Почетен караул от деца ще бди над Паметника на Васил Левски

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6057891 Почетен караул от деца ще бди над Паметника на Васил Левски Почетен караул от деца ще бди над Паметника на Васил Левски www.24chasa.bg
Васил Василев

Преди 2 г. написах Етичен кодекс по заветите на Апостола, нека депутатите от 44-ото НС го подпишат, казва бизнесменът Васил Василев

l Васил Василев е роден през 1949 г.

l Основател е на Съюза на работодателите в България и председател на управителния съвет на "Братя Василеви", най-старата семейна фирма у нас

l Председател на Общобългарския комитет "Васил Левски" от 2014 г.

- От днес по идея на Националния инициативен комитет эа честване на 180-годишнината от рождението на Васил Левски пред паметника му в столицата ще има почетен караул. Кой ще участва?

- Почетният караул е една от инициативите на комитета, който сформирахме преди месец. Председател е министърът на културата - сега Рашко Младенов, зам.-председатели - аз и кметовете на Ловеч и Карлово.

Идеята ни е децата от клубовете “Млади възрожденци” през цялата година в определени часове и дни от седмицата да дават караул пред паметника на Апостола. Те ще бъдат облечени в специални униформи, копия на униформата, с която е сниман Левски през 1868 г. в Букурещ.

Куртките са абсолютно същите, с

калпачета с

лъвски знаци

В ръцете си ще държат истинска пушка “Манлихер”, осигурена от фондовете на Военна академия “Г. С. Раковски” в София. Според възрастта си ще стоят на пост от 15 минути до половин час.

- Какво още предвижда вашата програма?

- Ще направим международна изложба под мотото “Днешний век е век на равноправието”, с която да покажем в чужбина, че преди 180 г. в България се ражда един от най-големите демократи и хуманисти на Европа, който дори в условията на робството успява да достигне до тези прозрения за свобода, братство и равенство между хората, които са в основата на днешната европейска цивилизация. Искаме да покажем тази изложба в столиците на държавите, които са подпомагали националноосвободителното ни движение - на първо място Букурещ и Белград, но също и Москва, Париж, Лондон, Виена.

В програмата ни е и национална среща на клубовете “Млади възрожденци” в София на 6 май под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. На нея ще бъдат оповестени резултатите от конкурсите, които сме обявили. Те са в няколко раздела: литература, изкуство, театрални постановки; добродетелност, човещина, грижи, подпомагане на деца, бедни семейства, грижа за болни животни. Следващ раздел е създаване на малки етнографски музеи с предмети от бита от стари къщи. Също - грижа за паметниците на героите. Децата от тези клубове ще могат да наблюдават военния парад за 6 май на живо.

- На Общобългарския комитет “Васил Левски”, който оглавявате, бе идеята депутатите от следващото Народно събрание да подпишат Етичния кодекс със заветите на Левски. Изпълнимо ли е?

- Напълно. Но е предложено далеч преди Годината на Левски - през февруари 2014 г., когато написах на лист 15 от заветите на Апостола. Изпратих ги на 240-те тогавашни депутати в лични писма, но само трима отговориха положително. По-голямата част от останалите изчакваха дали ще им разрешат ръководствата на партиите. Един от политическите лидери тогава беше помолил да ми предадат: “Кажете на Васко

защо да подписвам

нещо, което не мога

да изпълня?...”

Етичния кодекс на Левски днес са подписали повече от 120 кметове от цяла България. В кампанията за президентските избори някои от кандидатите също заявиха, че се придържат към него. Защо и депутатите от 44-ото НС да не го подпишат?

- Чиста и свята република бе идеалът на Левски. Постижим ли е днес?

- Никой друг освен Левски с примера си не е направил повече от него за България, българите и българския дух. Левски е съчетавал в себе си сила, смелост, себеотрицание, храброст, мъжество, родолюбие, почтеност, безсребреност, отдаденост на делото и т.н. Много хора си мечтаят да бъдат като Левски, но почти никой не е успял да достигне величието му. Всяка нация, всеки народ си има такива герои, които въздигат в култ и които са елемент от развитието и съществуването на нацията. Защото, ако една нация няма герои, тя няма минало. А ако една нация няма минало, тя престава да съществува като нация.

- Ако има някого, който да е направил най-много за запазването на Паметника на Васил Левски, който бе ограбен навремето, то това сте вие. Възстановихте откраднати части от него със собствени средства. Има ли други инциденти, за които не знаем?

- Не, няма. Столична община от този момент осъществява такъв контрол и грижи върху паметника, че всякакво посегателство е изключено. Площадът около паметника, който по наше предложение бе наречен на името на майката на Левски - Гина Кунчева, непрекъснато се ремонтира и обновява. Ние от своя страна положихме грижи да не изсъхнат четирите чемшира около паметника - оживяха.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Георги Първанов: България може да има и твърда ориентация към ЕС, и равноправни отношения с Русия и другите страни от Изтока

Ако на всяка стъпка президент и правителство не просто спорят, а са в престрелка, това отнема авторитета им Европейският съюз е пред трудни и решаващи времена. Той трябва да се справя с няколко предизвикателства едновременно в един разбъркан свят. Преди дни чухме годишната реч на шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер “За състоянието на съюза”.

Славена Вътова: Носех дрехите на брат си, докато мама не ме записа на курс за модели

Красавицата е водеща на новото спортно предаване по БНТ “Спортисимо”. Все още е в майчинство и се грижи за дъщерите си Ема и Анна Славена Вътова е родена през 1989 г. в Шумен, но расте в различни градове заради баща си, който е военен. Като малка спортува лека атлетика и тенис на маса, откъдето печели отборни награди.

Ревизоро: Поправка в НК ще има. Който се кани да се занимава с контрабанда, да знае - законът ще стане суров!

Обещах на главния прокурор да потърся подкрепа. Съмнявам се, че ще има партия, която да застане на страната на сивата икономика - Главният прокурор Сотир Цацаров направи три предложения за промени в Наказателния кодекс на последното заседание на комисията, която оглавявате. Каква ще е съдбата им, г-н Димитров?

Акад. Георги Марков: Някои не разбират Деня на независимостта - казват: нали вече сме били свободни

В световната история най-много се помнят масовите убийци - от Нерон и Цезар до Хитлер и Сталин, казва историкът МИЛА ГЕШАКОВА - 110 години честваме на 22 септември от обявяването на Независимостта на България. Дали защото някои ваши колеги го наричат “жалко събитие”, този празник се оказва някак в сянката на 3 март и 6 септември, акад. Марков?

Д-р Александър Заимов: Ако има 6 или 7 здравни фонда, те ще се конкурират, ще падат цени и ще има по-качествено лечение

1 милион българи не се осигуряват, това е твърде много, казва д-р Александър Заимов, член на УС на Българския лекарски съюз - Д-р Заимов, кое е доброто и кое лошото от вариантите за нов здравноосигурителен модел на министър Кирил Ананиев? - Основното при двата варианта е, че трябва много добра предварителна подготовка.

Доц. д-р Румяна Коларова: Президентът загатна, че има търсене за нова партия сред левеещите се бизнесмени

Рано е да се говори за предсрочен вот - кабинетът на Борисов и мнозинството имат още управленски и политически ресурс Стратегията на Радев - да гарантира разширяване на периферията от симпатизанти на БСП към политическия център Всеки опит на държавния глава да се ангажира с партиен проект ще бъде деструктивен,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Александър Ненков: С парите от толсистемата пътищата ще бъдат по-добри до 10 години

Хартиена винетка може да се направи електронна и от вкъщи  Толтакса няма да се плаща за отсечки в лошо състояние Магистралите вече се задъхват, трябва да се разширят, затова са необходими много средства Трябва да се изгради система за контрол, за да се ползват коланите в автобусите, казва Александър Ненков,

Януш Войчеховски: 400 000 души умират преждевременно в ЕС всяка година заради мръсен въздух

Отчитаме намаляване на замърсяването в София от 2010 до 2016 г. Не бива да тълкувате доклада като критика към България ЕК трябва да ускори процедурите за нарушение В София няма станция за мониторинг на промишлени съоръжения  Замърсяването на въздуха не е проблем само на определен град или страна, това е проблем на ЕС, казва Войчеховски,

Александър Манолев: Интересите в транспорта са за милиарди и очевидно пречех на някого

Няма съмнение, че атаката срещу мен бе целенасочено организирана, казва зам.-министърът на икономиката, който отказа да стане министър на транспорта - Г-н Манолев, след като обявихте, че оттегляте кандидатурата си за министър на транспорта, казахте, че ви трябват няколко дни, за да си отговорите на някои въпроси. Направихте ли го?

Фандъкова: Работим за модерен градски транспорт в София, така повече хора ще слязат от колите и въздухът ще е по-чист

Дълъг пешеходен маршрут ще свърже Южния парк с площада пред храма “Св. Ал. Невски”. Ще минава през НДК, “Витошка”, пл. “Св. Неделя”, ул. “Съборна” и Градската градина, казва в интервю кметът на София Най-големият проект, който променя града, е метрото Правим програма за финансиране на проекти за реставрация на ценни сгради Търсим терен за нов

Писателят Александър Секулов: Сигурен съм, че Одисей ще обходи Европа

Пиесата му “Няма ток за електрическия стол” се репетира  в Чикаго Кой е Александър Секулов? В спокойното откъм изненади пространство на БГ драматургията настъпи оживление. Трупата на “Трап доoр тиътър” от Чикаго ще постави на тяхна сцена пиесата “Няма ток за електрическия стол” от Александър Секулов.

Фабрицио Паризи: Докато стреляха по папата, бях със Сергей Антонов в посолството ни в Рим

Кола на карабинерите ме следваше, като ходех на училище, казва днешният музикант, чиито песни се слушат по цял свят - Имате интересен произход, разкажете за него. - Баща ми Пиеро Паризи е италианец, беше музикален продуцент, който за съжаление, вече не е между живите. Роден в Рим, но корените му идват от Южна Италия, имам роднини в Сицилия,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber