В българския шахмат е време за обединение, а постовете не трябва да бъдат самоцел

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6451748 В българския шахмат е време за обединение, а постовете не трябва да бъдат самоцел В българския шахмат е време за обединение, а постовете не трябва да бъдат самоцел www.24chasa.bg
Янко Кесаровски (със синия костюм)

С организацията на турнира "Мемориал Кесаровски-Станчев"помагаме за развитието и популяризирането на този спорт сред децата

- Г-н Кесаровски, от 16 години сте организатор на международния турнир по шахмат "Мемориал Кесаровски-Станчев". Какво кара един строителен предприемач да приема толкова присърце мисията на шаха?

- Така е, тази седмица успешно приключихме 16-тото поредно издание на турнира "Мемориал Кесаровски-Станчев". Горди сме, че за толкова години можем да се похвалим, че организираме най-силно застъпения международен турнир по шахмат в България. Тази година за наградния фонд от 20 000 лв. се състезаваха над 200 участници от 20 държави. Любовта към този спорт идва още от детските ми години, когато баща ми, чието име е част от името на турнира (бел. ред. "Мемориал Кесаровски-Станчев" носи имената на Стефан Кесаровски и Господин Станчев, родители на организаторите на турнира)ме учеше на първите ходове върху шахматната дъска.
Първоначално гледах него и приятелите му, докато не станах достатъчно голям, за да разбирам и разрешавам ситуациите в шаха.

Така че тази мисия, както казвате Вие, е заложена в мен отдавна. Иска ни се да вярваме, че с организацията на този турнир спомагаме за развитието и популяризирането на този спорт в България най-вече сред подрастващите. Не случайно едната възрастова група в състезанието е за деца до 14 години. Шахът е различен спорт,защото основната цел не е само победата, но и ученето как да не пропилееш нито един ход. Веднъж правейки ход с пешката не можеш да промениш решението си и да се върнеш назад. Точно както в живота, трябва да мислиш преди да вземеш решение и направиш стъпка. За това според мен този спорт, който често е подценяван от родителите на сегашните подрастващи, а всъщност е много възпитателен.

- Казвате, че шахът изгражда характер при децата, но е подценяван като спорт. Защо?

- Шахът е полезен за подрастващите, защото помага за концентрацията. Освен това отдавна вече не е само аналогова игра. Различните техники и заучаването им могат да повишат умението на децата при решаване на проблеми, както и да ги направят по-креативни, умни, а и по-критични към себе си и решенията, които вземат. Тази година по време на турнира, в който взеха участие деца от България, Русия, Украйна, Турция, Германия и т.н., видяхме будни млади хора, които взимат оригинални решения. Вярвам, че ще реализират този си потенциал и в живота.

- Част сте от настоящия Управителния съвет на Българска федерация по шахмат. Как ще коментирате последните събития и разделението в шахматната общност?

- Аз бях член и на предходните няколко ръководства на Федерацията, преизбран съм и в настоящото. Темата е неприятна за всички свързани с шахмата - ръководители, състезатели и почитатели. Няма човек, който милее за този спорт и който според мен да адмирира това разделение и международна изолация. Да не забравяме, че шахматът е един от най-успешните спортове за България в последните 15 години на международно ниво.

Гордеем се с 5 световни шампиони, европейски отборни шампиони и т.н. Моята роля като член на УС винаги е била да подкрепям развитието на този спорт с провеждането на международния турнир "Мемориал Кесаровски-Станчев" и да работя за популяризирането на спорта. Сега апелирам, че е време за обединение, защото постовете не трябва да бъдат самоцел, а трябва да водят до резултати. Таланти, както и в останалите спортове, не се раждат всеки ден и за това ние трябва да изграждаме състезатели и да ги подкрепяме по пътя им към медалите.

- Има ли връзка между печелившата страгегия в бизнеса и победата в шаха?

- Ако трябва да търсим такава връзка, бих казал, че първо гледам на конкурентите си както на противниците в шаха - с уважение, търпение и им показвам какво правя, защото ако са добри в работата си, те тъй или иначе ще го научат. Въпреки всичко няма да им издам какво си мисля, както не бих го направил и в шаха. (усмихва се) Също така уважавам служителите и партньорите на всички нива и ги ценя, така както на шахма*тната дъска са ценни всички фигури. Освен това, както вече казах, шахът учи на търпение, за това и аз съм свикнал да съм търпелив в бизнеса и делата си, няма прибързани решения и такива на всяка цена.

- Казвате, че искате просто да помагате за популяризирането на шахмата като спорт. Но какво Ви дава мотивация да продължавате вече 16 години да го правите, при положение, че погледнато реално скандалите в шахмата са по-звучни от успехите?

- Мотивацията като цяло е нещо, което при мен няма дефицит, независимо в коя област е - семейство, бизнес или хобита. Мотивирам се много лесно, защото всичко, с което се занимавам е важно за мен. Преди почти година, получих едно новогодишно послание от специален за мен човек, което гласи: "никога не се предавайте-никога-нито за големи, нито за малки неща, нито за значими, нито за незначителни, никога не се предавайте, освен на убежденията си за чест и здрав разум.". Така, че се опитвам всекидневно да следвам убежденията си за чест и здрав разум.

CV

Янко Кесаровски е роден на 10 юли 1965 г., в Бургас и е строителен предприемач и консултант, който в последните 25 години е и инвеститор в емблематични проекти и сгради по Южното Черноморие, отличени с редица архитектурни награди. Член е на УС на Българска Федерация по шахмат и е съорганизатор на шахматния мемориал "Кесаровски-Станчев".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Холандия с най-добро здравеопазване в Европа

Македония има най-бърз достъп до лекари, България е на опашката Кой има най-доброто здравеопазване в Европа и към коя система е най-практично да се ориентира България? Според проучванията на института за сравнително изследване на здравните системи в държавите в Европа Health Consumer Powerhouse най-добра е здравната система в Холандия.

Промени на парче в здравното осигуряване може да сринат всичко

Мислят за задължително застраховане, а по закон е доброволно, при неясно определяне на цени и неограничено доплащане от пациента След повече от 15 г. опити за надграждане на здравноосигурителната система у нас това лято екипът на здравното министерство предложи варианти, които ще бъдат представени официално на 26 септември.

Тоталитаризъм на добрите намерения

22 септември се оказа ден на зависимостта от кресливата посредственост В събота бе национален празник - Ден на Независимостта, и същевременно бе обявен за ден без автомобили в центъра на София. Въпреки че може да се спори относно смисъла на този празник, все пак бе неработен ден и човек можеше да свърши някоя лична работа или да се поразходи.

Коментар на седмицата №1: Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Коментар на седмицата №2: Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Треперете! Жените идат!

Гневът на феминистките е на път да обърне САЩ и после света Докато е в Ню Йорк, нашият премиер ще си отдъхне от набезите на ездачката Нинова. Но трябва много да внимава с американките – положението е страшно! Особено ако си мъж. Я си погледнал някоя двусмислено, я те е обявила за сексист по телевизията и работата ти е спукана.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Обиколката на папа Франциск в балтийските държави: нови предизвикателства и спомени за някогашни битки

Папа Франциск започва утре във Вилнюс обиколката си на изменилите се радикално след падането на комунизма балтийски страни в момент, в който Католическата църква се сблъсква със серия от педофилски скандали. В рамките на четири дни папата ще обиколи Литва, Латвия и Естония, които днес са непоколебими съюзници на Запада и все още носят белезите от

За или против Орбан да сме?

Имаме общи интереси с Вишеград за мигрантите, но за разлика от тях сме заплашени да станем периферия на ЕС Независимо от това дали начело на българското правителство е Бойко Борисов, или някой друг, българският национален интерес не предполага да заемем позиция категорично в полза на Орбан и новите консерватори на Европа или в подкрепа на Макрон,

Защо въпросът за ирландската граница е толкова важен за Брекзит

Въпросът за сухоземната граница между Северна Ирландия и ЕС е една от основните пречки за Великобритания да постигне споразумение с Брюксел за гладко и организирано излизане от съюза през март. Ето какво представлява той и защо е важен: И ДВЕТЕ СТРАНИ ИСКАТ ДА ИЗБЕГНАТ ПОЯВАТА НА ФИЗИЧЕСКА ГРАНИЦА - КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА През 1998 г.

Павета под наем

Колкото и недоволен да е българинът, той не обича революциите Протестът на някакви български емигранти миналата неделя повдигна въпроса не прекалява ли държавата с гражданските свободи. Фандъкова отпуска жълтите павета под наем на всеки, решил да врещи по властта, затваря улици и булеварди, направо няма смогване,

Шпионинът, който говореше прекалено много

Защо шефът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен бе принуден да подаде оставка Привърженикът на реда и ръководител на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен, който бе принуден да подаде оставка, създаде най-вече хаос в правителството и тревога по повод отношенията си с крайната десница.

Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber