За да спрем неграмотността, децата на 4 години трябва да са в детската градина

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6446211 За да спрем неграмотността, децата на 4 години трябва да са в детската градина За да спрем неграмотността, децата на 4 години трябва да са в детската градина www.24chasa.bg
Красимир Вълчев СНИМКА: Десислава Кулелиева

Не достигат учители по физика и математика, казва министърът на образованието и науката Красимир Вълчев

- Г-н Вълчев, заработиха ли наистина от 1 септември мобилните групи, които търсят децата в задължителна училищна възраст?

- С удовлетворение разбрах, че във всички общини екипите са започнали работа и всички институции са се включили. Работят над 1100 групи с 11 хил. души. Има социални работници, полицаи, медиатори. Разработена е информационна система, в която се записват мерките за приобщаване на всяко дете. Разпечатват картите от информационната система с данни за децата, които не са обхванати. Срещат се с родителите. Мерките са разнообразни. С някои деца трябва да работят специалистите в детските педагогически стаи, при други общината трябва да помогне.

- На дискусията за демографията и образованието в понеделник бяхте категоричен, че лишаването на детето от образование е престъпление. Какви трябва да са санкциите към родителите, които не пращат децата си на училище?

- Детето трябва да бъде подкрепяно. Трябва да му се осигурят житейски възможности. Основната част от тях могат да се случат чрез образоването му. Затова и образованието е задължително. Това е универсално право на всяко дете. Държавата трябва да използва всичките си

инструменти

както

за подкрепа, така

и за принуда

в случаите, в които в семейството няма отношение към образованието. Ако един родител увреди физически детето си, това се смята за престъпление. По същия начин увреждането откъм социални и житейски възможности трябва да бъде санкционирано от държавата. Не казвам непременно наказателна отговорност, но родителите трябва да чувстват държавата като закрилник на децата. Ще направим промени в подзаконовата нормативна уредба заедно с Министерството на труда и социалната политика. Ще променим правилника за прилагане на Закона за семейните помощи за деца, така че по предложение на учителите ще се дават помощи в натура. Това ще стане, за да не използват родителите средствата за алкохол и цигари. Детската градина например ще използва парите за храна. Често учителите мият, обличат децата. Учат ги на елементарни хигиенни навици.

- Ще има ли учебници за всички на 15 септември?

- На 15 септември ще има учебници за всички първокласници. Учебниците за 2-и и 6-и клас, за които имаше риск да не бъдат доставени навреме, ще бъдат в училищата. Може би само в някои училища един учебник по английски език, който са избрали сравнително малко училища, ще закъснее до 18-19 септември. Това няма да попречи на учебния процес, като се има предвид, че 15 септември е петък. Учебниците ще бъдат доставени навреме.

- Защо се създаде това напрежение с черно-белите варианти?

- И досега е имало черно-бели учебници, и занапред ще има. По някои дисциплини, особено в горния курс, учебното съдържание не изисква многоцветност. Напрежението бе провокирано от начина, по който те се популяризират, и възможността в един и същи клас да има допълнително разделение на децата. Учениците и техните семейства са различни, но с образователната система не бива да ги делим допълнително. Получих уверение от издателството, че тези учебници няма да бъдат разпространявани. Ще направим промяна в наредбата за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала, която ще определи правото на издателите да издават само един вид учебник от 8-и до 12-и клас - или ще е двуцветен, или пълноцветен.

- От 1 септември над 90 хил. учители получават с 15% по-висока заплата. Това ще мотивира ли младите да изберат учителската професия?

- Силно се надяваме. Заплатата е най-важният фактор. Средната брутна заплата след увеличението ще е 1080 лв. След 4 г. заплатите трябва да бъдат удвоени. Целта е

учителската

да е 120% над

средната за

страната

Разбира се, има и други фактори, които мотивират младите хора да изберат учителската професия. Такива фактори са желанието да работят с деца и да допринесат за обществото.

- По кои предмети има най-голям дефицит на кадри?

- Традиционно има недостиг на учители по информационни и компютърни технологии. Най-притеснителен напоследък е недостигът на учители по природни науки и най-вече по физика и математика. Студентите, които се обучават в тези професионални направления, са сравнително малко. Надяваме се, че политиките, които се предприемат по увеличаване на броя на студентите в приоритетните професионални направления, от една страна, програмите, които ще разработим за обучение на хора от други професии по педагогическа професия, ще помогнат да преодолеем недостига на учители по тези предмети.

- Кога ще внесете предложението 4-годишните също да бъдат обхванати в задължителна предучилищна група и какви реакции очаквате?

- Предвиждаме до края на годината да внесем промени в Закона за предучилищното и училищното образование с предложението за въвеждането на задължителен обхват на децата на 4 години в детска градина. Държа да уточня, че не става въпрос за училище и с учебни часове, а за детска градина, в която преобладават игрите. Анализите показват, че обхватът между 4 и 7 години е ключов за успешната интеграция в училищното образование, особено за децата от уязвимите групи. Ако тези деца не знаят български в 1-и клас, много вероятно е след това образователната система да не успее да ги интегрира. Предучилищната възраст е периодът, в който в най-голяма степен се формират нагласи за учене, най-бързо се развиват интелигентността и езиковите способности. Със сигурност

ще има реакции

против

задължителността на обучението. Ще чуем гласове, че ограничаваме правото на преценка на част от родителите. 97% от децата на образованите родители и в момента на възраст на 4 и 5 г. са в системата на предучилищното образование. От друга страна, 55 на сто от децата на родителите с ниско образование не са включени. Като общество трябва да си отговорим на въпроса кое е по-важно - да ограничим правото на преценка на една малка част на родителите, или да пресечем културата на неграмотността. Срещнах се с деца от 2-и и 3-и клас, които не знаят български. Те не са били на детска градина, поради пътувания на родителите си епизодично са посещавали училище в 1-и клас. На 10 г. не знаят български. Каквато и допълнителна подкрепа да осигурим, не може да помогне. На тях им трябва обучение като на деца от други страни. За да не се стига до такава ситуация, децата задължително трябва да посещават детска градина - не само за да научат български, но и да се социализират.

- Ще има ли закрити училища на 15 септември?

- Тази година има 17 закрити и едно открито училище. На много места мрежата вече е достигнала предела си на оптимизация. През следващата година ще променим системата на делегираните бюджети, така че да позволим в по-голяма степен малките училища да се издържат със средствата, които получават. Надявам се в резултат на това през идните години да намалеят предложенията за закриване на училища. За съжаление, все още има райони с негативни демографски процеси, които водят до закриване на училища. За първи път от тази година ще определим и списък на защитени детски градини.

CV:

Магистър по финанси от Икономическия университет – Варна

През 2002 г. започва работа в Министерството на финансите, като от 2003 до 2009 г. е експерт в дирекция “Държавни разходи”

От септември 2009 до февруари 2017 г. е главен секретар на Министерството на образованието и науката с прекъсване, като е работил и в МВнР като директор на дирекция “Бюджет и финанси”

От 4 май е министър на образованието и науката

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Други от Интервю

Юрий Чайка: Русия е миролюбива страна, не сме заплаха за никого

Помним завета на Александър Невски - който при нас с меч дойде, от меч ще погине. Ние при никого не сме отивали с меч, казва генералният прокурор на Руската федерация В разговора участва и Сотир Цацаров: За хора, които живеят от чужди грантове, националните ни интереси не значат нищо - Прокурор Чайка, каква е целта на посещението ви в България?

Георги Дичев: Обезсмислят ЧСИ, резултатът ще е ужасен - никой няма да си плаща дълговете

Дават малкия длъжник на колекторските фирми, а големият ще е недосегаем, казва председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители - Г-н Дичев, днес правната комисия в парламента ще гледа внесените от депутати от различни парламентарни групи предложения за промени на ГПК, които засягат съдебното изпълнение.

Владимир Тодоров: Само 5 камери от София до Бургас - как ще хванат кой кара в аварийното

По-бързо да се започва източният вариант за “Струма” при Кресна, че сега там е най-голямото гробище в България, казва председателят на УС на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи Още акценти В патрулките да се сложат ПОС терминали, за да могат хората да си платят глобата на пътя Вариантът за Кресненското дефиле със строеж на 15

Борисов: Отличен за кабинета, няма миг, в който да не сме работили

Бойко Борисов – министър-председател на Република България, в интервю за „Тази сутрин“ по бТВ Водещ: „Тази сутрин“ продължава в 8 часа с премира Бойко Борисов, добро утро. Бойко Борисов: Добър ден. Водещ: Добър ден. Как сте, г-н Борисов? Бойко Борисов: Сравнително добре. Водещ: Мащабна акция на МВР в събота срещу неделя.

Инж. Дончо Атанасов: От Благоевград до Бургас се стига без нито един светофар

Ще предложим на румънската страна третият мост над Дунав да е свързан с магистралата Русе-Велико Търново, казва председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов Магистралата Русе-Велико Търново е приоритет Час по-скоро трябва да направим участъка от Калотина до

Масари: Бях на 13 г., когато за първи път излязох на сцена да пея

Ливанско-канадският поп певец Масари пристигна за кратко в София, за да излезе пред своите български фенове на сцена на площад “Ал. Батенберг”. Той изпълни своите най-популярни парчета, а с него на сцената пяха популярни български изпълнители, като Криско, Кристиан Костов, Михаела Маринова, Михаела Филева, Тита, Дара, Вензи,

Последно от

Новини

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Последно от

Още от Интервю

Доц. Георги Рачев: Няма тенденция за увеличаване на тропичните циклони

- Бангладеш с най-много жертви и поражения - С всяка година броят на загиналите намалява, но щетите растат - Доц. Рачев, как се зараждат ураганите? - За зараждането им има 2 много важни условия. Първото е, че се зараждат само над океан. Само океанската вода с температура минимум 27 градуса може да отдели влажния и топъл въздух, който,

Томчо Томов: Промяна на 5-7 г. пази от професионално изпепеляване

Бърнаутът наранява душата и провокира болести, но е предимно морално опустошаване. За него допринасят стресът, обидите, несправедливите оценки. Z поколението иска баланс между кариерата и личния живот, очаква лайкване, не реагира на класиката “Действай, не се обяснявай”. Томчо Томов е ръководител на Националния център за оценка на компетенциите

Николай Димитров: Неуредиците в Слънчев бряг са тъжен резултат от лошата приватизация на курорта

Чистим Несебър денонощно и можем да поддържаме тротоарите и алеите на комплекса. Някога там имаше катерички и кълвачи, а сега грозни сергии, които прикриват престъпна дейност - Г-н кмете, готов ли сте да поемете управлението на най-големия ни черноморски курорт? Вицепремиерът Валери Симеонов обяви,

Йорданка Фандъкова: София вече е и дигитална столица - 25 000 работят в IT сектора

 Пешеходната зона на “Витошка” ще се удължи до бул. “Стамболийски”       45% от хората, които живеят в столицата, са на възраст между 25 и 45 години, казва кметът на София -Г-жо Фандъкова, как ще отбележи София своя празник - 17 септември? И кои са най-важните обекти, които реализирахте тази година?

За да спрем неграмотността, децата на 4 години трябва да са в детската градина

Не достигат учители по физика и математика - Г-н Вълчев, заработиха ли наистина от 1 септември мобилните групи, които търсят децата в задължителна училищна възраст? - С удовлетворение разбрах, че във всички общини екипите са започнали работа и всички институции са се включили. Работят над 1100 групи с 11 хил. души.

Меглена Плугчиева: Износът за Швейцария се вдигна с 52%

За Конфедерацията все още сме слабо познати като туристическа дестинация, казва бившият ни посланик в Швейцария и Лихтенщайн  Наши фирми пробиха в страната на шоколада преди всичко с машиностроене и IT - Госпожо Плугчиева, заварвам ви на излизане от външното министерство. Какво правихте там? - Като посланик,

Най-важното

Следвайте във Viber