Приложната демагогия на Нинова

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6601482 Приложната демагогия на Нинова Приложната демагогия на Нинова www.24chasa.bg

Или защо опазването

на живота на политиците

е съществена част от

стабилността и

националната сигурност

НЯКОЙ ден може би ще се докаже, че Корнелия Нинова е брънка от незаконното заграбване на “Техноимпекс”. А може би не? Онзиден обаче на финала на гостуването си в “Здравей, България” тя каза нещо, заради което няма нужда компетентни органи да доказват, че е демагог.

Въпросът беше защо не ползва услугите на НСО, а лична охрана. Отговорът на председателката на БСП е покъртителен: “Категорично съм отказала няколко пъти на НСО да ме охранява. Въпросът е принципен, не е конкретен. Моето разбиране е, че парите от данъците на хората не трябва да отиват, за да се пазят политици. Каквото и да се случи, няма да приема охрана от НСО. Да спрат с това!”

Тия от службата за охрана били големи досадници! Само лапат парите на клетия данъкоплатец, за разкош ги държат, не за нещо друго. Ами зарята на Нова година? За нея не се ли пилеят безсмислени народни пари? Необяснимо е защо социалистите още не са излезли на ДАНСwithme срещу гнета на държавните бодигардове, какво чакат, по дяволите?

Редно е, ако БСП наистина е единна и стои здраво зад своя лидер, още утре да потърси официално обяснение от президента Румен Радев, в края на краищата НСО е на негово подчинение. Имат всички основания за импийчмънт, те го подкрепиха, те ще го свалят!

Ръководейки бездънна паразитна структура, държавният глава на практика е съучастник в ограбването. Той прикрива грамадно дългогодишно безобразие, съдейства за пилеенето на държавни средства, възползвайки се мълчаливо от услугите на обучените хрътки, живее окъпан в разточителен лукс. Най-добре е на “Позитано” да не се помайват, а веднага да драснат една декларация, че заклеймяват службата и настояват за незабавното ѝ разпускане. След като Нинова се оправя с лична охрана, защо не и Борисов? И Радев? И другите?

Обществото е безнадеждно приспано, дори не осъзнава, че търпи с години нетърпимото. Какво би попречило на конструктивната опозиция да го събуди, пускайки подписка за референдум: “Искате ли НСО да спре?” Сега е моментът да се яхне ескалиралото електорално недоволство. Ей го дей! БСП да не е по-долу от Слави?

На сайта на НСО пише, че нейното начало е поставено преди близо век и половина: “През 1879 г. Александър Батенберг е провъзгласен за княз на България. С пристигането му на българска земя възниква необходимост от формиране на подразделение за лична охрана на княза и за отдаване на военни почести при официални и тържествени случаи. Тази задача е възложена на Софийска първа конна сотня с командир поручик Александър Мосолов, който е назначен за първи адютант на княза.”

Буржоазни предразсъдъци и монархически лигавщини, нищо повече. Нищо не му е пречело на Батенберг да бръкне в аристократичния си джоб и да си наеме лична охрана. Не от царете, а от Нинова нататък би трябвало да броим честните властници, които милеят за своя народ и оставят дълбока бразда в историята.

Само малко неудобно се получава от факта, че основата на днешната Национална служба за охрана е УБО (Управлението за безопасност и охрана), подразделение на Държавна сигурност. Нямаше да е толкова неловко, ако миналата година Корнелия Нинова и депутатите от БСП не бяха поднесли цветя пред паметника на Тодор Живков в Правец, демонстрирайки по този начин своето преклонение към великото дело на бившия Първи. Живков обаче, докато беше на власт, без УБО и крачка не правеше, дори е малко странно, че охраната му не е изваяна до паметника. Че той за 1990 г. е предвиждал закон, с който управлението да мине изцяло под негово командване. Никак не е било социалистическо от негова страна, срамота!

Думата “демагогия” е старогръцка, произлиза от други две: “демос” - хора и “агогос” - водя. Означава “стратегия за спечелване на влияние чрез въвеждане на публиката в заблуда с цел демагогстващият да я убеди в “своята правота”. Посланията на госпожа Нинова по неповторим начин покриват това определение на уикипедия, няма да е грешка, ако поместят нейна снимка за илюстрация. Най-добре да е онази, на която е на кон, величествена е и вдъхва респект.

Все пак извън шегата е трудно за вярване, че човек с богатия политически опит на социалистическия лидер не разбира смисъла и функциите на НСО, не си дава сметка защо членовете на кабинета, народните представители и всички лица, натоварени с високи задължения и отговорности към държавата, имат нужда от специализирана охрана. Както и защо опазването на техния живот е съществена част от политическата стабилност и националната сигурност. Едва ли самата Нинова си вярва, твърде дилетантско би било. Макар че, от друга страна, очевидно безразсъдно подценява собствената си сигурност, наемайки гавази от частна фирма, както постъпват олигарсите и фолкпевиците.

Перифразирайки едно от незабравимите ѝ изказвания, наред със здравеопазването, образованието и сигурността демокрацията явно ни е отнела и чувството за срам. Та тя дори не се изчервява, докато ги говори тия глупости по телевизията!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,

Магистралите на Италия от Мусолини до Салвини

Срутеният виадукт в Генуа днес се превръща в емблема на италианския застой МАГИСТРАЛИТЕ и виадуктите са емблема на италианската модернизация през 20-те години. По замисъл магистралите въплъщават гордостта на нацията и са изблик на волята й за модернизация. Свързват индустриалните и аграрните центрове в северната част на страната с пазарите отвъд

Валери Симеонов: Ето 8 факти и обстоятелства, които опровергават депутата Сидеров

Вицепремиерът Валери Симеонов отговори на атаката на Волен Сидеров във фейсбук. По повод изявленията на народния представител Волен Сидеров пред медии, направени на 14.8.2018 г. в Бургас, след като изисках и се запознах с пълната документация по повод действията на РЗИ - Бургас, и ОД на МВР - Бургас, държа да изнеса следните факти и обстоятелства,

Патриоти с фалшиви знамена

Защо Сидеров и Симеонов се карат пред цялата държава като разтрогната брачна двойка ТЪКМО се бяхме умислили над идеята на Красимир Каракачанов да внесе закон за фалшивите новини и не щеш ли, самият войвода изпадна в неистинска ситуация. На фона на лаещите скандали между Волен Сидеров и Валери Симеонов той излезе да обяснява пред стълбището на

Коментар на седмицата №3: Как козата на баба Дора изяде битата баба Митка

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал над 77 000 прочитания. Или защо никой не протестира и не отрази побоя в село Септемврийци ЕДНА коза срещу една баба. И тотална загуба за човека. Покрай стадото на баба Дора, която стигна дори до фалшивите новини. Цяла България тръпнеше за новини от стадото.

Коментар на седмицата №3: Европа е под заплаха - не от Тръмп, а от новия свят

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал над 11 404 прочитания: Притеснявам се да не ни се наложи спешно да харчим повече от 4 на сто за отбрана ДОНАЛД Тръмп не дължи нищо на миналото, на факта, че трансатлантическата връзка на патронаж от страна на Вашингтон към Западна Европа след разгрома на Хитлер

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

Европа е под заплаха - не от Тръмп, а от новия свят

Притеснявам се да не ни се наложи спешно да харчим повече от 4 на сто за отбрана ДОНАЛД Тръмп не дължи нищо на миналото, на факта, че трансатлантическата връзка на патронаж от страна на Вашингтон към Западна Европа след разгрома на Хитлер създаде и утвърди ролята на САЩ като свръхвелика сила. Той не смята за необходимо да си припомня,

Кой не иска още едни 1 млрд. лв. в хазната

Странно е вицепремиер да се обявява против закон за правила при горивата, след като сивият сектор е 30% СЛЕДЕЙКИ дебатите около новия закон за горивата, човек може да остане с впечатлението, че държавата е силно разколебана в желанието си да вземе още един млрд. лв. годишно като приход в хазната. А когато това колебание идва от вицепремиер,

Колко струва животът на човек с увреждания?

Битката е солидарна - за всички групи. По конвенцията на ООН България е длъжна да осигури 20 млрд. лева ИВАН ЛЮБЕНОВ, Обединение на социалните работници ПОЗВОЛЯВАМ си да направя бърз анализ от позицията на човек с увреждане, нуждаещ се от лична помощ, но и като експерт в социална сфера от повече от 20 г.

Турция и Русия - голямата разлика

Икономическият национализъм ще е в основата на опита на Ердоган да укрепи властта си НЕ ОТПИСВАЙТЕ Турция. И не сравнявайте дефектната ѝ демокрация с Русия. Разликата е сериозна. Турция е дълбоко разделена страна и това разделение, макар и не както ни се иска на нас и далеч не по най-справедливия начин, се отрази в изборите.

ТЕЛК да не включва само водещото заболяване

С оценка, основана вече само на целта икономии, ние ще трябва да сме вече най-работоспособните, иначе губим пенсията си ЙОРДАНКА ТОДОРОВА, председател на майките в инвалидни колички в България ХОРАТА с увреждания живеят с мизерни пенсии средно по 223 лева. Именно национално представените организации за правата им са тези,

“Антиквизацията” на Македония и тиквеният манталитет

За името на Македония България се държи зряло и сдържано ПОЗИЦИЯТА на българското правителство по последните развития на проблема за името на Македония е адекватна и зряла. България има своите неотменими национални интереси, свързани с нашата съседка Република Македония, и ние сме решили да защитаваме тези интереси в отговорно съгласие с

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber