13 млрд. лв. във фирмени каси? Звучи като виц

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6443803 13 млрд. лв. във фирмени каси? Звучи като виц 13 млрд. лв. във фирмени каси? Звучи като виц www.24chasa.bg
ВАСИЛ ПАНОВ

Всъщност парите някога ги е имало, но са отдавна похарчени за лични нужди

Собственик на малка консултантска компания смело обявява пред Националната агенция за приходите, че държи на каса 1,5 млн. лв. Хей така, за всеки случай.

Негов “колега”, притежател на по-голяма фирма за посреднически услуги пък вписва във финансовия си отчет, че разполага с налични 400 000 лв.

И така - една по една, цели 1300 фирми документално са декларирали, че касите им направо се пукат по шевовете.

Други, още повече на брой - 10 000 компании, карат малко по-скромно - с наличности около стотина двеста хиляди лева.

Проста аритметика показва, че само при “милионерите в брой” би трябвало да отлежават 13 милиарда лева. Ни повече, ни по-малко, а около 15% от годишния ни БВП.

“Милиарди във фирмени каси! Звучи като виц. Дори кварталните апаши няма да се вържат на този номер и да тръгнат да търсят сейфове, фрашкани с милиони”, възкликват единодушно финансови експерти от приходната агенция, когато гбиват попитани наистина ли ги има тези пари.

Впрочем изненадващите им проверки - вече в около 550 фирми отличници, доказват, че реално тези пари наистина съществуват. Или по-точно са съществували. Само дето изобщо не са в касите, а отдавна са отишли за ремонт на плувния басейн в къщата на собственика, за “командировка” до Сейшелите на единия съдружник или просто за разпределение на дивиденти между всичките съдружници - примерно по 20 000 лв. на всеки три месеца. Без 5% полагаемия се на хазната данък дивидент.

Какво усъмни данъчните, за да тръгнат на масови проверки за касови наличности?

Първият закон, който нарушават, е за разплащанията в брой, според който таванът за тях е само 10 хил. лв. Останалото - само по банков път. Ако се държат милион и половина в каса, колко “бели” плащания можеш да направиш, питат риторично експертите.

Защо все пак фирмените счетоводители са положили подпис под документ с не съвсем вярно съдържание?

Най-простият, но и най-неверният отговор би бил, че компаниите, чиито баланси те водят, работят изцяло в сивата икономика. Неверен, по една простичка причина - който работи на “сянка", изобщо не обявява в баланса си такъв размер на кеша. Не обявява никакъв размер. Дори и наистина да го има.

В редовия и най - масов случай става дума за криене на печалба или на социални осигуровки. В по-тежките казуси- за корупция и пране на пари.

Обичайните суми, които се съхраняват от “белия” бизнес са около 3-4, най-много до 10 бона. С малки изключения - ако например предметът на дейност са бързооборотни стоки. Или става дума за охранителна дейност, който предлага инкасо.

Експертите на приходната агенция са категорични, че всяка по-голяма наличност във фирмена каса най-често се оказва почти равна на вече изтеглени от собствениците пари, които са похарчени за каквото решили.

“Става дума просто за алчност. Колко са 5% данък дивидент, та да се правят счетоводни хватки, за да не бъде платен”, казва Васил Панов от НАП. (Какво още казва той - виж по-надолу).

Как се пестят например осигуровки, като се пише в баланса крупна сума като касова наличност?

Схемата е проста. Служителите получават минимална заплата, осигуряват ги на нея, а договорената устно разлика се получава в плик.

Само че, ако парите се дърпат от банковата сметка, следите остават. Затова най-простият начин е сумите, дадени под масата, да се оформят като налични във фирмената каса. Като остатъци от предишни периоди например.

Или пък - прохождаща фирма. Тепърва ще вади разни разрешителни. И им се налага някак да осчетоводи рушветите. И ги пише в баланса като налични пари.

Аналогичен, но малко по - труден за отиграване е казусът, когато контрагенти на работеща компания са множество малки търговци. Повечето от тях категорично отказват да издават касови бележки. За фактури да не говорим. Разходите са си реални, но парите трябва да се осчетоводят някак. Много често като касова наличност. При проверка обаче ще се наложи да се доказва на кого какво са дали без документ.

Варианти и причини за рекорда с уж наличните пари - много.

Засега едно е сигурно- работещите фирми изобщо не държат толкова в брой- нито в каси, нито в сейфове. Близо половината от обявилите ги вече са проверени. И са се оказали с “липси.”

Пътищата нататък, когато се установят такива липси са два.

Първият е най-финансово икономичен за прегрешилите - който е извършил скрито разпределение на печалба чрез обявяването на пари в брой за налични, може да поиска разрешение от НАП и да подаде коригираща декларация. С верните данни.

В този случай ще се отърве само с 5% данък дивидент и/или 10% данък печалба върху необявената сума. Всъщност това е и най-близката цел на данъчните - скритите пари да излязат на светло и да се плати данък за тях.

Вторият път е по-скъп, но за съжаление и по-вероятен за повечето нарушители.

Ако при проверките се открият нарушения, ще започнат ревизия. А ревизиите никак не са безобидни. При тях ще трябва не само да се покажат всички приходи и всички разходи за цели пет години назад. И не само да се покажат, а и да се докажат. С документи. А през това време, данъчните ще попитат официално колегите си от митниците колко пъти собственикът и семейството му са пътували към екзотични дестинации, колко време са престояли там, при връщането си с колко килограма е натежал багажът им.

Ще попитат дори златари и бижутери за скъпи поръчки в спорния отрязък от време. Ще се поровят в регистрите за имоти, яхти и коли. За да попитат после с какви пари са направени.

А от 4 август тази година вече е в сила една доста оспорвана промяна в Данъчно - осигурителния и процесуален кодекс.

Тя гласи: собствениците, получили скрито разпределение на печалбата при непогасени публични задължения, са отговорни до размера на полученото. На всичкото отгоре тази отговорност на акционери и съдружници се отнася за времето, в което е извършено нарушението. Което автоматично означава, че тя засяга не само настоящи, а и вече бивши собственици, акционери и мениджъри. Носят я и тези, които не са гласували за решението, вкарало фирмата в нарушение. Единственото изключение е за миноритарни акционери, които обективно не са могли да променят взетото решение. Така и сегашни, и бивши ще усетят, че да си собственик, е преди всичко отговорност.

Васил Панов, директор на дирекция “Контрол” в НАП: Така се

отчитат заплати в плик, или други непозволени плащания

- Наскоро НАП обяви, че в касите на фирми има около 13 млрд. лв. Реално ли ги има, или още не знаете сумата на наличните пари във фирмените каси, г-н Панов?

- Точно това се опитваме да установим. А именно дали тези пари са налични в касите. В много от случаите сме сигурни, че става въпрос само за счетоводен запис, без тези средства да са там.

- Да обясните каква е схемата с обявяването на големи налични суми - пести се данък печалба и данък дивидент ли?

- Много могат да са причините тези средства да не са налични в касите. Може да става въпрос за скрито разпределение на печалбата на акционери и съдружници, без да се плати данък върху дивидентите.

С тези пари също може да са финансирани дейности, които няма как да бъдат осчетоводени, като например заплати в плик, нерегламентирани плащания, каквито и да са те. Проверките трябва да установят точно това, дали има опит за избягване на плащане на данъци и осигуровки. Ако това е така, наша задача е да приложим закона и да обложим тези доходи, които не са обявени.

- Как ще установите имало ли е, или е нямало скрито разпределение на печалба?

Много просто. Наличните средства в касата на дружеството се броят физически. Ако наличните пари отговарят на записаните в балансите им – всичко е наред. Ако има разминаване, започваме ревизия.

- Как ще проверите дали с парите, които номинално трябва да са налични, но реално не са, са финансирани луксозни пътувания в чужбина на съдружници например?

- Както казах, много може да са причините за липсата на тези средства от касата. Нашата цел е да установим има ли опит за избягване на данъчно облагане и ако е така, да санкционираме некоректните дружества.

- Какво ще следва, ако ваша проверка установи , че са използвани счетоводни хватки, за да се крие печалба?

- Ако установим опити за укриване на печалба, ще обложим скритата печалба. Но тук ние говорим по-скоро за скрито разпределение на печалбата. Ако в хода на ревизионното производство се установи такова, освен дължимите данъци ще се налага и имуществена санкция в размер 20 на сто от сумата, представляваща скрито разпределение на печалба.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Други от Анализи

На българите, изгорели като факли при Добро поле преди 99 години

Посвещава се на подпоручик Стратия Мазгалов и неговите 11 воини, загинали при защитата на Скалистата висота, Добро поле, днешна Македония Този текст се посвещава на подпоручик Стратия Мазгалов и неговите единайсет воини, загинали при защита на Скалистата висота, Добро поле, днешна Македония. Добро поле винаги е било символ на българското

Как училищната мафия тихо отстреля любимата учителка Правда

Две големи несправедливости се случиха на първия учебен ден тази година. Първата бе, че откраднаха учебниците и тетрадките на учениците от приюта на отец Иван, а втората, че любимата на цялата математическа паралелка в 5-и клас в столичното 125-о СОУ учителка Правда Найденова бе принудена да напусне училището,

Защо Меркел пак ще е канцлерка

Според всички проучвания тя ще управлява още 4 г., за първи път в Бундестага влизат крайнодесни Кой би помислил преди година и половина-две, че Ангела Меркел има шанс да остане в политиката? Поне през лятото на 2015 г. и месеците след това сред всички извън Германия, които не одобряват управлението ѝ, цареше убеждението,

Какви сме по гени? Безумен въпрос

По повод на многобройните запитвания какви сме по ДНК - траки, славяни, българи, искам за пореден път, но този път ясно и твърдо с големи букви ще заявя: ВСЯКА СЪВРЕМЕННА НАРОДНОСТ (НАРОД) Е ИСТОРИЧЕСКИ СЪЗДАЛА СЕ КАТЕГОРИЯ, А НЕ БИОЛОГИЧЕСКА. Това означава, че и българската народност е създадена под егидата на водещата я тогава и до днес

7 грешки на училището, които може да се оправят на мига

Научете ги поне на правопис, срамота е! По случай учебната година по телевизиите пак минаха обичайните охкания, които отново показаха, че нашите образователни чиновници си нямат понятие какво правят. Затова тук ще предложа 7 най-прости и лесно изпълними мерки, които радикално ще подобрят ситуацията. 1.

Уважаваме президента, но имаме право да не се съгласим с ветото

Хиляди българи на опашка. Е, не може да няма втори лифт на Банско Вземам думата като човек с 30-40 години трудов стаж в областта на правото. През всички тези години, когато се занимавах с административно право, и на думи, и на дела съм бил за засилен съдебен контрол на администрацията. Ще ми позволите да се похваля. 1988 г.

Последно от

Новини

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Последно от

Още от Анализи

Безкрайни претенции забавиха присъдата на акушерката

Ако не бяха исканията и правните врътки, процесът щеше да е приключил преди месеци Това не е краят, а едва началото на края, емоционално обяви Румен Димитров, баща на малката Никол Димитрова в Софийския градски съд в петък, минути след като чу, че акушерката, пребила детето му, получава 18 г. затвор.

Коментари на седмицата. №1: За простотията и фалшивите герои, прикрити като ВИП, са виновни медиите

Пошлият модел да създаваш измислен хайлайф зарази цялата страна и институциите. Затова и няма истинска реформа. Има два силни момента, в които много ясно проличава доколко още е изпростяла нацията в последната година. Първият е в нощта на изборите, когато виждаме, че хората продължават да гласуват за същите политици,

Коментари на седмицата. №2: Защо Юнкер ни иска във федерацията “евро”

Явно има завой от “Европа на различни скорости” и политическите пречки за България към еврозоната може да отпаднат В началото на годината Еврокомисията представи Бяла книга за бъдещето и там доминираше тезата “Европа на колкото си иска скорости” Във вторник обаче Жан-Клод Юнкер разви друга визия - за консолидация на Евросъюза.

Коментари на седмицата. №3: 13 млрд. лв. във фирмени каси? Звучи като виц

Всъщност парите някога ги е имало, но са отдавна похарчени за лични нужди Собственик на малка консултантска компания смело обявява пред Националната агенция за приходите, че държи на каса 1,5 млн. лв. Хей така, за всеки случай. Негов “колега”, притежател на по-голяма фирма за посреднически услуги пък вписва във финансовия си отчет,

В българския шахмат е време за обединение, а постовете не трябва да бъдат самоцел

С организацията на турнира "Мемориал Кесаровски-Станчев"помагаме за развитието и популяризирането на този спорт сред децата - Г-н Кесаровски, от 16 години сте организатор на международния турнир по шахмат "Мемориал Кесаровски-Станчев". Какво кара един строителен предприемач да приема толкова присърце мисията на шаха?

Защо Юнкер ни иска във федерацията “евро”

Явно има завой от “Европа на различни скорости” и политическите пречки за България към еврозоната може да отпаднат В началото на годината Еврокомисията представи Бяла книга за бъдещето и там доминираше тезата “Европа на колкото си иска скорости” Във вторник обаче Жан-Клод Юнкер разви друга визия - за консолидация на Евросъюза.

Най-важното

Следвайте във Viber