Димитър Ганев: Опозицията всъщност не иска предсрочни избори

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6579917 Димитър Ганев: Опозицията всъщност не иска предсрочни избори Димитър Ганев: Опозицията всъщност не иска предсрочни избори www.24chasa.bg

Евентуален неуспех на европредседателството ще затегне примката около мнозинството

Предсрочен парламентарен вот би повторил днешната конфигурация във властта

Не се сещам кога БСП е била толкова силна опозиция, както е днес

“Воля” изразходи “бонуса” си като нов играч

Силното противопоставяне между ГЕРБ и БСП изпомпва по-малките играчи

- Г-н Ганев, в неделя се проведе четвъртото национално събрание на ГЕРБ. Какво видяхте в този форум?

- Това беше редовно отчетно-изборно национално събрание на партията и в този смисъл не трябва да търсим в него някаква спешност, свръхзадача или нещо необикновено. Забележете, че не станахме свидетели на

никакви сериозни

размествания

в ръководните

органи

на партията. Борисов беше преизбран единодушно, заместник-председателите останаха същите, а замяната на Цачева с Дариткова в изпълнителната комисия ми се струва, че е по-скоро с цел просто да има някаква промяна. Да не е съвсем без хич.

Форумът беше използван най-вече за да се отправят послания, които да отговорят на някои текущи проблеми и задачи.

- Кои са най-важните?

- На първо място, присъствието на чуждестранни гости от различни държави и представители на Европейската народна партия (ЕНП) дава ясна оценка, че правителството се ползва с европейска подкрепа въпреки обвиненията на опозицията за антиевропейския характер на властта поради наличието на националисти в нея.

На второ място, и тримата лидери на “Обединени патриоти” присъстваха на националното събрание на ГЕРБ. Тоест посланието е ясно - проблеми между нас няма.

Коалицията

е стабилна

Борисов дори на няколко пъти в речта си подчерта това изрично.

На трето място, премиерът пакетира БСП и ДПС като опозиционен блок, което недвусмислено трябваше да значи, че за коалиция с ДПС не се мисли. В същия момент, разбира се, се подчерта важността на етническия мир.

На четвърто място, декларацията, че ГЕРБ никога няма да се коалира с БСП, е още една стъпка в противопоставянето между двете формации и поставя ГЕРБ като единствената спирачка пред това социалистите отново да се върнат на власт.

На пето място, решението за оставката на Главчев от председателското място в Народното събрание имаше своите противници в редиците на управляващата партия. Избирането му за председател на контролната комисия е символна компенсация. Послание от рода - пазим си хората, важни са ни, не ги изхвърляме.

- Проучването ви показва безалтернативност и непоклатимост на ГЕРБ, след като успя да запази след 8 месеца власт желязна 5,5-процентова дистанция с БСП. Така ли да ги тълкуваме?

- Данните отчитат липса на съществена промяна от изборите насам. И тук не става дума само за разликата между ГЕРБ и БСП. Забележете, че и при ДПС и “Обединени патриоти” не се забелязва динамика. Обяснението е в ефекта на противопоставянето. От една страна, взаимното противопоставяне и конфронтация между ГЕРБ и БСП ги стяга, консолидира ги. От друга страна, ДПС не спира да изсипва тежки дози критики върху патриотите. Това обаче само доказва пред избирателите на “Обединени патриоти” правотата на техния вот, който са направили на изборите през март. Именно заради това високото политическо напрежение в последните месеци не се отразява съществено на подкрепата към основните политически партии.

- Има ли място при такива резултати за хипотезата “нови парламентарни избори”?

- Не мисля, че дори и опозицията е искрена в желанието си за предсрочни парламентарни избори. Добре си дават сметка, че нови избори биха предизвикали много подобна конфигурация в Народното събрание. Иначе

за предсрочни

парламентарни

избори сега

е наивно

да се говори Управлението ще има определен толеранс в първите шест месеца на следващата заради европейското председателство. Едва ли някой сериозен анализатор би се наел да гадае и врачува от днешна гледна точка дали ще има нов вот, или не след председателството. Дали обаче то ще се прочете като успех, или провал, е важно. При евентуален успех това ще даде тласък на управлението и кредит на доверие до изборите за Европейски парламент през май 2019 г. Провалът на европейското председателство обаче би затегнал примката около мнозинството, а опозицията ще получи силни аргументи и ще засили атаките срещу кабинета.

- Какво пречи на БСП, която вдигна електоралната си подкрепа около смяната на лидера си, да бъде силна опозиция?

- БСП е силна опозиция. Даже бих казал нещо повече - не се сещам кога БСП е била толкова силна опозиция, както е днес. Червените за първи път от 25 години имат толкова голяма опозиционна парламентарна група - 80 души. Социалистите задават немалка част от основните сюжети в политическия дневен ред в последните месеци, ако не даже година. Електоралните данни сочат, че като обществена подкрепа общо взето

БСП е на

максимумите си

и ако днес има парламентарни избори, нищо чудно да повторят резултата си от последния вот. И всичко това е добра новина. Смятам за особено здравословно всяка власт в България да има силна опозиция, защото това поддържа всяко управление в напрежение и добра форма.

- “Воля” върви надолу и по същество се изравнява с реформаторите със своите 1,8%. Няма ли процес на унищожаване на по-малките играчи?

- Един от ефектите на двуполюсния модел и силното противопоставяне между ГЕРБ и БСП е именно изпомпване на по-малките играчи. Това най-ясно се вижда в лявото пространство - вече няма АБВ, няма “Движение 21”, няма Георги Кадиев. Има само БСП.

По-интересно изглежда вдясно и по-точно в средите на реформаторското пространство.

- Имате предвид инициативата “Български манифест за Европа”, нали?

- Да, формацията ще консолидира около себе си определени гласове. Тук обаче се виждат няколко предизвикателства. Ще припознаят ли симпатизантите на ДСБ едно обединение с “Да, България”, което държи да не нарича себе си дясна формация? Ами обратното? Привържениците на “Да, България”, които виждаха в този проект носител на нещо ново и различно, ще преглътнат ли старите лица от ДСБ? Това, от една страна. От друга страна, в проучването на изследователски център “Тренд” личи, че

Реформаторският

блок държи

инерция

И ако това се задържи, реформаторското пространство отново ще отиде на избори раздробено. Оттам нататък резултата всички го знаем.

- А “Воля” на Марешки?

- “Воля” продължава да я има по терена, макар и да се наблюдава определена ерозия в подкрепата към партията. Но всъщност няма нищо по-логично от това. Веселин Марешки се ползваше преди изборите от “бонуса” на новия играч. Традиционно в България винаги този, който е нов, който е срещу всички, който е срещу цялото статукво успява да мобилизира около себе си подкрепа. Днес обаче “Воля” вече е парламентарно представена партия, а Веселин Марешки дори е заместник-председател на Народното събрание. В такава ситуация няма как и него вече да не го възприемат като част от политическата класа, което в България винаги си е пасив. Сюжетът му с борбата срещу монополите и картелите в месеците след изборите се позагуби и това също вероятно е дало някакво отражение. Сега забелязвам, че тази линия на Марешки отново се повдига. Остава да видим дали в следващите месеци това ще изиграе роля и в обществената подкрепа към него.

Визитка

* Роден е във Варна през 1986 г.

* Завършва френската езикова гимназия в родния си град

* Бакалавър и магистър по политология в СУ “Св. Климент Охридски"

* Доктор по политология. Темата на дисертацията му е “Политически и институционални фактори при изготвянето и приемането на българската конституция от 1991 г.”

* Интересите му са свързани с проблематиката на българския преход

* Има над 100 коментари и статии в периодичния печат

* Съосновател е на изследователски център “Тренд”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Акад. Георги Марков: Някои не разбират Деня на независимостта - казват: нали вече сме били свободни

В световната история най-много се помнят масовите убийци - от Нерон и Цезар до Хитлер и Сталин, казва историкът МИЛА ГЕШАКОВА - 110 години честваме на 22 септември от обявяването на Независимостта на България. Дали защото някои ваши колеги го наричат “жалко събитие”, този празник се оказва някак в сянката на 3 март и 6 септември, акад. Марков?

Д-р Александър Заимов: Ако има 6 или 7 здравни фонда, те ще се конкурират, ще падат цени и ще има по-качествено лечение

1 милион българи не се осигуряват, това е твърде много, казва д-р Александър Заимов, член на УС на Българския лекарски съюз - Д-р Заимов, кое е доброто и кое лошото от вариантите за нов здравноосигурителен модел на министър Кирил Ананиев? - Основното при двата варианта е, че трябва много добра предварителна подготовка.

Лъчезар Богданов: Ако махнат плоския данък, да не се окаже, че ще накажат хората с 1800 лв. заплата

Нова криза? Има прилики с 2008 г., но сега растежът на икономиката е доста по-стабилен, казва икономистът - Десет години след въвеждането на плоския данък отново се чуват призиви той да бъде сменен с прогресивно облагане. Г-н Богданов, трябва ли плоският данък да бъде махнат? - Някои от критиките срещу този данък са доста идеологизирани.

Доц. д-р Румяна Коларова: Президентът загатна, че има търсене за нова партия сред левеещите се бизнесмени

Рано е да се говори за предсрочен вот - кабинетът на Борисов и мнозинството имат още управленски и политически ресурс Стратегията на Радев - да гарантира разширяване на периферията от симпатизанти на БСП към политическия център Всеки опит на държавния глава да се ангажира с партиен проект ще бъде деструктивен,

Александър Ненков: С парите от толсистемата пътищата ще бъдат по-добри до 10 години

Хартиена винетка може да се направи електронна и от вкъщи  Толтакса няма да се плаща за отсечки в лошо състояние Магистралите вече се задъхват, трябва да се разширят, затова са необходими много средства Трябва да се изгради система за контрол, за да се ползват коланите в автобусите, казва Александър Ненков,

Александър Манолев: Интересите в транспорта са за милиарди и очевидно пречех на някого

Няма съмнение, че атаката срещу мен бе целенасочено организирана, казва зам.-министърът на икономиката, който отказа да стане министър на транспорта - Г-н Манолев, след като обявихте, че оттегляте кандидатурата си за министър на транспорта, казахте, че ви трябват няколко дни, за да си отговорите на някои въпроси. Направихте ли го?

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Фандъкова: Работим за модерен градски транспорт в София, така повече хора ще слязат от колите и въздухът ще е по-чист

Дълъг пешеходен маршрут ще свърже Южния парк с площада пред храма “Св. Ал. Невски”. Ще минава през НДК, “Витошка”, пл. “Св. Неделя”, ул. “Съборна” и Градската градина, казва в интервю кметът на София Най-големият проект, който променя града, е метрото Правим програма за финансиране на проекти за реставрация на ценни сгради Търсим терен за нов

Писателят Александър Секулов: Сигурен съм, че Одисей ще обходи Европа

Пиесата му “Няма ток за електрическия стол” се репетира  в Чикаго Кой е Александър Секулов? В спокойното откъм изненади пространство на БГ драматургията настъпи оживление. Трупата на “Трап доoр тиътър” от Чикаго ще постави на тяхна сцена пиесата “Няма ток за електрическия стол” от Александър Секулов.

Фабрицио Паризи: Докато стреляха по папата, бях със Сергей Антонов в посолството ни в Рим

Кола на карабинерите ме следваше, като ходех на училище, казва днешният музикант, чиито песни се слушат по цял свят - Имате интересен произход, разкажете за него. - Баща ми Пиеро Паризи е италианец, беше музикален продуцент, който за съжаление, вече не е между живите. Роден в Рим, но корените му идват от Южна Италия, имам роднини в Сицилия,

Красимир Вълчев: Правим дигитален облак с уроци, клипове - образователно съдържание

Като родители да възпитаваме децата си в уважение към учителите, имаме обща мисия, казва министърът на образованието и науката - Г-н Вълчев, коя е най-съществената промяна, която предстои през учебната 2018/2019 г.? - Може би най-съществената промяна са нови учебни програми в 3-и, 7-и и 9-и клас като част от политиката към поетапно преминаване

Математикът проф. Михаил Константинов: ТОТОТО не е само математика - за да спечелите, ви е нужен и късмет

- В момента джакпотът в играта “Тото 2 – 6 от 49” на СПОРТ ТОТО се очаква да достигне 7 100 000 лева. Това е най-голямата сума, която може да бъде спечелена от лотарийни игри в България. Каква реално е математическата вероятност някой щастливец да познае печелившата комбинация и да грабне седемте милиона?

Д-р Галинка Павлова: Отново не се предвиждат лични партиди на пациентите, моделът пак е солидарен, а той демотивира коректните платци

Промяна във финансирането не стига, трябва незабавна реформа в организацията на системата - Д-р Павлова, кой от вариантите за нов здравноосигурителен модел би имал по-голям принос за подобряване на сегашната здравна система? - Моделите за промяна в здравното осигуряване са на ниво идеен проект, без отговор на много въпроси.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber