Каква съдебна реформа ни трябва

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6062129 Каква съдебна реформа ни трябва Каква съдебна реформа ни трябва www.24chasa.bg

Историята на Георги Близнаков, станал известен като единия от биячите на околовръстното, показва нагледно каква съдебна реформа ни трябва.

Бил е на пробация, защото не плащал издръжка за децата си, при ясни индикации, че този човек от пробации не се трогва.

Избягал е в чужбина, което съдът можеше да предвиди с лекота, а сега тепърва ще го обявяват за издирване, за да го вкарат в затвора някой ден за наложената му присъда от 2 години. Този “някой ден” със сигурност скоро няма да дойде, както не дойде например за Братя Галеви.

Но случаи като тези още веднъж показват каква точно съдебна реформа е нужна на държавата. Това със сигурност не е елементарната популистка игра на някои, които се целят в “лошия прокурор” и смятат, че като го махнат, ще решат всички проблеми на правораздаването.

Ако ще се прави наистина реформа, тя трябва да започне от онези продажни и некомпетентни съдии, които позволяват да има такива случаи като този с Близнаков.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Други от Редакционен коментар

Държавата на две скорости

В България върви интензивна вътрешна миграция, показва анализ на Института за пазарна икономика. (Виж 2-а и 3-а стр.) Градовете, където доходите са високи, защото икономиката работи, привличат като магнит хора от други части на страната. Нормално е хората да търсят местата, където има работа, перспективи и по-добър живот.

Пребройте местните феодали

Депутатът Живко Мартинов, който тези дни ще остане без имунитет и ще бъде изключен от парламентарната група на ГЕРБ, се прочу заради едни 4 тона суджук. (Виж 4-а стр.) Дори в социалните мрежи вече вървят майтапчийски залози как е използвал колбасите. Това обаче не е толкова съществено. По-важна е поуката от тази история.

Когато тировете станаха съвсем реални куфари

Дали един тир е багаж на шофьора, или не, очевидно е най-невероятният юридически казус в новата ни история. Според български съдии със сигурност един тир може да бъде възприеман като куфара на шофьора, стига човек да има богато въображение.  Оттук нещата може да се замъглят още или пък напротив - да се прояснят, зависи от гледната точка.

Свидетелството за съдимост да отпадне въобще

Свидетелството за съдимост на хартия може да отиде в историята, ако парламентът промени накуп повече от 60 закона. (Виж 7-а стр.) Едва тогава всички институции, както и работодателите, които го изискват от гражданите, ще могат да си го вземат по електронен път, вместо да разкарват хората да висят пред гишетата.

Магистрала “Хемус” ще вдигне Севера на крака

Новината, че още 26 км от магистрала “Хемус” ще бъдат готови до 2020 г., със сигурност ще зарадва не само онези, които пътуват редовно по нея. (Виж 10-а стр.) Защото това е само половината от предимствата на хубавите пътища. Другата, по-съществената, е, че добрите пътища са важно условие за повече и по-добра икономика.

Скандално е да пускат виновен за смърт на пътя

Смърт по непредпазливост. Зад това кратко юридическо определение се крие историята на 85-годишен пловдивчанин, който загина, ударен от джипа на Тодор Неделчев. (Виж 6-а стр.) Виновният поиска по-лека мярка и я получи - излезе на свобода, защото според съдията нямало опасност да се укрие. Нищо, че има 30 регистрирани нарушения на пътя.

Последно от

Новини

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Още от Редакционен коментар

Има ли кой да спре терора на тировете

Тир, хлъзнал се заради мократа настилка на пътя, запуши движението по главния път от Варна към София за часове в неделя. Незнайно защо отсечката от Велико Търново до Ябланица, където започва магистрала “Хемус”, не попада в забраната за движение на тирове през уикенда. А е една от най-натоварените и една от най-рисковите за тежки катастрофи.

Новото винаги е за предпочитане

Рекорден ръст е отчетен през юни в продажбите на нови коли в България. Което е повече от положително, тъй като този показател говори и за състоянието на икономиката. Когато продажбите на нови автомобили нарастват, означава, че потребителите усещат икономически просперитет. Покупката на нов автомобил има своите безспорни предимства.

Без “Раковски” 134 - краят на началото на ново СДС

Тези дни СДС трябва да напусне централата си на “Раковски” 134. Поне така е по закон. (Виж 4-а стр.) А че това рано или късно един ден щеше се случи, стана ясно още когато върху фасадата на емблематичната сграда някой окачи примиренческия плакат “25 години по сините стъпки”. Тръгнеш ли да сравняваш бурните години на българската демокрация със

Учи в нашия университет и спечели... джип

“Учи и спечели” - това е реклама на български университет, който буквално кани бъдещите си студенти да участват в игри на щастието. Ако се запишат там, може като нищо да спечелят седмична почивка, айфон, лаптоп и дори луксозен джип. (Виж 8-а стр.) Друго изобретение в примамването на студенти е да учат с намалена такса,

Вдигайте всички заплати, и то по-бързо

Всички заплати да се вдигнат още догодина със 100-120 лева - това поискаха от КНСБ. А заплатите в България са доказано ниски спрямо европейските. Но не само това е аргумент за повишаването им. Скок в заплащането на труда ще накара хората да се замислят и да останат да живеят и да работят в България, а не да избират горчивия емигрантски хляб.

Подпалвачите на крана пред НДК на светло!

Добре ще е полицията да се потруди здраво и да открие подпалвача на крана, с който демонтираха паметника “1300 години България” пред НДК. (Виж 4-а стр.) Защото наглостта на този варварски акт срещу едно абсолютно легитимно решение, чакано с години, мислено дълго и взето мъчително, трябва да бъде наказана!

Най-важното