Защо Полша?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6112820 Защо Полша? Защо Полша? www.24chasa.bg
Дейвид Харис

И по какви причини Американският еврейски комитет открива офис във Варшава

Израснал съм в дом, който далеч не е про-полски. На Полша се гледа като на страна, в която антисемитизмът е исторически широко разпространен, а понякога и смъртоносен.

Как стигнах от такъв дом до ръководител на водеща глобална еврейска организация, която е в челните редици на написването на нова глава в полско-еврейските отношения? И как би се почувствало семейство ми относно факта, че в края на март повече от 100 лидери на Американския еврейски комитет (АЕК) от САЩ ще се съберат, за да отпразнуват откриването на най-новия ни офис - АЕК Централна Европа - в столицата на Полша?

Като се опитам да разбера собствената си еволюция, откривам 4 фактора, които оформят пренасочената ми ангажираност спрямо Полша. Първият е Втората световна война. Въпреки че съм роден след нея, до днес войната силно оформя погледа ми върху живота както поради факта, че цялото ми семейство беше погълнато от нея, така и защото тя се превърна в универсална морална приказка, където се сблъскваха категоричните различия между силите на доброто и злото, с безкрайните типологии помежду си.

И как би могъл човек да разбере този катаклизъм, без да се захване с централното място на Полша по време на тези съдбоносни години 1939-1945? Колкото повече изучавах войната, толкова повече започвах да оценявам, че, макар и печално превъзхождана от нацистките германски сили, Полша се бори храбро срещу агресора, далеч повече, отколкото много други европейски народи. Научих също, че дори и след поражението и окупацията полската съпротива, впечатляващо детайлизирана в “Тайната държава” на Ян Карски, няма равна в Европа по организация и ефективност.

И говорейки за Ян Карски, боготворя този герой от войната за усилията му да предупреди до голяма степен безразличния свят за съдбата на европейските евреи в ръцете на Третия райх.

С готовност признавам, че като по-млад не бих могъл съвсем да схвана разликата между формулировките “нацистки лагери на смъртта в Полша” и “полски лагери на смъртта” може би заради тази ранна детска асоциация на Полша с антисемитизма. При първото ми посещение в лагер на смъртта обаче разликата стана пределно ясна.

Не мога да кажа, че съм изгубил следите на антисемитизма, който се спотайва в някои полски квартали по време и дори след войната, ставайки част от по-голяма и по-сложна картина, както е засвидетелствано в могъщия разказ на Ян Грос за трагедията в Йедвабне.

Второ, майка ми и семейството ѝ бяха бежанци от Съветския съюз. Нашият дом беше яростно антикомунистически. И Ялта се превърна в символ на западната капитулация пред съветските проекти в Източна Европа, започвайки с Полша.

Израснал съм с възхищение от полския дух, особено след като полският папа Йоан Павел II умело се противопостави на Кремъл и поддържаше жив полския копнеж за свобода и вяра, до появата на полска почва на “Солидарност” и Комитета за защита на работниците (КОР), раздвижвайки опозиция на тоталитарното управление и постилайки пътя за съдбовните събития от 1989-1991 г.

Трето, вкъщи научих какъв дар е демокрацията - нещо, което би могло да бъде разбрано само от онези, на които е била отказана тази благословия. С излизането на Полша от мрака на съветския контрол от цялото си сърце желаех успеха им като нация, която най-накрая да може да начертае своята собствена съдба, затвърждавайки първенството на индивидуалното, свързвайки се отново със своите европейски и трансатлантически стимули и преоткривайки своето еврейско минало.

И Полша бързо се превърна в история на успеха. Не, преходът не беше лесен и в някои отношения той продължава и до днес, както и в други посткомунистически страни. Да се отървеш от десетилетия на контролирана от държавата икономика, тайна полиция, ширеща се корупция и програмирани умове, отнема години, ако не и поколения, но Полша се прояви по толкова много начини като впечатляващ лидер при очертаването на пътя напред.

И накрая, за моя изненада, се отъждествявам като евреин с нещо доста неуловимо относно Полша.

За много евреи това може да звучи странно. Най-малкото моят дом не беше единственият, който се колебаеше за цялостното място на Полша в еврейската история. И все пак, както успях да открия, има нещо в духа на полската нация, което ми е доста познато. Може би това е най-добре изразено във формирането на две суверенни държави - Полша и Израел, които днес се радват на стратегическо партньорство.

Полша изчезва от картата на света за 123 години - от 1795 до 1918 г., но полският народ никога не губи своя копнеж за държавност, както и политическите, литературните и военните символи на това изгарящо желание.

Полша живее в постоянна тревожност, която не е само абстрактна или теоретична, а исторически базирана поради страх от по-големите си съседи и техните амбиции. Подялби, атаки, окупации и тайни сделки - всичко това е твърде болезнена част от полското миналото.

Полша смята, че нейните интереси може по всяко време да бъдат пожертвани от хищни сили, както се е случвало преди, върху олтара на политическа целесъобразност. И затова поляците схващат по-дълбоко несигурността на живота, значението на държавността и капризите на човешкото поведение. Честно казано, същото може да се каже за Израел и еврейския народ. Всички ние също имаме докторски степени по история - не непременно от големи университети, а по-скоро от опита на самия живот и това, което той ни е подготвил. Ние знаем, че сигурността на Израел е гарантирана само ако приемаме заплахите сериозно и не страдаме от липса на въображение. Знаем, че вечната бдителност е цената за свободата и независимостта.

Затова с очакване и вълнение АЕК открива най-новия си офис именно във Варшава в края на март. В този разхвърлян наш свят, с толкова много заложено на карта, ние разширяваме нашето сътрудничество с народите от Централна Европа - Полша, трите балтийски държави, Чехия, Унгария и Словакия.

А може би най-важното от всичко за мен е това, че моето семейство днес разбира защо пускаме корени в Полша. Това е една нова ера, която прегръщаме. Вместо да позволим да бъдем пленници на историята с нейните паралитични ефекти, ние предпочитаме да се стремим да бъдем автори с освободителни възможности.

*Дейвид Харис, изпълнителен директор на Американския еврейски комитет, в чиято централа във Варшава работеше Елена Поптодорова преди скандала на летище “Шопен”, пред “Жечпосполита”, “Хъфингтън пост” и “Таймс ъв Израел”

Други от Анализи

Сближаването с Путин разбуди съпротивата срещу дипломацията на Тръмп

Объркани съюзници, ухажвани противници, вълнения сред американската политическа класа: европейската обиколка на Доналд Тръмп и опита му за сближаване с Владимир Путин ускориха големия дипломатически трус, желан от президента иконоборец на САЩ, но изглежда предизвикаха също нова съпротива във Вашингтон.

За разлика от Тръмп, Путин е посрещнат с похвали в страната си след срещата

Доналд Тръмп беше посрещнат у дома с критики от ляво и от дясно след първата си среща на върха с Владимир Путин, а руският президент беше посрещнат у дома с всеобщи похвали. В Русия срещата на върха, вместо да бъде представена като двубой на световната сцена, беше видяна като среща между двама могъщи мъже, които обсъдиха глобални проблеми,

Странджа реве, зелените - на море, БСП яха драмата по партизански

Cигурно ще бъда упрекнат, че съм яхнал някоя опорка, обаче от няколко дни, честно, съм силно разтревожен къде потънаха зелените протестъри. Докато беше по-студено времето, на тяхната своевременна гражданска реакция можеше да се разчита 24 часа в денонощието, но откакто се затопли, ги няма никакви. В държавата бушуват еко социални бури и епидемии -

8000 ученици на работни места - най-после!

Важно е и бизнесът успешно да влезе в училище, в социалните мрежи и да покаже работата като привлекателна По последни данни от Главната инспекция по труда разрешенията за наемане на младежи до 18 г. са нараснали с малко над 19% за първото полугодие на 2018 г. спрямо година по-рано. Ако трендът се запази,

Паметта на Ердоган, "осемте" и гръцко-турските отношения

"Никога няма да забравим онези, които приеха безпринципен подход и подкрепиха пучистите, избягали от нашата страна". За това предупреди турският президент Реджеп Тайип Ердоган, обръщайки се към множеството от хиляди хора, които се бяха събрали край Моста на Босфора, за да отбележат втората годишнина от осуетения опит за преврат през юли 2016 г.

Какво Тръмп може да получи от Москва и какво ще иска Путин в замяна

Да не би някой да е прошепнал на Тръмп, че както през 1972 г. Америка изигра срещу Москва "китайската карта", днес е възможно да се опита срещу Пекин да разиграе "руската карта" Ако оставим настрана аргументите за предполагаема зависимост на Доналд Тръмп от върха на Кремъл и за намесата на руските служби в президентските избори,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

“Галъп”: За Западните Балкани Борисов е най-одобряваният лидер в региона

След българското европредседателство страните от Западните Балкани чувстват България по-близка. Това сочат данните от голямо проучване, проведено от компаниите - членове на Световната асоциация “Галъп интернешънъл”, сред над 6 хиляди души в Македония, Косово, Сърбия, Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора.

Фалшивите новини: Традиционните медии контраатакуват

Разпространението на слухове и дезинформации преди президентските избори в САЩ през 2016 г. и референдума за Брекзит в Обединеното кралство прозвучаха като сигнал за тревога за традиционните медии. Наложително е да възстановят доверието в себе си и да се наредят на първа линия в борбата срещу "фалшивите новини".

И световното първенство печели... Владимир Путин!

Вместо да извади очи, негативната кампания преди мондиала изписа вежди на руския президент Два факта извън футбола ми направиха впечатление непосредствено след края на финалния мач на световното първенство по футбол, в който Франция заслужено победи 4:2 сензацията Хърватия на стадион “Лужники” в Москва.

Какъв да е новият модел на здравно осигуряване?

Какъв да е новият здравноосигурителен модел? Допълнителна здравна застраховка, която да поема разходите за дейности извън основния пакет, или конкурентни на НЗОК каси, са двете основни концепции. Здравното министерство работи по 2-та модела, в края на юли ще ги представи за обсъждане. “24 часа” търси още коментари от медици в лигата “Лекарите,

Капан или стимул ни заложи Брюксел по пътя към еврото

Предупредителни сигнали, намеци, обещания и полуобещания за тайнствени оферти Брюксел най-накрая поднесе на София решението си. В края на миналата седмица. Пускат ни в чакалнята пред еврозоната и в банковия съюз в един и същи ден, но... след около една година. През което време трябва да изпълним няколко ангажимента. Около 5 на брой.

Русия е в еуфория след края на световното, проблемите на Путин остават

Въпреки въодушевлението от Световната купа, окъпало Русия в розова светлина, на президента Владимир Путин ще му е трудно да удължи следфутболния блясък, имайки предвид някои предизвикателства у дома и в чужбина. Добре организираният, празничен и приятелски турнир за Световната купа извади на преден план една гостоприемна и модерна Русия,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber