Защо Полша?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6112820 Защо Полша? Защо Полша? www.24chasa.bg
Дейвид Харис

И по какви причини Американският еврейски комитет открива офис във Варшава

Израснал съм в дом, който далеч не е про-полски. На Полша се гледа като на страна, в която антисемитизмът е исторически широко разпространен, а понякога и смъртоносен.

Как стигнах от такъв дом до ръководител на водеща глобална еврейска организация, която е в челните редици на написването на нова глава в полско-еврейските отношения? И как би се почувствало семейство ми относно факта, че в края на март повече от 100 лидери на Американския еврейски комитет (АЕК) от САЩ ще се съберат, за да отпразнуват откриването на най-новия ни офис - АЕК Централна Европа - в столицата на Полша?

Като се опитам да разбера собствената си еволюция, откривам 4 фактора, които оформят пренасочената ми ангажираност спрямо Полша. Първият е Втората световна война. Въпреки че съм роден след нея, до днес войната силно оформя погледа ми върху живота както поради факта, че цялото ми семейство беше погълнато от нея, така и защото тя се превърна в универсална морална приказка, където се сблъскваха категоричните различия между силите на доброто и злото, с безкрайните типологии помежду си.

И как би могъл човек да разбере този катаклизъм, без да се захване с централното място на Полша по време на тези съдбоносни години 1939-1945? Колкото повече изучавах войната, толкова повече започвах да оценявам, че, макар и печално превъзхождана от нацистките германски сили, Полша се бори храбро срещу агресора, далеч повече, отколкото много други европейски народи. Научих също, че дори и след поражението и окупацията полската съпротива, впечатляващо детайлизирана в “Тайната държава” на Ян Карски, няма равна в Европа по организация и ефективност.

И говорейки за Ян Карски, боготворя този герой от войната за усилията му да предупреди до голяма степен безразличния свят за съдбата на европейските евреи в ръцете на Третия райх.

С готовност признавам, че като по-млад не бих могъл съвсем да схвана разликата между формулировките “нацистки лагери на смъртта в Полша” и “полски лагери на смъртта” може би заради тази ранна детска асоциация на Полша с антисемитизма. При първото ми посещение в лагер на смъртта обаче разликата стана пределно ясна.

Не мога да кажа, че съм изгубил следите на антисемитизма, който се спотайва в някои полски квартали по време и дори след войната, ставайки част от по-голяма и по-сложна картина, както е засвидетелствано в могъщия разказ на Ян Грос за трагедията в Йедвабне.

Второ, майка ми и семейството ѝ бяха бежанци от Съветския съюз. Нашият дом беше яростно антикомунистически. И Ялта се превърна в символ на западната капитулация пред съветските проекти в Източна Европа, започвайки с Полша.

Израснал съм с възхищение от полския дух, особено след като полският папа Йоан Павел II умело се противопостави на Кремъл и поддържаше жив полския копнеж за свобода и вяра, до появата на полска почва на “Солидарност” и Комитета за защита на работниците (КОР), раздвижвайки опозиция на тоталитарното управление и постилайки пътя за съдбовните събития от 1989-1991 г.

Трето, вкъщи научих какъв дар е демокрацията - нещо, което би могло да бъде разбрано само от онези, на които е била отказана тази благословия. С излизането на Полша от мрака на съветския контрол от цялото си сърце желаех успеха им като нация, която най-накрая да може да начертае своята собствена съдба, затвърждавайки първенството на индивидуалното, свързвайки се отново със своите европейски и трансатлантически стимули и преоткривайки своето еврейско минало.

И Полша бързо се превърна в история на успеха. Не, преходът не беше лесен и в някои отношения той продължава и до днес, както и в други посткомунистически страни. Да се отървеш от десетилетия на контролирана от държавата икономика, тайна полиция, ширеща се корупция и програмирани умове, отнема години, ако не и поколения, но Полша се прояви по толкова много начини като впечатляващ лидер при очертаването на пътя напред.

И накрая, за моя изненада, се отъждествявам като евреин с нещо доста неуловимо относно Полша.

За много евреи това може да звучи странно. Най-малкото моят дом не беше единственият, който се колебаеше за цялостното място на Полша в еврейската история. И все пак, както успях да открия, има нещо в духа на полската нация, което ми е доста познато. Може би това е най-добре изразено във формирането на две суверенни държави - Полша и Израел, които днес се радват на стратегическо партньорство.

Полша изчезва от картата на света за 123 години - от 1795 до 1918 г., но полският народ никога не губи своя копнеж за държавност, както и политическите, литературните и военните символи на това изгарящо желание.

Полша живее в постоянна тревожност, която не е само абстрактна или теоретична, а исторически базирана поради страх от по-големите си съседи и техните амбиции. Подялби, атаки, окупации и тайни сделки - всичко това е твърде болезнена част от полското миналото.

Полша смята, че нейните интереси може по всяко време да бъдат пожертвани от хищни сили, както се е случвало преди, върху олтара на политическа целесъобразност. И затова поляците схващат по-дълбоко несигурността на живота, значението на държавността и капризите на човешкото поведение. Честно казано, същото може да се каже за Израел и еврейския народ. Всички ние също имаме докторски степени по история - не непременно от големи университети, а по-скоро от опита на самия живот и това, което той ни е подготвил. Ние знаем, че сигурността на Израел е гарантирана само ако приемаме заплахите сериозно и не страдаме от липса на въображение. Знаем, че вечната бдителност е цената за свободата и независимостта.

Затова с очакване и вълнение АЕК открива най-новия си офис именно във Варшава в края на март. В този разхвърлян наш свят, с толкова много заложено на карта, ние разширяваме нашето сътрудничество с народите от Централна Европа - Полша, трите балтийски държави, Чехия, Унгария и Словакия.

А може би най-важното от всичко за мен е това, че моето семейство днес разбира защо пускаме корени в Полша. Това е една нова ера, която прегръщаме. Вместо да позволим да бъдем пленници на историята с нейните паралитични ефекти, ние предпочитаме да се стремим да бъдем автори с освободителни възможности.

*Дейвид Харис, изпълнителен директор на Американския еврейски комитет, в чиято централа във Варшава работеше Елена Поптодорова преди скандала на летище “Шопен”, пред “Жечпосполита”, “Хъфингтън пост” и “Таймс ъв Израел”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Обиколката на папа Франциск в балтийските държави: нови предизвикателства и спомени за някогашни битки

Папа Франциск започва утре във Вилнюс обиколката си на изменилите се радикално след падането на комунизма балтийски страни в момент, в който Католическата църква се сблъсква със серия от педофилски скандали. В рамките на четири дни папата ще обиколи Литва, Латвия и Естония, които днес са непоколебими съюзници на Запада и все още носят белезите от

За или против Орбан да сме?

Имаме общи интереси с Вишеград за мигрантите, но за разлика от тях сме заплашени да станем периферия на ЕС Независимо от това дали начело на българското правителство е Бойко Борисов, или някой друг, българският национален интерес не предполага да заемем позиция категорично в полза на Орбан и новите консерватори на Европа или в подкрепа на Макрон,

Защо въпросът за ирландската граница е толкова важен за Брекзит

Въпросът за сухоземната граница между Северна Ирландия и ЕС е една от основните пречки за Великобритания да постигне споразумение с Брюксел за гладко и организирано излизане от съюза през март. Ето какво представлява той и защо е важен: И ДВЕТЕ СТРАНИ ИСКАТ ДА ИЗБЕГНАТ ПОЯВАТА НА ФИЗИЧЕСКА ГРАНИЦА - КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА През 1998 г.

Павета под наем

Колкото и недоволен да е българинът, той не обича революциите Протестът на някакви български емигранти миналата неделя повдигна въпроса не прекалява ли държавата с гражданските свободи. Фандъкова отпуска жълтите павета под наем на всеки, решил да врещи по властта, затваря улици и булеварди, направо няма смогване,

Шпионинът, който говореше прекалено много

Защо шефът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен бе принуден да подаде оставка Привърженикът на реда и ръководител на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен, който бе принуден да подаде оставка, създаде най-вече хаос в правителството и тревога по повод отношенията си с крайната десница.

Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Срещата на върха може да е внушителният театър, който Ким има нужда да покаже на своя народ

Ако севернокорейският лидер Ким Чен Ун е търсил идеалния пропаганден декор - нещо, целящо да покаже на неговите сънародници, че той е силен водач, който неумолимо се стреми към дълго бавещото се, отдавна обещавано благоденствие, което те заслужават, тогава пристигналият на посещение южнокорейски президент Мун Дже Ин може би му предоставя уникална

Меркел поема голям риск с новия закон за имиграцията

Канцлерката Ангела Меркел се надява, че новият закон за имиграцията ще позволи на чуждестранните работници по-лесно да намерят работа в Германия, но нейната настойчивост да запълни рекордния брой свободни работни места рискува да раздразни избирателите, които продължават да негодуват заради нейната политика на отворени врати към бежанците.

Партиите запазват твърдите привърженици, периферията разколебана

Тепърва ще видим дали “развързването на кесията” ще промени тази тенденция Очакваното традиционно политическо затишие през август не се оправда, а напротив. Станахме свидетели на висок градус на политическо напрежение и неспирни проблеми за правителството. Сривът на търговския регистър, фалитът на застрахователната компания “Олимпик” и

Политическите схватки отхапаха от рейтинга на всички, но ГЕРБ все така с 3% пред БСП

- Проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” - Спад в одобрението и за кабинета, и за президента  - Половината българи не искат предсрочни избори Скандалите през август и високият градус на политическо напрежение дават отражение на основните индикатори, които изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” залага в

Италия: популистите на война срещу пресата

Луиджи ди Майо, една от двете ключови фигури на популисткото правителство на Италия, поведе война срещу пресата, като я обвини, че "замърсява дебата", и заплаши да спре рекламите, които обществените компании пускат във вестниците. "Вестниците вече всеки ден замърсяват обществения дебат и което е по-лошо: правят го с обществени пари",

Режете до дъно

Промяната на начина на осигуряване не е всичко, махнете цялата мизантропско-олигофренска система Миналата седмица народът се развълнува от евентуалните промени в здравноосигурителния модел, които ще бъдат обсъдени на кръгла маса на 26 септември и ще бъде избрана промяна. Нормално е народът да се вълнува,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber