Контрабандата на цигари се сви три пъти за 3 г.

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6478958 Контрабандата на цигари се сви три пъти за 3 г. Контрабандата на цигари се сви три пъти за 3 г. www.24chasa.bg

България вече е в топ 8 по нисък дял на незаконните цигари, Борисов обеща страната да влезе в челната тройка

Контрабандата на цигари е на исторически ниско ниво - 7,1%, в края на първата половина на годината. Това стана ясно от данните, изнесени преди дни на срещата на правителството с петте най-големи тютюневи компании на пазара у нас - “Бритиш Американ Табако”, “Булгартабак холдинг”, “Джапан Табако интернешънъл България”, “Импириъл Табако България” и “Филип Морис България”.

Страната ни се нарежда сред отличниците в ЕС

по нисък дял

на нелегалните

цигари - ние сме

на осмо място, като по-голяма контрабанда има в държави като Франция, Великобритания, Холандия, Германия и съседна Румъния, се посочва в изследването.

От данните в него става ясно, че делът на нелегалните цигари на пазара се е свил близо три пъти за три години. А от 2010 г., когато бе пикът в контрабандата, тя е намаляла близо 5 пъти. Причината за рязкото вдигане на нелегалната търговия преди 7 години бе увеличеният акциз, който доведе до шоково поскъпване. Ако през 2009 г. кутия цигари от най-търсената ценова категория струваше под 3 лв., то на следващата година цената вече бе над 4 лв.

Според компаниите от тютюневата индустрия над 1/3 от нелегалните цигари са т.нар. illicit whites - марки, които са създадени с цел единствено да се продават незаконно и нямат аналог на легалния пазар.

В някои от градовете нивото остава значително над средното за страната (виж таблицата). В други населени места потреблението на цигари без бандерол остава ниско. Това са Добрич, Шумен, Стара Загора, Варна, Плевен.

За първи път бяха представени и данни за потреблението на нелегален нарязан тютюн в 15 европейски държави. Според проучването за четвъртото тримесечие на 2016 г. в България 74,6% от изпушения тютюн за ръчно свиване на цигари у нас не е обложен с данъци. Почти 100% от незаконния рязан тютюн е насипен и се продава на килограм, опакован в пликове без етикет и извън законните места за продажба. Загубите за държавата се оценяват на приблизително 124 млн. лева.

Цигарите от марките “Премиум”, “Бизнес роялс” и “Карелия” пък са

най-често

продаваните

без бандерол

При представянето на данните от изследването премиерът Бойко Борисов заяви, че най-голямата черна маса пари, правещи корупция в държавата, са от контрабандата. Става въпрос за трилиони в Европа и за милиарди в България.

Борисов каза още, че тенденцията за

намаляване на

контрабандата

е видна

и ще продължи, тъй като се пълни бюджетът. Премиерът посочи, че в плана за изпълнение на приходите за годината е на 120%.

“Колегите полагат доста усилия за намаляване на контрабандата на акцизни стоки. Мога да ви уверя, че сега сме в първата петица, но ще влезем в тройката. Гарантирам на инвеститорите, че до следващите проучвания данните ще бъдат още по-добри - гоним към 100 млрд. брутен вътрешен продукт в страната”, заяви Борисов.

Усилията на държавата да се справи с контрабандата са повече от обосновани, тъй като България е най-зависимата от цигарените акцизи страна в Европейския съюз. През миналата година 7-8% от бюджета се генерират именно от акцизите.

Приходите от акциз върху тютюневи изделия в държавния бюджет за 2016 г. възлизат на 2,3 милиарда лева, като 98% от тях са от акциз върху цигарите.

По принцип бюджета на България зависи основно от облагането на потреблението (непреките данъци), а не толкова от преките върху личните доходи и корпоративните печалби, което отличава страната от по-богатите европейски държави. В последните години например приходите само от акцизи надвишават сбора от този от от данъка върху общия доход и корпоративния налог. Това показва ключовото значение на акцизите за бюджета и фискалната политика на страната.

Данни на Института за пазарна икономика показват, че загубите на данъчни приходи за държавния бюджет от незаконната търговия в България са 193 млн. долара годишно, което прави над 320 млн. лева.

Всяко едно

сътресение в

държавата води

до увеличаване

на сивия сектор,

твърдят участниците на пазара. И дават пример с първото тримесечие на годината, когато имаше служебно правителство.

Според тях от края на миналата година до края на мандата на служебния кабинет нелегалният пазар се е увеличил. Това се дължало на по-слабата работа на контролните органи в периода преди изборите.

Показателни са резултатите от приходите от акцизи от цигари в бюджета. За първите четири месеца на 2016 г. например те са били 874,3 млн. лв. А през същия период имат спад с 26 млн. лв. до 848,4 млн. А от началото на тази година акцизът за цигарите бе увеличен.

Финансисти изчисляват, че от това увеличение в бюджета би трябвало да влязат

с 200 млн. лева

повече приходи

Но последните данни в края на юни показват, че събраните акцизи от тютюневи изделия са с близо 110 млн. лева по-малко, отколкото за същия период на 2016 г.

Производители и търговци на цигари твърдят, че този спад не се дължи на внезапно отказали се множество пушачи, а е следствие от увеличената контрабанда през първите месеци на годината.

От догодина ще има нова промяна в акциза за цагиратие. Очаква се това да доведе до поскъпване на по-евтините марки, за сметка на по-скъпите, които би трябвало да задържат цените си.

Това може да доведе до ново предизвикателство пред контролните органи за снижаване на контрабандата, тъй като част от потребителите може да се пренасочат към сивия сектор заради поскъпването на по-ниския клас цигари.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Коментар на седмицата №2: Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Коментар на седмицата №3: Меркел поема голям риск с новия закон за имиграцията

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал близо 24 400 прочитания. Канцлерката Ангела Меркел се надява, че новият закон за имиграцията ще позволи на чуждестранните работници по-лесно да намерят работа в Германия, но нейната настойчивост да запълни рекордния брой свободни работни места рискува да

Треперете! Жените идат!

Гневът на феминистките е на път да обърне САЩ и после света Докато е в Ню Йорк, нашият премиер ще си отдъхне от набезите на ездачката Нинова. Но трябва много да внимава с американките – положението е страшно! Особено ако си мъж. Я си погледнал някоя двусмислено, я те е обявила за сексист по телевизията и работата ти е спукана.

Обиколката на папа Франциск в балтийските държави: нови предизвикателства и спомени за някогашни битки

Папа Франциск започва утре във Вилнюс обиколката си на изменилите се радикално след падането на комунизма балтийски страни в момент, в който Католическата църква се сблъсква със серия от педофилски скандали. В рамките на четири дни папата ще обиколи Литва, Латвия и Естония, които днес са непоколебими съюзници на Запада и все още носят белезите от

За или против Орбан да сме?

Имаме общи интереси с Вишеград за мигрантите, но за разлика от тях сме заплашени да станем периферия на ЕС Независимо от това дали начело на българското правителство е Бойко Борисов, или някой друг, българският национален интерес не предполага да заемем позиция категорично в полза на Орбан и новите консерватори на Европа или в подкрепа на Макрон,

Павета под наем

Колкото и недоволен да е българинът, той не обича революциите Протестът на някакви български емигранти миналата неделя повдигна въпроса не прекалява ли държавата с гражданските свободи. Фандъкова отпуска жълтите павета под наем на всеки, решил да врещи по властта, затваря улици и булеварди, направо няма смогване,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Шпионинът, който говореше прекалено много

Защо шефът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен бе принуден да подаде оставка Привърженикът на реда и ръководител на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен, който бе принуден да подаде оставка, създаде най-вече хаос в правителството и тревога по повод отношенията си с крайната десница.

Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Срещата на върха може да е внушителният театър, който Ким има нужда да покаже на своя народ

Ако севернокорейският лидер Ким Чен Ун е търсил идеалния пропаганден декор - нещо, целящо да покаже на неговите сънародници, че той е силен водач, който неумолимо се стреми към дълго бавещото се, отдавна обещавано благоденствие, което те заслужават, тогава пристигналият на посещение южнокорейски президент Мун Дже Ин може би му предоставя уникална

Меркел поема голям риск с новия закон за имиграцията

Канцлерката Ангела Меркел се надява, че новият закон за имиграцията ще позволи на чуждестранните работници по-лесно да намерят работа в Германия, но нейната настойчивост да запълни рекордния брой свободни работни места рискува да раздразни избирателите, които продължават да негодуват заради нейната политика на отворени врати към бежанците.

Партиите запазват твърдите привърженици, периферията разколебана

Тепърва ще видим дали “развързването на кесията” ще промени тази тенденция Очакваното традиционно политическо затишие през август не се оправда, а напротив. Станахме свидетели на висок градус на политическо напрежение и неспирни проблеми за правителството. Сривът на търговския регистър, фалитът на застрахователната компания “Олимпик” и

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber