Срещу вълците единаци

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6406137 Срещу вълците единаци Срещу вълците единаци www.24chasa.bg

Уроците от атентата
в Барселона

ПРАВИЛНИЯТ прочит на акцията на “Даеш” в Барселона разкрива силата на тази терористична структура, която успя да надхитри европейските служби за сигурност въпреки тяхната върхова мобилизация. Голямото нововъведение е в характера на тази атака и в избрания обект. Барселонският епизод на ужаса разкрива и голямата заплаха, която продължава да бъде “Ислямска държава” за Европа. Несъмнено това ще е моделът на предстоящите терористични актове, които ще се случват през последващите дни, седмици и месеци. Ако резюмираме:

- Очевидно е, че изборът на “Даеш” на Барселона не е случаен, а напълно преднамерен. Целта е да се удари топ туристическа дестинация, и то в разгара на сезона. И резултатът е налице – пострадаха граждани на 34 държави.

- След първоначалния анализ става ясно, че извършителят е млад мъж в двайсетте и без досегашен опит в тероризма.

- Атентатът бе очакван. Нещо повече – и други европейски градове се опасяват от подобни актове. Причината е, че след като главата на змията бе смазана, тялото ѝ продължава конвулсиите си в европейските столици. Това ще е отмъщението за падането на Мосул и за предстоящото превземане столицата на “халифата” – град Ракка в Сирия. За това тръби и новинарската агенция на “Даеш” Ал-Амак, която заплаши, че “воините на халифата ще са откликнали на призивите за мъст срещу неверниците”.

- Таранът с автомобили и атаките с кухненски нож са най-опасни, тъй като органите за сигурност са безсилни в превенцията на подобни престъпления.

- Атаката в Барселона показа, че “Даеш” запазва капацитета си в Европа въпреки огромния потенциал на сектора за сигурност в европейските държави.

- За силите за сигурност е трудно да разбият спящите клетки, които още не са се активирали, още повече че “Даеш” вече може да разчита на инициативата на вълци единаци, които не се нуждаят от взривни материали и оръжие.

Така по парадоксален начин подръчните средства стават по-страшни от ракети, когато са в ръцете на подобни вълци единаци.

Всичко това показва, че “Даеш” са на крачка пред враговете си и успешно изпълняват дългосрочната си цел – тероризирането на “друговерците”.

- От друга страна, международната коалиция и Западът, както и Русия, не успяха да ликвидират опасността от терористичната организация, въпреки че разполагат с най-съвременни оръжия и бомби и въпреки бомбардировките, чиито жертви стават невинни граждани на Сирия и Ирак. “Даеш” запази влиянието си чрез социалните мрежи и интернет, което ѝ позволи да планира и извършва своите деяния из цяла Европа.

В крайна сметка “воините на халифата” са в състояние да мъстят за загубите в Близкия изток, като целите им са не само Европа и Западът, но и техните съюзници.

Какво трябва да направи Европа пред лицето на тези заплахи?

- По-добра координация и обмен на информация между органите за сигурност, които изключват съперничеството, противопоставянето и недоверието между тях. Същото важи и за сътрудничеството между тях и международните и арабските органи за сигурност, които се борят срещу тероризма в Близкия изток.

- Пресушаване на притока на финанси за терористична дейност от арабски и ислямски държави. Това предполага спиране дейността в Европа на ислямските благотворителни организации, както и на партиите на политическия ислям, разполагащи с голямо идейно и религиозно влияние, както и със сериозни финанси. Такава е организацията “Мюсюлмански братя”, която има клонове в повечето европейски държави, включително и в България. Нужно е и да се наблюдава благотворителната дейност за ислямските центрове от ислямски държави чрез техните посолства в европейските страни. Трябва да се преодолее сегашният мек подход към нарушенията от различни структури, които си позволяват да финансират тероризма чрез дарения за лица и организации.

- Арест на всички европейски джихадисти и техните семейства, които се завръщат от Сирия, Ирак и Либия, където са взели участие в сраженията. Това се налага, тъй като те са голяма заплаха за националната сигурност в Европа, както и за световната сигурност. Трябва да се скъса с досегашната практика те да бъдат освобождавани от отговорност под претекст, че не са извършили престъпления в своите държави. Подобна мярка се налага още повече, когато компетентните органи признават, че завръщащите се джихадисти отказват сътрудничество и продължават да се придържат към идеологията на екстремизма и насилието, както и към религиозна нетърпимост.

- Затваряне на всички джамии и ислямски центрове, които са под контрола на салафитски имами. Става дума за стотици джамии из цяла Европа. Трябва също така да се постави под контрола на националните власти учебният процес във въпросните центрове. Преподаването в тях е по арабски учебници, които сега се ревизират от самите арабски правителства, за да се отстранят екстремистко съдържание и призивите към религиозна нетърпимост.

- Прогонване от съответната държава на всеки член на арабската и ислямската общност, който проповядва екстремизъм, нетърпимост и призовава към насилие. Става дума особено за имамите и лекторите, които открито призовават към джихад срещу неверниците от джамиите. Пример за подобна дейност е имамът в Барселона, който се оказа в основата на извършения терористичен акт. Следва също така да бъдат затворени всички нерегламентирани джамии по жилищни квартири и изоставени сгради. Подобни нелегални храмове има из цяла Европа. Организирани от салафитски структури, те се финансират от чужбина и призовават към джихад спрямо неверниците.

- Настояване арабските и мюсюлманските общности в Европа да изпълнят своя дълг, противопоставяйки се на екстремистите в техните редици в сътрудничество с местните органи за сигурност. Те не само трябва да уведомяват властите за лицата, които представляват заплаха за сигурността, но и публично да се обявяват против тероризма и неговите извършители.

- Активизиране на службите за сигурност в редиците на паралелните общества, които са извън контрола на властите. За целта е необходимо и да се предприемат реални стъпки за тяхното интегриране, както и незабавното екстрадиране на лицата, които споделят екстремистки и джихадистки възгледи. Те трябва да бъдат отправени назад към страните на произход.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Американските санкции наближават, а Европа не успява да защити сделката с Иран

Високопоставен представител на американските власти казал на европейски дипломати на среща във Вашингтон, след като през май Доналд Тръмп изтегли САЩ от ядрената сделка с Иран, че техните усилия за спасяване на споразумението чрез защита на инвестициите на ЕС в Ислямската република са безсмислени. "Не можете", заявил служителят,

“Културен” чек за 18-годишните? Куха идея в лъскава опаковка

Дажбата от 200 лв. на абитуриент няма да създаде публика, която да остане в зали и галерии Предложените промени в Закона за закрила и развитие на културата, които предвиждат 18-годишните да получават по 200 виртуални лева за култура, звучат атрактивно, в презентирането им бе използвана запомняща се фраза като културен чек,

Стига вече! Повръща ми се от този Брекзит

Обърканите и арогантни изявления на видните му привърженици спират дъха и ми иде да скоча от прозореца РОБЪРТ МЪДЖ “ДОЙЧЕ ВЕЛЕ” В НАЧАЛОТО трябва да призная, че съм британец. И то от онези британци в Германия, които се стараят да се възползват от най-доброто в стила на живот и на двете нации. Понякога дори съм си фантазирал как ще прекарам

Холандия с най-добро здравеопазване в Европа

Македония има най-бърз достъп до лекари, България е на опашката Кой има най-доброто здравеопазване в Европа и към коя система е най-практично да се ориентира България? Според проучванията на института за сравнително изследване на здравните системи в държавите в Европа Health Consumer Powerhouse най-добра е здравната система в Холандия.

Промени на парче в здравното осигуряване може да сринат всичко

Мислят за задължително застраховане, а по закон е доброволно, при неясно определяне на цени и неограничено доплащане от пациента След повече от 15 г. опити за надграждане на здравноосигурителната система у нас това лято екипът на здравното министерство предложи варианти, които ще бъдат представени официално на 26 септември.

Коментар на седмицата №1: Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Коментар на седмицата №2: Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Коментар на седмицата №3: Меркел поема голям риск с новия закон за имиграцията

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал близо 24 400 прочитания. Канцлерката Ангела Меркел се надява, че новият закон за имиграцията ще позволи на чуждестранните работници по-лесно да намерят работа в Германия, но нейната настойчивост да запълни рекордния брой свободни работни места рискува да

Треперете! Жените идат!

Гневът на феминистките е на път да обърне САЩ и после света Докато е в Ню Йорк, нашият премиер ще си отдъхне от набезите на ездачката Нинова. Но трябва много да внимава с американките – положението е страшно! Особено ако си мъж. Я си погледнал някоя двусмислено, я те е обявила за сексист по телевизията и работата ти е спукана.

Обиколката на папа Франциск в балтийските държави: нови предизвикателства и спомени за някогашни битки

Папа Франциск започва утре във Вилнюс обиколката си на изменилите се радикално след падането на комунизма балтийски страни в момент, в който Католическата църква се сблъсква със серия от педофилски скандали. В рамките на четири дни папата ще обиколи Литва, Латвия и Естония, които днес са непоколебими съюзници на Запада и все още носят белезите от

За или против Орбан да сме?

Имаме общи интереси с Вишеград за мигрантите, но за разлика от тях сме заплашени да станем периферия на ЕС Независимо от това дали начело на българското правителство е Бойко Борисов, или някой друг, българският национален интерес не предполага да заемем позиция категорично в полза на Орбан и новите консерватори на Европа или в подкрепа на Макрон,

Защо въпросът за ирландската граница е толкова важен за Брекзит

Въпросът за сухоземната граница между Северна Ирландия и ЕС е една от основните пречки за Великобритания да постигне споразумение с Брюксел за гладко и организирано излизане от съюза през март. Ето какво представлява той и защо е важен: И ДВЕТЕ СТРАНИ ИСКАТ ДА ИЗБЕГНАТ ПОЯВАТА НА ФИЗИЧЕСКА ГРАНИЦА - КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА През 1998 г.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber