13 млрд. лв. във фирмени каси? Звучи като виц

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6443803 13 млрд. лв. във фирмени каси? Звучи като виц 13 млрд. лв. във фирмени каси? Звучи като виц www.24chasa.bg
ВАСИЛ ПАНОВ

Всъщност парите някога ги е имало, но са отдавна похарчени за лични нужди

Собственик на малка консултантска компания смело обявява пред Националната агенция за приходите, че държи на каса 1,5 млн. лв. Хей така, за всеки случай.

Негов “колега”, притежател на по-голяма фирма за посреднически услуги пък вписва във финансовия си отчет, че разполага с налични 400 000 лв.

И така - една по една, цели 1300 фирми документално са декларирали, че касите им направо се пукат по шевовете.

Други, още повече на брой - 10 000 компании, карат малко по-скромно - с наличности около стотина двеста хиляди лева.

Проста аритметика показва, че само при “милионерите в брой” би трябвало да отлежават 13 милиарда лева. Ни повече, ни по-малко, а около 15% от годишния ни БВП.

“Милиарди във фирмени каси! Звучи като виц. Дори кварталните апаши няма да се вържат на този номер и да тръгнат да търсят сейфове, фрашкани с милиони”, възкликват единодушно финансови експерти от приходната агенция, когато гбиват попитани наистина ли ги има тези пари.

Впрочем изненадващите им проверки - вече в около 550 фирми отличници, доказват, че реално тези пари наистина съществуват. Или по-точно са съществували. Само дето изобщо не са в касите, а отдавна са отишли за ремонт на плувния басейн в къщата на собственика, за “командировка” до Сейшелите на единия съдружник или просто за разпределение на дивиденти между всичките съдружници - примерно по 20 000 лв. на всеки три месеца. Без 5% полагаемия се на хазната данък дивидент.

Какво усъмни данъчните, за да тръгнат на масови проверки за касови наличности?

Първият закон, който нарушават, е за разплащанията в брой, според който таванът за тях е само 10 хил. лв. Останалото - само по банков път. Ако се държат милион и половина в каса, колко “бели” плащания можеш да направиш, питат риторично експертите.

Защо все пак фирмените счетоводители са положили подпис под документ с не съвсем вярно съдържание?

Най-простият, но и най-неверният отговор би бил, че компаниите, чиито баланси те водят, работят изцяло в сивата икономика. Неверен, по една простичка причина - който работи на “сянка", изобщо не обявява в баланса си такъв размер на кеша. Не обявява никакъв размер. Дори и наистина да го има.

В редовия и най - масов случай става дума за криене на печалба или на социални осигуровки. В по-тежките казуси- за корупция и пране на пари.

Обичайните суми, които се съхраняват от “белия” бизнес са около 3-4, най-много до 10 бона. С малки изключения - ако например предметът на дейност са бързооборотни стоки. Или става дума за охранителна дейност, който предлага инкасо.

Експертите на приходната агенция са категорични, че всяка по-голяма наличност във фирмена каса най-често се оказва почти равна на вече изтеглени от собствениците пари, които са похарчени за каквото решили.

“Става дума просто за алчност. Колко са 5% данък дивидент, та да се правят счетоводни хватки, за да не бъде платен”, казва Васил Панов от НАП. (Какво още казва той - виж по-надолу).

Как се пестят например осигуровки, като се пише в баланса крупна сума като касова наличност?

Схемата е проста. Служителите получават минимална заплата, осигуряват ги на нея, а договорената устно разлика се получава в плик.

Само че, ако парите се дърпат от банковата сметка, следите остават. Затова най-простият начин е сумите, дадени под масата, да се оформят като налични във фирмената каса. Като остатъци от предишни периоди например.

Или пък - прохождаща фирма. Тепърва ще вади разни разрешителни. И им се налага някак да осчетоводи рушветите. И ги пише в баланса като налични пари.

Аналогичен, но малко по - труден за отиграване е казусът, когато контрагенти на работеща компания са множество малки търговци. Повечето от тях категорично отказват да издават касови бележки. За фактури да не говорим. Разходите са си реални, но парите трябва да се осчетоводят някак. Много често като касова наличност. При проверка обаче ще се наложи да се доказва на кого какво са дали без документ.

Варианти и причини за рекорда с уж наличните пари - много.

Засега едно е сигурно- работещите фирми изобщо не държат толкова в брой- нито в каси, нито в сейфове. Близо половината от обявилите ги вече са проверени. И са се оказали с “липси.”

Пътищата нататък, когато се установят такива липси са два.

Първият е най-финансово икономичен за прегрешилите - който е извършил скрито разпределение на печалба чрез обявяването на пари в брой за налични, може да поиска разрешение от НАП и да подаде коригираща декларация. С верните данни.

В този случай ще се отърве само с 5% данък дивидент и/или 10% данък печалба върху необявената сума. Всъщност това е и най-близката цел на данъчните - скритите пари да излязат на светло и да се плати данък за тях.

Вторият път е по-скъп, но за съжаление и по-вероятен за повечето нарушители.

Ако при проверките се открият нарушения, ще започнат ревизия. А ревизиите никак не са безобидни. При тях ще трябва не само да се покажат всички приходи и всички разходи за цели пет години назад. И не само да се покажат, а и да се докажат. С документи. А през това време, данъчните ще попитат официално колегите си от митниците колко пъти собственикът и семейството му са пътували към екзотични дестинации, колко време са престояли там, при връщането си с колко килограма е натежал багажът им.

Ще попитат дори златари и бижутери за скъпи поръчки в спорния отрязък от време. Ще се поровят в регистрите за имоти, яхти и коли. За да попитат после с какви пари са направени.

А от 4 август тази година вече е в сила една доста оспорвана промяна в Данъчно - осигурителния и процесуален кодекс.

Тя гласи: собствениците, получили скрито разпределение на печалбата при непогасени публични задължения, са отговорни до размера на полученото. На всичкото отгоре тази отговорност на акционери и съдружници се отнася за времето, в което е извършено нарушението. Което автоматично означава, че тя засяга не само настоящи, а и вече бивши собственици, акционери и мениджъри. Носят я и тези, които не са гласували за решението, вкарало фирмата в нарушение. Единственото изключение е за миноритарни акционери, които обективно не са могли да променят взетото решение. Така и сегашни, и бивши ще усетят, че да си собственик, е преди всичко отговорност.

Васил Панов, директор на дирекция “Контрол” в НАП: Така се

отчитат заплати в плик, или други непозволени плащания

- Наскоро НАП обяви, че в касите на фирми има около 13 млрд. лв. Реално ли ги има, или още не знаете сумата на наличните пари във фирмените каси, г-н Панов?

- Точно това се опитваме да установим. А именно дали тези пари са налични в касите. В много от случаите сме сигурни, че става въпрос само за счетоводен запис, без тези средства да са там.

- Да обясните каква е схемата с обявяването на големи налични суми - пести се данък печалба и данък дивидент ли?

- Много могат да са причините тези средства да не са налични в касите. Може да става въпрос за скрито разпределение на печалбата на акционери и съдружници, без да се плати данък върху дивидентите.

С тези пари също може да са финансирани дейности, които няма как да бъдат осчетоводени, като например заплати в плик, нерегламентирани плащания, каквито и да са те. Проверките трябва да установят точно това, дали има опит за избягване на плащане на данъци и осигуровки. Ако това е така, наша задача е да приложим закона и да обложим тези доходи, които не са обявени.

- Как ще установите имало ли е, или е нямало скрито разпределение на печалба?

Много просто. Наличните средства в касата на дружеството се броят физически. Ако наличните пари отговарят на записаните в балансите им – всичко е наред. Ако има разминаване, започваме ревизия.

- Как ще проверите дали с парите, които номинално трябва да са налични, но реално не са, са финансирани луксозни пътувания в чужбина на съдружници например?

- Както казах, много може да са причините за липсата на тези средства от касата. Нашата цел е да установим има ли опит за избягване на данъчно облагане и ако е така, да санкционираме некоректните дружества.

- Какво ще следва, ако ваша проверка установи , че са използвани счетоводни хватки, за да се крие печалба?

- Ако установим опити за укриване на печалба, ще обложим скритата печалба. Но тук ние говорим по-скоро за скрито разпределение на печалбата. Ако в хода на ревизионното производство се установи такова, освен дължимите данъци ще се налага и имуществена санкция в размер 20 на сто от сумата, представляваща скрито разпределение на печалба.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Други от Анализи

Дела и документи: Обърканият преход в заглавия

Припомняме как сме описвали сюжети, свързани със спорни сделки, афери, икономически трусове ГЕРБ и ДПС искат промяна на конституцията, за да отпадне давността за разследване на сделките от приватизацията. ГЕРБ обяви, че е “за” пълна ревизия на прехода и настоява да се проверят всички, забогатели за една нощ - с червени куфарчета и от цялата

Знаещите ученици у нас по-малко вярват на политиците

Неинформираните склонни да членуват в партии Какво е отношението на българските ученици към демокрацията и участието им в политиката? Общият извод е, че не са склонни в бъдеще да участват пряко в политическия живот, но техният интерес към политическото и гражданското поведение се проявява през готовността им да гласуват на избори Това показват

Защо половината от сегашните ученици ще имат проблем с кариерата утре

Въпреки елитните училища само 2% са отличници за работа в екип Поредни резултати от международни сравнителни изследвания дават незавидна картина за резултата от образованието в българските училища. Този път слабото представяне е в уменията на 15-годишните за решаване на задачи в сътрудничество. Какво ни казват данните?

Европарламент или Евровизия - българската следа в ЕС

Правилата за избиране на следващия парламент в Страсбург са единствената тема, която ще бъде отворена и затворена по време на българското председателство. Страната ни обаче все още няма позиция иска ли да има общи листи за евродепутати През 2019 г. ЕС ще трябва да премине през 2 крайъгълни камъка в историята си.

Мъжество се иска, за да кажем “да” на македонската църква

От Светия синод ще мълчат, за да не се карат със сърбите, а и руснаците не искат, за да не тръгнат и украинците към независимост Македонската православна църква в момента е незаконна от каноническа гледна точка, защото се е отцепила самоволно от сръбската църква през 1967 г. - преди 50 г., и никой не я признава.

Тамара, никой не е съвършен, а ти си смело момиче

Хайде, който хвърля камък, нека му стиска да застане под прожекторите Всяка сутрин заставаме пред огледалото, мием си зъбите, търкаме с четката, но дали си мислим, че така, с изчеткани усмивки и бели зъбки, можем да станем Мис или Мистър България? Едва ли. Реалисти сме. Пак поглед в огледалото. Не сме за сцена. За там се иска кураж!

Последно от

Новини

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Последно от

Още от Анализи

Калин Терзийски: 2,5 млн. долара за тенис мач, а за разказ - 25 паунда

След скандалния пост на Петър Волгин и писателят Калин Терзийски се изказа остро по адрес на първата ни ракета Григор Димитров. Тенесистът стана трети в света и си тръгна от турнира в Англия с 1500 точки за световната ранглиста и 2 549 000 долара като шампион без загубен мач. Ето коментарите на Калин Терзийски,

Вижда се светлина в края на мониторинга на Брюксел

Европейската комисия отчита значителния ни напредък в областта на съдебната независимост Политическа стабилност, решимост за действия и напредък по конкретните препоръки. Това са основните акценти, които можем да извадим от доклада на Европейската комисия относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка.

8 месеца политически битки, но дистанцията ГЕРБ-БСП същата като на изборите

Тя е 3% от всички избиратели и 5,5%, преизчислено само към гласуващите българи 46% от българите: ГЕРБ и “Борисов 3” ще изкарат пълен мандат      Цели 70% от младите, но само 1/3 от най-възрастните са оптимисти за бъдещето на България Осем месеца след парламентарните избори у нас управляващата партия ГЕРБ запазва същата дистанция от 5,

Всеки 2-и оптимист за бъдещето на България

България ще върви нагоре в бъдеще, смятат 52 на сто, или всеки втори българин. На обратното мнение са 39 на сто от попитаните, показва сондажът на “Тренд” и “24 часа”. Превъзходството принадлежи на оптимистите - те са с цели 13% повече от черногледите. Социолозите откриват ярка зависимост между оптимистичните нагласи и възрастта.

Президентът и премиерът най-одобрявани, Нинова трудно мобилизира периферията

Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев са двете политически фигури, които се ползват с най-широко обществено одобрение, показват данните на “Тренд”. Държавният ни глава се радва на симпатии от страна на 67 на сто от българите. Министър-председателя Борисов подкрепят 42 на сто от населението.

Да обогатим българската уикипедия - може да е успех по-важен от световното по футбол

Уикипедията на всички езици се създава от доброволци - специалисти в различни области. Българската уикипедия е недостатъчно разгърната. Няма статии по важни теми, особено в природните науки, математиката, музиката и всъщност навсякъде. Маса статии са “мъничета”. Освен това има правописни и стилни грешки.

Най-важното

Следвайте във Viber