Учебникът ли е важен, или шарените картинки

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6419764 Учебникът ли е важен, или шарените картинки Учебникът ли е важен, или шарените картинки www.24chasa.bg

Смешен е този плач за черно-белия печат.

По-добре да се мисли как учебниците

да са достъпни за всяко дете

Ако един ден България стане богата държава, вероятно за първия учебен ден на 15 септември ще подарява по един нов-новеничък лаптоп на всеки първокласник. И учебници няма да им трябват. Защото цялото знание ще тече към тях от екрана на компютъра.

Но дотогава българските деца учат и ще учат по учебници. Безплатни за децата до 7-и клас, нагоре родителите плащат. И цената на учебниците често си е солена - с колкото по-голяма цветност, на колкото по-луксозна хартия са отпечатани - толкова по-скъпи са. Затова 95% от родителите треска ги тресе колко ще платят за учебници и тетрадки в началото на всяка учебна година. Ако пък имат две деца в училище, те да му мислят...

Други години за 15 септември скандалите вървяха около избора на един или друг вариант за учебник, кой авторски колектив бил кадърен, кой пише неразбрано за децата. Тази година обаче има новаторски подход - 3 лева по-евтини ще са учебниците без шарени картинки за децата в осми клас.

Има и цветен

вариант - въпрос

на избор

Е, точно в този избор се втренчиха разни чичковци и лелички, че като започна едно късане на ризите, един смешен трагико-комичен плач...

Първо подпукаха издателството, после министерството, няма да се учудя, ако от “Позитано” не нападнат и премиера. А, 26 минути по-късно ето че и оттам се обадиха. “Това е поредното разделение на обществото на бедни и богати!”

И още: било гавра, съсипване на детството, отвратителна дискриминация, срам за българското училище...

Един, който се има за шегаджия, дори предложи личните карти за бедните да станат черно-бели.

Чак и омбудсманът Мая Манолова се намеси, защото видя дискриминационни политики.

Кой разбрал - недоразбрал, всеки вика на висок глас из социалните мрежи и се прави на откривател, че така бедните деца щели да страдат.

Защото те,

децата на

бедните, и

бездруго страдат

Страдат, но не заради отсъствието на цветни картинки (то луд на шарено се радва), а по съвсем други причини.

Защото не са били на море с цялото семейство от години например, защото всеки ден на масата храната им е еднообразна и ограничена или пък защото не могат да си позволят екскурзията с класа или зеленото училище, защото родителите им нямат пари да ги изпратят на уроци по тенис или плуване... А когато съучениците им имат 10 лв. джобни за деня срещу техните 50 ст. или празен джоб, това не е ли дискриминация, сегрегация или както там искат да го нарекат бранителите на политическата коректност и човешките права...

Освен това да отбележим за въпросните оплаквачи (които със сигурност са учили от черно-бели учебници и не това е причината да са по-умни или по-глупави), че черно-белите учебници са по химия, математика, физика. И там няма кой знае какво за оцветяване.

А най-хубавото в цялата история е, че част от тези, които най-много се тръшкат за пропастта между бедни и богати, попадат точно в онзи 1 процент най-богати в обществото. Как се нарича такова поведение, нека сами си отговорят. Хубавото е, че са се загрижили за бедните.

Да, в случая с шарените картинки грешка има и тя е, че изобщо по тези предмети учебниците са цветни.

По-добре да
са черно-бели

Така няма да се харчат безсмислени пари, а учебникът ще е по-лек с 30%. Малко ли е?

Впрочем този смешен плач по цветните картинки и равенството на децата в България може да донесе и нещо полезно - да се преосмисли политиката с достъпа до учебниците.

Първо, нека за следващата учебна година се направи смислен подбор - в кои учебници изобщо си струва цветност. Историята например ще стане ли по-увлекателна за учениците, ако Аспарух или Симеон Велики са на шарени картинки? Е, за географията, разбира се, няма как да бъдат избегнати... Но за целта си има прекрасни атласи с многоцветни карти, нали?

Второ, нека първо видим каква ще е реакцията на самите деца - ще плаче ли някой 16-годишен тийнейджър, че неговите картинки в учебника са черно-бели, или въобще няма да му пука. И тогава да се правят велики изводи и да се вземат решения...

Трето, най-добре ще бъде в библиотеката на всяко училище да има достъпни бройки от всички учебници. За онези деца, чиито родители нямат възможност да ги купят. А в края на учебната година да ги връщат за следващия випуск.

И четвърто, най-важното - по-добре едно дете да има учебник в чантата, пък бил той и без картинки, отколкото никога през живота си да не е ходило на училище. Стига с това късогледство, което слага знак за равенство между равния достъп до образование и шаренията и цената на един учебник.

Послеслов: Псевдоскандалът с учебниците “за бедни и богати” стигна своя пик в четвъртък, 31 август, някъде по обед. Включително с намесата на омбудсмана и червени политици. Към 14,30 часа образователният министър спря проекта с черно-белите учебници.

Така е, когато първосигналната истерия замъгли общественото пространство и не остави никакво място за разумни решения. Жалко е, защото всички щяха да имат полза от черно-бели учебници. Поне по математика, химия и физика.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Холандия с най-добро здравеопазване в Европа

Македония има най-бърз достъп до лекари, България е на опашката Кой има най-доброто здравеопазване в Европа и към коя система е най-практично да се ориентира България? Според проучванията на института за сравнително изследване на здравните системи в държавите в Европа Health Consumer Powerhouse най-добра е здравната система в Холандия.

Промени на парче в здравното осигуряване може да сринат всичко

Мислят за задължително застраховане, а по закон е доброволно, при неясно определяне на цени и неограничено доплащане от пациента След повече от 15 г. опити за надграждане на здравноосигурителната система у нас това лято екипът на здравното министерство предложи варианти, които ще бъдат представени официално на 26 септември.

Тоталитаризъм на добрите намерения

22 септември се оказа ден на зависимостта от кресливата посредственост В събота бе национален празник - Ден на Независимостта, и същевременно бе обявен за ден без автомобили в центъра на София. Въпреки че може да се спори относно смисъла на този празник, все пак бе неработен ден и човек можеше да свърши някоя лична работа или да се поразходи.

Коментар на седмицата №1: Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Коментар на седмицата №2: Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Треперете! Жените идат!

Гневът на феминистките е на път да обърне САЩ и после света Докато е в Ню Йорк, нашият премиер ще си отдъхне от набезите на ездачката Нинова. Но трябва много да внимава с американките – положението е страшно! Особено ако си мъж. Я си погледнал някоя двусмислено, я те е обявила за сексист по телевизията и работата ти е спукана.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Обиколката на папа Франциск в балтийските държави: нови предизвикателства и спомени за някогашни битки

Папа Франциск започва утре във Вилнюс обиколката си на изменилите се радикално след падането на комунизма балтийски страни в момент, в който Католическата църква се сблъсква със серия от педофилски скандали. В рамките на четири дни папата ще обиколи Литва, Латвия и Естония, които днес са непоколебими съюзници на Запада и все още носят белезите от

За или против Орбан да сме?

Имаме общи интереси с Вишеград за мигрантите, но за разлика от тях сме заплашени да станем периферия на ЕС Независимо от това дали начело на българското правителство е Бойко Борисов, или някой друг, българският национален интерес не предполага да заемем позиция категорично в полза на Орбан и новите консерватори на Европа или в подкрепа на Макрон,

Защо въпросът за ирландската граница е толкова важен за Брекзит

Въпросът за сухоземната граница между Северна Ирландия и ЕС е една от основните пречки за Великобритания да постигне споразумение с Брюксел за гладко и организирано излизане от съюза през март. Ето какво представлява той и защо е важен: И ДВЕТЕ СТРАНИ ИСКАТ ДА ИЗБЕГНАТ ПОЯВАТА НА ФИЗИЧЕСКА ГРАНИЦА - КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА През 1998 г.

Павета под наем

Колкото и недоволен да е българинът, той не обича революциите Протестът на някакви български емигранти миналата неделя повдигна въпроса не прекалява ли държавата с гражданските свободи. Фандъкова отпуска жълтите павета под наем на всеки, решил да врещи по властта, затваря улици и булеварди, направо няма смогване,

Шпионинът, който говореше прекалено много

Защо шефът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен бе принуден да подаде оставка Привърженикът на реда и ръководител на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен, който бе принуден да подаде оставка, създаде най-вече хаос в правителството и тревога по повод отношенията си с крайната десница.

Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber