10 неща, за да бъде захапана корупцията

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6373939 10 неща, за да бъде захапана корупцията 10 неща, за да бъде захапана корупцията www.24chasa.bg

Как новият мегаорган ще проверява пари и имоти и защо трябва да се декриминализира провокацията към подкуп

За разлика от другите икономически престъпления при корупцията нещата са много по-сложни, защото никой от участниците в престъплението - и даващият, и вземащият - не иска престъплението да бъде разкрито. Затова, за да се хване престъплението, е необходима непрекъсната координация между контролните органи, полицията и прокуратурата.

Как стояха

нещата досега? Доходите например се декларират в Сметната палата. Трябва да си доста безхаберен, за да допуснеш да декларираш имущество, което да се разминава с приходите ти. На практика това почти не става. А в редките случаи, когато става, нещата или биват оправяни, или гърмят дребните риби.

Използването на СРС-та е мощно средство. Но

отдавна всеки

внимава какво

говори по

телефона

и къде си държи телефона. Освен това говоренето по много от мобилните приложения е трудно пробиваемо, а и изисква голям ресурс за проследяване. На практика в момента, за да се хване подкуп, трябва или приемащият или даващият подкупа да сезира полицията или прокуратурата предварително, парите да се бележат, да се съберат доказателства със СРС-та и свидетели. Едно доста сложно занимание.

При сигнали за нередности с обществените поръчки най-често се сезира АДФИ (Агенция държавна финансова инспекция), която прави доста обстойни и качествени проверки. Но на практика не се доказва корупцията, съпътствала сделката, а се установяват евентуални вреди, с които е ощетена държавата, и се активира производство за някое престъпление по служба, за умишлена или неумишлена безстопанственост и пр. И това е нещо.

Ако се установи каквото и да е престъпление по сега действащото право, се сезира Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Тя вече прави доста обстойна проверка и при несъответствие между имуществото и доходите задейства процедура пред съда за конфискация. Но на практика има дублиране с дейността на данъчните при установяване на съотношението между приходи и разходи. И това следва да се изчисти в новия закон. Ако новата агенция не предвиди в закона изграждането на капацитет да прави обстойни проверки на имущество в чужбина, нещата няма да се променят съществено. Ако не се предвиди и ресурс за

наемане на

специализирани

чужди фирми за

проследяване

на финансови трансакции, на практика няма да се постигне голям напредък. На хартия излиза, че и досега би следвало да има добра координация. Но всъщност взаимодействието на органите става бавно - в регламентирана последователност. Това

дава възможност

за замитане

на следите

Ето защо създаването на единен орган чрез закона за противодействие на корупцията е поначало добра идея. Би следвало в него да се включат специалисти от Сметната палата, специалисти по финансов контрол от АДФИ, данъчни специалисти, обучени хора от Икономическа полиция, специалисти по финансово разузнаване, Комисиите за конфликт на интереси и за конфискуване на имуществото, ограничен брой читави анализатори от БОРКОР, добре платени софтуерни специалисти и финансисти с опит в международните трансакции, добре платени специализирани прокурори и други специалисти. Новата структура няма да може да върши всичко сама. Ето защо в закона се създават процедури за взаимодействие със специализираните органи. Но тук следва да се помисли за доста по-бързо действащи процедури.

Необходими са задължителни промени в НПК, ако има воля новият законопроект да заработи ефективно. Още в миналото Народно събрание има вкаран законопроект за премахване на престъплението “провокация към подкуп”. И агентът под прикритие ще се задейства по реда на използването на специалните разузнавателни средства.

Така САЩ решиха

проблема си с

подкупите на

ниско и средно

равнище

Политиците не бива да се страхуват от тази мярка, защото тя няма как да стигне до тях по разбираеми съображения. Заместник-министърът на правосъдието Евгени Стоянов е компетентен и амбициозен юрист и има желание нещата да се случат.

Той заяви, че се предвижда общият орган - комисията, да се състои от 5-има членове. Тя ще има право да прилага СРС-та.

Всеки, който заема висш държавен пост, в чиято декларация за имуществото има несъответствие за над 5000 лв., ще бъде предаван на данъчните за проверка. Ако се установи по-голямо разминаване, ще се прави и 10-годишна проверка. Това е нещо ново, което дава много по-големи възможности.

Правилно решение е, че и общинските съветници, главни архитекти, директори на болници, ректори на университети и още редица други също вече ще подават декларации.

В закона се дава едно широко определение на понятието за корупция: Корупция по смисъла на този закон е налице, когато в резултат на заеманата висша публична длъжност лицето злоупотребява с власт или нарушава служебни задължения с цел пряко или косвено извличане на неследваща се материална или нематериална облага за себе си или за други лица.

Предвиждат се проверка, анализ и оценка на имущественото състояние.

Това е една от големите възможности. Защото досега не се анализираха реалните разходи по екскурзиите в чужбина, ученето на децата на управляващите в скъпи частни училища и университети и реалната им издръжка там, скъпо лечение в чуждестранни клиники. Тъй като не се декларират доходите на пълнолетните деца, на родителите, на братята и сестрите и

доверените хора, които всъщност често изпълняват функциите на подставени лица, законът ще е ефективен само ако комисията анализира и тези доходи.

Правилно е да се помисли дали един такъв орган да се сформира само от Народното събрание. Важен принцип в управлението е една власт да възпира друга власт. Затова би било полезно и президентът да посочи един член на комисията. Добре ще е и опозицията да има представител. Може да се помисли друг член да бъде посочен от друг независим орган.

Не бива да очакваме чудеса, ако:

l върху новата комисия не се осъществява точно разписан в закона контрол от различни, независими една от друга институции,

l кадрите й не са добре платени и осигурени с прилична пенсия,

l няма ефективен и независим механизъм за подбор на компетентни и независими кадри, вкл. чрез преминаване през детектор на лъжата (полиграф) – както е в много други развити държави,

l липсва съответният финансов ресурс за разследване в България и в чужбина.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Холандия с най-добро здравеопазване в Европа

Македония има най-бърз достъп до лекари, България е на опашката Кой има най-доброто здравеопазване в Европа и към коя система е най-практично да се ориентира България? Според проучванията на института за сравнително изследване на здравните системи в държавите в Европа Health Consumer Powerhouse най-добра е здравната система в Холандия.

Промени на парче в здравното осигуряване може да сринат всичко

Мислят за задължително застраховане, а по закон е доброволно, при неясно определяне на цени и неограничено доплащане от пациента След повече от 15 г. опити за надграждане на здравноосигурителната система у нас това лято екипът на здравното министерство предложи варианти, които ще бъдат представени официално на 26 септември.

Тоталитаризъм на добрите намерения

22 септември се оказа ден на зависимостта от кресливата посредственост В събота бе национален празник - Ден на Независимостта, и същевременно бе обявен за ден без автомобили в центъра на София. Въпреки че може да се спори относно смисъла на този празник, все пак бе неработен ден и човек можеше да свърши някоя лична работа или да се поразходи.

Коментар на седмицата №1: Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Коментар на седмицата №2: Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Треперете! Жените идат!

Гневът на феминистките е на път да обърне САЩ и после света Докато е в Ню Йорк, нашият премиер ще си отдъхне от набезите на ездачката Нинова. Но трябва много да внимава с американките – положението е страшно! Особено ако си мъж. Я си погледнал някоя двусмислено, я те е обявила за сексист по телевизията и работата ти е спукана.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Обиколката на папа Франциск в балтийските държави: нови предизвикателства и спомени за някогашни битки

Папа Франциск започва утре във Вилнюс обиколката си на изменилите се радикално след падането на комунизма балтийски страни в момент, в който Католическата църква се сблъсква със серия от педофилски скандали. В рамките на четири дни папата ще обиколи Литва, Латвия и Естония, които днес са непоколебими съюзници на Запада и все още носят белезите от

За или против Орбан да сме?

Имаме общи интереси с Вишеград за мигрантите, но за разлика от тях сме заплашени да станем периферия на ЕС Независимо от това дали начело на българското правителство е Бойко Борисов, или някой друг, българският национален интерес не предполага да заемем позиция категорично в полза на Орбан и новите консерватори на Европа или в подкрепа на Макрон,

Защо въпросът за ирландската граница е толкова важен за Брекзит

Въпросът за сухоземната граница между Северна Ирландия и ЕС е една от основните пречки за Великобритания да постигне споразумение с Брюксел за гладко и организирано излизане от съюза през март. Ето какво представлява той и защо е важен: И ДВЕТЕ СТРАНИ ИСКАТ ДА ИЗБЕГНАТ ПОЯВАТА НА ФИЗИЧЕСКА ГРАНИЦА - КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА През 1998 г.

Павета под наем

Колкото и недоволен да е българинът, той не обича революциите Протестът на някакви български емигранти миналата неделя повдигна въпроса не прекалява ли държавата с гражданските свободи. Фандъкова отпуска жълтите павета под наем на всеки, решил да врещи по властта, затваря улици и булеварди, направо няма смогване,

Шпионинът, който говореше прекалено много

Защо шефът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен бе принуден да подаде оставка Привърженикът на реда и ръководител на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен, който бе принуден да подаде оставка, създаде най-вече хаос в правителството и тревога по повод отношенията си с крайната десница.

Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber