И Пловдив е бил столица, макар и на Източна Румелия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6446282 И Пловдив е бил столица, макар и на Източна Румелия И Пловдив е бил столица, макар и на Източна Румелия www.24chasa.bg

Подготвя се законопроект за великите стари столици на България. (Виж 4-а стр.) Идеята е Плиска, Велики Преслав и Велико Търново да бъдат подпомагани целево от държавата и да бъдат приоритетни обекти на развиващия се туризъм.

Това добре - старите столици носят онова съчетание от гледки и културно наследство, което е магнит за “културно-историческия” турист. И това съчетание трябва да бъде поддържано, а поддръжката изисква финансиране.

Но да не забравяме, че и Пловдив е бил столица, макар и на Източна Румелия, след Берлинския договор до Съединението. А преди това между Санстефанския и Берлинския договор временното руско управление решило седалището на новата власт да е в Пловдив.

Така че, като говорим за ореол на слава от минали векове, Пловдив е в списъка заедно с Плиска, Преслав и Велико Търново.

Други от Редакционен коментар

Високи доходи трябват не само заради еврото

Проблем България да въведе еврото, заяви еврокомисарят Валдис Домбровскис. Донякъде положителна новина, тъй като няма да е необходимо дълго да се чака, за да станем част от еврозоната. Но това не бива да е успокоение за властта. Защото високи доходи са необходими по принцип, независимо дали плащаме в левове или евро.

Не младите, а самонадеяните шофьори са риск

Стане ли въпрос за пътна безопасност, все младите зад волана излизат виновни - неопитни били, разсеяни били, агресивни били. Изследването “Индекс за безопасно шофиране 2018” обаче обори този мит. Оказа се, че не младият, а самонадеяният шофьор е причина за ПТП-тата. В групата на по-рисковите шофьори са и софиянци, висшисти,

Мислете си за старините сами и овреме

След година 2000 българи ще са първите, които ще вземат пенсия над тавана - 1040 лв.  Отпада ограничението на новоотпуснатите максимални пенсии. Около 55 000 пенсионери сега са с таван от 910 лв. След година техните пенсии ще се увеличат, но 30 000 души ще останат ограничени на 1040 лв. въпреки реалния им осигурителен принос.

Умната, защото глобите при съседите са люти

Всеки, който тръгва на път в някоя от съседните страни, трябва да знае наизуст за новите солени глоби там. Един червен светофар в Гърция например ще ви струва 700 евро. Ако сте пили или ако карате с доста над позволената скорост, това ще ви излезе над 1000 евро в съседна Сърбия. Явно навсякъде при нашите съседи се вземат сериозни мерки,

Как да си опазим лекарите

Тревожната констатация, че половината лекари в България са на възраст над 55 г., веднага предизвиква важния въпрос: ще има ли кой да ни лекува след няколко години. Със сигурност ще има, но не може да се каже, че това ще са български лекари. Много е вероятно те да са от Индия, Пакистан или други страни,

Северна Македония - лошо за нас, но поне ще има мир

Броженията в Скопие и Атина по повод новото име Северна Македония са и очаквани, и донякъде разбираеми. Напрежение има и в България, макар София да твърди, че приема името без резерви. Да оставим, че за нас Македония не е северна, а югозападна (географски), но и защото точно географският признак може един ден да бъде съществен аргумент в

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Редакционен коментар

Математиката да е равна с българския

Добрата новина от матурите тази година безспорно е по-високият успех на зрелостниците по математика. Има обаче още един факт - че много малко абитуриенти поставят точно математиката като втора матура. Особено децата от езиковите гимназии предпочитат да покажат знанията си по чуждия език, вместо да решават задачи.

Пияни тираджии сеят смърт - има ли кой да ги спре

Да подкараш тир пиян, това е все едно с бронетранспортьор да тръгнеш срещу хора, събрани на някой централен площад, и да ги газиш наред. Със сигурност ще има убити и ранени. Точно това се случва почти всяка седмица в България. Пияни тираджии сеят смърт по пътищата у нас и както изглежда, няма сила, която да ги спре.

Какво, като някой умира, тази алея си е моя!

Велосипедистите в София не заслужават грижите, които общината проявява към тях. Онзиденшният случай, когато колоездач нарязал гумите на линейка, спряла върху велоалеята, за да помогне на дете, чийто живот е бил застрашен, показва цялата наглост, която това кресливо малцинство получи, след като години наред бе разглезвано със специални грижи.

Полицията изпусна Пелов, да пази поне от измамниците

Телефонните измамници стават все по-нагли, а черната жътва, която прибират - все по-богата. Поредните две жертви този път са им дали доброволно огромни суми, които прехвърлят един милион. (Виж 8-а стр.) Ясно е колко ужасно се чувстват жертвите - омерзени и съсипани от измамата. А най-лошото е, че жертвите падат в капана с тъпата уловка,

3,6% е добре, но може и още, за да не сме все бедни

3,6% ръст на БВП за първото тримесечие на годината отчете статистиката. (Виж 11-а стр.) Това показва, че икономиката на страната отново се ускорява, след като на тримесечна и годишна база леко се забави в края на миналата година. Още по-хубавато е, че този ръст идва от увеличено потребление, като ръстът му изпреварва този на износа.

А Братя Галеви ги потърсете в Дупница

Само преди два месеца - на 3 април, опасните престъпници Владимир Пелов и Радослав Колев избягаха от Софийския централен затвор. И полицията се втурна да обяснява колко сериозно ги търси - не само в България, но в Европа и по света. Е, вече не ги търси, поне не двамата, защото Пелов беше застрелян в центъра на родния му Ботевград.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber