Търсете ПОСтерминала!

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6546568 Търсете ПОСтерминала! Търсете ПОСтерминала! www.24chasa.bg

Българинът по-често плаща през електронните устройства, отколкото тегли пари през банкомат

Предложението за допълнително ограничаване на кешовите плащания до 5000 лв. не действа срещу естествения ход на избора на потребителите. Забелязваме устойчива тенденция към нарастване на плащания през банковата система, на употребата на банкови карти, на използването на банкоматите и тя е особено видна през последните години.

Например, ако сравним първото полугодие на 2017 г. с това на 2014 г. ще видим, че

плащанията през

ПОСтерминали

нарастват с 20%

делът на тегленията през банкомат - с 40%, внасянията на пари през банкомати - над 4 пъти. Общо плащанията през банковата система нарастват с над 26-27%. С 30 хил. повече са станали ПОС терминалите като брой за последните три години. Броят на операторите на ПОСтерминали също е нараснал с 23-24 хил. или с около 50 на сто.

Разбира се, има и много други цифри, които доказват нарастващата роля на операциите през банки и електронни устройства. Но основното е, че българските потребители използват все по-често както банкови карти, така и преводи от банка в банка за извършване на своите разплащания, независимо дали са представители на бизнеса, или на домакинствата.

Причините за тази тенденция са много - удобство, напредък в технологиите,

предимството

да не носиш

пари в брой

Друг важен фактор е нарастващият с около 47% брой на регулярните плащания през банките на сметки и заплати за тези три години. И тук тенденцията е към все по-активно използване на банковите услуги в средите на бизнеса и домакинствата. Все повече хора получават месечните си заплати по банковите си сметки, същото важи за пенсиите и социалните помощи. В този контекст трябва да разглеждаме и лимитите за кешови плащания, които се предлагат.

Да, това безспорно е ограничение на правата и свободите на гражданите и на бизнеса. Въпросът е доколко предложеният праг от 5000 лв. за такива плащания, при 10 000 лв. таван досега затруднява естествения стопански оборот. Трябва да съпоставим това затруднение с възможностите за избягване на данъчното облагане, които позволяват плащания в брой на по-големи суми. На мен ми се струва, че в момента по-скоро се

затрудняват

опитите за

заобикаляне

на данъчното законодателство при оправдаване на сделки със задна дата, отколкото реални трансакции, които българските граждани правят в ежедневието си.

Не е лошо на предложението за ограничаване на лимита за кешови плащания до 5000 лв. да се гледа и в контекста на

акцията на НАП

от края

на лятото

за насочване към фирми, деклариращи суми в брой в касите си в края на миналата година. По сведения на НАП тези суми общо възлизат на 13 милиарда лева, което е колкото всички пари в обращение, подадени от БНБ.

Това показва, че тези каси, първо, са фиктивни и, второ, са улесняващ механизъм за пълно или частично заобикаляне на данъчно облагане, при това на различни данъци, не е само данък дивидент. Затова сега данъчните сякаш имат по-силен аргумент отпреди да твърдят, че при лесна възможност да се плаща в брой се натрупват подобни фиктивни наличности с цел цаобикаляне на облагането.

Слабост на законодателството е, че липсва точен анализ как точно съответните прагове ще ограничат такива действия.

Данните показват, че

ПОСтерминалите

стават все

по-важни от

банкоматите Вярно, българските граждани от доста време ползват карти, но ако преди са ги ползвали предимно, за да изтеглят пари от банкоматите и да платят, сега все повече плащат с тях сметки директно през ПОСтерминал.

Е, не можем да се сравняваме още със западните и скандинавските държави, където практиката за плащания с карти през ПОСтерминал е повсеместна. Впрочем единият от факторите това да се случва, е и също

повсеместният

контрол на

данъчните

служби,

който е свързан с много ограничения. Например, ако натрупаш много кеш и няма какво да го правиш, трябва да го внесеш в банката. Защото както инкасото, така и касиерите също струват пари. В България доскоро не се сблъсквахме с този проблем, защото заплатите бяха изключително ниски. Но във все повече страни виждаме търговски обекти без продавачи, т.е. човек сам си регистрира стоките и директно плаща с карта, защото е скъп касиерът. Това означава, че много повече фактори влияят да се използват електронни, а не хартиени пари.

Практиката да плащаш в брой на работниците си частично, без осигуровки и данъци, да плащаш кеш на доставчиците си, за да ти доставят примерно домати в ресторанта, или на шивача, който те снабдява с дрехи, е път към безотчетността и заобикалянето на данъци. Когато плащаш обаче през банкови устройства, тези суми минават през контрола на държавата. Което е предпоставка да се затруднят онези, които оперират целия си бизнес с идеята да не се ползват банкови услуги. Мярката с намаляването на кешовите плащания до 5000 лв. е една от многото мерки, които водят към крайната цел -

да спре

заобикалянето

на данъчни

плащания

Далече сме от стандарта в скандинавските страни, където плащаш кафе с карта през ПОСтерминал. Според мен у нас ще се стигне до плащане на трансакциите с карта далече преди регулаторът да си помисли да снижи лимита.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Треперете! Жените идат!

Гневът на феминистките е на път да обърне САЩ и после света Докато е в Ню Йорк, нашият премиер ще си отдъхне от набезите на ездачката Нинова. Но трябва много да внимава с американките – положението е страшно! Особено ако си мъж. Я си погледнал някоя двусмислено, я те е обявила за сексист по телевизията и работата ти е спукана.

Обиколката на папа Франциск в балтийските държави: нови предизвикателства и спомени за някогашни битки

Папа Франциск започва утре във Вилнюс обиколката си на изменилите се радикално след падането на комунизма балтийски страни в момент, в който Католическата църква се сблъсква със серия от педофилски скандали. В рамките на четири дни папата ще обиколи Литва, Латвия и Естония, които днес са непоколебими съюзници на Запада и все още носят белезите от

За или против Орбан да сме?

Имаме общи интереси с Вишеград за мигрантите, но за разлика от тях сме заплашени да станем периферия на ЕС Независимо от това дали начело на българското правителство е Бойко Борисов, или някой друг, българският национален интерес не предполага да заемем позиция категорично в полза на Орбан и новите консерватори на Европа или в подкрепа на Макрон,

Защо въпросът за ирландската граница е толкова важен за Брекзит

Въпросът за сухоземната граница между Северна Ирландия и ЕС е една от основните пречки за Великобритания да постигне споразумение с Брюксел за гладко и организирано излизане от съюза през март. Ето какво представлява той и защо е важен: И ДВЕТЕ СТРАНИ ИСКАТ ДА ИЗБЕГНАТ ПОЯВАТА НА ФИЗИЧЕСКА ГРАНИЦА - КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА През 1998 г.

Павета под наем

Колкото и недоволен да е българинът, той не обича революциите Протестът на някакви български емигранти миналата неделя повдигна въпроса не прекалява ли държавата с гражданските свободи. Фандъкова отпуска жълтите павета под наем на всеки, решил да врещи по властта, затваря улици и булеварди, направо няма смогване,

Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Срещата на върха може да е внушителният театър, който Ким има нужда да покаже на своя народ

Ако севернокорейският лидер Ким Чен Ун е търсил идеалния пропаганден декор - нещо, целящо да покаже на неговите сънародници, че той е силен водач, който неумолимо се стреми към дълго бавещото се, отдавна обещавано благоденствие, което те заслужават, тогава пристигналият на посещение южнокорейски президент Мун Дже Ин може би му предоставя уникална

Меркел поема голям риск с новия закон за имиграцията

Канцлерката Ангела Меркел се надява, че новият закон за имиграцията ще позволи на чуждестранните работници по-лесно да намерят работа в Германия, но нейната настойчивост да запълни рекордния брой свободни работни места рискува да раздразни избирателите, които продължават да негодуват заради нейната политика на отворени врати към бежанците.

Партиите запазват твърдите привърженици, периферията разколебана

Тепърва ще видим дали “развързването на кесията” ще промени тази тенденция Очакваното традиционно политическо затишие през август не се оправда, а напротив. Станахме свидетели на висок градус на политическо напрежение и неспирни проблеми за правителството. Сривът на търговския регистър, фалитът на застрахователната компания “Олимпик” и

Политическите схватки отхапаха от рейтинга на всички, но ГЕРБ все така с 3% пред БСП

- Проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” - Спад в одобрението и за кабинета, и за президента  - Половината българи не искат предсрочни избори Скандалите през август и високият градус на политическо напрежение дават отражение на основните индикатори, които изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” залага в

Италия: популистите на война срещу пресата

Луиджи ди Майо, една от двете ключови фигури на популисткото правителство на Италия, поведе война срещу пресата, като я обвини, че "замърсява дебата", и заплаши да спре рекламите, които обществените компании пускат във вестниците. "Вестниците вече всеки ден замърсяват обществения дебат и което е по-лошо: правят го с обществени пари",

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber