За простотията и фалшивите герои, прикрити като ВИП, са виновни медиите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6445451 За простотията и фалшивите герои, прикрити като ВИП, са виновни медиите За простотията и фалшивите герои, прикрити като ВИП, са виновни медиите www.24chasa.bg

Пошлият модел да създаваш измислен хайлайф зарази цялата страна и институциите. Затова и няма истинска реформа.

Има два силни момента, в които много ясно проличава доколко още е изпростяла нацията в последната година.

Първият е в нощта на изборите, когато виждаме, че хората продължават да гласуват за същите политици, които вече 28 години ги крадат, лъжат и усложняват бизнеса и живота им. Вторият е, когато започват риалити форматите по големите телевизии.

Дни след старта на мегапродукциите в ефир аз няма да анализирам в детайли дали новите ВИП герои (и тук не визирам само "ВИП Брадър") са по-прости от миналогодишните или от тези от изданието от 2015 г. Сравнителният анализ е напълно излишен, защото голямата част от тях са достатъчно прости и изпразнени от съдържание, за да възпитават пошъл вкус, да размиват ценности и да създават просташки и неморални модели за подражание на младите.

Всичко това е пределно ясно, включително и на продуцентите, които печелят от всяка своя нова порция тъпотия. А високите рейтинги не променят фактите и не оправдават опростачването, което се налага в ефир на аудиторията.

Този дълъг процес може би започва с излъчването на бразилския сапунен сериал "Робинята Изаура" във вече далечната 1986 г.

В социалистическа България обаче, която е информационно и културно ограничена от външния свят, латино драмата има по-скоро образователен ефект - първа среща на широката публика с този кадансиран до малоумие жанр.

Нищо общо с пораженията върху интелекта, които не спират да нанасят сериалите от Индия и Турция, тиражирани години наред в най-гледаното време на най-гледаните телевизии.

Сапунена формула, която едва ли ще излезе от програмните схеми в близко бъдеще, защото е по-лесно, евтино и с нисък риск да купуваш чужди сериали с ниско качество, отколкото да произвеждаш свои с по-високи достойнства на картина и съдържание. Като по този начин освен всичко останало подпомагаш родната киногилдия.

Черешката на тортата обаче, пардон, но и това вече е тв сериал, извън всяко съмнение са риалити форматите. Там битката за рейтинги ражда много по-големи недоразумения и безумия дори и от тишината в спалнята, както обича да се изразява един наш известен политик, последовател на Зигмунд Фройд.

Но ако продуцентите просто вкарваха в шоуто дори и най-глупавите хора в страната, но без излишна помпозност и напомпаност, нямаше да следват поражения върху моралния и ценностния капацитет на цялото общество.

Проблемът е, че мнозина български продуценти, както и немалко телевизии и вестници създават фалшиви герои, мултиплицират техните образи, докато се превърнат в истина.

Започва поредният сезон и всеки с изненада разбира колко неосведомен е бил, преди да хване дистанционното в ръка - онзи бил ама мнооогооо известен бизнесмен, онази - популярна от десетилетия журналистка, а манекенката, на която от силикона не можеш да се ориентираш къде завършва устата и започва носът, била на международно топниво.

Болшинството от този наложен ни псевдохайлайф е с преувеличени и измислени биографии, със скрита самоличност, а често дори и с чужди дрехи - създадени от машини за пари. Тази печеливша формула да моделираш фалшиви герои, защото нямаш насреща истински или защото истинските не желаят да участват в шоуто, се оказа силно заразна и се инфектира във всички сфери от живота ни.

Фалшивите герои под формата на експерти са абсолютно навсякъде и в дразнещо изобилие - в шоубизнеса, в политическите партии, в Народното събрание, в МВР, във Висшия съдебен съвет, по всички министерства. Те са и част от причината да няма истинска реформа в нито една сфера от живота ни вече почти 30 години след смяната на политическата система.

Болезнени, но към по-добро промени няма как да се направят от фалшиви герои, защото те са по правило некомпетентни и са сложени и назначени за всичко друго, но не и да свършат работа.

И за така създалата се ситуация основна вина носят медиите - телевизиите, вестниците, които избраха по-лесния, жълтия модел - да създават и мултиплицират пошлост, защото това е при всички случаи по-успешно финансово, отколкото да се опитваш да посочваш посредственото и да възпитаваш ценности.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Други от Анализи

“Левски” е умрял. Да му помогнем да възкръсне!

Моят футболен отбор “Левски” умря. Да му помогнем да възкръсне Не бива г-н Спас Русев да се притеснява, че ще си отвори фронтове, ако върне Наско и Мъри. С фронтоваците ще водя дебат от страниците на “24 часа” Вървя из центъра на София, непрекъснато ме дърпат хората и питат: “Какво става с “Левски”? Не знам какво да им отговоря, сърцето ме боли!

Дела и документи: Обърканият преход в заглавия

Припомняме как сме описвали сюжети, свързани със спорни сделки, афери, икономически трусове ГЕРБ и ДПС искат промяна на конституцията, за да отпадне давността за разследване на сделките от приватизацията. ГЕРБ обяви, че е “за” пълна ревизия на прехода и настоява да се проверят всички, забогатели за една нощ - с червени куфарчета и от цялата

Знаещите ученици у нас по-малко вярват на политиците

Неинформираните склонни да членуват в партии Какво е отношението на българските ученици към демокрацията и участието им в политиката? Общият извод е, че не са склонни в бъдеще да участват пряко в политическия живот, но техният интерес към политическото и гражданското поведение се проявява през готовността им да гласуват на избори Това показват

Защо половината от сегашните ученици ще имат проблем с кариерата утре

Въпреки елитните училища само 2% са отличници за работа в екип Поредни резултати от международни сравнителни изследвания дават незавидна картина за резултата от образованието в българските училища. Този път слабото представяне е в уменията на 15-годишните за решаване на задачи в сътрудничество. Какво ни казват данните?

Европарламент или Евровизия - българската следа в ЕС

Правилата за избиране на следващия парламент в Страсбург са единствената тема, която ще бъде отворена и затворена по време на българското председателство. Страната ни обаче все още няма позиция иска ли да има общи листи за евродепутати През 2019 г. ЕС ще трябва да премине през 2 крайъгълни камъка в историята си.

Литературен кръг “Григор Димитров”

Интелектуалци боледуват, че за тенис мач плащат повече, отколкото за разказ. Пишете за “Ню Йорк таймс”! Григор не ви е виновен Навремето между 1892 и 1907 година у нас съществувал прочутият литературен кръг “Мисъл”, който издавал и едноименното списание. Та в този кръг влизали доктор Кръстев, Петко Ю. Тодоров, Пенчо Славейков и Пейо Яворов.

Последно от

Новини

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Последно от

Още от Анализи

Тамара, никой не е съвършен, а ти си смело момиче

Хайде, който хвърля камък, нека му стиска да застане под прожекторите Всяка сутрин заставаме пред огледалото, мием си зъбите, търкаме с четката, но дали си мислим, че така, с изчеткани усмивки и бели зъбки, можем да станем Мис или Мистър България? Едва ли. Реалисти сме. Пак поглед в огледалото. Не сме за сцена. За там се иска кураж!

Калин Терзийски: 2,5 млн. долара за тенис мач, а за разказ - 25 паунда

След скандалния пост на Петър Волгин и писателят Калин Терзийски се изказа остро по адрес на първата ни ракета Григор Димитров. Тенесистът стана трети в света и си тръгна от турнира в Англия с 1500 точки за световната ранглиста и 2 549 000 долара като шампион без загубен мач. Ето коментарите на Калин Терзийски,

Вижда се светлина в края на мониторинга на Брюксел

Европейската комисия отчита значителния ни напредък в областта на съдебната независимост Политическа стабилност, решимост за действия и напредък по конкретните препоръки. Това са основните акценти, които можем да извадим от доклада на Европейската комисия относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка.

8 месеца политически битки, но дистанцията ГЕРБ-БСП същата като на изборите

Тя е 3% от всички избиратели и 5,5%, преизчислено само към гласуващите българи 46% от българите: ГЕРБ и “Борисов 3” ще изкарат пълен мандат      Цели 70% от младите, но само 1/3 от най-възрастните са оптимисти за бъдещето на България Осем месеца след парламентарните избори у нас управляващата партия ГЕРБ запазва същата дистанция от 5,

Всеки 2-и оптимист за бъдещето на България

България ще върви нагоре в бъдеще, смятат 52 на сто, или всеки втори българин. На обратното мнение са 39 на сто от попитаните, показва сондажът на “Тренд” и “24 часа”. Превъзходството принадлежи на оптимистите - те са с цели 13% повече от черногледите. Социолозите откриват ярка зависимост между оптимистичните нагласи и възрастта.

Президентът и премиерът най-одобрявани, Нинова трудно мобилизира периферията

Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев са двете политически фигури, които се ползват с най-широко обществено одобрение, показват данните на “Тренд”. Държавният ни глава се радва на симпатии от страна на 67 на сто от българите. Министър-председателя Борисов подкрепят 42 на сто от населението.

Най-важното

Следвайте във Viber