Орлин Горанов: Катаджиите не ми искат автографи, май слушат вече друга музика

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6544838 Орлин Горанов: Катаджиите не ми искат автографи, май слушат вече друга музика Орлин Горанов: Катаджиите не ми искат автографи, май слушат вече друга музика www.24chasa.bg

Той играе в българската версия на един от най-хитовите мюзикъли на Бродеуй, в пиесата “Операцията”, изнася концерти, 40 години е на сцената, а тръпката още не го пуска

На 21 ноември в зала 1 на НДК Орлин Горанов ще изпее своите евъргрийн дуети с Кристина Димитрова, Марияна Попова, Маргарита Хранова и Тони Димитрова. Потърсих го, за да разкаже повече за концерта “Орлин Горанов и приятелки”, но се оказа невъзможно да направим интервюто ви-за-ви, той непрекъснато пътува. Открих го по телефона, отново зад волана.

- Закъде пътувате, г-н Горанов?

- От Варна за Русе.

- Не бяхте ли в Русе снощи?

- Да, играхме там пиесата “Операцията”, но днес прескочих до Варна за още едно представление и сега пак се връщам в Русе. Само 180 километра са, не е кой знае какво. Утре в 10 сутринта имам репетиция, защото в неделя ми предстои там премиера на “Човекът от Ламанча” с Русенската опера.

- Това е един от култовите мюзикъли на “Бродуей”, нали?

- Да, има десет номинации за наградата Тони, още се играе. Ние правим оригиналната му версия.

- Коя е вашата роля?

- Изпълнявам не една, а три - Сервантес, Дон Кихот и Алонсо Кехана. Режисьор на спектакъла е Борис Панкин, диригент Ганчо Ганчев, хореографията е на Боряна Сечанова, сценограф е Иван Токаджиев, Петър Митев - костюми. Мариан Бачев е в ролята на Санчо Панса, а Елена Атанасова е Дулсинея.

- Кой играе вашите роли в спектакъла на Бродуей?

- В пиесата не знам, но във филма “Човекът от Ламанча” играе Питър О'тул, а в българския вариант навремето беше Коста Цонев.

- Как се чувства на театралната сцена един известен музикант?

- Като в ръкавичка.

Все пак аз съм и театрал,

операта също е театър

Имам вече двайсет и няколко години в оперните театри, гастролирал съм почти в целия свят и не ми е чуждо. Почти 40 години ми се събират в бранша.

- Още ли се вълнувате, или с годините излизането пред публика се превръща в рутина?  

- О, не, всеки път е уникално! Всеки спектакъл е веднъж в живота, никога не се повтаря повече по същия начин, тръпката е страхотна.

- Как така звезда от вашия калибър сам си кара колата? Колегите ви на Запад ги возят шофьори.

- Колегите на Запад имат и хонорари за тази цел.

- Случва ли ви се да ви спре КАТ?

- Да, даже много често и аз съм обект на проверка.

- Как реагират, когато ви познаят?

- О, много са възпитани, особено пък когато съм в нарушение. Случва се понякога да превиша скоростта, когато бързам, но в рамките на допустимия риск.

Не обичам да се

състезавам и да

нарушавам брутално,

както правят някои хора. Примерно карането в аварийната лента на магистралата със 160 не го разбирам или задминаване без мигачи. Когато ме спрат катаджиите, са много любезни.   

- Автографи искат ли ви?

- На последното спиране не ми искаха. Може би слушат вече друга музика момчетата.

- Според вас българската музика в добра посока ли се развива, или още звучим като в кръчма от 90-те?

- В последните години според мен българската музика напредна в много отношения, като композитори, автори, изпълнители. Спокойно можем да сме конкурентни на световния пазар, защо не?

- Евровизия сериозно предизвикателство ли е?

- Както казват французите, “ала гер ком ала гер” (на война като на война).

Всеки фестивал е

пазар, на който можеш да

се представиш,

да те забележат, да прецениш докъде си стигнал и какво още можеш да направиш. Фестивалите са затова, за да покажеш своя продукт.

- Вие сте се явявали на много фестивали, нали?

- О, да, дай ми на мен фестивали.

- Бихте ли се явили пак?

- Е, не, давам път на младежта, стига ми толкова. Аз наградите съм си ги спечелил, сега с моите приятелки ще си правим кефа да пеем заедно.

- Откъде дойде идеята за концерт “Орлин Горанов и приятелки”? Защо не включихте и някой приятел?

- Просто имам много приятелки. Една вечер си говорихме с Марияна, Тони и Криси дали пък няма да е интересно да си направим една комбинация.  

Те искаха да ми

направят подарък

по случай 60-ата ми

годишнина,

като отделят време от своите ангажименти за тези концерти. Благодаря им много за това, че ме почетоха. Дуетните ми проекти с тях са успешни, поне така сочи статистиката, да не се хваля. Затова искаме на 21 ноември, в Деня на християнското семейство, да се съберем само приятели в зала 1 на НДК и да си направим един готин хепънинг, да си попеем и да вдигнем малко градуса.

- Всички звезди сте претоварени от ангажимети и понякога правите гафове. Вярно ли е например, че на Тони Димитрова ѝ се случва да обърква къде е, поздравява Бургас, а всъщност е в Поморие?

- Точно това не съм го чувал за Тони, но по принцип може да се случи такова нещо. Понякога, когато имам дневен концерт, казвам по инерция “Добър вечер”.

- Коя ви е най-добрата приятелка?

- Засега най-добрите ми приятелки са жена ми и дъщеря ми. Използвам даже случая да им благодаря, че ме търпят толкова години. Всъщност, имам много приятели, те са хората, на които винаги можеш да разчиташ, но първо трябва да ги заслужиш.

- Само с тези три приятелки ли ще се ограничат концертите ви? Имате дуети с много други известни и обичани певици, мислите ли за “Орлин и приятелки”- 2?

- Засега не, но благодаря за идеята. Искам да благодаря от цялото си сърце на всичките си партньорки на сцената. В съвместните ни проекти съм се опитвал да давам, но и да вземам каквото мога. Така съм се допълвал, доизграждал, доучвал съм. Аз съм екипен играч. Старите философи казват, че никой човек не е самотен остров. Да, светът е за двама.  

- Коя ви е любимата партньорка на сцената?

- Най-дълга творческа работа имам с Криси, празнувахме 30 години заедно на сцената. С Тони също имаме много готини опити, наскоро даже се оказа, че сме роднини, тя е втора братовчедка на жена ми Валя.

На Криси Димитрова

съм кум

С Марги навремето направихме дует, който спечели “Мелодия на годината”, песента се казваше “Изгарящо чувство”. В момента с нея, с Роси Кирилова, Еми Валенти и много други готини млади колеги работим в представителния ансамбъл на Въоръжените сили.

С Марги още не сме се сродили, ама никой не знае. Тя има много хубави синове.

- Можете ли да изброите певиците, с които сте пели в дует?

- Много са. Камелия Тодорова, Нели Рангелова, Диана Дафова, Петя Буюклиева, Мими Иванова, Еделина Кънева, Ваня Костова, Росица Борджиева, Крисия, Силвия Кацарова.

- Сега, докато си говорим и шофирате, коя песен бихте си изпели?

- Ако ми се припее, в никакъв случай няма да е от моите.

- Коя Ви е любимата?

- В главата си имам страшно много музика, но я слушам съобразно времето, настроението, зависи. Стинг например бих слушал по всяко време.

- Ако трябва да изстреляте само една мелодия в космоса, коя ще бъде?

- Ще бъде “Хепи” на Фарел Уилямс. Страшно семпло и същевременно енергично парче, уникално!

- Какво Ви се пее на сцената?

- Още не съм изиграл своя Хамлет и не съм изпял песента, която бих искал да изпея. Ще поживеем и ще видим. Но пък преди много години изпях една песен, която остана в историята, за което благодаря на България.  

- Когато изнасяте концерти в чужбина, кои Ваши хитове най-много харесват феновете? “Светът е за двама” е безспорно евъргрийн, но какво още иска публиката?

- Зависи дали пея пред българи или пред чужденци. Доста дълго време пътувах с операта, репертоарът беше съвсем друг. Когато съм сред сънародници всички искат да слушат старите песни, които знаят и да пеят заедно с мен.

- С кого споделяте най-често?

- Не съм от тези, дето споделят. Така са ме възпитали. На вълка затова му е дебел врата, за да може сам да решава проблемите. По пътя, който съм извървял досега съм се научил да се оправям сам.

- Кой е най-баналният въпрос, който ви задават?

- Много често искат да знаят каква ми е рецептата да изглеждам така. Не знам как изглеждам всъщност, дали добре или зле. Те питат:
“Каква е рецептата
да изглеждате така?”,
а аз ги питам: “Какво значи “така”? И обяснявам, че не спя в хладилника, не се ограничавам с диети, напротив, опитвам се да бъда позитивен напук на всичката гадост около нас. Според мен това е рецептата, да правиш всичко възможно, за да балансираш между бялото и черното, поне да ги изравниш.

- Новият здравен министър Кирил Ананиев заяви, че е отворен за съвети, най-вече към бившите министри се обърна, но пък вие също очевидно знаете как да се грижите за здравето си. Какъв е вашият съвет към него?

- Да си създаде един перфектен екип, който да се занимава със здравеопазването, а той самият да се посвети на търсенето на пари, за да финансира здравната система, да инвестира в техника, в специалисти.
Няма защо да се сърдят
лекарите, че министърът
им не е доктор
Всички ръководители трябва да имат мениджърски подход към управлението. Когато един добър мениджър знае какво да направи, той ще намери верните хора и нещата ще потръгнат. А когато има пари, мечтите стават реалност. Важното е преди всичко човекът да има желание, да бъде честен и почтен. Желая му на добър час!

- Прекалявате ли с нещо?

- Сигурно. Мисля, че със зехтина малко прекалявам.

- За какво си мечтаете?

- За нормални неща. Хората да бъдат повече хора, отколкото човеци, да гледаме на живота с надежда и с любов, да си помагаме, когато можем. Както казва Сервантес, рицарството не е да дадеш подаяние на падналия, а да му подадеш здрава ръка, за да може да се изправи и да поеме пътя си отново.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Прокурор Димов: Измамниците, звънили в “24 часа”, са задигнали 1 млн. лв. от мъж и от жена

Групите са семейни, казва районният прокурор на София Радослав Димов - Г-н районен прокурор, в петък телефонни измамници се обадиха в “24 часа”. Казаха, че са полицаи и преследват измамници. Това ли е най-новата схема? - Да, това е най-новата мода - да се правят на полицаи. Обикновено казват, че са от главна дирекция на МВР на “Лъвов мост” 32,

Димитър Манолов: Повече пари за инвалидите е купуване на съвест

Те имат нужда от услуги, а не от изолация, казва президентът на КТ "Подкрепа" - Г-н Манолов, поискахте от НОИ и Агенцията за социално подпомагане данни за издадените решения за инвалидни пенсии. Защо? - За да разберем доколко са верни тези приказки, че има ужасно много фалшиви ТЕЛК решения на хора, на които не им се полагат пенсии.

Георги Първанов: България може да има и твърда ориентация към ЕС, и равноправни отношения с Русия и другите страни от Изтока

Ако на всяка стъпка президент и правителство не просто спорят, а са в престрелка, това отнема авторитета им Европейският съюз е пред трудни и решаващи времена. Той трябва да се справя с няколко предизвикателства едновременно в един разбъркан свят. Преди дни чухме годишната реч на шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер “За състоянието на съюза”.

Славена Вътова: Носех дрехите на брат си, докато мама не ме записа на курс за модели

Красавицата е водеща на новото спортно предаване по БНТ “Спортисимо”. Все още е в майчинство и се грижи за дъщерите си Ема и Анна Славена Вътова е родена през 1989 г. в Шумен, но расте в различни градове заради баща си, който е военен. Като малка спортува лека атлетика и тенис на маса, откъдето печели отборни награди.

Ревизоро: Поправка в НК ще има. Който се кани да се занимава с контрабанда, да знае - законът ще стане суров!

Обещах на главния прокурор да потърся подкрепа. Съмнявам се, че ще има партия, която да застане на страната на сивата икономика - Главният прокурор Сотир Цацаров направи три предложения за промени в Наказателния кодекс на последното заседание на комисията, която оглавявате. Каква ще е съдбата им, г-н Димитров?

Д-р Александър Заимов: Ако има 6 или 7 здравни фонда, те ще се конкурират, ще падат цени и ще има по-качествено лечение

1 милион българи не се осигуряват, това е твърде много, казва д-р Александър Заимов, член на УС на Българския лекарски съюз - Д-р Заимов, кое е доброто и кое лошото от вариантите за нов здравноосигурителен модел на министър Кирил Ананиев? - Основното при двата варианта е, че трябва много добра предварителна подготовка.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Лъчезар Богданов: Ако махнат плоския данък, да не се окаже, че ще накажат хората с 1800 лв. заплата

Нова криза? Има прилики с 2008 г., но сега растежът на икономиката е доста по-стабилен, казва икономистът - Десет години след въвеждането на плоския данък отново се чуват призиви той да бъде сменен с прогресивно облагане. Г-н Богданов, трябва ли плоският данък да бъде махнат? - Някои от критиките срещу този данък са доста идеологизирани.

Доц. д-р Румяна Коларова: Президентът загатна, че има търсене за нова партия сред левеещите се бизнесмени

Рано е да се говори за предсрочен вот - кабинетът на Борисов и мнозинството имат още управленски и политически ресурс Стратегията на Радев - да гарантира разширяване на периферията от симпатизанти на БСП към политическия център Всеки опит на държавния глава да се ангажира с партиен проект ще бъде деструктивен,

Александър Ненков: С парите от толсистемата пътищата ще бъдат по-добри до 10 години

Хартиена винетка може да се направи електронна и от вкъщи  Толтакса няма да се плаща за отсечки в лошо състояние Магистралите вече се задъхват, трябва да се разширят, затова са необходими много средства Трябва да се изгради система за контрол, за да се ползват коланите в автобусите, казва Александър Ненков,

Януш Войчеховски: 400 000 души умират преждевременно в ЕС всяка година заради мръсен въздух

Отчитаме намаляване на замърсяването в София от 2010 до 2016 г. Не бива да тълкувате доклада като критика към България ЕК трябва да ускори процедурите за нарушение В София няма станция за мониторинг на промишлени съоръжения  Замърсяването на въздуха не е проблем само на определен град или страна, това е проблем на ЕС, казва Войчеховски,

Александър Манолев: Интересите в транспорта са за милиарди и очевидно пречех на някого

Няма съмнение, че атаката срещу мен бе целенасочено организирана, казва зам.-министърът на икономиката, който отказа да стане министър на транспорта - Г-н Манолев, след като обявихте, че оттегляте кандидатурата си за министър на транспорта, казахте, че ви трябват няколко дни, за да си отговорите на някои въпроси. Направихте ли го?

Фандъкова: Работим за модерен градски транспорт в София, така повече хора ще слязат от колите и въздухът ще е по-чист

Дълъг пешеходен маршрут ще свърже Южния парк с площада пред храма “Св. Ал. Невски”. Ще минава през НДК, “Витошка”, пл. “Св. Неделя”, ул. “Съборна” и Градската градина, казва в интервю кметът на София Най-големият проект, който променя града, е метрото Правим програма за финансиране на проекти за реставрация на ценни сгради Търсим терен за нов

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber