Крал Салман в Москва - има ли исторически завой

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6501228 Крал Салман в Москва - има ли исторически завой Крал Салман в Москва - има ли исторически завой www.24chasa.bg

Засилва ли се ролята на Путин в новия Близък изток и как САЩ ще реагират на бъдещи геополитически промени

По думите на говорителя на Кремъл Димитри Песков Саудитска Арабия е лидер на Арабския свят.

“Основната ни надежда е, че настоящото посещение ще даде нов и силен тласък за развитието на двустранните отношения, тъй като за това има много повече потенциал, отколкото е сегашното им равнище.” Няма съмнение, че Русия оценява важната роля на Рияд и би искала да се възползва от саудитски инвестиции и от разширяване на търговския обмен. Самото посещение на монарха в Москва се оценява като голямо постижение на Путин, тъй като е признание за засилващата се роля на Москва в Близкия изток. Важно е да се отбележи, че самата визита съвпадна с интересни събития. “Ню Йорк таймс” припомня, че тя идва след посещението на Тръмп в Рияд, респективно след комплиментите на американския президент за Саудитска Арабия. Според вестника визитата свидетелства за големите промени в Близкоизточния регион. За важността на първото посещение на саудитски крал в Русия свидетелства голямата церемониалност, с което бе посрещната огромната делегация на Рияд. Най-показателно е сключването на 14 споразумения, включващи съвместни инвестиции в енергийни и промишлени проекти. Новото е, че за пръв път бе установено военнотехническо сътрудничество между Москва и Рияд.

Всичко това е прецедент за саудитската политика предвид съществуващия стратегически съюз между Рияд и Вашингтон.

Визитата показа, че Саудитска Арабия и Русия се нуждаят един от друг предвид на новите регионални и международни условия. Русия се нуждае от Саудитска Арабия в стремежа си да укрепи новата си роля в Близкия изток, използвайки сирийския плацдарм. Стремежът на Москва е да запълни празнината, оставена от американското отдръпване от региона.

Досега Путин лесно намери общ език с Иран, който бе активен в подкрепата си за Асад в сирийската война още преди руската интервенция там. Но стратегическият му подход наложи да взаимодейства и с Турция – голяма държава с дълга обща граница със Сирия. Странното е, че Вашингтон, както и НАТО, чийто член е и Турция, подтикнаха Ердоган към сътрудничество с Русия, както и към включване в процеса на търсене на политическо решение.

Турция се противопостави на руската военна намеса през есента на 2015 г. на страната на Асад. Путин добре знаеше тази турска позиция. На Ердоган бе подсказано, че е по-добре да се разбере с Москва, отколкото да се конфронтира с Русия по сирийското досие. Ердоган обаче свали руския “Сухой”, навлязъл в турското небе. Това доведе двете страни до прага на голям конфликт. Именно в онзи момент Анкара напразно очакваше да получи подкрепата на Америка и на НАТО. Това убеди турското ръководство, че е за предпочитане да възстанови контактите си с Кремъл. Подробностите на тази сделка са все още неясни, особено в частта за бъдещето на Асад.

П

о такъв начин Русия успя да установи сътрудничество както с Иран, така и с Турция. Третият силен фактор върху развитието на сирийската ситуация и Близкоизточния регион като цяло – саудитският, обаче бе извън обхвата на Москва. Саудитска Арабия бе разочарована от сближаването на САЩ с Иран по времето на Обама и бе изправена пред провала и на амбициите си по отношение на Сирия. Рияд винаги настоява за политическо решение на кризата и за запазване единството и независимостта на тази страна. Саудитците знаят по-добре от всички каква е опасността от преначертаване на границите в региона, което би обслужило иранските интереси.

Рияд не би се съгласил със запазването на контрола на Асад върху обединена Сирия след всичките тези престъпления. Самият Асад, въпреки че разчита на руската подкрепа, в крайна сметка е човек на Иран. Той е може би единственият коз на Техеран в близкоизточния контекст. Именно поради това Рияд не може да не се съгласи с онова, което покойният външен министър на кралството Сауд ал Фейсал наричаше иранска окупация на Сирия. Същевременно в условията на американско оттегляне и арабско разединение по основните проблеми на региона, включително и по сирийския въпрос, да се конфронтира с Русия, тъй като това би изолирало Рияд в региона и света.

Всичко това наложи Саудитска Арабия да търси разбирателство с Москва за Сирия. Трудно е да се каже доколко се касае за коренна промяна на саудитските интереси в Шам/Сирия. На срещата с Путин крал Салман заяви, че е наложително постигането на политическо решение на сирийската криза на основата на резолюция 2254 и в съответствие с решенията на срещата Женева 1, както и за спиране на иранската намеса в арабските страни.

Сирийската криза е само един от въпросите, обсъждани по време на саудитската визита в Москва. Не по-маловажни са и други досиета и преди всичко сътрудничеството между двете страни в сферата на енергетиката. Това се обуславя от статуса им на най-големи производителки на нефт в света.

Рияд като че ли се убеди, че е време да разшири обхвата на международното си сътрудничество в тази сфера особено в условията на неясния американски ангажимент спрямо Близкия изток.

С

аудитска Арабия донякъде закъсня с подобен ход към сближение с Москва. Ако това бе станало още през 2011 г., ситуацията в региона, включително и в Сирия би била коренно различна днес, а арабските интереси, включително и тези на Рияд, щяха да бъдат защитени в по-голяма степен. От друга страна, не може да се счита, че визитата е свидетелство за ограничаване възможността за маневриране в саудитската политика спрямо Москва. Ако тенденцията към сближаване между позициите на двете държави се задълбочи, това ще доведе до качествена промяна в двустранните отношения и ще наложи отпечатък върху саудитската политика, което на практика означава и върху международните отношения в региона и в света.

Битува мнение, че Саудитска Арабия е загубила много, когато се дистанцира от Съветския съюз по време на студената война. Тогава е съществувала възможността Рияд да балансира отношенията си между Америка и комунистическия лагер. По тази логика сегашната визита на крал Салман е закъснял ход в тази посока, но той идва в един исторически момент, който е по-благоприятен от миналото. Остава въпросът дали и как САЩ ще реагират на този безпрецедентен завой в отношенията между Рияд и Москва. И ще доведе ли визитата до геополитически промени в Близкия изток, ще се отрази ли това на градените с десетилетия отношения между Рияд и Вашингтон.

Ясно е едно – визитата потвърждава засилващото се влияние на руския президент Путин в Близкия изток.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Тоталитаризъм на добрите намерения

22 септември се оказа ден на зависимостта от кресливата посредственост В събота бе национален празник - Ден на Независимостта, и същевременно бе обявен за ден без автомобили в центъра на София. Въпреки че може да се спори относно смисъла на този празник, все пак бе неработен ден и човек можеше да свърши някоя лична работа или да се поразходи.

Коментар на седмицата №1: Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Коментар на седмицата №2: Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Коментар на седмицата №3: Меркел поема голям риск с новия закон за имиграцията

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал близо 24 400 прочитания. Канцлерката Ангела Меркел се надява, че новият закон за имиграцията ще позволи на чуждестранните работници по-лесно да намерят работа в Германия, но нейната настойчивост да запълни рекордния брой свободни работни места рискува да

Треперете! Жените идат!

Гневът на феминистките е на път да обърне САЩ и после света Докато е в Ню Йорк, нашият премиер ще си отдъхне от набезите на ездачката Нинова. Но трябва много да внимава с американките – положението е страшно! Особено ако си мъж. Я си погледнал някоя двусмислено, я те е обявила за сексист по телевизията и работата ти е спукана.

За или против Орбан да сме?

Имаме общи интереси с Вишеград за мигрантите, но за разлика от тях сме заплашени да станем периферия на ЕС Независимо от това дали начело на българското правителство е Бойко Борисов, или някой друг, българският национален интерес не предполага да заемем позиция категорично в полза на Орбан и новите консерватори на Европа или в подкрепа на Макрон,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Защо въпросът за ирландската граница е толкова важен за Брекзит

Въпросът за сухоземната граница между Северна Ирландия и ЕС е една от основните пречки за Великобритания да постигне споразумение с Брюксел за гладко и организирано излизане от съюза през март. Ето какво представлява той и защо е важен: И ДВЕТЕ СТРАНИ ИСКАТ ДА ИЗБЕГНАТ ПОЯВАТА НА ФИЗИЧЕСКА ГРАНИЦА - КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА През 1998 г.

Павета под наем

Колкото и недоволен да е българинът, той не обича революциите Протестът на някакви български емигранти миналата неделя повдигна въпроса не прекалява ли държавата с гражданските свободи. Фандъкова отпуска жълтите павета под наем на всеки, решил да врещи по властта, затваря улици и булеварди, направо няма смогване,

Шпионинът, който говореше прекалено много

Защо шефът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен бе принуден да подаде оставка Привърженикът на реда и ръководител на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен, който бе принуден да подаде оставка, създаде най-вече хаос в правителството и тревога по повод отношенията си с крайната десница.

Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Срещата на върха може да е внушителният театър, който Ким има нужда да покаже на своя народ

Ако севернокорейският лидер Ким Чен Ун е търсил идеалния пропаганден декор - нещо, целящо да покаже на неговите сънародници, че той е силен водач, който неумолимо се стреми към дълго бавещото се, отдавна обещавано благоденствие, което те заслужават, тогава пристигналият на посещение южнокорейски президент Мун Дже Ин може би му предоставя уникална

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber