И Пловдив е бил столица, макар и на Източна Румелия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6446282 И Пловдив е бил столица, макар и на Източна Румелия И Пловдив е бил столица, макар и на Източна Румелия www.24chasa.bg

Подготвя се законопроект за великите стари столици на България. (Виж 4-а стр.) Идеята е Плиска, Велики Преслав и Велико Търново да бъдат подпомагани целево от държавата и да бъдат приоритетни обекти на развиващия се туризъм.

Това добре - старите столици носят онова съчетание от гледки и културно наследство, което е магнит за “културно-историческия” турист. И това съчетание трябва да бъде поддържано, а поддръжката изисква финансиране.

Но да не забравяме, че и Пловдив е бил столица, макар и на Източна Румелия, след Берлинския договор до Съединението. А преди това между Санстефанския и Берлинския договор временното руско управление решило седалището на новата власт да е в Пловдив.

Така че, като говорим за ореол на слава от минали векове, Пловдив е в списъка заедно с Плиска, Преслав и Велико Търново.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Други от Редакционен коментар

Късметът на Македония днес е в София

Мнозина днес се питат как стана така, че Скопие и София изведнъж толкова стоплиха отношенията си, че чак правителствата на двете съседни държави дори заседават заедно. (Виж 2-а и 3-а стр.) Отговорът обаче не е, че дори в съвременната политика стават чудеса. Чудесата да ги оставим на Дядо Коледа, а добрите връзки между Македония и България се

Няма радост за хазната от "Черния петък"

Да направиш 250 милиона лева оборот и да не платиш и стотинка данък, е драстична несправедливост. Освен това носи щети на икономиката. Точно такъв обаче е случаят с румънския онлайн търговец eMAG. Икономиката страда не само заради парите, които не са влезли като приходи в хазната, а и защото ощетява конкуренцията, която честно плаща данъци.

Горчивите поуки след драмата в Атия

Нелепата смърт на 16-годишния Костадин на пешеходна пътека в Атия е поредната драма, след която всички отговорни институции се втурнаха да си свършат работата. Защо едва сега се намират верните решения? Ами много е просто - всеки е чакал някой друг да ги намери. Местните в Атия - да кажат на висок глас за опасното място.

Благодарим, Гришо! За радостта и за гордостта

На 19 ноември 2017 г. милиони българи се зарадваха отново така, както се радваха и през футболното лято на 1994-а, точно преди 23 години. Завистта, злобата на деня, агресивните коментари - всичко това остана зад гърба ни, защото един млад българин ни накара да се гордеем с неговата голяма спортна победа. Благодарим, Гришо!

Ако всички спазват правилата, жертвите на пътя няма да са толкова много

Тежките пътни инциденти на 70-километровата черна отсечка на смъртта в Северна България вече са подложени на анализи, властите набелязват мерки. Правилно се предлага да се увеличи присъствието на пътни полицаи в отсечките, забранени за изпреварване. Правилно е и да се поставят още камери на пътя, както и в автобусите.

По-добре лидерска среща от политика на празния стол

Парламентаристите в последните двайсетина и повече години правят, каквото правят, и все демонстрират, че са на ръба на нервна криза. Така и сега от нищо работа може да произведат цяла парламентарна криза. Да не претегляме сега колко са обидни думите на Нинова и колко е превишил наказанието за нея Главчев. (Виж 4-а и 5-а стр.

Последно от

Новини

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Последно от

Още от Редакционен коментар

Разбрахме ли какво ни казват от Брюксел

Традиционно след всеки доклад от Брюксел за българското движение напред и нагоре по важни сектори на декомокрацията тук, в България, започва един витиеват разбор. Той се върти около това дали бил положителен, или отрицателен докладът. И през годините управляващи и опозиция използват този документ, за да се представят - всеки за себе си,

Как Йоан Матев не успя да се измъкне от ареста

Точно преди седмица “24 часа” попита от първата си страница “Кой гарантира, че Йоан Матев няма да изчезне пак?” Тревогата ни беше, че след като с толкова усилия беше заловен Йоан Матев, подсъдим за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина, имаше опасност да се измъкне на свобода.

Бърза писта за давността на приватизацията

ДПС - партията, която иска да демонтира правителството, поде една инициатива, с която по същество подкрепя идеята на управляващите от ГЕРБ за пълна ревизия на приватизацията в прехода. (Виж 4-а стр.) В крайна сметка и ГЕРБ, и ДПС искат по същество едно и също - да няма давност за виновните при приватизацията.

Родителят на гурбет, а какво става с децата

Не минава и ден без тежка загуба на животи на пътя. Този път двама тийнейджъри от ловешкото с. Кирчево загинаха в тежка катастрофа край с. Сопот минути преди полунощ в събота срещу неделя. 15-годишният водач взел автомобила на баща си без разрешение, подкарал с висока скорост и се забил в дърво. Заедно със спътника си загинали на място.

Лъвът е история и почит, гърците да не преиграват

Гърците нещо се опитвали да мърморят, че лъвът пред НДК щял да бъде лошо прочетен знак - защото сме го сложили точно преди европредседателството, а бил с карта на Санстефанска България. Цял свят знае византийските номера в дипломацията, но преиграването в случая е напълно излишно. Първо, София не е Скопие, да търпи такива номера.

Три добри новини за 15-годишните българчета

Най-малко три добри новини има от 15-годишните българчета след поредното международно проучване. (Виж 8-а стр.) Първата е, че са разбрали кои са най-важните ценности, за да бъдат добри граждани, и че повече от половината смятат, че човек трябва да се труди упорито. Втората е, че знаят, че и министърът, и чистачката трябва да са равни пред закона.

Най-важното

Следвайте във Viber