Растежът на износа е осребряване на еврочленството ни

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6446269 Растежът на износа е осребряване на еврочленството ни Растежът на износа е осребряване на еврочленството ни www.24chasa.bg

l Автомобилната промишленост е увеличила експорта си 11 пъти през последното десетилетие

l Индустрията ни се е усложнила - с по-дълги вериги на добавена стойност

Няколко извода могат да се направят от едновременното активизиране на вноса и износа през първото полугодие на годината, което се вижда от данните на НСИ.

Първо, България явно все повече се интегрира в глобалната икономика и в частност - все повече в европейската.

Второ, по-голяма част от вноса е движен от износа. Това означава, че у нас се внасят все повече суровини и материали, преработват се, а от тях се произвежда продукция, която се изнася. Процесът е характерен за отворени икономики и за по-сложна верига на добавената стойност.

Явно постепенно индустрията ни се е усложнила - с по-дълги вериги на добавена стойност, повече преработка, с повече разнообразие и сложност на продуктите. Икономика, в която по-малка роля играят ефектите от енергия и суровини. Това е

добър знак в

дългосрочен

план,

ще имаме по-стабилна икономика.

Трето, голяма част от износа е на продукти, чиито цени нямат пряка връзка с международната конюнктура.

Струва си да се наблюдава

засилването на

еврото спрямо

долара

в последните месеци. Това прави нашата продукция относително по-скъпа на пазарите извън ЕС - най-вече в Китай и в Азия като цяло. В предстоящите месеци ще стане ясно дали скъпото евро би направило част от продукцията малко по-неконкуретнтоспособна.

Като цяло тенденция за последните 10 г. е все по-голям дял в износа да имат продуктите на преработващата индустрия: готовата продукция, компоненти за машини, автомобили, електрически съоръжения, апарати, части за автомобилната индустрия.

Разбира се, има и износ на суровини, например преработена мед, която е основният ни износ за Китай.

Автомобилната промишленост у нас е увеличила износа си около 11 пъти през последното десетилетие. На практика от несъществуващ бранш тя вече е в топ 10 на износа на България.

Поради това, че все още сме бедна страна, значителен дял в износа ни имат различни селскостопански продукти - най-вече зърнени храни, маслодайни растения, както и суровини като мед и цветни метали и други метални изделия. Но в динамика делът на този вид продукти намалява през последното десетилетие в България.

Проблемът е, че все повече не достигат хора. И най-голямото предизвикателство, пред което ще се изправим, е, че все повече трябва да се правят инвестиции в експортно ориентирани предприятия, които по-малко разчитат на нискоквалифициран труд и повече на технология и знание. Защото

евтиният труд започва

да свършва

И вече не е толкова евтин - видно от данните има 10% растеж на заплатите в индустрията за една година. И тази тенденция вероятно ще продължи в следващите няколко години. Имаме бариера на експортно ориентираните бизнеси по тази линия. Очевидно трябват нови инвестиции в производства, които зависят относително по-малко от труда.

НСИ отчита и растеж на вноса. Това със сигурност е знак, че потреблението се възражда. Но най-важният индикатор, който следим, е, че в България през последните 12 месеца имаме рекорден внос на машини и оборудване. Защото това са инвестиционни стоки, техника, която ще бъде разполагана у нас и ще произвежда. Тъкмо този вид внос надминава пика, който постигнахме през 2008 г., и аз лично разчитам в него позитивен знак за следващите 3 до 5 г. за българската икономика.

Ако обобщим - продължаващият растеж на износа е осребряване на дивидента “членство в общия пазар”.

Такъв растеж отнема време. Нека не забравяме, че понякога дългосрочните стратегически решения не дават резултат веднага. Всички мерки за съживяване на икономиката (в частност и на образованието сега) ще усетим чак след 15 г. Скоковете в икономиката отнемат време. Това е!

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Други от Анализи

На българите, изгорели като факли при Добро поле преди 99 години

Посвещава се на подпоручик Стратия Мазгалов и неговите 11 воини, загинали при защитата на Скалистата висота, Добро поле, днешна Македония Този текст се посвещава на подпоручик Стратия Мазгалов и неговите единайсет воини, загинали при защита на Скалистата висота, Добро поле, днешна Македония. Добро поле винаги е било символ на българското

Как училищната мафия тихо отстреля любимата учителка Правда

Две големи несправедливости се случиха на първия учебен ден тази година. Първата бе, че откраднаха учебниците и тетрадките на учениците от приюта на отец Иван, а втората, че любимата на цялата математическа паралелка в 5-и клас в столичното 125-о СОУ учителка Правда Найденова бе принудена да напусне училището,

Защо Меркел пак ще е канцлерка

Според всички проучвания тя ще управлява още 4 г., за първи път в Бундестага влизат крайнодесни Кой би помислил преди година и половина-две, че Ангела Меркел има шанс да остане в политиката? Поне през лятото на 2015 г. и месеците след това сред всички извън Германия, които не одобряват управлението ѝ, цареше убеждението,

Какви сме по гени? Безумен въпрос

По повод на многобройните запитвания какви сме по ДНК - траки, славяни, българи, искам за пореден път, но този път ясно и твърдо с големи букви ще заявя: ВСЯКА СЪВРЕМЕННА НАРОДНОСТ (НАРОД) Е ИСТОРИЧЕСКИ СЪЗДАЛА СЕ КАТЕГОРИЯ, А НЕ БИОЛОГИЧЕСКА. Това означава, че и българската народност е създадена под егидата на водещата я тогава и до днес

7 грешки на училището, които може да се оправят на мига

Научете ги поне на правопис, срамота е! По случай учебната година по телевизиите пак минаха обичайните охкания, които отново показаха, че нашите образователни чиновници си нямат понятие какво правят. Затова тук ще предложа 7 най-прости и лесно изпълними мерки, които радикално ще подобрят ситуацията. 1.

Уважаваме президента, но имаме право да не се съгласим с ветото

Хиляди българи на опашка. Е, не може да няма втори лифт на Банско Вземам думата като човек с 30-40 години трудов стаж в областта на правото. През всички тези години, когато се занимавах с административно право, и на думи, и на дела съм бил за засилен съдебен контрол на администрацията. Ще ми позволите да се похваля. 1988 г.

Последно от

Новини

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Последно от

Още от Анализи

Безкрайни претенции забавиха присъдата на акушерката

Ако не бяха исканията и правните врътки, процесът щеше да е приключил преди месеци Това не е краят, а едва началото на края, емоционално обяви Румен Димитров, баща на малката Никол Димитрова в Софийския градски съд в петък, минути след като чу, че акушерката, пребила детето му, получава 18 г. затвор.

Коментари на седмицата. №1: За простотията и фалшивите герои, прикрити като ВИП, са виновни медиите

Пошлият модел да създаваш измислен хайлайф зарази цялата страна и институциите. Затова и няма истинска реформа. Има два силни момента, в които много ясно проличава доколко още е изпростяла нацията в последната година. Първият е в нощта на изборите, когато виждаме, че хората продължават да гласуват за същите политици,

Коментари на седмицата. №2: Защо Юнкер ни иска във федерацията “евро”

Явно има завой от “Европа на различни скорости” и политическите пречки за България към еврозоната може да отпаднат В началото на годината Еврокомисията представи Бяла книга за бъдещето и там доминираше тезата “Европа на колкото си иска скорости” Във вторник обаче Жан-Клод Юнкер разви друга визия - за консолидация на Евросъюза.

Коментари на седмицата. №3: 13 млрд. лв. във фирмени каси? Звучи като виц

Всъщност парите някога ги е имало, но са отдавна похарчени за лични нужди Собственик на малка консултантска компания смело обявява пред Националната агенция за приходите, че държи на каса 1,5 млн. лв. Хей така, за всеки случай. Негов “колега”, притежател на по-голяма фирма за посреднически услуги пък вписва във финансовия си отчет,

В българския шахмат е време за обединение, а постовете не трябва да бъдат самоцел

С организацията на турнира "Мемориал Кесаровски-Станчев"помагаме за развитието и популяризирането на този спорт сред децата - Г-н Кесаровски, от 16 години сте организатор на международния турнир по шахмат "Мемориал Кесаровски-Станчев". Какво кара един строителен предприемач да приема толкова присърце мисията на шаха?

Защо Юнкер ни иска във федерацията “евро”

Явно има завой от “Европа на различни скорости” и политическите пречки за България към еврозоната може да отпаднат В началото на годината Еврокомисията представи Бяла книга за бъдещето и там доминираше тезата “Европа на колкото си иска скорости” Във вторник обаче Жан-Клод Юнкер разви друга визия - за консолидация на Евросъюза.

Най-важното

Следвайте във Viber