13 млрд. лв. във фирмени каси? Звучи като виц

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6443803 13 млрд. лв. във фирмени каси? Звучи като виц 13 млрд. лв. във фирмени каси? Звучи като виц www.24chasa.bg
ВАСИЛ ПАНОВ

Всъщност парите някога ги е имало, но са отдавна похарчени за лични нужди

Собственик на малка консултантска компания смело обявява пред Националната агенция за приходите, че държи на каса 1,5 млн. лв. Хей така, за всеки случай.

Негов “колега”, притежател на по-голяма фирма за посреднически услуги пък вписва във финансовия си отчет, че разполага с налични 400 000 лв.

И така - една по една, цели 1300 фирми документално са декларирали, че касите им направо се пукат по шевовете.

Други, още повече на брой - 10 000 компании, карат малко по-скромно - с наличности около стотина двеста хиляди лева.

Проста аритметика показва, че само при “милионерите в брой” би трябвало да отлежават 13 милиарда лева. Ни повече, ни по-малко, а около 15% от годишния ни БВП.

“Милиарди във фирмени каси! Звучи като виц. Дори кварталните апаши няма да се вържат на този номер и да тръгнат да търсят сейфове, фрашкани с милиони”, възкликват единодушно финансови експерти от приходната агенция, когато гбиват попитани наистина ли ги има тези пари.

Впрочем изненадващите им проверки - вече в около 550 фирми отличници, доказват, че реално тези пари наистина съществуват. Или по-точно са съществували. Само дето изобщо не са в касите, а отдавна са отишли за ремонт на плувния басейн в къщата на собственика, за “командировка” до Сейшелите на единия съдружник или просто за разпределение на дивиденти между всичките съдружници - примерно по 20 000 лв. на всеки три месеца. Без 5% полагаемия се на хазната данък дивидент.

Какво усъмни данъчните, за да тръгнат на масови проверки за касови наличности?

Първият закон, който нарушават, е за разплащанията в брой, според който таванът за тях е само 10 хил. лв. Останалото - само по банков път. Ако се държат милион и половина в каса, колко “бели” плащания можеш да направиш, питат риторично експертите.

Защо все пак фирмените счетоводители са положили подпис под документ с не съвсем вярно съдържание?

Най-простият, но и най-неверният отговор би бил, че компаниите, чиито баланси те водят, работят изцяло в сивата икономика. Неверен, по една простичка причина - който работи на “сянка", изобщо не обявява в баланса си такъв размер на кеша. Не обявява никакъв размер. Дори и наистина да го има.

В редовия и най - масов случай става дума за криене на печалба или на социални осигуровки. В по-тежките казуси- за корупция и пране на пари.

Обичайните суми, които се съхраняват от “белия” бизнес са около 3-4, най-много до 10 бона. С малки изключения - ако например предметът на дейност са бързооборотни стоки. Или става дума за охранителна дейност, който предлага инкасо.

Експертите на приходната агенция са категорични, че всяка по-голяма наличност във фирмена каса най-често се оказва почти равна на вече изтеглени от собствениците пари, които са похарчени за каквото решили.

“Става дума просто за алчност. Колко са 5% данък дивидент, та да се правят счетоводни хватки, за да не бъде платен”, казва Васил Панов от НАП. (Какво още казва той - виж по-надолу).

Как се пестят например осигуровки, като се пише в баланса крупна сума като касова наличност?

Схемата е проста. Служителите получават минимална заплата, осигуряват ги на нея, а договорената устно разлика се получава в плик.

Само че, ако парите се дърпат от банковата сметка, следите остават. Затова най-простият начин е сумите, дадени под масата, да се оформят като налични във фирмената каса. Като остатъци от предишни периоди например.

Или пък - прохождаща фирма. Тепърва ще вади разни разрешителни. И им се налага някак да осчетоводи рушветите. И ги пише в баланса като налични пари.

Аналогичен, но малко по - труден за отиграване е казусът, когато контрагенти на работеща компания са множество малки търговци. Повечето от тях категорично отказват да издават касови бележки. За фактури да не говорим. Разходите са си реални, но парите трябва да се осчетоводят някак. Много често като касова наличност. При проверка обаче ще се наложи да се доказва на кого какво са дали без документ.

Варианти и причини за рекорда с уж наличните пари - много.

Засега едно е сигурно- работещите фирми изобщо не държат толкова в брой- нито в каси, нито в сейфове. Близо половината от обявилите ги вече са проверени. И са се оказали с “липси.”

Пътищата нататък, когато се установят такива липси са два.

Първият е най-финансово икономичен за прегрешилите - който е извършил скрито разпределение на печалба чрез обявяването на пари в брой за налични, може да поиска разрешение от НАП и да подаде коригираща декларация. С верните данни.

В този случай ще се отърве само с 5% данък дивидент и/или 10% данък печалба върху необявената сума. Всъщност това е и най-близката цел на данъчните - скритите пари да излязат на светло и да се плати данък за тях.

Вторият път е по-скъп, но за съжаление и по-вероятен за повечето нарушители.

Ако при проверките се открият нарушения, ще започнат ревизия. А ревизиите никак не са безобидни. При тях ще трябва не само да се покажат всички приходи и всички разходи за цели пет години назад. И не само да се покажат, а и да се докажат. С документи. А през това време, данъчните ще попитат официално колегите си от митниците колко пъти собственикът и семейството му са пътували към екзотични дестинации, колко време са престояли там, при връщането си с колко килограма е натежал багажът им.

Ще попитат дори златари и бижутери за скъпи поръчки в спорния отрязък от време. Ще се поровят в регистрите за имоти, яхти и коли. За да попитат после с какви пари са направени.

А от 4 август тази година вече е в сила една доста оспорвана промяна в Данъчно - осигурителния и процесуален кодекс.

Тя гласи: собствениците, получили скрито разпределение на печалбата при непогасени публични задължения, са отговорни до размера на полученото. На всичкото отгоре тази отговорност на акционери и съдружници се отнася за времето, в което е извършено нарушението. Което автоматично означава, че тя засяга не само настоящи, а и вече бивши собственици, акционери и мениджъри. Носят я и тези, които не са гласували за решението, вкарало фирмата в нарушение. Единственото изключение е за миноритарни акционери, които обективно не са могли да променят взетото решение. Така и сегашни, и бивши ще усетят, че да си собственик, е преди всичко отговорност.

Васил Панов, директор на дирекция “Контрол” в НАП: Така се

отчитат заплати в плик, или други непозволени плащания

- Наскоро НАП обяви, че в касите на фирми има около 13 млрд. лв. Реално ли ги има, или още не знаете сумата на наличните пари във фирмените каси, г-н Панов?

- Точно това се опитваме да установим. А именно дали тези пари са налични в касите. В много от случаите сме сигурни, че става въпрос само за счетоводен запис, без тези средства да са там.

- Да обясните каква е схемата с обявяването на големи налични суми - пести се данък печалба и данък дивидент ли?

- Много могат да са причините тези средства да не са налични в касите. Може да става въпрос за скрито разпределение на печалбата на акционери и съдружници, без да се плати данък върху дивидентите.

С тези пари също може да са финансирани дейности, които няма как да бъдат осчетоводени, като например заплати в плик, нерегламентирани плащания, каквито и да са те. Проверките трябва да установят точно това, дали има опит за избягване на плащане на данъци и осигуровки. Ако това е така, наша задача е да приложим закона и да обложим тези доходи, които не са обявени.

- Как ще установите имало ли е, или е нямало скрито разпределение на печалба?

Много просто. Наличните средства в касата на дружеството се броят физически. Ако наличните пари отговарят на записаните в балансите им – всичко е наред. Ако има разминаване, започваме ревизия.

- Как ще проверите дали с парите, които номинално трябва да са налични, но реално не са, са финансирани луксозни пътувания в чужбина на съдружници например?

- Както казах, много може да са причините за липсата на тези средства от касата. Нашата цел е да установим има ли опит за избягване на данъчно облагане и ако е така, да санкционираме некоректните дружества.

- Какво ще следва, ако ваша проверка установи , че са използвани счетоводни хватки, за да се крие печалба?

- Ако установим опити за укриване на печалба, ще обложим скритата печалба. Но тук ние говорим по-скоро за скрито разпределение на печалбата. Ако в хода на ревизионното производство се установи такова, освен дължимите данъци ще се налага и имуществена санкция в размер 20 на сто от сумата, представляваща скрито разпределение на печалба.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Други от Анализи

Пак се клатят с Истанбулската конвенция

Нинова обвини Борисов в лъжа, че я оттеглил. Цитат от премиера: Щом хората са уплашени, махаме я и връщаме дебата от начало Нов рунд в битката си срещу премиера Бойко Борисов откри във вторник соцлидерката Корнелия Нинова. И обвини премиера в лъжа, като казал, че оттегля Истанбулската конвенция. “Борисов излъга, че оттегля Истанбулската конвенция,

Една Мая социална политика вместо цяло БСП прави

Ако реши, след 4 г. Манолова може да атакува и президентската институция Никаква изненада не дойде оня ден откъм социолозите, които класираха Мая Манолова на второ място по рейтинг в държавата, и то само на 1% зад широкия генералски врат на президента Румен Радев. Непосредствените изводи са два: 1. Омбудсманът си върши безупречно работата.

57% от българите вярват в ЕС

47% от българите смятат за правилна посоката на развитие на ЕС според последното допитване “Евробарометър" по поръчка на ЕК. Около 57% от българите имат положителна представа за ЕС, което нарежда страната на едно от водещите места по този индикатор, заедно с Ирландия, Люксембург и Португалия. Само 14% от българите са отрицателно настроени към

"Тренд": Нито една партия не спечели от якия бой за и против джендъра

Противниците на ратификацията водят с 3:1 в общественото мнение Това, което регистрираме в национално представителното проучване през февруари, е, че няма съществена динамика по отношение на оценките за основните институции в България. Високите нива на положителна оценка към институцията на президента се запазват,

“Тренд”: Омбудсманът гони по рейтинг президента

ПРОУЧВАНЕ НА ЦЕНТЪР “ТРЕНД” ПО ПОРЪЧКА НА “24 ЧАСА” От членовете на кабинета Бойко Борисов е с най-много положителни оценки, следван от Красимир Каракачанов, Томислав Дончев и Лиляна Павлова Само 16% от българите подкрепят приемането на Истанбулската конвенция. Въпреки това дебатът около документа не се е отразил сериозно на подкрепата към

Светът отново влиза в студена война, къде ще е този път България

На конференцията в Мюнхен САЩ и Русия пак се изправиха едни срещу други, ЕС е в безтегловност Всяка година в Мюнхен се провежда конференция по сигурността, която е единственото място, на което се събират представители на абсолютно всички политически сили в света, за да обсъдят актуалните кризи и мерки срещу тях.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Боят е само симптом, моралната криза е тежка

Несправедливата приватизация направи хората твърде подозрителни Ако човек гледа дълго телевизия, ще си помисли, че единственият проблем на българското общество е боят в детските градини и желанието на родителите да наблюдават какво се случва в тях с видео. Звучи извратено, но си е форма на контрол, която е напълно разбираема,

Доц. д-р Цветолюб Нушев: Левски се описва в стих като силен духом човек, който може да поведе големи маси хора

Автобиографията в рими на националния идол е на един лист и завършва със запетайка - знак, че следват още един или няколко, но са загубени - Днес честваме 145 години от обесването на Апостола. Има ли нещо, което да не знаем за него, доц. Нушев? - Не. Но за живота му от раждането му на 6 юли 1837 г. в Карлово до 1867 г. е писано оскъдно.

Коментар на седмицата №1: “Лили рибката”е фашизъм, дори Сорос би се ядосал

Той насъсква тъкмо срещу най-нещастните деца Филмът “Лили рибката” трябва незабавно да се прибере в килера. Но не заради детския травестизъм, а защото насъсква децата да мразят дебелите малчугани. В USA този филм биха го спрели веднага именно поради тази причина. Да сте забелязали някой да обижда шестгодишно трансджендърче?

Коментар на седмицата №2: Тревата ще спаси Северозапада

Легализацията на канабис само във Видин, Монтана и Враца ще даде икономически тласък и ще възстанови изкоренените традиции на района Преди Истанбулската конвенция и джендърията трайно да похитят и перманентно да содомизират гражданската енергия в България, един байчо от Монтана успя само за малко да привлече вниманието,

Димитър Ганев: И двамата са с дълъг хоризонт, конфликтите - на приливи и отливи

Публичният сблъсък между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов стана повод да се обърнем към политолози и социолози с въпросите: 1. С блъсъкът между Радев и Борисов принципен ли е, или личностен? 2. Какви са сценариите за развитие на този сюжет? 1. Важното в ситуацията е, че до този момент противопоставянето президент - премиер

Борис Попиванов: Радев сложи гранична линия с Борисов

Публичният сблъсък между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов стана повод да се обърнем към политолози и социолози с въпросите: 1. С блъсъкът между Радев и Борисов принципен ли е, или личностен? 2. Какви са сценариите за развитие на този сюжет? 1. Президентът Радев се опита да покаже на премиера Борисов,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber