Кирил Домусчиев: Атакуват ме с фалшиви новини, защото отстоявам принципно позиции на бизнеса

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6520737 Кирил Домусчиев: Атакуват ме с фалшиви новини, защото отстоявам принципно позиции на бизнеса Кирил Домусчиев: Атакуват ме с фалшиви новини, защото отстоявам принципно позиции на бизнеса www.24chasa.bg

Ако се приеме формула за минималната заплата, тя расте и с повече от предвиденото от правителството!

Хилядите ни служители да бъдат спокойни - само за следващата година сме планирали инвестиции за стотици милиони

- Изнасяте ли бизнеса си от България, г-н Домусчиев?

- Не, това е лъжа, която цели само и единствено да ме злепостави и да настрои общественото мнение срещу мен. Хилядите наши служители и работници могат да бъдат спокойни за своето бъдеще. Аз съм отговорен човек.

- Тоест това е от т. нар. фалшиви новини?

- Абсолютно фалшива новина, изфабрикувано е мое изказване, че ще изнеса бизнеса си от страната, ако минималната заплата бъде увеличена. Немислимо е да направя такова нещо, след като досега са инвестирани стотици милиони в нашите компании.

- Какво е причината за тази невярна информация?

- Видно е, че в България е модно да се произвеждат фалшиви новини. И в повечето случаи

тяхната цел

е даден

човек да бъде

оклеветен,

да се създаде

настроение

в обществото

срещу него

Аз не съм нито първият, нито ще бъда последният, който е атакуван по такъв начин.

- Как си обяснявате атаката срещу вас, каква е причината?

- Аз съм атакуван постоянно - директно или индиректно, като атаките са най-различни. Основно като председател на КРИБ, който с действията си отстоява позициите и принципите на най-голямата организация на бизнеса в България.

Явно принципната ми позиция не се харесва на определени хора. И те търсят начин да ме злепоставят и да намалят активността и влиянието на ръководената от мен организация. Но това няма да ме спре да отстоявам нейните позиции и виждания.

- Щом като няма да изнасяте бизнеса си от България, ще продължите ли с инвестициите?

- Само за следващата година инвестициите, които сме планирали, са в размер на стотици милиони. Ще бъдат изградени две модерни нови предприятия в Пещера и Разград, като в тях ще бъдат вложени 150 млн. евро. В шипинга инвестициите ще надхвърлят 120 млн. долара - основно за нови кораби и за следващия етап от преоборудването на пристанището в Бургас.

Успоредно с това продължава модернизацията на предприятията ни, в които влагаме десетки милиони годишно. Как при всички тези инвестиции, които откриват работни места, някой може да си помиси, че Кирил Домусчиев ще се предаде и ще си стегне багажа.

- Каква е позицията ви за минималната заплата, опитват се да ви набедят, че сте против нейното увеличение. Нима не трябва доходите да нарастват?

- Разбира се, че доходите трябва да нарастват и аз като български гражданин и работодател отстоявам принципа, че доходите на хората трябва да са такива, че да им осигуряват нормален стандарт на живот. През годините на прехода сме свидетели на различни безумни хрумвания, които в крайна сметка не са подобрили качеството на живот на хората. Доходите на българина трябва да растат на база на принципи, а не да се регулират административно.

Минималната заплата

трябва да се

определя чрез

формула, която да

е обвързана със

средната заплата, производителността на труда и редица социално-икономически фактори. Това правило се прилага в много европейски държави, на които искаме да приличаме, и е залегнало и в 131-а конвенция на Международната организация на труда.

Аз смятам, че ако се приеме такава формула, ръстът на минималната заплата ще е по-висок, отколкото е планираното за следващите три години от правителството.

За мен темата за минималната заплата никога не е била приоритетна, тъй като работещите в нашите предприятия винаги са получавали далеч по-високи доходи.

Позицията ми е принципна, тъй като темата касае всички български индустрии и тяхната специфика. Бизнесът иска предсказуемост, да има правила, а не административен произвол.

- А как оценявате условията за правене не бизнес в България?

- Условията за бизнсе в България се подобряват, но има какво още да се желае. И в същото време

синдикатите се

опитват да

употребяват

работодател като

мръсна дума

А от това няма полза никой. Може би очакванията на синдикатите са, че България ще се превърна в държава като Северна Корея.

- Имат ли основания синдикатите за протести?

- Нямат никакви основания за протести и стачки. При последния протест изкараха на площада хора от полуфалирали държавни фирми и от институции, известни със злоупотребите в тях. От частния сектор, който създава осезаемия ръст на икономиката през последните години и благодарение на който безработицата клони към нула, едва ли е излязъл някой.

И

за този протест бе

платено с парите на

всички нас,

гражданите

Не бих се учудил да са дадени пари освен за автобусите, с които ги докараха, и за командировъчни на хората от провинцията, за да може да си направят една хубава екскурзия и да разгледат прекрасната ни столица. Но явно синдикалните лидери искат да покажат, че все още ги има. И с действията си се опитват да изнудват работодателите и правителството за неща, които не са заработили и не са увеличили производителността си - точно обратното. Това е видно от доклада на ЕС, че ръстът на производителността на труда в България изостава в пъти от ръста на възнагражденията. Не бих желал да ги коментирам повече, за да не им придавам голяма важност и значимост на господа синдикалистите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Димитър Манолов: Повече пари за инвалидите е купуване на съвест

Те имат нужда от услуги, а не от изолация, казва президентът на КТ "Подкрепа" - Г-н Манолов, поискахте от НОИ и Агенцията за социално подпомагане данни за издадените решения за инвалидни пенсии. Защо? - За да разберем доколко са верни тези приказки, че има ужасно много фалшиви ТЕЛК решения на хора, на които не им се полагат пенсии.

Георги Първанов: България може да има и твърда ориентация към ЕС, и равноправни отношения с Русия и другите страни от Изтока

Ако на всяка стъпка президент и правителство не просто спорят, а са в престрелка, това отнема авторитета им Европейският съюз е пред трудни и решаващи времена. Той трябва да се справя с няколко предизвикателства едновременно в един разбъркан свят. Преди дни чухме годишната реч на шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер “За състоянието на съюза”.

Славена Вътова: Носех дрехите на брат си, докато мама не ме записа на курс за модели

Красавицата е водеща на новото спортно предаване по БНТ “Спортисимо”. Все още е в майчинство и се грижи за дъщерите си Ема и Анна Славена Вътова е родена през 1989 г. в Шумен, но расте в различни градове заради баща си, който е военен. Като малка спортува лека атлетика и тенис на маса, откъдето печели отборни награди.

Ревизоро: Поправка в НК ще има. Който се кани да се занимава с контрабанда, да знае - законът ще стане суров!

Обещах на главния прокурор да потърся подкрепа. Съмнявам се, че ще има партия, която да застане на страната на сивата икономика - Главният прокурор Сотир Цацаров направи три предложения за промени в Наказателния кодекс на последното заседание на комисията, която оглавявате. Каква ще е съдбата им, г-н Димитров?

Акад. Георги Марков: Някои не разбират Деня на независимостта - казват: нали вече сме били свободни

В световната история най-много се помнят масовите убийци - от Нерон и Цезар до Хитлер и Сталин, казва историкът МИЛА ГЕШАКОВА - 110 години честваме на 22 септември от обявяването на Независимостта на България. Дали защото някои ваши колеги го наричат “жалко събитие”, този празник се оказва някак в сянката на 3 март и 6 септември, акад. Марков?

Лъчезар Богданов: Ако махнат плоския данък, да не се окаже, че ще накажат хората с 1800 лв. заплата

Нова криза? Има прилики с 2008 г., но сега растежът на икономиката е доста по-стабилен, казва икономистът - Десет години след въвеждането на плоския данък отново се чуват призиви той да бъде сменен с прогресивно облагане. Г-н Богданов, трябва ли плоският данък да бъде махнат? - Някои от критиките срещу този данък са доста идеологизирани.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Доц. д-р Румяна Коларова: Президентът загатна, че има търсене за нова партия сред левеещите се бизнесмени

Рано е да се говори за предсрочен вот - кабинетът на Борисов и мнозинството имат още управленски и политически ресурс Стратегията на Радев - да гарантира разширяване на периферията от симпатизанти на БСП към политическия център Всеки опит на държавния глава да се ангажира с партиен проект ще бъде деструктивен,

Александър Ненков: С парите от толсистемата пътищата ще бъдат по-добри до 10 години

Хартиена винетка може да се направи електронна и от вкъщи  Толтакса няма да се плаща за отсечки в лошо състояние Магистралите вече се задъхват, трябва да се разширят, затова са необходими много средства Трябва да се изгради система за контрол, за да се ползват коланите в автобусите, казва Александър Ненков,

Януш Войчеховски: 400 000 души умират преждевременно в ЕС всяка година заради мръсен въздух

Отчитаме намаляване на замърсяването в София от 2010 до 2016 г. Не бива да тълкувате доклада като критика към България ЕК трябва да ускори процедурите за нарушение В София няма станция за мониторинг на промишлени съоръжения  Замърсяването на въздуха не е проблем само на определен град или страна, това е проблем на ЕС, казва Войчеховски,

Александър Манолев: Интересите в транспорта са за милиарди и очевидно пречех на някого

Няма съмнение, че атаката срещу мен бе целенасочено организирана, казва зам.-министърът на икономиката, който отказа да стане министър на транспорта - Г-н Манолев, след като обявихте, че оттегляте кандидатурата си за министър на транспорта, казахте, че ви трябват няколко дни, за да си отговорите на някои въпроси. Направихте ли го?

Фандъкова: Работим за модерен градски транспорт в София, така повече хора ще слязат от колите и въздухът ще е по-чист

Дълъг пешеходен маршрут ще свърже Южния парк с площада пред храма “Св. Ал. Невски”. Ще минава през НДК, “Витошка”, пл. “Св. Неделя”, ул. “Съборна” и Градската градина, казва в интервю кметът на София Най-големият проект, който променя града, е метрото Правим програма за финансиране на проекти за реставрация на ценни сгради Търсим терен за нов

Писателят Александър Секулов: Сигурен съм, че Одисей ще обходи Европа

Пиесата му “Няма ток за електрическия стол” се репетира  в Чикаго Кой е Александър Секулов? В спокойното откъм изненади пространство на БГ драматургията настъпи оживление. Трупата на “Трап доoр тиътър” от Чикаго ще постави на тяхна сцена пиесата “Няма ток за електрическия стол” от Александър Секулов.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber