Меглена Плугчиева: Износът за Швейцария се вдигна с 52%

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6446259 Меглена Плугчиева: Износът за Швейцария се вдигна с 52% Меглена Плугчиева: Износът за Швейцария се вдигна с 52% www.24chasa.bg
СНИМКА: Йордан Симeонов

За Конфедерацията все още сме слабо познати като туристическа дестинация, казва дипломатът

Наши фирми пробиха в страната на шоколада преди всичко с машиностроене и IT

- Госпожо Плугчиева, заварвам ви на излизане от външното министерство. Какво правихте там?

- Като посланик, който съвсем наскоро е приключил 5 годишния си мандат в Швейцария и Лихтенщайн, е нормално да съм в МВнР. Все още нямам указ на президента за отзоваването ми, но предстои издаването му.

- Швейцария не е страна-член на ЕС, но е ключова държава в много отношения. Вие как оценявате посланичеството си там?

- Това е страната, която оглавява много световни класации – по благосъстояние, конкурентоспособност, ниво на образование, иновации, инфраструктура, най-много нобелисти на глава от населението и др. В същото време Швейцария търси отговарящи на нея партньори и се старае да бъде в активни отношения най-вече със стратегически държави. Но най-силните ѝ политически и икономически отношения са с ЕС и главно с Германия.

Тази рамка определя и сложността на работата на едно българско посолство в конфедерацията. Смея да твърдя, че в последните 5 години успяхме да привлечем вниманието и реалния политически и икономически интерес на Швейцария към България.

На първо място в чисто дипломатическо отношение. Никога преди не се е случвало

за толкова

кратко време да

има толкова

много взаимни

посещения

на високо равнище. Имаше през 2014 г. посещение на нашия президент Росен Плевнелиев, през 2015 г. премиерът Бойко Борисов имаше срещи на най-виско ниво и участва в бизнес форум в Швейцария. 2016 г. тогавашният председател на нашия парламент Цецка Цачева посети Швейцария и същата година организирахме визита на техния парламентарен председател Криста Марквалдер в България.

От началото на лятото има официална покана от нашия държавен глава г-н Румен Радев до федералния президент г-жа Дорис Лойтард и договорихме посещението ѝ у нас за началото на ноември т.г., в навечерието на нашето председателство на Съвета на ЕС.

В момента в София има Дни на Швейцария в България, за които искам да благодаря на швейцарското посолство и лично на посланик Денис Кнобел.

- Навремето Николай Василев казваше, че посланиците ни са поставени на тези постове, за да обслужват българския бизнес, който иска да пробие в съответната страна. Вие чувствахте ли се по този начин?

- Позволявам си да оборя това твърдение и да кажа, че дейността на посланика е много по-разнообразна. Но, разбира се, икономиката е ключова във всяко отношение. След толкова много бизнес форуми, които сме организирали за наши фирми в Швейцария и за техни фирми тук, мога да кажа с гордост, че имаме нарастваща тенденция и като пример - увеличение на износа на български стоки за Швейцария с 52% през 2016 г. в сравнение с 2015 г.

Секторите, в които за нашите фирми има поле за действие, и те съумяха да се възползват от това, са машинистроенето и IT. Много български машиностроителни фирми сключиха договори и станаха подизпълнители на швейцарски фирми.

Швейцарската икономика има тази специфична особеност, че се развива главно в определени тесни ниши и това за много наши фирми е предимство. Имаме голям тласък на аутсорсването на IT дейности тук в България. Радващо е, че

привлякохме и

няколко

швейцарски

фирми за високи

технологии

да инвестират у нас.

Силен тласък в последните години получи и туризмът.

- Швейцария не е ли твърде скъпа за родния турист?

- Да, тя е скъпа държава за българския турист, но от страна на посолството ние рекламираме България и за тях сме интересна дестинация, макар че швейцарецът е доста взискателен турист. В последните години имаме ръстове между 20% и 40% на посещенията на швейцарски туристи в България. Но сме далеч от възможния максимум.

Швейцарци се обаждат често в посолството, за да питат какво могат да очакват от България, но почти винаги, след като са посетили страната ни, се обаждат да изкажат впечатленията си и почти винаги те са възторжени. За съжаление, като цяло сме непознати за тях и трябва да полагаме много усилия, за да се представим и популяризираме като страна.

- В последните една-две години у нас като че ли избуяха референдумите. Най-често местни по повод на това, че някой наблизо иска да добива полезни изкопаеми. Можем ли според вас да се поучим от Швейцария за принципите на пряката демокрация?

- Можем, разбира се. Там референдумите са инструмент за управление чрез народа, те се провеждат четири пъти годишно на федерално ниво, плюс безброй референдуми на кантонално ниво.

- Не им ли се е случвало да съжаляват за някой от многото си избори?

- Случвало се е. Например много от швейцарците съжаляват за това, че са

отхвърлили

влизането на

страната в

европейското

икономическо

пространство

Важното е, че като цяло системата на референдумите работи, но изграждането ѝ изисква много време и активно и постоянно участие на гражданите в обществено-политическия живот на страната. Ние организирахме посещение на български кметове и на представители от нашата ЦИК на място, за да видят как функционира пряката демокрация.

Вижте, в Швейцария политиците можете постоянно да ги видите на улицата без охрана, да участват в най-различни срещи и граждански инициативи. Те изключително много се съобразяват и съгласуват всички правителствени решения и закони внимателно предварително, защото знаят, че с референдум или гражданска инициатива могат да бъдат съборени.

Но да се върнем на ползата от двустранните ни отношения. Вземете за пример дуалното обучение. Знаете, че имаме голяма липса на квалифицирани кадри, особено на средно техническо ниво. Извоювахме проект в рамките на Българо-швейцарската програма за 3,5 млн. франка за въвеждане на дуалното обучение у нас. Целта ни е с този проект, който е до 2019 г., да направим и реформа в средното ни образование като цяло. Това ще даде перспектива на младите ни хора тук и в същото време ще осигури квалифицирана ръка за бизнеса.

76 млн. франка по Българо-швейцарската програма са за проекти по ключови теми като сигурност, в сферата на правосъдието, интеграция на ромите, социални дейности. В момента швейцарският парламент обсъжда дали да продължи тази кохезионна помощ на новите страни членки.

- Доколкото си спомням, в началото на мандата си вие станахте и посланик на България в Лихтенщайн. Какво ще отчетете за дейността си в тази държава?

- Аз по стечение на обстоятелствата имах честта да поставя началото на активните двустранни отношения с Лихтенщайн. Организирахме посещението на външния им министър през 2015 г., след това и на техния парламентарен председател г-н Алберт Фрик, както и на г-жа Цачева като наш парламентарен председател там през 2016 г.

Искам да подчертая, че Лихтенщайн излезе от “черния списък” на ЕС на държавите с преференциален данъчен режим, благодарение на България. Защото правилото е, че ако десет страни членки регистрират една държава в своя национален “черен списък” като данъчен оазис, то целият ЕС автоматично смята тези държави за такива.Тъй като Лихтенщайн изпълни всички изисквания за отпадане на банковата тайна и за обмен на данъчна информация, нашето правителство извади княжеството от нашия национален “черен сисък”. Така държавите паднаха под 10 и благодарение на това Лихтенщайн излезе от европейския “черен списък”.

- Накъде сега, г-жо Плугчиева? Какво смятате да правите?

- Аз току-що приключих мандата си, следователно съм на разположение на министерството на външните работи. Така че в следващите седмици или месеци ще има яснота с какво точно ще се занимавам и къде мога да бъде полезна за страната си.

- Вие сте деен човек, не ми се вярва просто така да стоите.

- Аз бях три пъти депутат в парламента, преди това бях зам.-министър на земеделието, водила съм преговорите за присъединяване към ЕС. В Германия бях посланик по времето, когато трябваше да се ратифицира от страните членки договорът ни за присъединяване към ЕС. Това беше ключова битка, защото там не всички политически партии бяха във възторг от присъединяването на България. След това и като зам. министър-председател по еврофондовете пак трябваше да водя битки за парите и имиджа на страната ни.

Където и да съм била, както виждате, когато човек иска, винаги може да бъде полезен и да служи на страната си.

CV

l Завършила е немска гимназия и Висшия лесотехнически институт

l Била е депутат от БСП в три парламента

l Бивш вицепремиер в правителството на Сергей Станишев

l Води преговорите за присъединяване на България към ЕС в областта на земеделието

l В продължение на два мандата е посланик в Германия и един мандат в Швейцария и Лихтенщайн

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Други от Интервю

Юрий Чайка: Русия е миролюбива страна, не сме заплаха за никого

Помним завета на Александър Невски - който при нас с меч дойде, от меч ще погине. Ние при никого не сме отивали с меч, казва генералният прокурор на Руската федерация В разговора участва и Сотир Цацаров: За хора, които живеят от чужди грантове, националните ни интереси не значат нищо - Прокурор Чайка, каква е целта на посещението ви в България?

Георги Дичев: Обезсмислят ЧСИ, резултатът ще е ужасен - никой няма да си плаща дълговете

Дават малкия длъжник на колекторските фирми, а големият ще е недосегаем, казва председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители - Г-н Дичев, днес правната комисия в парламента ще гледа внесените от депутати от различни парламентарни групи предложения за промени на ГПК, които засягат съдебното изпълнение.

Владимир Тодоров: Само 5 камери от София до Бургас - как ще хванат кой кара в аварийното

По-бързо да се започва източният вариант за “Струма” при Кресна, че сега там е най-голямото гробище в България, казва председателят на УС на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи Още акценти В патрулките да се сложат ПОС терминали, за да могат хората да си платят глобата на пътя Вариантът за Кресненското дефиле със строеж на 15

Борисов: Отличен за кабинета, няма миг, в който да не сме работили

Бойко Борисов – министър-председател на Република България, в интервю за „Тази сутрин“ по бТВ Водещ: „Тази сутрин“ продължава в 8 часа с премира Бойко Борисов, добро утро. Бойко Борисов: Добър ден. Водещ: Добър ден. Как сте, г-н Борисов? Бойко Борисов: Сравнително добре. Водещ: Мащабна акция на МВР в събота срещу неделя.

Инж. Дончо Атанасов: От Благоевград до Бургас се стига без нито един светофар

Ще предложим на румънската страна третият мост над Дунав да е свързан с магистралата Русе-Велико Търново, казва председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов Магистралата Русе-Велико Търново е приоритет Час по-скоро трябва да направим участъка от Калотина до

Масари: Бях на 13 г., когато за първи път излязох на сцена да пея

Ливанско-канадският поп певец Масари пристигна за кратко в София, за да излезе пред своите български фенове на сцена на площад “Ал. Батенберг”. Той изпълни своите най-популярни парчета, а с него на сцената пяха популярни български изпълнители, като Криско, Кристиан Костов, Михаела Маринова, Михаела Филева, Тита, Дара, Вензи,

Последно от

Новини

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Последно от

Още от Интервю

Доц. Георги Рачев: Няма тенденция за увеличаване на тропичните циклони

- Бангладеш с най-много жертви и поражения - С всяка година броят на загиналите намалява, но щетите растат - Доц. Рачев, как се зараждат ураганите? - За зараждането им има 2 много важни условия. Първото е, че се зараждат само над океан. Само океанската вода с температура минимум 27 градуса може да отдели влажния и топъл въздух, който,

Томчо Томов: Промяна на 5-7 г. пази от професионално изпепеляване

Бърнаутът наранява душата и провокира болести, но е предимно морално опустошаване. За него допринасят стресът, обидите, несправедливите оценки. Z поколението иска баланс между кариерата и личния живот, очаква лайкване, не реагира на класиката “Действай, не се обяснявай”. Томчо Томов е ръководител на Националния център за оценка на компетенциите

Николай Димитров: Неуредиците в Слънчев бряг са тъжен резултат от лошата приватизация на курорта

Чистим Несебър денонощно и можем да поддържаме тротоарите и алеите на комплекса. Някога там имаше катерички и кълвачи, а сега грозни сергии, които прикриват престъпна дейност - Г-н кмете, готов ли сте да поемете управлението на най-големия ни черноморски курорт? Вицепремиерът Валери Симеонов обяви,

Йорданка Фандъкова: София вече е и дигитална столица - 25 000 работят в IT сектора

 Пешеходната зона на “Витошка” ще се удължи до бул. “Стамболийски”       45% от хората, които живеят в столицата, са на възраст между 25 и 45 години, казва кметът на София -Г-жо Фандъкова, как ще отбележи София своя празник - 17 септември? И кои са най-важните обекти, които реализирахте тази година?

За да спрем неграмотността, децата на 4 години трябва да са в детската градина

Не достигат учители по физика и математика - Г-н Вълчев, заработиха ли наистина от 1 септември мобилните групи, които търсят децата в задължителна училищна възраст? - С удовлетворение разбрах, че във всички общини екипите са започнали работа и всички институции са се включили. Работят над 1100 групи с 11 хил. души.

Меглена Плугчиева: Износът за Швейцария се вдигна с 52%

За Конфедерацията все още сме слабо познати като туристическа дестинация, казва бившият ни посланик в Швейцария и Лихтенщайн  Наши фирми пробиха в страната на шоколада преди всичко с машиностроене и IT - Госпожо Плугчиева, заварвам ви на излизане от външното министерство. Какво правихте там? - Като посланик,

Най-важното

Следвайте във Viber