Има ли начин да не се бавят важните обществени поръчки

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6417916 Има ли начин да не се бавят важните обществени поръчки Има ли начин да не се бавят важните обществени поръчки www.24chasa.bg

За по-бързото
осъществяване на
проекти като пътя през
Кресненското дефиле
и толсистемата
са необходими
промени в закона

В ПОСЛЕДНИТЕ дни покрай проточилата се с години обществена поръчка за изграждане на ТОЛ система по пътищата на страната се заговори за някои несъвършенства на Закона за обществените поръчки (ЗОП).

Дори премиерът даде пример за непрекъснато обжалване, което не позволява реалното започване на работа по търга. По закон всяко обжалване изисква удължаване на срока за подаване на оферти. Но по сегашния закон обжалването на решението за удължаване спира процедурата и това може да се прави неограничен брой пъти, което на практика блокира процедурата по обществената поръчка. Това се случи и с толсистемата.

АПИ като възложител на поръчката в крайна сметка даде само 24-часов срок за подаване на оферти и не удължи срока заради пуснатите жалби в рамките на единствения ден за подаване на оферти.

Вместо и участниците в обществени поръчки, и държавните институции да се чудят как да използват несигурни вратички в закона, време е да се предприемат мерки законът да се усъвършенства. Работа ли е примерно метящият пред “Пирогов” собственик на фирма да бъде помолен да пусне въпросните жалби, довели до протакането на процедурата. Като отпадне тази възможност жалбата да спира удължаването, няма да има смисъл да се дават и нереално кратки срокове за подаване на оферти. Между другото председателят на правната комисия на парламента вече инициира законови промени за разрешаване на тези проблеми в ЗОП.

А това, което следва да се предприеме, е елементарно и въпрос на добавяне на няколко думи в закона. Например в един от текстовете на ЗОП (чл. 203, ал. 2), където са посочени актовете на възложителите, чието обжалване не спира изпълнението им. Такова разрешение е и справедливо, тъй като с това решение не се променят условия за участие, нито критериите за оценяване. Точно обратното – когато е било обжалвано първоначалното решение за откриване на поръчката и междувременно са изтекли сроковете за подаване на оферти, срокът се удължава задължително от възложителя. Разбира се, възможността за подобно удължаване следва да бъде свързана и с изискване сроковете за подаване на оферти да имат една нормална продължителност - например 7 дни. Това ще позволи на участниците да се подготвят и да подадат максимално пълни и подробни оферти.

По този начин - чрез прибавянето на не повече от десетина думи, можеше да се предотврати протакането на процедурата и да се избегне загубата на стотици милиони, която загуба министърът на транспорта неколкократно спомена по отношение на толсистемата.

Описаните промени в закона са наложителни, тъй като схемата “обжалване - спиране” може да се приложи по всяка една обществена поръчка дори с по-голяма важност за обществения интерес. Тепърва предстоят важните обществени поръчки за магистралата през Кресненското дефиле. Там всяко забавяне може да доведе до загуба на средства от европейските фондове.

Друга група промени в ЗОП, която следва да се обсъди, е свързана с възможността за обжалване на решенията за възлагане на обществени поръчки. Понастоящем участниците, които са недоволни от крайния акт на възложителите, са задължени да обжалват поръчките “на сляпо”. Това е така, защото според ЗОП проверката “обхваща обстоятелствата по жалбата”. Този израз според трайната практика на КЗК и ВАС означава, че произнасяне се дължи единствено по оплакванията, които са изложени в първоначалния вариант на жалбата, като е забранено да се добавят нови оплаквания след подаването ѝ. Следва да бъде пояснено, че жалбоподателите не разполагат с офертите на другите страни, включително и с тази на участника, определен за победител. А това означава, че за да спази ЗОП, всеки жалбоподател трябва да излага всички възможни твърдения за допуснати нарушения при разглеждане и оценка на офертите. Това, от една страна, създава огромни затруднения и губи време на подаващия жалбата. Но което е по-съществено - въпросното изброяване на всички възможни дефекти затруднява КЗК, която трябва да се произнася по невероятни и измислени на сляпо оплаквания за “липсващи” квалификационни документи или “съществуване” на несъответствия с техническата спецификация на поръчката или допуснати “нарушения” при изчисляване на ценовото предложение.

На разположение на жалбоподателите са единствено протоколите от работата на конкурсните комисии, които понякога отразяват допуснати непълноти в офертите, но често не отчитат несъответствия, които реално са налице.

Този проблем можеше да се реши и към момента да не е на дневен ред, ако съответните органи бяха изпълнили предвиденото в закона изискване да се въведе електронната платформа за възлагане на обществени поръчки от 1.07.2017. Тя щеше да важи за почти всички обществени поръчки с изключение на тези, за които се изисква използването на уникален софтуер или оборудване или се иска представянето на мостри и макети.

Вместо това с изменение на ЗОП от 4.08.2018 г. срокът беше отложен за 18.10.2018 г. Ако законът не уреди достъп на участниците до тръжната документация, поне до тази дата обжалването ще бъде на сляпо. А дали ще има пълен достъп до тръжната документация при електронните обществени поръчки, ще се разбере едва като бъде приета наредба на министъра на финансите, която ще определи условия и ред за използването на платформата за тези поръчки.

Към настоящия момент достъп до тръжната документация се осигурява след получаване на уведомление за приключване на проучването в КЗК, а жалбоподателите могат да представят нови доказателства до деня, предхождащ заседанието на КЗК. Възможност за излагане на нови оплаквания за нередности може да се осигури чрез допълване на ЗОП, който да позволи на жалбоподателите да представят и “допълнителни оплаквания за незаконосъобразност на решението за определяне на изпълнител, за произнасянето по които не е необходимо събиране на нови доказателства”.

По този начин няма да се получи удължаване на производството и сроковете за приключване на производството ще останат същите, но на страните ще бъде предоставена справедлива възможност за цялостна защита на правата и интересите им, каквато по принцип е осигурена от АПК чрез съществуването на служебното начало в административния процес.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Американските санкции наближават, а Европа не успява да защити сделката с Иран

Високопоставен представител на американските власти казал на европейски дипломати на среща във Вашингтон, след като през май Доналд Тръмп изтегли САЩ от ядрената сделка с Иран, че техните усилия за спасяване на споразумението чрез защита на инвестициите на ЕС в Ислямската република са безсмислени. "Не можете", заявил служителят,

“Културен” чек за 18-годишните? Куха идея в лъскава опаковка

Дажбата от 200 лв. на абитуриент няма да създаде публика, която да остане в зали и галерии Предложените промени в Закона за закрила и развитие на културата, които предвиждат 18-годишните да получават по 200 виртуални лева за култура, звучат атрактивно, в презентирането им бе използвана запомняща се фраза като културен чек,

Стига вече! Повръща ми се от този Брекзит

Обърканите и арогантни изявления на видните му привърженици спират дъха и ми иде да скоча от прозореца РОБЪРТ МЪДЖ “ДОЙЧЕ ВЕЛЕ” В НАЧАЛОТО трябва да призная, че съм британец. И то от онези британци в Германия, които се стараят да се възползват от най-доброто в стила на живот и на двете нации. Понякога дори съм си фантазирал как ще прекарам

Холандия с най-добро здравеопазване в Европа

Македония има най-бърз достъп до лекари, България е на опашката Кой има най-доброто здравеопазване в Европа и към коя система е най-практично да се ориентира България? Според проучванията на института за сравнително изследване на здравните системи в държавите в Европа Health Consumer Powerhouse най-добра е здравната система в Холандия.

Промени на парче в здравното осигуряване може да сринат всичко

Мислят за задължително застраховане, а по закон е доброволно, при неясно определяне на цени и неограничено доплащане от пациента След повече от 15 г. опити за надграждане на здравноосигурителната система у нас това лято екипът на здравното министерство предложи варианти, които ще бъдат представени официално на 26 септември.

Коментар на седмицата №1: Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Коментар на седмицата №2: Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Коментар на седмицата №3: Меркел поема голям риск с новия закон за имиграцията

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал близо 24 400 прочитания. Канцлерката Ангела Меркел се надява, че новият закон за имиграцията ще позволи на чуждестранните работници по-лесно да намерят работа в Германия, но нейната настойчивост да запълни рекордния брой свободни работни места рискува да

Треперете! Жените идат!

Гневът на феминистките е на път да обърне САЩ и после света Докато е в Ню Йорк, нашият премиер ще си отдъхне от набезите на ездачката Нинова. Но трябва много да внимава с американките – положението е страшно! Особено ако си мъж. Я си погледнал някоя двусмислено, я те е обявила за сексист по телевизията и работата ти е спукана.

Обиколката на папа Франциск в балтийските държави: нови предизвикателства и спомени за някогашни битки

Папа Франциск започва утре във Вилнюс обиколката си на изменилите се радикално след падането на комунизма балтийски страни в момент, в който Католическата църква се сблъсква със серия от педофилски скандали. В рамките на четири дни папата ще обиколи Литва, Латвия и Естония, които днес са непоколебими съюзници на Запада и все още носят белезите от

За или против Орбан да сме?

Имаме общи интереси с Вишеград за мигрантите, но за разлика от тях сме заплашени да станем периферия на ЕС Независимо от това дали начело на българското правителство е Бойко Борисов, или някой друг, българският национален интерес не предполага да заемем позиция категорично в полза на Орбан и новите консерватори на Европа или в подкрепа на Макрон,

Защо въпросът за ирландската граница е толкова важен за Брекзит

Въпросът за сухоземната граница между Северна Ирландия и ЕС е една от основните пречки за Великобритания да постигне споразумение с Брюксел за гладко и организирано излизане от съюза през март. Ето какво представлява той и защо е важен: И ДВЕТЕ СТРАНИ ИСКАТ ДА ИЗБЕГНАТ ПОЯВАТА НА ФИЗИЧЕСКА ГРАНИЦА - КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА През 1998 г.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber