивирани. С напредване на възрастта такъв тип желания в по-голяма степен се изпаряват.

Евелина Славкова е родена през 1989 г. в Сапарева баня. Завършила е национална хуманитарна гимназия, бивша Солунска, в Благоевград през 2008 г.

 В СУ “Св. Климент Охридски” завършва социология и политически мениджмънт.

Работила е в екипите на големи социологически агенции.

 Съосновател е на изследователски център “Тренд” от 2016 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Ревизоро: Поправка в НК ще има. Който се кани да се занимава с контрабанда, да знае - законът ще стане суров!

Обещах на главния прокурор да потърся подкрепа. Съмнявам се, че ще има партия, която да застане на страната на сивата икономика - Главният прокурор Сотир Цацаров направи три предложения за промени в Наказателния кодекс на последното заседание на комисията, която оглавявате. Каква ще е съдбата им, г-н Димитров?

Акад. Георги Марков: Някои не разбират Деня на независимостта - казват: нали вече сме били свободни

В световната история най-много се помнят масовите убийци - от Нерон и Цезар до Хитлер и Сталин, казва историкът МИЛА ГЕШАКОВА - 110 години честваме на 22 септември от обявяването на Независимостта на България. Дали защото някои ваши колеги го наричат “жалко събитие”, този празник се оказва някак в сянката на 3 март и 6 септември, акад. Марков?

Д-р Александър Заимов: Ако има 6 или 7 здравни фонда, те ще се конкурират, ще падат цени и ще има по-качествено лечение

1 милион българи не се осигуряват, това е твърде много, казва д-р Александър Заимов, член на УС на Българския лекарски съюз - Д-р Заимов, кое е доброто и кое лошото от вариантите за нов здравноосигурителен модел на министър Кирил Ананиев? - Основното при двата варианта е, че трябва много добра предварителна подготовка.

Лъчезар Богданов: Ако махнат плоския данък, да не се окаже, че ще накажат хората с 1800 лв. заплата

Нова криза? Има прилики с 2008 г., но сега растежът на икономиката е доста по-стабилен, казва икономистът - Десет години след въвеждането на плоския данък отново се чуват призиви той да бъде сменен с прогресивно облагане. Г-н Богданов, трябва ли плоският данък да бъде махнат? - Някои от критиките срещу този данък са доста идеологизирани.

Доц. д-р Румяна Коларова: Президентът загатна, че има търсене за нова партия сред левеещите се бизнесмени

Рано е да се говори за предсрочен вот - кабинетът на Борисов и мнозинството имат още управленски и политически ресурс Стратегията на Радев - да гарантира разширяване на периферията от симпатизанти на БСП към политическия център Всеки опит на държавния глава да се ангажира с партиен проект ще бъде деструктивен,

Януш Войчеховски: 400 000 души умират преждевременно в ЕС всяка година заради мръсен въздух

Отчитаме намаляване на замърсяването в София от 2010 до 2016 г. Не бива да тълкувате доклада като критика към България ЕК трябва да ускори процедурите за нарушение В София няма станция за мониторинг на промишлени съоръжения  Замърсяването на въздуха не е проблем само на определен град или страна, това е проблем на ЕС, казва Войчеховски,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Александър Манолев: Интересите в транспорта са за милиарди и очевидно пречех на някого

Няма съмнение, че атаката срещу мен бе целенасочено организирана, казва зам.-министърът на икономиката, който отказа да стане министър на транспорта - Г-н Манолев, след като обявихте, че оттегляте кандидатурата си за министър на транспорта, казахте, че ви трябват няколко дни, за да си отговорите на някои въпроси. Направихте ли го?

Фандъкова: Работим за модерен градски транспорт в София, така повече хора ще слязат от колите и въздухът ще е по-чист

Дълъг пешеходен маршрут ще свърже Южния парк с площада пред храма “Св. Ал. Невски”. Ще минава през НДК, “Витошка”, пл. “Св. Неделя”, ул. “Съборна” и Градската градина, казва в интервю кметът на София Най-големият проект, който променя града, е метрото Правим програма за финансиране на проекти за реставрация на ценни сгради Търсим терен за нов

Писателят Александър Секулов: Сигурен съм, че Одисей ще обходи Европа

Пиесата му “Няма ток за електрическия стол” се репетира  в Чикаго Кой е Александър Секулов? В спокойното откъм изненади пространство на БГ драматургията настъпи оживление. Трупата на “Трап доoр тиътър” от Чикаго ще постави на тяхна сцена пиесата “Няма ток за електрическия стол” от Александър Секулов.

Фабрицио Паризи: Докато стреляха по папата, бях със Сергей Антонов в посолството ни в Рим

Кола на карабинерите ме следваше, като ходех на училище, казва днешният музикант, чиито песни се слушат по цял свят - Имате интересен произход, разкажете за него. - Баща ми Пиеро Паризи е италианец, беше музикален продуцент, който за съжаление, вече не е между живите. Роден в Рим, но корените му идват от Южна Италия, имам роднини в Сицилия,

Красимир Вълчев: Правим дигитален облак с уроци, клипове - образователно съдържание

Като родители да възпитаваме децата си в уважение към учителите, имаме обща мисия, казва министърът на образованието и науката - Г-н Вълчев, коя е най-съществената промяна, която предстои през учебната 2018/2019 г.? - Може би най-съществената промяна са нови учебни програми в 3-и, 7-и и 9-и клас като част от политиката към поетапно преминаване

Математикът проф. Михаил Константинов: ТОТОТО не е само математика - за да спечелите, ви е нужен и късмет

- В момента джакпотът в играта “Тото 2 – 6 от 49” на СПОРТ ТОТО се очаква да достигне 7 100 000 лева. Това е най-голямата сума, която може да бъде спечелена от лотарийни игри в България. Каква реално е математическата вероятност някой щастливец да познае печелившата комбинация и да грабне седемте милиона?

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber