Не популизъм, а прагматични решения за софиянци

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6165471 Не популизъм, а прагматични решения за софиянци Не популизъм, а прагматични решения за софиянци www.24chasa.bg


Редно ли е да се търсят решения в полза само на шепа протестиращи, дори когато инвеститорът е напълно изряден

ЕДВА ли някой би оспорил, че София е град, който постоянно се развива. Положителните промени са факт, видим за всички. София е и градът с може би най-активните жители. За съжаление обаче, в последните месеци протестите на гражданите - най-често срещу застрояването в кварталите, все по-често са или провокирани, или възсядани от политици с явни политически цели.

Няма спор, че ръководството на Столичната община трябва да се вслушва в исканията на гражданите. Дали обаче това трябва да става на всяка цена - дори когато е в разрез със законно протекли процедури? Редно ли е да се търсят винаги решения в полза единствено на шепа протестиращи дори когато поредният инвеститор е напълно изряден и е спазил всички законови разпоредби? Налагането и спазването на върховенството на закона е от ключово значение за инвестиционния климат във всяка една държава.

За съжаление, както се случва винаги, крайната сметка се плаща от нас, данъкоплатците, а не от заинтересования политик X, нито от протестиращите. Подобно развитие е напълно реалистично с проекта “Гранд Каньон” на турската инвестиционна компания “Гаранти Коза”. Източници, близки до компанията, вече заявиха, че “Гаранти Коза” обмисля оттеглянето си от България, тъй като са изключително разочаровани от бюрокрацията и отношението към тях от страна на администрацията в последните седмици.

Нещо повече - обсъжда се завеждането на искове за милиони в европейски съдилища, включително срещу общински длъжностни лица.

Инвестиционният проект е най-големият в жк “Младост” в момента - на стойност 200 млн. евро. Освен жилища, хотел (от световната веригата “Суисотел”) и търговски център инвеститорът иска да направи и благоустроен градски парк (11 дка) за живеещите наоколо.

Въпреки че по закон има право да поиска изграждане на част от довеждащата инфраструктура и още куп привилегии, дружеството не го прави. Инвеститорът иска само едно - бързо обслужване от съответните държавни и общински институции, както всъщност е предвидено по закон. Вместо това обаче група протестиращи са на път да спрат целия проект.

Нека продължа с примерите, защото казусът с “Гранд Каньон”, за съжаление, далеч не е единствен.

В район “Младост” са блокирани проектите и на едни от най-големите и уважавани български и чуждестранни строителни компании. При това не става дума само за издаване на нови разрешения за строеж, блокирана е работата и по вече започнати обекти.

В резултат хаосът е пълен - част от компаниите вече са завели съдебни искове за нанесени финансови щети. Предприемачите са продали част от жилищата “на зелено” и ако не ги завършат в съответните срокове, ще дължат обезщетения на купувачите. Междувременно недоволни собственици на имоти в район “Младост” се обединиха в инициативен комитет, който скоро ще прерасне в неправителствена организация. От края на ноември до днес общината в “Младост” на практика не работи с бизнеса. Блокирани са всички преписки, които се отнасят към строително-инвестиционния процес - изменения на влезлите в сила устройствени планове, както и одобряването на нови такива, издаване на визи за проучване и проектиране, издаване на разрешения за строеж, откриване на строителни площадки.

От комитета обясниха, че са подали сигнали в полицията и прокуратурата за това, че неизвестни лица влизат в имотите им, събарят оградите, лягат пред багерите, подават фалшиви сигнали на тел. 112 и се стремят по всякакъв начин да саботират строителството. И това се случва, въпреки че инвеститорите имат разрешения за строеж, за които са платили необходимите такси, въпреки че плащат данъци на Столичната община за парцелите и въпреки че не искат да направят нищо извън параметрите, установени в нормативната уредба.

Конкретно в “Младост” инвестициите са блокирани най-вече от действията и бездействието едновременно на новия кмет и нежеланието му да се съобрази със законовата рамка. Няма обяснение защо новата администрация ненужно бави и разиграва строителните предприемачи. Единични проблемни случаи в района се представят като масова практика и така се манипулира общественото мнение - внушава се, че едва ли не всички строително-инвестиционни проекти в “Младост” са незаконни. Подобно поведение и непрофесионално отношение към бизнеса показва само едно - новата администрация няма капацитет и желание да изпълнява определените си от закона задължения.

Прецедентите в район “Младост” за спиране на напълно законосъобразни строежи в последната една година, за съжаление, водят до влошаване на инвестиционния климат и в други общини.

На политически рекет замирисват и поредните протести на родители срещу инвестиционен проект в двора на 139-о училище в район “Лозенец”, където в резултат на протестите беше спрян целият проект.

Припомням, че преди около два месеца родители излязоха на протест и събраха подписка заради строеж на жилищна кооперация в непосредствена близост до столичното 139-о ОУ “Захарий Круша”. Въпреки че инвеститорът е купил терена по съвсем законен начин от предишния му собственик, реакцията на Столичната община беше да спре проекта.

Кметът на София Йорданка Фандъкова е особено чувствителна към проблемите на училищата. Затова и неколкократно заяви, че ще се съобрази с исканията на протестиращите. Теренът обаче е частна собственост от 1996 г. и цената му е приблизително 5 млн. лева.

Ремонтът на сградата, която училището иска да преустрои, ще струва не по-малко от 2,5 млн. лева. Тези средства обаче не са предвидени в бюджета за 2017 г., което означава, че училището няма да може да се възползва от придобитата собственост още поне 5 години. Същевременно запазването на спорната сграда няма да увеличи двора на училището и тя ще продължи да го засенчва. Като добавим и факта, че за 6,5 млн. лева може да се построи изцяло ново училище, сами преценете кое е по-разумното и прагматично решение.

Още повече че има квартали в София, в които училищата имат много по-голяма нужда от ремонт. За тях също трябва да бъдат отделени средства от общинския бюджет.

Каква ще е реакцията на другите училища в столицата, ако само едно училище получи сумата от 6,5 млн. лева? Подобно решение няма да е нито справедливо, нито икономически обосновано.

* Авторът е от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП).

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Константин Пенчев: Младен Маринов може да бъде избран за министър и без да е освободен като главен секретар

До месец трябва да реши кой пост да избере, казва конституционният съдия пред "24 часа"    Младен Маринов може да бъде избран за министър на вътрешните работи и без указ за освобождаването му като главен секретар. За мен няма никакво съмнение, че изобщо не беше необходимо да се отлага избора. По Закона за предотвратяване на корупцията и за

Това ли са "българите в чужбина"?

Защо твърдят, че протестите в София били на българите в чужбина? И имат ли изобщо българите в чужбина право да се бъркат в българската политика? Коментар от Александър Андреев за "Дойче веле": Протестите в София и малкото, отчасти комични, картинки от бледи опити за протест пред български посолства в чужбина,

София е град, който не отказва пристан

Ето какво каза Георги Господинов на церемонията, на която получи наградата на София Благодаря за Наградата на София за принос в културата! Част от думите, които успях да кажа: ...Този град е направен от стъпките на онези, които са вървели по улиците му... От стъпките на Яворов, който ходи пипнешком след ослепяването си по тези улици,

САЩ, ЕС и Китай се съревновават за влияние в Източна Европа

Президентът Доналд Тръмп в понеделник потвърди подкрепата на Вашингтон за бизнес среща на високо равнище, която има за цел да даде тласък на връзките в Източна Европа и да подобри свързаността между региона, САЩ и Европейския съюз. Но Западът не е единственият значим играч в региона. Малко след като председателят на Европейската комисия Жан Клод

Пешеходецът е най-важен и ярките зебри ще помагат. Но стига ли?

Истинската промяна започва с търпеливо и постоянно възпитаване на децата – утрешните шофьори ДНИ ПРЕДИ откриването на учебната година деца отново редиха червени карамфили върху зебра в памет на друго загинало дете - 15-годишната Анна-Мария от Горна Оряховица. Нещастието връхлетя, докато за обществено обсъждане са предложени промени в 3 наредби,

Бойко и учителите - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж предишните карикатури

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Наръчник за оцеляване на родители първолаци

Освен тетрадки, купете тапети, кутии за обувки, прежда и се научете да яздите кон 15-ти септември дойде и много от вас ще пратят децата си за първи път на училище. Това е вълнуващ ден, щастлив ден и напълно си заслужаваше да продадете колата, за да купите най-красивия букет за класната. Винаги съм се чудила как началните учителки преживяват с тия

Проф. Асен Балтов: Задължителна застраховка и самоучастие в лечението е по-добър вариант

Дава троен контрол върху парите за лечение и лична отговорност за здравето, казва шефът на "Пирогов". Той коментира вариантите за нов здравноосигурителен модел, предложени от здравният министър Кирил Ананиев Промяната на модела е много необходима крачка. Прави чест на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, че събра смелост да направи това,

Иран може да удари по САЩ в Пакистан

Сенатът на САЩ обсъжда нова възможност за удар по Иран. Агенция Ройтерс публикува подробности от законопроект за санкции срещу шиитските формирования в Ирак, които се предполага, че са под контрола на Техеран. В експертните среди се смята, че санкционният натиск ще означава мерки срещу всички иракски силови структури,

Д-р Димитър Петров: Да падне монополът на здравната каса, е по-логичен вариант

Холандският модел е добър, но прилагането му отнело 10 години, казва бившият подуправител на НЗОК. Той коментира вариантите за нов здравноосигурителен модел, предложени от здравният министър Кирил Ананиев Няма страна в Европа с тристълбов модел на здравно осигуряване, т.е. задължителна здравна вноска,

Радев на пусия - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж предишните карикатури

Коментар на седмицата №1: Радев предупреждава, че след 2 жълти властта върви към червен картон

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №1 и е събрал близо 29 000 прочитания. Президентът Румен Радев направи обръщение към нацията във връзка с новия политически сезон. Потърсихме за коментар политолози и социолози от щаба на “24 часа” със следните въпроси: 1. Какво означава казаното от президента Румен Радев,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber