Нашият Ноев ковчег

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6199537 Нашият Ноев ковчег Нашият Ноев ковчег www.24chasa.bg

Парадоксите на това да се трудиш в България

“ТРУД е наший Ноевий ковчег.” Така е определил труда Иван Вазов в своето стихотворение “Да работим”. Няма да затъвам в тривиални размишления как трудът е направил от маймуната човек. Или как мързелът може да превърне човека в нещо по-лошо от маймуна. Понякога човек се прави на маймуна, само и само да си намери работа или да се задържи на нея.

Трудовият пазар в България е нещо, което никога няма да разбера. За момента говоря. За последния четвърт век. Преди го знаехме - абсурд е да не работиш, назначаваха те, щеш - не щеш. Срещу колко - друг въпрос. Познавах един, който беше не по огромно негово желание влят в трудовия колектив на завода за алуминиеви отливки в Плевен. Като леяр, без да е учил за това.

Ама беше усвоил занаята до степен да го понася и да се разписва на ведомост срещу 500-600 лева месечно. През 1984 г. Сега не знам дали този завод работи изобщо и какви са заплатите там. Не съм ТРЗ. Но ако са пак 500-600 лв.,

едва ли това е за

хвърляне на

шапки

Безработицата отдавна се шири по нашите земи.

От друга страна, работодатели се оплакват, че не могат да намерят работници. Причината? Разликата между 500 лв. преди 30 г. и 500 лв. сега е огромна.

Но винаги съм задавала въпроса: А без хич?! По-добре ли е да лежиш, загледан в тавана, разсъждавайки над мизерното си битие, вместо да се чупиш от работа срещу мизерна сума? Екзистенциално го докарвам това питане.

Имаме прекрасни млади специалисти, които и тук биха си намерили работа, но не срещу такова заплащане, каквото ще получат навън. И терминал-2 пращи по шевовете. Узрели ли сме да приемем действителността, или да я променим? То какво ли пък зависи от нас, ще кажете. Аслъ. Както виждате, предизборни обещания, дал Господ, следизборни изпълнения - йок.

Международният празник на труда отмина, не че сме го празнували освен с тридневната почивка, та да си отдъхнем не от много работа, а от много мислене. Защото, като почиваме, какво да му мислим, освен за отдиха по родните места или някъде из Гръцко.

Открай време се говори за пословичното българско трудолюбие. И да,

аз не смятам, че

нашият народ е

мързелив

Трудим се като пчелички, едно време на “частното” за сметка на трудовия колектив, където се разписвахме на ведомост, сега на село или на вилата, защото нямаме ведомост. Лафът “Те ме лъжат, че ми плащат, аз ги лъжа, че работя” май все още е в сила. За робите на труда, както се пее в една първомайска песен.

Всъщност всеки е роб на труда си. Така е редно да бъде. Повтарям - на труда си, не на началника, собственика, големия бос или борда на директорите. Така е на теория. На практика е друго. Защото е обидно да работиш за подигравателните 500 лева, а от екрана да ти каканижат, че тези пари са си пари.

Да, бе, джобните за деня на повечето от тия, дето се опитват да ни го вменяват. Голям процент от българския народ

живее под прага

на бедността

Това е статистика. Също статистика е, че голям процент от този народ си пожелава за Коледа на първо място ра-бо-та. Не ферари с цвят червен, не бяла спретната къщурка на три ката, не да спечелят от тотото, не околосветски пътешествия или филмова звезда в леглото, а работа, труд, бачкане. Парадокс? Не бих казала.

Повечето от хората искат работа с достойно заплащане. Което е много трудно осъществимо дори за Дядо Коледа.

Хиляди хора работят при идиотски условия. Но продължават да работят. Най-малкото защото имат да получават 3-5-8 заплати, неизплатени навреме. И се надяват да ги получат. Изработили са ги. В повечето случаи тези забавяния даже не са по причина на гадния капиталист работодател, който размахва камшика над отрудения пролетариат. Има едно нещо, което се нарича междуфирмени задължения и то е бездънна пропаст.

А Вазов реди, че “Труд! Спасеньето от робство там е, идеал е той на новий свет.” И е прав, как да го оспориш? Трябва да работим. Дали с ръцете или с ума, ама не може иначе.

Само че горе по злачните върхове на държавната власт също трябва да се работи. Много здраво. С мисъл и в перспектива. Залудо работи, залудо не стой е поговорка, в която има много мъдрост.

Обаче акцентът в нея пада не на залудо, а на работи. Аз съм от тъпите трудещи се - предпочитам да работя, пък каквото сабя покаже. По-добре е, отколкото да лежа и да чакам да дойдат с бъклица и дрян бодри работодатели, та да ме калесат с едни 3000 лв. заплата. Щото вероятността да ги дочакам клони към огромна кръгла нула. Съответно и доходите ми са със същата стойност.

Предпочитам честно да си изкарам 28 или 32 лв., отколкото да седя и да се жалвам как заслужавам десетократно повече.

Трудът е песен, казват, само че много фалшиво я докарват, защото тонът, който ни задават, е грешен. И все пак им играем по свирката. Не знам докога. Не знам докъде. Е, като не знаеш, що даваш акъл? Не давам акъл, трудя се. Дай, Боже, всекиму труд, който заслужава и доволство от него. Някой ден, някой ден... Преди потопа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,

Магистралите на Италия от Мусолини до Салвини

Срутеният виадукт в Генуа днес се превръща в емблема на италианския застой МАГИСТРАЛИТЕ и виадуктите са емблема на италианската модернизация през 20-те години. По замисъл магистралите въплъщават гордостта на нацията и са изблик на волята й за модернизация. Свързват индустриалните и аграрните центрове в северната част на страната с пазарите отвъд

Валери Симеонов: Ето 8 факти и обстоятелства, които опровергават депутата Сидеров

Вицепремиерът Валери Симеонов отговори на атаката на Волен Сидеров във фейсбук. По повод изявленията на народния представител Волен Сидеров пред медии, направени на 14.8.2018 г. в Бургас, след като изисках и се запознах с пълната документация по повод действията на РЗИ - Бургас, и ОД на МВР - Бургас, държа да изнеса следните факти и обстоятелства,

Патриоти с фалшиви знамена

Защо Сидеров и Симеонов се карат пред цялата държава като разтрогната брачна двойка ТЪКМО се бяхме умислили над идеята на Красимир Каракачанов да внесе закон за фалшивите новини и не щеш ли, самият войвода изпадна в неистинска ситуация. На фона на лаещите скандали между Волен Сидеров и Валери Симеонов той излезе да обяснява пред стълбището на

Коментар на седмицата №3: Как козата на баба Дора изяде битата баба Митка

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал над 77 000 прочитания. Или защо никой не протестира и не отрази побоя в село Септемврийци ЕДНА коза срещу една баба. И тотална загуба за човека. Покрай стадото на баба Дора, която стигна дори до фалшивите новини. Цяла България тръпнеше за новини от стадото.

Коментар на седмицата №3: Европа е под заплаха - не от Тръмп, а от новия свят

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал над 11 404 прочитания: Притеснявам се да не ни се наложи спешно да харчим повече от 4 на сто за отбрана ДОНАЛД Тръмп не дължи нищо на миналото, на факта, че трансатлантическата връзка на патронаж от страна на Вашингтон към Западна Европа след разгрома на Хитлер

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

Европа е под заплаха - не от Тръмп, а от новия свят

Притеснявам се да не ни се наложи спешно да харчим повече от 4 на сто за отбрана ДОНАЛД Тръмп не дължи нищо на миналото, на факта, че трансатлантическата връзка на патронаж от страна на Вашингтон към Западна Европа след разгрома на Хитлер създаде и утвърди ролята на САЩ като свръхвелика сила. Той не смята за необходимо да си припомня,

Кой не иска още едни 1 млрд. лв. в хазната

Странно е вицепремиер да се обявява против закон за правила при горивата, след като сивият сектор е 30% СЛЕДЕЙКИ дебатите около новия закон за горивата, човек може да остане с впечатлението, че държавата е силно разколебана в желанието си да вземе още един млрд. лв. годишно като приход в хазната. А когато това колебание идва от вицепремиер,

Колко струва животът на човек с увреждания?

Битката е солидарна - за всички групи. По конвенцията на ООН България е длъжна да осигури 20 млрд. лева ИВАН ЛЮБЕНОВ, Обединение на социалните работници ПОЗВОЛЯВАМ си да направя бърз анализ от позицията на човек с увреждане, нуждаещ се от лична помощ, но и като експерт в социална сфера от повече от 20 г.

Турция и Русия - голямата разлика

Икономическият национализъм ще е в основата на опита на Ердоган да укрепи властта си НЕ ОТПИСВАЙТЕ Турция. И не сравнявайте дефектната ѝ демокрация с Русия. Разликата е сериозна. Турция е дълбоко разделена страна и това разделение, макар и не както ни се иска на нас и далеч не по най-справедливия начин, се отрази в изборите.

ТЕЛК да не включва само водещото заболяване

С оценка, основана вече само на целта икономии, ние ще трябва да сме вече най-работоспособните, иначе губим пенсията си ЙОРДАНКА ТОДОРОВА, председател на майките в инвалидни колички в България ХОРАТА с увреждания живеят с мизерни пенсии средно по 223 лева. Именно национално представените организации за правата им са тези,

“Антиквизацията” на Македония и тиквеният манталитет

За името на Македония България се държи зряло и сдържано ПОЗИЦИЯТА на българското правителство по последните развития на проблема за името на Македония е адекватна и зряла. България има своите неотменими национални интереси, свързани с нашата съседка Република Македония, и ние сме решили да защитаваме тези интереси в отговорно съгласие с

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber