Много контролни органи - хилав контрол

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6593668 Много контролни органи - хилав контрол Много контролни органи - хилав контрол www.24chasa.bg

Препокриват се правомощия, проблем са и заплатите и подборът на работещите

Ако с нещо можем да се гордеем не само в европейски мащаб – това са множеството контролни органи, с които администрацията ни разполага. Това може да се види във всяка сфера.

Да започнем с нещо, което засяга всеки човек – здравеопазването. Като се погледнат множеството органи с контролни функции, човек ще си каже, че в нашето здравеопазване всичко ще е точно и стотинка няма къде да изчезне. Погледнете само броя на контролните органи и звена:

- регионалните здравни инспекции,

- Изпълнителна агенция “Медицински одит”,

- Инспектората на НЗОК,

- финансовите контрольори към НЗОК,

- Централната етична комисия на Българския лекарски съюз,

- контролните звена на Министерството на здравеопазването.

И не само те – финансови контрольори към РЗОК осъществяват предварителния контрол за законосъобразност. В допълнение непосредственият контрол върху осъществяването на договорните отношения с НЗОК за медицински дейности се извършва от финансови инспектори към РЗОК - лекари контрольори. За съжаление, многообразието от контролните органи не е съпътствано от

точно

разграничение на

правомощията

им. Това води до препокриване, което в крайна сметка води до положението да не се знае кой какво точно трябва да контролира, т.е. до липса на ефективен контрол. Могат да се посочат множество примери за преплитане на отговорността. Например основна част от работата на агенцията “Медицински одит” е свързана с контрол върху изпълнението на медицинските стандарти и клиничните пътеки, а така също и върху качественото изпълнение на медицинската помощ. Там е работата, че същите задачи имат и районните здравни инспекции.

Освен вътре в системата на здравеопазването контрол се осъществява и от редица външни за системата органи. Сметната палата извършва финансов контрол на касата. Макар и с известни различия, има и препокриване на дейността на Сметната палата с тази на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Националната агенция за приходите извършва специализиран контрол по приходите на НЗОК от здравноосигурителни вноски. Съответните звена на НАП

извършват

проверки и

ревизии,

установяват административни нарушения и могат да налагат административни наказания.

Така пред нас се разкрива една огромна, многопластова и препокриваща се контролна система. Съответно гражданите и организациите трудно се ориентират до кого да се жалват и като резултат жалби се изпращат до всички възможни институции – Народното събрание, МС, президентството, Министерството на здравеопазването, НЗОК, РЗОК, БЛС, Сметната палата, Агенцията за държавна финансова инспекция, прокуратурата и кой ли още не. Така се стига до препращане на жалби от институция на институция, губи се време, жалбите потъват в неведомите бюрократични канали и често проблемите така и не се решават. Няма и ред, който да предвижда координация в случаите на разглеждане на жалби във връзка със здравеопазването между многобройните институции.

Проблемите в благоустрояването, където не бих казал, че има толкова много контролни органи, не са по-малки.

Миналата година Върховната административна прокуратура установи, че Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и дирекцията “Общински строителен контрол” в Столичната община не са си свършили добре работата. В резултат на проверката в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе бяха издадени 78 заповеди за премахване на незаконно надстрояване. Реалните случаи са много повече.

А нима въпросните контролни органи не знаят, когато в сума ти градове и села

масово се

издигат

незаконни

постройки

Нещо повече - изграждат се незаконно цели квартали под невиждащия поглед на контролните органи. Главно от ромското население, но не само.

Дълго време не можеше да се разбере кой е контролният орган върху контрола за доброто техническо състояние на язовирите. Това се дължи на проблеми и на нормативната уредба, а и на безхаберие сред контролните органи. Което често завършва със загинали при наводнения.

Примери могат да се дадат във всяка сфера. Държавата реши по едно време да захапе ДАИ. Не защото там пропуските са повече, а вероятно защото са по-видими. Естествено, хванаха се

схеми за

незаконно

издаване

на шофьорски книжки и други нередности. Дали едновременно с проверките държавата да не се замисли дали инспекторите със заплати не много над минималната могат да живеят с тях, или просто се разчита, че тези хора така и така не живеят от заплатите си и това е удобен повод да се спестят бюджетни разходи. Разрешението не е сложно – по-висок процентен разход от глобите да отиват в общия фонд за заплати, като при допълнителното стимулиране се отчете кой инспектор е установил повече нарушения и какъв процент от установените нарушения е издържал в съда.

МВР също има общи контролни функции. Но това не пречи във всеки нощен клуб почти безпрепятствено и редовно да се разпространяват наркотици. Причините са ясни, но мерки не се вземат.

В поне половината от заведенията в София се пуши вътре. Което значи, че контрол просто липсва или е селективен. Тук липсва контрол върху инспекторите от ХЕИ. Липсва и достатъчен стимул за работещите там.

Всичко това говори за сериозни проблеми със системата на контролните органи. Това изисква сериозна работа по нормативната уредба, включително по материалното стимулиране и подбора на работещите в контролните органи. В България повечето граждани и организации при нередност подават сигнали до прокуратурата. А всъщност, както правилно отбеляза главният прокурор, преди да дойде един необработен сигнал в прокуратурата, съответните контролни органи трябва да си свършат работата. Без контролни органи всяка държава е като без имунна система.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Треперете! Жените идат!

Гневът на феминистките е на път да обърне САЩ и после света Докато е в Ню Йорк, нашият премиер ще си отдъхне от набезите на ездачката Нинова. Но трябва много да внимава с американките – положението е страшно! Особено ако си мъж. Я си погледнал някоя двусмислено, я те е обявила за сексист по телевизията и работата ти е спукана.

Обиколката на папа Франциск в балтийските държави: нови предизвикателства и спомени за някогашни битки

Папа Франциск започва утре във Вилнюс обиколката си на изменилите се радикално след падането на комунизма балтийски страни в момент, в който Католическата църква се сблъсква със серия от педофилски скандали. В рамките на четири дни папата ще обиколи Литва, Латвия и Естония, които днес са непоколебими съюзници на Запада и все още носят белезите от

За или против Орбан да сме?

Имаме общи интереси с Вишеград за мигрантите, но за разлика от тях сме заплашени да станем периферия на ЕС Независимо от това дали начело на българското правителство е Бойко Борисов, или някой друг, българският национален интерес не предполага да заемем позиция категорично в полза на Орбан и новите консерватори на Европа или в подкрепа на Макрон,

Защо въпросът за ирландската граница е толкова важен за Брекзит

Въпросът за сухоземната граница между Северна Ирландия и ЕС е една от основните пречки за Великобритания да постигне споразумение с Брюксел за гладко и организирано излизане от съюза през март. Ето какво представлява той и защо е важен: И ДВЕТЕ СТРАНИ ИСКАТ ДА ИЗБЕГНАТ ПОЯВАТА НА ФИЗИЧЕСКА ГРАНИЦА - КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА През 1998 г.

Павета под наем

Колкото и недоволен да е българинът, той не обича революциите Протестът на някакви български емигранти миналата неделя повдигна въпроса не прекалява ли държавата с гражданските свободи. Фандъкова отпуска жълтите павета под наем на всеки, решил да врещи по властта, затваря улици и булеварди, направо няма смогване,

Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Срещата на върха може да е внушителният театър, който Ким има нужда да покаже на своя народ

Ако севернокорейският лидер Ким Чен Ун е търсил идеалния пропаганден декор - нещо, целящо да покаже на неговите сънародници, че той е силен водач, който неумолимо се стреми към дълго бавещото се, отдавна обещавано благоденствие, което те заслужават, тогава пристигналият на посещение южнокорейски президент Мун Дже Ин може би му предоставя уникална

Меркел поема голям риск с новия закон за имиграцията

Канцлерката Ангела Меркел се надява, че новият закон за имиграцията ще позволи на чуждестранните работници по-лесно да намерят работа в Германия, но нейната настойчивост да запълни рекордния брой свободни работни места рискува да раздразни избирателите, които продължават да негодуват заради нейната политика на отворени врати към бежанците.

Партиите запазват твърдите привърженици, периферията разколебана

Тепърва ще видим дали “развързването на кесията” ще промени тази тенденция Очакваното традиционно политическо затишие през август не се оправда, а напротив. Станахме свидетели на висок градус на политическо напрежение и неспирни проблеми за правителството. Сривът на търговския регистър, фалитът на застрахователната компания “Олимпик” и

Политическите схватки отхапаха от рейтинга на всички, но ГЕРБ все така с 3% пред БСП

- Проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” - Спад в одобрението и за кабинета, и за президента  - Половината българи не искат предсрочни избори Скандалите през август и високият градус на политическо напрежение дават отражение на основните индикатори, които изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” залага в

Италия: популистите на война срещу пресата

Луиджи ди Майо, една от двете ключови фигури на популисткото правителство на Италия, поведе война срещу пресата, като я обвини, че "замърсява дебата", и заплаши да спре рекламите, които обществените компании пускат във вестниците. "Вестниците вече всеки ден замърсяват обществения дебат и което е по-лошо: правят го с обществени пари",

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber