За да спрем неграмотността, децата на 4 години трябва да са в детската градина

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6446211 За да спрем неграмотността, децата на 4 години трябва да са в детската градина За да спрем неграмотността, децата на 4 години трябва да са в детската градина www.24chasa.bg
Красимир Вълчев СНИМКА: Десислава Кулелиева

Не достигат учители по физика и математика, казва министърът на образованието и науката Красимир Вълчев

- Г-н Вълчев, заработиха ли наистина от 1 септември мобилните групи, които търсят децата в задължителна училищна възраст?

- С удовлетворение разбрах, че във всички общини екипите са започнали работа и всички институции са се включили. Работят над 1100 групи с 11 хил. души. Има социални работници, полицаи, медиатори. Разработена е информационна система, в която се записват мерките за приобщаване на всяко дете. Разпечатват картите от информационната система с данни за децата, които не са обхванати. Срещат се с родителите. Мерките са разнообразни. С някои деца трябва да работят специалистите в детските педагогически стаи, при други общината трябва да помогне.

- На дискусията за демографията и образованието в понеделник бяхте категоричен, че лишаването на детето от образование е престъпление. Какви трябва да са санкциите към родителите, които не пращат децата си на училище?

- Детето трябва да бъде подкрепяно. Трябва да му се осигурят житейски възможности. Основната част от тях могат да се случат чрез образоването му. Затова и образованието е задължително. Това е универсално право на всяко дете. Държавата трябва да използва всичките си

инструменти

както

за подкрепа, така

и за принуда

в случаите, в които в семейството няма отношение към образованието. Ако един родител увреди физически детето си, това се смята за престъпление. По същия начин увреждането откъм социални и житейски възможности трябва да бъде санкционирано от държавата. Не казвам непременно наказателна отговорност, но родителите трябва да чувстват държавата като закрилник на децата. Ще направим промени в подзаконовата нормативна уредба заедно с Министерството на труда и социалната политика. Ще променим правилника за прилагане на Закона за семейните помощи за деца, така че по предложение на учителите ще се дават помощи в натура. Това ще стане, за да не използват родителите средствата за алкохол и цигари. Детската градина например ще използва парите за храна. Често учителите мият, обличат децата. Учат ги на елементарни хигиенни навици.

- Ще има ли учебници за всички на 15 септември?

- На 15 септември ще има учебници за всички първокласници. Учебниците за 2-и и 6-и клас, за които имаше риск да не бъдат доставени навреме, ще бъдат в училищата. Може би само в някои училища един учебник по английски език, който са избрали сравнително малко училища, ще закъснее до 18-19 септември. Това няма да попречи на учебния процес, като се има предвид, че 15 септември е петък. Учебниците ще бъдат доставени навреме.

- Защо се създаде това напрежение с черно-белите варианти?

- И досега е имало черно-бели учебници, и занапред ще има. По някои дисциплини, особено в горния курс, учебното съдържание не изисква многоцветност. Напрежението бе провокирано от начина, по който те се популяризират, и възможността в един и същи клас да има допълнително разделение на децата. Учениците и техните семейства са различни, но с образователната система не бива да ги делим допълнително. Получих уверение от издателството, че тези учебници няма да бъдат разпространявани. Ще направим промяна в наредбата за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала, която ще определи правото на издателите да издават само един вид учебник от 8-и до 12-и клас - или ще е двуцветен, или пълноцветен.

- От 1 септември над 90 хил. учители получават с 15% по-висока заплата. Това ще мотивира ли младите да изберат учителската професия?

- Силно се надяваме. Заплатата е най-важният фактор. Средната брутна заплата след увеличението ще е 1080 лв. След 4 г. заплатите трябва да бъдат удвоени. Целта е

учителската

да е 120% над

средната за

страната

Разбира се, има и други фактори, които мотивират младите хора да изберат учителската професия. Такива фактори са желанието да работят с деца и да допринесат за обществото.

- По кои предмети има най-голям дефицит на кадри?

- Традиционно има недостиг на учители по информационни и компютърни технологии. Най-притеснителен напоследък е недостигът на учители по природни науки и най-вече по физика и математика. Студентите, които се обучават в тези професионални направления, са сравнително малко. Надяваме се, че политиките, които се предприемат по увеличаване на броя на студентите в приоритетните професионални направления, от една страна, програмите, които ще разработим за обучение на хора от други професии по педагогическа професия, ще помогнат да преодолеем недостига на учители по тези предмети.

- Кога ще внесете предложението 4-годишните също да бъдат обхванати в задължителна предучилищна група и какви реакции очаквате?

- Предвиждаме до края на годината да внесем промени в Закона за предучилищното и училищното образование с предложението за въвеждането на задължителен обхват на децата на 4 години в детска градина. Държа да уточня, че не става въпрос за училище и с учебни часове, а за детска градина, в която преобладават игрите. Анализите показват, че обхватът между 4 и 7 години е ключов за успешната интеграция в училищното образование, особено за децата от уязвимите групи. Ако тези деца не знаят български в 1-и клас, много вероятно е след това образователната система да не успее да ги интегрира. Предучилищната възраст е периодът, в който в най-голяма степен се формират нагласи за учене, най-бързо се развиват интелигентността и езиковите способности. Със сигурност

ще има реакции

против

задължителността на обучението. Ще чуем гласове, че ограничаваме правото на преценка на част от родителите. 97% от децата на образованите родители и в момента на възраст на 4 и 5 г. са в системата на предучилищното образование. От друга страна, 55 на сто от децата на родителите с ниско образование не са включени. Като общество трябва да си отговорим на въпроса кое е по-важно - да ограничим правото на преценка на една малка част на родителите, или да пресечем културата на неграмотността. Срещнах се с деца от 2-и и 3-и клас, които не знаят български. Те не са били на детска градина, поради пътувания на родителите си епизодично са посещавали училище в 1-и клас. На 10 г. не знаят български. Каквато и допълнителна подкрепа да осигурим, не може да помогне. На тях им трябва обучение като на деца от други страни. За да не се стига до такава ситуация, децата задължително трябва да посещават детска градина - не само за да научат български, но и да се социализират.

- Ще има ли закрити училища на 15 септември?

- Тази година има 17 закрити и едно открито училище. На много места мрежата вече е достигнала предела си на оптимизация. През следващата година ще променим системата на делегираните бюджети, така че да позволим в по-голяма степен малките училища да се издържат със средствата, които получават. Надявам се в резултат на това през идните години да намалеят предложенията за закриване на училища. За съжаление, все още има райони с негативни демографски процеси, които водят до закриване на училища. За първи път от тази година ще определим и списък на защитени детски градини.

CV:

Магистър по финанси от Икономическия университет – Варна

През 2002 г. започва работа в Министерството на финансите, като от 2003 до 2009 г. е експерт в дирекция “Държавни разходи”

От септември 2009 до февруари 2017 г. е главен секретар на Министерството на образованието и науката с прекъсване, като е работил и в МВнР като директор на дирекция “Бюджет и финанси”

От 4 май е министър на образованието и науката

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Други от Интервю

Министър Нено Димов: Забраняваме да се продават мръсни въглища и влажни дърва

Сервизите няма да пускат повече замърсяващите коли, казва министърът на околната среда и водите Нено Димов Добре изсушените дърва намаляват вредните емисии с 40% Въглищата с високо съдържание на пепел няма да се пускат на пазара Обсъждат се данъчни и финансови стимули за закупуване на електромобили - Господин Димов,

Хелмут Палдер: Страната ви е изградила умна система против тероризма

На шега ще кажа, че не мога да си позволя да дойда у вас с никого друг освен със съпругата ми, защото знам, че службите ви ще ме разкрият, казва в интервю съветникът в баварското правосъдно министерство Хелмут Палдер   - Г-н Палдер, вие сте за 60-и пъти в България. Каква е целта на визитата ви? - Семинар, посветен на борбата с тероризма.

Зоран Заев: Борисов ми е приятел. Стига вече с делбите - влекат ни към миналото

В момента бизнесът между България и Македония е за 600 млн. на година. Защо да не стане 1 млрд. След като подписахме договора, сега е време да построим пътни и газови връзки между двете държави Самуил е казал, че е син на Господ, когато го питали какъв е Общата история ни свързва, но трябва да създадем и други връзки   - Г-н Заев,

Елдар Алиев: Днешните балерини са с по-красиви тела отколкото преди

Световноизвестният руско-американски хореограф Елдар Алиев казва, че прави в Софийската опера и балет версия на класическия балет "Корсар", предназначена за съвременната публика  Господин Алиев, вие сте работили с много от гениалните хореографи на ХХ век – Григорович, Бежар, Ролан Пти. Кажете, да вярваме ли на онези, които твърдят,

Проф. Пламен Димитров: Над 65% от българите умират от сърце и съдови заболявания

Във формулата за добро здраве 30% е тежестта на начина на живот, 40 - на социалните и икономическите фактори, здравната система влияе с 20%. Останалите 10 са чиста биология - Българите са европейците с най-много инфаркти, инсулти и хипертония - това показа последният анализ на Световната здравна организация.

Ваньо Алексиев: С камери в автобусите ни виждаме и пътя, и поведението на шофьорите

Невъзможна мисия е да накараш пътниците да си сложат колан, казва собственикът на "Биомет" - Г-н Алексиев, в неделя премиерът Борисов свика ресорните за безопасността на пътя министри. Ще се въвеждат колани в автобусите, регистратори, ще се въвежда евростандарт. Това ще помогне ли? - Автобусите, купувани през последните 7-8 г.

Последно от

Новини

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Последно от

Още от Интервю

Румен Радев: Може да съм генерал, но не харесвам войнствената реторика

Може да съм генерал, но не харесвам войнствената реторика. До нея прибягват лекомислено тъкмо политици без пагони. Това заявява президентът Румен Радев в интервю за EURACTIV, публикувано на официалния сайт на президентската институция. Държавният глава подчертава, че в отношенията с Русия се ръководи от интереса на България и на Европа.

Кметът на Девин: Такса смет е остаряла и несправедлива, с нея трупаме дългове

Ако всеки плаща по 0,25% върху стойността на всяка покупка, ще има достатъчно средства за сметосъбиране, смята Красимир Даскалов - Г-н Даскалов, защо настоявате да се промени методиката на събиране на пари за сметосъбиране, сметоизвозване и депониране на отпадъци? - Защото сегашната е несправедлива за хората,

Посланик Франсоа Бонтан: Новият закон за храните противоречи на европейските директиви

“Девин” държи правата за експлоатация на извор в Родопите. Българските власти позволиха на друга компания да продава вода от същия източник, което нарушава и българското законодателство Франсоа Бонтан е посланик на Кралство Белгия в България. Роден е в град Ипер през 1959 г. Магистър по философия от Льовенския католически университет.

Мартин Пантелеев: Като дете седях пред огледалото и дирижирах симфонии

В Сингапур мълния удари самолета ни, който падна 50 метра надолу - През октомври имахте два концерта в България с брат си Веско Ешкенази. И двамата сте много заети, как успявате да се съберете на една сцена? - Много рядко се срещаме, тъй като непрекъснато сме в различни точки на света. След България той отпътува за Корея, Япония, САЩ.

Тв водещият Оли Смит: Тенденцията при бирите сега е концентрацията на алкохол да намалява

Хората се отегчиха от тези, които се продават по магазините, докато вкусът на ръчно правените е по-осезаем, плътен и дори вълнуващ Оли Смит е експерт по виното и носител на много награди за познанията си в областта на винарството. Той е тв водещ, автор и журналист. Пише за английски печатни издания като Independent, London Life и Country Life,

Веселин Маринов: Като се гледам на концерт по телевизията, се натоварвам

- Г-н Маринов, всяка година изнасяте концерт в зала 1 на НДК през есента. Но този път са два в два поредни дни. Защо решихте така? - Огромният успех на концерта ми в “Арена Армеец” преди година и тези 800 билета, които продадохме само в последния ден, както и писмата, подаръците от феновете, ми дадоха смелост.

Най-важното

Следвайте във Viber