Сагата на студентите - да не откриваме топлата вода

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5962869 Сагата на студентите - да не откриваме топлата вода Сагата на студентите - да не откриваме топлата вода www.24chasa.bg

Стипендии и заеми срещу работа в България - формулата отдавна е измислена. Иначе спонсорираме развити държави

Съвсем лесно е да се види, че една немалка част от студентите, завършващи най-търсените специалности, след дипломирането заминават да работят в други държави. Всички работещи в България плащат обучението им. И плащащите са повече от родителите на заминаващите. Нещо повече – след това именно тези, които са останали да работят в България, плащат пенсиите на родителите на заминалите.

По-голямата част от заминалите дипломирани висшисти остават в чужбина. Децата им, а и останалите им потомци имат все по-малко общо с България. Децата на емигрантите и потомците им се чувстват свързани много повече с държавата, където са израснали, отколкото с България. Накрая

остава само

приказката за

българския им

произход

Много от децата на емигриралите знаят български колкото го знае примерно Дилма Русеф.

Всяко едно правителство трябва да мисли преди всичко за държавата си и за тези, които остават в нея и възнамеряват децата им да останат да живеят в България. Вече повече от четвърт век правителствата нехаят за очевадната несправедливост държавата да плаща обучението на студенти, които да работят за чужди държави. Така българските данъкоплатци и българският бизнес, който в крайна сметка генерира приходите за държавата, спонсорират развитите държави. А това са милиарди евро.

По въпроса е писано неведнъж. Предлагани са разрешения, добре известни в другите страни, но държавата ни нехае.

САЩ е притегателен център за всички, които са завършили атрактивни специалности в целия свят. Там например добрите програмисти и добрите лекари получават в пъти повече, отколкото в други развити държави. Да не говорим за България. И въпреки това студентите в САЩ масово си заплащат обучението чрез студентски заеми. Масово стипендиите са на същия принцип. Преди 3 г. във

Великобритания

направиха

таксите за

университетите също близки до пазарните. И това е световна тенденция.

Какво му е толкова трудното да се въведат студентски заеми. Те решават въпроса и с издръжката, и със студентските стипендии. Няма проблем студентите да не се товарят с връщането на заема, стига да останат да работят в България поне за 5 г. през първите 7 г. от завършването. Масовата практика по света е заемите да се отпускат при поръчителството на 2-ма работещи – най-често това са родителите.

В момента повечето от студентите работят, за да се издържат. И най-често те не работят нещо, което да е пряко свързано с това, което учат. Поради което на много от студентите просто не им остава време да си научат добре изучаваните предмети. Което след това намалява конкурентоспособността им на трудовия пазар.

Отпускането на студентски заеми би могло да реши и този проблем. Оставането на завършилите висше образование в България е чудесна инвестиция, която много бързо ще се възвърне. И това в цял свят е задължение на държавата, а не на бизнеса. Фирмите

спонсорират със

стипендии добри

студенти,

като по този начин ги обвързват да работят при тях за определен период. Но това е съвсем различно от приказките бизнесът да плащал стипендиите на студентите. Към държавата бизнесът плаща данъци. И бизнесът съвсем не е щастлив от начина, по който парите се харчат за специалности, които произвеждат на практика хора, за които притежаването на висше образование няма значение за работата им.

Отдавна в България не достигат сума ти специалисти – особено в областта на индустрията и в частност в информационните технологии.
Не стига, че държавата не прави нищо да задържи издържаните от нея студенти, не стимулира университетите да приемат по търсените специалности, но и на практика забранява вноса на липсващите специалисти.

Като липсват специалисти – българи, как е възможно да назначиш липсващи хора? Но това явно са сложни въпроси за една администрация.
Най-после държавата има намерение да направи една малка крачка – да отпуска стипендии в размер на 350 лв. на студентите, които ще се задължат да работят 5 г. в държавната администрация. Сякаш българският бизнес не издържа държавата!

Толкова ли е трудно да се разбере, че след като администрацията най-после е узряла, че подобно решение е добро за администрацията, трябва да загрее, че същото решение е добро и за бизнеса.

А след това да се надяваме, че ще разбере, че същото решение следва да се приложи не само спрямо стипендиите, но и за издръжката на студентите в университета.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Коментар на седмицата №1: Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Коментар на седмицата №2: Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Коментар на седмицата №3: Меркел поема голям риск с новия закон за имиграцията

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал близо 24 400 прочитания. Канцлерката Ангела Меркел се надява, че новият закон за имиграцията ще позволи на чуждестранните работници по-лесно да намерят работа в Германия, но нейната настойчивост да запълни рекордния брой свободни работни места рискува да

Треперете! Жените идат!

Гневът на феминистките е на път да обърне САЩ и после света Докато е в Ню Йорк, нашият премиер ще си отдъхне от набезите на ездачката Нинова. Но трябва много да внимава с американките – положението е страшно! Особено ако си мъж. Я си погледнал някоя двусмислено, я те е обявила за сексист по телевизията и работата ти е спукана.

Обиколката на папа Франциск в балтийските държави: нови предизвикателства и спомени за някогашни битки

Папа Франциск започва утре във Вилнюс обиколката си на изменилите се радикално след падането на комунизма балтийски страни в момент, в който Католическата църква се сблъсква със серия от педофилски скандали. В рамките на четири дни папата ще обиколи Литва, Латвия и Естония, които днес са непоколебими съюзници на Запада и все още носят белезите от

Защо въпросът за ирландската граница е толкова важен за Брекзит

Въпросът за сухоземната граница между Северна Ирландия и ЕС е една от основните пречки за Великобритания да постигне споразумение с Брюксел за гладко и организирано излизане от съюза през март. Ето какво представлява той и защо е важен: И ДВЕТЕ СТРАНИ ИСКАТ ДА ИЗБЕГНАТ ПОЯВАТА НА ФИЗИЧЕСКА ГРАНИЦА - КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА През 1998 г.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Павета под наем

Колкото и недоволен да е българинът, той не обича революциите Протестът на някакви български емигранти миналата неделя повдигна въпроса не прекалява ли държавата с гражданските свободи. Фандъкова отпуска жълтите павета под наем на всеки, решил да врещи по властта, затваря улици и булеварди, направо няма смогване,

Шпионинът, който говореше прекалено много

Защо шефът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен бе принуден да подаде оставка Привърженикът на реда и ръководител на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен, който бе принуден да подаде оставка, създаде най-вече хаос в правителството и тревога по повод отношенията си с крайната десница.

Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Срещата на върха може да е внушителният театър, който Ким има нужда да покаже на своя народ

Ако севернокорейският лидер Ким Чен Ун е търсил идеалния пропаганден декор - нещо, целящо да покаже на неговите сънародници, че той е силен водач, който неумолимо се стреми към дълго бавещото се, отдавна обещавано благоденствие, което те заслужават, тогава пристигналият на посещение южнокорейски президент Мун Дже Ин може би му предоставя уникална

Меркел поема голям риск с новия закон за имиграцията

Канцлерката Ангела Меркел се надява, че новият закон за имиграцията ще позволи на чуждестранните работници по-лесно да намерят работа в Германия, но нейната настойчивост да запълни рекордния брой свободни работни места рискува да раздразни избирателите, които продължават да негодуват заради нейната политика на отворени врати към бежанците.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber