Полицаите - добрият, разпасаният и корумпираният

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6516250 Полицаите - добрият, разпасаният и корумпираният Полицаите - добрият, разпасаният и корумпираният www.24chasa.bg

Как да не повтаряме сред униформените историята с Батко и Братко

Няма да забравя колко глупаво реагира ЕК на историята с Батко и Братко.

Властите ни хванаха нещо нередно – как във ведомството на Батко Братко печели една след друга тлъсти обществени поръчки. И ЕК ни спря европейските помощи за инфраструктура. Вместо да ни похвали, че сме хванали и отстранили нередност. И какъв беше изводът -

по-добре да не

хващаш хора

с нередно

поведение,

за да не изпуснеш парите и да нямаш неприятности.

Същото стана и сега. Дирекция Вътрешна сигурност на МВР хвана полицаи, които по всичко личи, че са извършвали престъпления. Кой вземал подкупи от телефонни измамници, за да ги прикрива, кой се занимавал с изнудване и прикриване на наркодилъри. И се вдигна голяма врява, че полицията ни е скапана. Напротив – хванатите полицаи отдавна са правили тези работи, отдавна са назначени, но сега ги хванаха. Значи сега има проблясък на надежда и трябва да похвалим имунната система на полицията, че се е задействала.

Да не би никой да не знае, че немалко ченгета например съдействат на наркодилърите. Очевидно е така, защото от десетилетия и в нощните заведения, и на немалко известни места в София почти необезпокоявано се разпространява дрога.

Браво на полицаите от “Вътрешна сигурност”, че са хванали полицаи престъпници. Но така проблемът няма да се реши трайно.

“24 часа” писа и за фрапиращия случай с убийството на лекар на остров Крит, извършен от български оперативен работник. Който нескопосано беше извършил убийство и беше оставил много следи. Не стига, че в полицията е влязъл психически неуравновесен човек, дето с една любовница не може да се оправи, не стига, че е убиец, ами и няма основни знания да не го пипнат веднага по най-елементарния начин.

Ако при недостатъчно високи заплати се търсят да се назначат още повече полицаи, няма как да не попадне плява. Просто защото

няма подбор и

се вземат хора

със съмнителни

качества

Неведнъж съм чувал, а се и каза по медиите, че имало данни, че престъпни групировки пращат свои близки да учат в полицейската академия, за да се внедрят в полицията. Ако там няма възможност за достатъчно подбор на читави хора, това неминуемо се случва.

За брой полицаи на 100 000 човека в ЕС най достоверни са данните на Евростат за 2015 г., според които у нас се падат 398,1 полицаи на сто хиляди жители и по този показател България е на трето място в ЕС и на осмо в света. Като тук не се включват останалите служители на МВР. Всъщност полицаите на 100 000 човека са повече. Защото данните са изчислени по официалната статистика за българското население. То всъщност е по-малко, защото повечето не се отписват от настоящ адрес, когато заминават. Емиграцията намали темп, има и немалко хора, които се връщат, но пак на година изчезват 40-50 хил. човека - нещо, което националната статистика не отразява. Само българите, които са имали осигурителен номер в Англия в периода март 2014 - март 2015 г., са били 44 хиляди, докато предишната година номер са имали 22 хиляди българи – това е увеличение със 100% В тази цифра не влизат нерегистрираните работещи и студентите.

При намаляващо население няма логика полицаите да нарастват.

Назначените полицейски служители за периода 2012 - 2016 г. са 3961. За същото време назначените служители в администрацията са 5248. Естествено има и напуснали и пенсионирали се. В последните 6 г., броят на работещите в МВР е намалял с близо 12 000 души.

Но за съжаление намалението на бройката на полицаите не е довело до увеличаване на възнаграждението им спрямо другите работещи в държавата. Стартовата заплата на полицай, пожарникар, спасител и на всички, работещи на терен, е малко над 600 лв., като всеки от тях получава ваучери за храна за 120 лв. Възнаграждението на полицай, работещ на терен, с 20 г. стаж е към 1000 лева, като това включва и всички социални плащания. Това си е мизерия за човек, който трябва да рискува живота си, да полага извънреден труд, да е на разположение и да е честен. Не може

полицаят да

взема по-малко

от секретарка

или рецепционист.

Как да ги накараш тези хора да работят, като няма достатъчно кандидати и не смееш да ги изхвърлиш, защото ще останат незаети щатни места. Поради неефективността на полицията ние имаме армия от 70 хил. охранители в 1300 охранителни фирми с бюрокрация, която е едва под 5% от работещите. Така ясно се вижда, че охранителите неколкократно превишават броя и на полицаите, а и на армията ни. Явно никой, който има финансова възможност, не разчита на полицаите.

И не е парите от бюджета за сектор “Сигурност” да са малко. Според Евростат 6,8% от всички бюджетни разходи отиват за полицията, пожарната, затворите, съдилищата. Това е рекорд в ЕС. За сравнение - средният процент за ЕС е почти наполовина по-малък - 3,7%. А бюджетът на МВР за тази година е над 1,23 млрд. лв, като увеличението спрямо 2016 г. е с над 9,9%.

Към 90% от парите за МВР отиват за заплати и осигуровки. Все така е в последните десетилетия и това е пълен майтап. Полицаите допреди 6 месеца не бяха получавали униформи. Да не говорим за липсата на пари за бензин, за амортизираните коли, за прекомерния извънреден труд и за всички други неуредици, траещи десетилетия.

Изводът е очевиден - да има

по-малко, но

по-качествени

полицаи,

съоръжени с всичко необходимо, за да се борят с престъпността, и получаващи по-високо възнаграждение, което да е в зависимост от постигнатите резултати. Като си оперативен работник – в зависимост от това каква ти е разкриваемостта, като си охраняващ полицай – спада ли престъпността в района ти, като си шеф – какви са резултатите в ресора ти, като си вътрешна сигурност – да няма полицаи, съдействащи на престъпниците и нарушителите. Нека се съкратят мързеливите, корумпираните и неквалифицираните.

И е крайно време да се електронизират услугите в МВР, за да се намалят служителите, занимаващи се с предоставяне на услуги.

Веднага ще се чуе глас – ами какво да правим в малките населени места?

Никъде по света

няма полицаи

във всяка паланка

и ферма

Проблемът се решава с подготовка и въоръжаване на читавите хора за самозащита. В малките населени места в Щатите има шерифи, които работят на обществени начала, или пък хората от населеното място или общината, окръга или щата им плащат неголям допълнителен доход. Какъв е проблемът да се направят доброволни отряди в няколко близки малки населени места? Проблем ли е в най-отдалечените и ненаселени места да се даде възможност и задължение на ловните дружинки да осъществяват определени охранителни функции и да реагират на сигнали за правонарушения срещу повече права в лова на дивеч? Естествено, под стриктен надзор. Правилна стъпка беше и че през тази година до август бяха назначени 934 нови полицейски служители, които да отидат точно в средните и малките населени места.

Полицаите...

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Защо въпросът за ирландската граница е толкова важен за Брекзит

Въпросът за сухоземната граница между Северна Ирландия и ЕС е една от основните пречки за Великобритания да постигне споразумение с Брюксел за гладко и организирано излизане от съюза през март. Ето какво представлява той и защо е важен: И ДВЕТЕ СТРАНИ ИСКАТ ДА ИЗБЕГНАТ ПОЯВАТА НА ФИЗИЧЕСКА ГРАНИЦА - КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА През 1998 г.

Павета под наем

Колкото и недоволен да е българинът, той не обича революциите Протестът на някакви български емигранти миналата неделя повдигна въпроса не прекалява ли държавата с гражданските свободи. Фандъкова отпуска жълтите павета под наем на всеки, решил да врещи по властта, затваря улици и булеварди, направо няма смогване,

Шпионинът, който говореше прекалено много

Защо шефът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен бе принуден да подаде оставка Привърженикът на реда и ръководител на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен, който бе принуден да подаде оставка, създаде най-вече хаос в правителството и тревога по повод отношенията си с крайната десница.

Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Меркел поема голям риск с новия закон за имиграцията

Канцлерката Ангела Меркел се надява, че новият закон за имиграцията ще позволи на чуждестранните работници по-лесно да намерят работа в Германия, но нейната настойчивост да запълни рекордния брой свободни работни места рискува да раздразни избирателите, които продължават да негодуват заради нейната политика на отворени врати към бежанците.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Партиите запазват твърдите привърженици, периферията разколебана

Тепърва ще видим дали “развързването на кесията” ще промени тази тенденция Очакваното традиционно политическо затишие през август не се оправда, а напротив. Станахме свидетели на висок градус на политическо напрежение и неспирни проблеми за правителството. Сривът на търговския регистър, фалитът на застрахователната компания “Олимпик” и

Политическите схватки отхапаха от рейтинга на всички, но ГЕРБ все така с 3% пред БСП

- Проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” - Спад в одобрението и за кабинета, и за президента  - Половината българи не искат предсрочни избори Скандалите през август и високият градус на политическо напрежение дават отражение на основните индикатори, които изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” залага в

Италия: популистите на война срещу пресата

Луиджи ди Майо, една от двете ключови фигури на популисткото правителство на Италия, поведе война срещу пресата, като я обвини, че "замърсява дебата", и заплаши да спре рекламите, които обществените компании пускат във вестниците. "Вестниците вече всеки ден замърсяват обществения дебат и което е по-лошо: правят го с обществени пари",

Режете до дъно

Промяната на начина на осигуряване не е всичко, махнете цялата мизантропско-олигофренска система Миналата седмица народът се развълнува от евентуалните промени в здравноосигурителния модел, които ще бъдат обсъдени на кръгла маса на 26 септември и ще бъде избрана промяна. Нормално е народът да се вълнува,

4-те ползи от “Марица - изток 3” за икономиката

При върховите натоварвания през последните години това е тецът, най-често използван за стабилност на системата Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че “скоро”, още наесен, ще започнат “изгодни за двете страни преговори” за преформулиране на договорите с “Марица - изток 1” (МИ1) и “КонтурГлобал Марица - изток 3” (МИ3).

Коментар на седмицата №1: Когато фейсбук спре

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №1 и е събрал над 110 380 прочитания. Като не могат да плюят по Цветана Манева и Азис, ще почнат да крещят от балконите Алберт Айнщайн мъдро е отбелязал, че ако един ден пчелите изчезнат, човечеството ще живее още 4 години. Но откривателят на формулата за атомната бомба е

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber