Растежът на износа е осребряване на еврочленството ни

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6446269 Растежът на износа е осребряване на еврочленството ни Растежът на износа е осребряване на еврочленството ни www.24chasa.bg

l Автомобилната промишленост е увеличила експорта си 11 пъти през последното десетилетие

l Индустрията ни се е усложнила - с по-дълги вериги на добавена стойност

Няколко извода могат да се направят от едновременното активизиране на вноса и износа през първото полугодие на годината, което се вижда от данните на НСИ.

Първо, България явно все повече се интегрира в глобалната икономика и в частност - все повече в европейската.

Второ, по-голяма част от вноса е движен от износа. Това означава, че у нас се внасят все повече суровини и материали, преработват се, а от тях се произвежда продукция, която се изнася. Процесът е характерен за отворени икономики и за по-сложна верига на добавената стойност.

Явно постепенно индустрията ни се е усложнила - с по-дълги вериги на добавена стойност, повече преработка, с повече разнообразие и сложност на продуктите. Икономика, в която по-малка роля играят ефектите от енергия и суровини. Това е

добър знак в

дългосрочен

план,

ще имаме по-стабилна икономика.

Трето, голяма част от износа е на продукти, чиито цени нямат пряка връзка с международната конюнктура.

Струва си да се наблюдава

засилването на

еврото спрямо

долара

в последните месеци. Това прави нашата продукция относително по-скъпа на пазарите извън ЕС - най-вече в Китай и в Азия като цяло. В предстоящите месеци ще стане ясно дали скъпото евро би направило част от продукцията малко по-неконкуретнтоспособна.

Като цяло тенденция за последните 10 г. е все по-голям дял в износа да имат продуктите на преработващата индустрия: готовата продукция, компоненти за машини, автомобили, електрически съоръжения, апарати, части за автомобилната индустрия.

Разбира се, има и износ на суровини, например преработена мед, която е основният ни износ за Китай.

Автомобилната промишленост у нас е увеличила износа си около 11 пъти през последното десетилетие. На практика от несъществуващ бранш тя вече е в топ 10 на износа на България.

Поради това, че все още сме бедна страна, значителен дял в износа ни имат различни селскостопански продукти - най-вече зърнени храни, маслодайни растения, както и суровини като мед и цветни метали и други метални изделия. Но в динамика делът на този вид продукти намалява през последното десетилетие в България.

Проблемът е, че все повече не достигат хора. И най-голямото предизвикателство, пред което ще се изправим, е, че все повече трябва да се правят инвестиции в експортно ориентирани предприятия, които по-малко разчитат на нискоквалифициран труд и повече на технология и знание. Защото

евтиният труд започва

да свършва

И вече не е толкова евтин - видно от данните има 10% растеж на заплатите в индустрията за една година. И тази тенденция вероятно ще продължи в следващите няколко години. Имаме бариера на експортно ориентираните бизнеси по тази линия. Очевидно трябват нови инвестиции в производства, които зависят относително по-малко от труда.

НСИ отчита и растеж на вноса. Това със сигурност е знак, че потреблението се възражда. Но най-важният индикатор, който следим, е, че в България през последните 12 месеца имаме рекорден внос на машини и оборудване. Защото това са инвестиционни стоки, техника, която ще бъде разполагана у нас и ще произвежда. Тъкмо този вид внос надминава пика, който постигнахме през 2008 г., и аз лично разчитам в него позитивен знак за следващите 3 до 5 г. за българската икономика.

Ако обобщим - продължаващият растеж на износа е осребряване на дивидента “членство в общия пазар”.

Такъв растеж отнема време. Нека не забравяме, че понякога дългосрочните стратегически решения не дават резултат веднага. Всички мерки за съживяване на икономиката (в частност и на образованието сега) ще усетим чак след 15 г. Скоковете в икономиката отнемат време. Това е!

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Други от Анализи

“Левски” е умрял. Да му помогнем да възкръсне!

Моят футболен отбор “Левски” умря. Да му помогнем да възкръсне Не бива г-н Спас Русев да се притеснява, че ще си отвори фронтове, ако върне Наско и Мъри. С фронтоваците ще водя дебат от страниците на “24 часа” Вървя из центъра на София, непрекъснато ме дърпат хората и питат: “Какво става с “Левски”? Не знам какво да им отговоря, сърцето ме боли!

Дела и документи: Обърканият преход в заглавия

Припомняме как сме описвали сюжети, свързани със спорни сделки, афери, икономически трусове ГЕРБ и ДПС искат промяна на конституцията, за да отпадне давността за разследване на сделките от приватизацията. ГЕРБ обяви, че е “за” пълна ревизия на прехода и настоява да се проверят всички, забогатели за една нощ - с червени куфарчета и от цялата

Знаещите ученици у нас по-малко вярват на политиците

Неинформираните склонни да членуват в партии Какво е отношението на българските ученици към демокрацията и участието им в политиката? Общият извод е, че не са склонни в бъдеще да участват пряко в политическия живот, но техният интерес към политическото и гражданското поведение се проявява през готовността им да гласуват на избори Това показват

Защо половината от сегашните ученици ще имат проблем с кариерата утре

Въпреки елитните училища само 2% са отличници за работа в екип Поредни резултати от международни сравнителни изследвания дават незавидна картина за резултата от образованието в българските училища. Този път слабото представяне е в уменията на 15-годишните за решаване на задачи в сътрудничество. Какво ни казват данните?

Европарламент или Евровизия - българската следа в ЕС

Правилата за избиране на следващия парламент в Страсбург са единствената тема, която ще бъде отворена и затворена по време на българското председателство. Страната ни обаче все още няма позиция иска ли да има общи листи за евродепутати През 2019 г. ЕС ще трябва да премине през 2 крайъгълни камъка в историята си.

Литературен кръг “Григор Димитров”

Интелектуалци боледуват, че за тенис мач плащат повече, отколкото за разказ. Пишете за “Ню Йорк таймс”! Григор не ви е виновен Навремето между 1892 и 1907 година у нас съществувал прочутият литературен кръг “Мисъл”, който издавал и едноименното списание. Та в този кръг влизали доктор Кръстев, Петко Ю. Тодоров, Пенчо Славейков и Пейо Яворов.

Последно от

Новини

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Последно от

Още от Анализи

Тамара, никой не е съвършен, а ти си смело момиче

Хайде, който хвърля камък, нека му стиска да застане под прожекторите Всяка сутрин заставаме пред огледалото, мием си зъбите, търкаме с четката, но дали си мислим, че така, с изчеткани усмивки и бели зъбки, можем да станем Мис или Мистър България? Едва ли. Реалисти сме. Пак поглед в огледалото. Не сме за сцена. За там се иска кураж!

Калин Терзийски: 2,5 млн. долара за тенис мач, а за разказ - 25 паунда

След скандалния пост на Петър Волгин и писателят Калин Терзийски се изказа остро по адрес на първата ни ракета Григор Димитров. Тенесистът стана трети в света и си тръгна от турнира в Англия с 1500 точки за световната ранглиста и 2 549 000 долара като шампион без загубен мач. Ето коментарите на Калин Терзийски,

Вижда се светлина в края на мониторинга на Брюксел

Европейската комисия отчита значителния ни напредък в областта на съдебната независимост Политическа стабилност, решимост за действия и напредък по конкретните препоръки. Това са основните акценти, които можем да извадим от доклада на Европейската комисия относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка.

8 месеца политически битки, но дистанцията ГЕРБ-БСП същата като на изборите

Тя е 3% от всички избиратели и 5,5%, преизчислено само към гласуващите българи 46% от българите: ГЕРБ и “Борисов 3” ще изкарат пълен мандат      Цели 70% от младите, но само 1/3 от най-възрастните са оптимисти за бъдещето на България Осем месеца след парламентарните избори у нас управляващата партия ГЕРБ запазва същата дистанция от 5,

Всеки 2-и оптимист за бъдещето на България

България ще върви нагоре в бъдеще, смятат 52 на сто, или всеки втори българин. На обратното мнение са 39 на сто от попитаните, показва сондажът на “Тренд” и “24 часа”. Превъзходството принадлежи на оптимистите - те са с цели 13% повече от черногледите. Социолозите откриват ярка зависимост между оптимистичните нагласи и възрастта.

Президентът и премиерът най-одобрявани, Нинова трудно мобилизира периферията

Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев са двете политически фигури, които се ползват с най-широко обществено одобрение, показват данните на “Тренд”. Държавният ни глава се радва на симпатии от страна на 67 на сто от българите. Министър-председателя Борисов подкрепят 42 на сто от населението.

Най-важното

Следвайте във Viber