13 млрд. лв. във фирмени каси? Звучи като виц

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6443803 13 млрд. лв. във фирмени каси? Звучи като виц 13 млрд. лв. във фирмени каси? Звучи като виц www.24chasa.bg
ВАСИЛ ПАНОВ

Всъщност парите някога ги е имало, но са отдавна похарчени за лични нужди

Собственик на малка консултантска компания смело обявява пред Националната агенция за приходите, че държи на каса 1,5 млн. лв. Хей така, за всеки случай.

Негов “колега”, притежател на по-голяма фирма за посреднически услуги пък вписва във финансовия си отчет, че разполага с налични 400 000 лв.

И така - една по една, цели 1300 фирми документално са декларирали, че касите им направо се пукат по шевовете.

Други, още повече на брой - 10 000 компании, карат малко по-скромно - с наличности около стотина двеста хиляди лева.

Проста аритметика показва, че само при “милионерите в брой” би трябвало да отлежават 13 милиарда лева. Ни повече, ни по-малко, а около 15% от годишния ни БВП.

“Милиарди във фирмени каси! Звучи като виц. Дори кварталните апаши няма да се вържат на този номер и да тръгнат да търсят сейфове, фрашкани с милиони”, възкликват единодушно финансови експерти от приходната агенция, когато гбиват попитани наистина ли ги има тези пари.

Впрочем изненадващите им проверки - вече в около 550 фирми отличници, доказват, че реално тези пари наистина съществуват. Или по-точно са съществували. Само дето изобщо не са в касите, а отдавна са отишли за ремонт на плувния басейн в къщата на собственика, за “командировка” до Сейшелите на единия съдружник или просто за разпределение на дивиденти между всичките съдружници - примерно по 20 000 лв. на всеки три месеца. Без 5% полагаемия се на хазната данък дивидент.

Какво усъмни данъчните, за да тръгнат на масови проверки за касови наличности?

Първият закон, който нарушават, е за разплащанията в брой, според който таванът за тях е само 10 хил. лв. Останалото - само по банков път. Ако се държат милион и половина в каса, колко “бели” плащания можеш да направиш, питат риторично експертите.

Защо все пак фирмените счетоводители са положили подпис под документ с не съвсем вярно съдържание?

Най-простият, но и най-неверният отговор би бил, че компаниите, чиито баланси те водят, работят изцяло в сивата икономика. Неверен, по една простичка причина - който работи на “сянка", изобщо не обявява в баланса си такъв размер на кеша. Не обявява никакъв размер. Дори и наистина да го има.

В редовия и най - масов случай става дума за криене на печалба или на социални осигуровки. В по-тежките казуси- за корупция и пране на пари.

Обичайните суми, които се съхраняват от “белия” бизнес са около 3-4, най-много до 10 бона. С малки изключения - ако например предметът на дейност са бързооборотни стоки. Или става дума за охранителна дейност, който предлага инкасо.

Експертите на приходната агенция са категорични, че всяка по-голяма наличност във фирмена каса най-често се оказва почти равна на вече изтеглени от собствениците пари, които са похарчени за каквото решили.

“Става дума просто за алчност. Колко са 5% данък дивидент, та да се правят счетоводни хватки, за да не бъде платен”, казва Васил Панов от НАП. (Какво още казва той - виж по-надолу).

Как се пестят например осигуровки, като се пише в баланса крупна сума като касова наличност?

Схемата е проста. Служителите получават минимална заплата, осигуряват ги на нея, а договорената устно разлика се получава в плик.

Само че, ако парите се дърпат от банковата сметка, следите остават. Затова най-простият начин е сумите, дадени под масата, да се оформят като налични във фирмената каса. Като остатъци от предишни периоди например.

Или пък - прохождаща фирма. Тепърва ще вади разни разрешителни. И им се налага някак да осчетоводи рушветите. И ги пише в баланса като налични пари.

Аналогичен, но малко по - труден за отиграване е казусът, когато контрагенти на работеща компания са множество малки търговци. Повечето от тях категорично отказват да издават касови бележки. За фактури да не говорим. Разходите са си реални, но парите трябва да се осчетоводят някак. Много често като касова наличност. При проверка обаче ще се наложи да се доказва на кого какво са дали без документ.

Варианти и причини за рекорда с уж наличните пари - много.

Засега едно е сигурно- работещите фирми изобщо не държат толкова в брой- нито в каси, нито в сейфове. Близо половината от обявилите ги вече са проверени. И са се оказали с “липси.”

Пътищата нататък, когато се установят такива липси са два.

Първият е най-финансово икономичен за прегрешилите - който е извършил скрито разпределение на печалба чрез обявяването на пари в брой за налични, може да поиска разрешение от НАП и да подаде коригираща декларация. С верните данни.

В този случай ще се отърве само с 5% данък дивидент и/или 10% данък печалба върху необявената сума. Всъщност това е и най-близката цел на данъчните - скритите пари да излязат на светло и да се плати данък за тях.

Вторият път е по-скъп, но за съжаление и по-вероятен за повечето нарушители.

Ако при проверките се открият нарушения, ще започнат ревизия. А ревизиите никак не са безобидни. При тях ще трябва не само да се покажат всички приходи и всички разходи за цели пет години назад. И не само да се покажат, а и да се докажат. С документи. А през това време, данъчните ще попитат официално колегите си от митниците колко пъти собственикът и семейството му са пътували към екзотични дестинации, колко време са престояли там, при връщането си с колко килограма е натежал багажът им.

Ще попитат дори златари и бижутери за скъпи поръчки в спорния отрязък от време. Ще се поровят в регистрите за имоти, яхти и коли. За да попитат после с какви пари са направени.

А от 4 август тази година вече е в сила една доста оспорвана промяна в Данъчно - осигурителния и процесуален кодекс.

Тя гласи: собствениците, получили скрито разпределение на печалбата при непогасени публични задължения, са отговорни до размера на полученото. На всичкото отгоре тази отговорност на акционери и съдружници се отнася за времето, в което е извършено нарушението. Което автоматично означава, че тя засяга не само настоящи, а и вече бивши собственици, акционери и мениджъри. Носят я и тези, които не са гласували за решението, вкарало фирмата в нарушение. Единственото изключение е за миноритарни акционери, които обективно не са могли да променят взетото решение. Така и сегашни, и бивши ще усетят, че да си собственик, е преди всичко отговорност.

Васил Панов, директор на дирекция “Контрол” в НАП: Така се

отчитат заплати в плик, или други непозволени плащания

- Наскоро НАП обяви, че в касите на фирми има около 13 млрд. лв. Реално ли ги има, или още не знаете сумата на наличните пари във фирмените каси, г-н Панов?

- Точно това се опитваме да установим. А именно дали тези пари са налични в касите. В много от случаите сме сигурни, че става въпрос само за счетоводен запис, без тези средства да са там.

- Да обясните каква е схемата с обявяването на големи налични суми - пести се данък печалба и данък дивидент ли?

- Много могат да са причините тези средства да не са налични в касите. Може да става въпрос за скрито разпределение на печалбата на акционери и съдружници, без да се плати данък върху дивидентите.

С тези пари също може да са финансирани дейности, които няма как да бъдат осчетоводени, като например заплати в плик, нерегламентирани плащания, каквито и да са те. Проверките трябва да установят точно това, дали има опит за избягване на плащане на данъци и осигуровки. Ако това е така, наша задача е да приложим закона и да обложим тези доходи, които не са обявени.

- Как ще установите имало ли е, или е нямало скрито разпределение на печалба?

Много просто. Наличните средства в касата на дружеството се броят физически. Ако наличните пари отговарят на записаните в балансите им – всичко е наред. Ако има разминаване, започваме ревизия.

- Как ще проверите дали с парите, които номинално трябва да са налични, но реално не са, са финансирани луксозни пътувания в чужбина на съдружници например?

- Както казах, много може да са причините за липсата на тези средства от касата. Нашата цел е да установим има ли опит за избягване на данъчно облагане и ако е така, да санкционираме некоректните дружества.

- Какво ще следва, ако ваша проверка установи , че са използвани счетоводни хватки, за да се крие печалба?

- Ако установим опити за укриване на печалба, ще обложим скритата печалба. Но тук ние говорим по-скоро за скрито разпределение на печалбата. Ако в хода на ревизионното производство се установи такова, освен дължимите данъци ще се налага и имуществена санкция в размер 20 на сто от сумата, представляваща скрито разпределение на печалба.

Други от Анализи

Защо е важен авторитетът на бащата

За да научиш дете на семейно щастие, трябва да му го покажеш с обич и компромиси Още преди векове мъдрите са казали, че майката е тази, която показва на детето с любовта си какво е да си човек, а бащата с борбата за оцеляване - какво е светът. Затова не е случайна препоръката, че един човек трябва да расте в семейство, в което има и мъжки,

Пълноправни в ЕС, 70% у нас искат промени от Брюксел

59% обаче твърдо “за” членството ни в ЕС Динамиката на международната сцена и българското председателство на Съвета на ЕС до голяма степен направиха външната политика вътрешна. Често български политици се позиционират пред избирателите си с международни теми – членството ни в НАТО, диалога ни с Русия, отношенията ни с ЕС и т.н.

Заплатите в Източна Европа растат 2 до 4 пъти по-бързо от тези в Западна

Ръстът на заплатите в България се забавя през първото тримесечие на 2018 г. - 6,8% , или най-нисък след този в Хърватия от всички страни в Източна Европа. За 2-годишен период България е на 5-о място след Румъния, Латвия, Унгария и Литва с увеличение от 18,4%. В бизнес сектора разходите за труд са нараснали с 18,1% в сравнение с 2016-а,

"Тренд": 4 партии в парламента, ако изборите са сега

ГЕРБ на 3,3% пред БСП   49% за членството ни в НАТО, 24% против    Справихме се добре с европредседателството, смятат 41% ГЕРБ води с 3,3% пред БСП, ако сега имаше избори, показват данни от редовното проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на вестник “24 часа” за политическите и социалните нагласи на българите.

Нов икономически съюз на Балканите ще стабилизира Европа

Споразумението за името на Македония дава шанс. Не за прераждане на бивша Югославия, а за общ пазар Да се постигне споразумение между правителствата в Атина и Скопие как да бъде наречен юридическият обект, известен преди като Бивша югославска република Македония, отне почти 25 г. Би било грешка да го омаловажаваме като незначително развитие -

Спирането на американско-южнокорейските учения рискува да отслаби политиката на възпиране на Северна Корея

Американски и южнокорейски служители в сферата на отбраната официално отмениха голямо съвместно военно учение с надежда да се напредне в ядрените преговори със Северна Корея. Това е смел ход, който може да предизвика сериозна криза в сигурността, ако преговорите забуксуват и съюзниците бъдат принудени да възобновят ученията,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

В ЕС българите най-готови да съобщят за престъпление

Всеки четвърти у нас склонен да съдейства, в ЕС - всеки шести България е първа в Европейския съюз по процент на населението - 25, което е готово да докладва видяно престъпление, криминален акт или вандализъм. Това сочат данни от мащабен анализ на Евростат за темата “престъпност” през 2016 г. Средният показател за европейците,

Пийте вода от чешмата! Бойкот на бутилираната

Не си давайте парите за нещо, което е ваше човешко право, а така помагате и на околната среда Най-важното събитие тия дни не е споразумението за името на Скопската република, нито рестартът на АЕЦ “Белене”, дори не е предстоящата среща 16+1 (Източна Европа и Китай). Най-важното е една скучна брюкселска регулация,

Пенсиите ще стават все по-мизерни дори и без таван

Десетилетие натискане на максималния осигурителен доход прави вноските в НОИ безсмислени Таванът на пенсиите, който бе въведен през 2000 г., за да не може червени милионери и банкери да получават десетки хиляди левове пенсия, пада от 1 юли догодина. И 2000 души вече ще вземат неограничен размер на пенсията.

Ройтерс: Българите вярват на “24 часа”, телевизора и “Хоризонт”

Класация на медиите у нас по доверие и по популярност в годишното проучване на агенцията Агенция Ройтерс оповести тазгодишното си проучване за тенденциите в медиите в 37 държави по света. Авторитетният сондаж, проведен от института на Ройтерс за изследване на журналистиката, съдържа раздели за медийната картина в отделните страни.

Бунтът на джуджетата само потвърждава статуквото

Но България трябва да взема футболен пример именно от Исландия и Швейцария, а не от Бразилия Веднага след равния на Швейцария с един от основните фаворити на световното в Русия - Бразилия,а и имайки предвид, че Исландия направи 1:1 с Аржентина, в една от специализираните групи във фейсбук се разгоря дискусия по темата “Разликата между отборите

Меркел няма да падне. Не още

Авторитетът на канцлерката обаче е неспасяемо унищожен, трудно ще завърши мандата Колко време още Меркел ще е канцлерка? Четвъртият й мандат започна с политическа криза, която заплашва да срути трудно постигнатата коалиция още преди да навърши и 100 дни. Скандалите между двете сестрински партии - Християндемократическия съюз на Ангела Меркел и

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber