Кой колко ще вземе на предсрочни избори

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5922460 Кой колко ще вземе на предсрочни избори Кой колко ще вземе на предсрочни избори www.24chasa.bg

 

Проучване подсказва как би изглеждал

следващият парламент

Експресно телефонно социологическо проучване, направено сред 500 човека в периода 2 декември - 5 декември тази година от Центъра за анализи и маркетинг на известния социолог Юлий Павлов показва следното разпределение на силите при едни предстоящи парламентарни избори (виж графиката).

В този случай се вижда, че РБ е на ръба на влизането в парламента. А и все още доста от хората не са отчели излизането на ДСБ от Реформаторския блок. Във втория случай партията на Марешки е на ръба на влизането.

При експресните проучвания са възможни отклонения до към 10% спрямо постигнатия от всяка една партия резултат.

Нека да сравним тези цифри със ситуацията в сега действащия парламент: ГЕРБ - 84 депутати, 32,7% от гласовете от всички гласували; БСП - 39 депутати, 15,4% от гласовете; Обединени патриоти (ПФ+“Атака”) - 30 депутати; 11,8% от гласовете; ДПС - 38 депутати - 11,3% от гласовете; РБ - 23 депутати, 8,9% от гласовете; ББЦ - 15 депутати, 5,7% от гласувалите; АБВ - 11 депутати, 4,2% от гласовете.

Изводът е, че в новия парламент няма да е по-лесно да се направи правителство.

Намесата на партията на Марешки, евентуалното участие на партия, подкрепена от Слави Трифонов, и успехът на новоизбрания президент Румен Радев сериозно ще разместят ситуацията в бъдещия парламент. Вероятна коалиция е между ГЕРБ, Обединените патриоти и партията на Марешки. Към тях евентуално би се присъединил Реформаторският блок без ДСБ. Подобна коалиция може би ще е по-малко стабилна от сегашната. Но ако участва партия на Слави Трифонов, е съмнително дали тези партии ще имат необходимото мнозинство. При участието на партията на Слави Трифонов много ще зависи дали те биха направили коалиция с ГЕРБ.

Сравнително доста сигурна възможност е едно правителство на ГЕРБ и БСП в случая, когато не участва партия на Слави Трифонов. За по-голяма сигурност в този случай следва да се включи поне още една партия – вероятно Обединените патриоти. Но такава коалиция означава да се постигнат компромиси, които са трудно постижими. Например ще се съгласи ли ГЕРБ да няма плосък данък и дали ще се приеме рязко увеличение на пенсиите за сметка на инвестиционни проекти. При участие на партия на Слави Трифонов е възможна коалиция между тази партия, БСП и патриотите.

Какво загуби ГЕРБ от желанието президентът да е 100% сигурно лоялен и като резултат - издигането на неподходяща кандидатура? Нека сравним горните две таблици с едно от социологическите проучвания, извършено от “Маркет Линкс” съвсем скоро - на 30 август тази година,преди ГЕРБ да е определил кандидата си за президент и преди да се разгори кандидатпрезидентската битка. Дадени са процентите гласове от тези, които са заявили, че ще гласуват за определена партия: ГЕРБ - 39,9%, БСП - 22,05%, Обединени патриоти (ПФ+“Атака”) - 12,79%, ДПС - 9,09%, АБВ - 5,89%, РБ - 5,39%.

Изводът е, че ГЕРБ си стоеше чудесно на политическата сцена преди президентските избори. И ако си беше определила печеливш кандидат, нещата щяха да са съвсем други.

Какво би накарало хората
да гласуват за
дадена партия?

Изборите все още са далече. Участието на партия на Слави Трифонов е несигурно. Естествено е да има размествания до парламентарните избори. От какво ще зависи привличането на многократно лъгания български избирател? На първо място на хората вече им омръзна всеки, който се кланя на чужди интереси. И е крайно време да си гледаме нашите собствени интереси. Ние сме избрали да сме част от ЕС и НАТО. И това е важно за нашата сигурност, а в по-дългосрочен план – и за икономическия ни просперитет. Но това не означава, че не трябва много по-усърдно да браним собствените си интереси пред ЕС и да поддържаме добри отношения с важните за нас държави.

При пенсиите трябва да има справедливост – те трябва да зависят от това колко си давал, като си работил. Няма да се зарадват тези, които са работили здраво, а по-мързеливите им набори да получават почти колкото тях. Има мегдан откъде да дойдат пари за пропорционално увеличение на пенсиите.
Някой трябва да поеме реален и конкретен пакет от мерки, за да спре масовото изселване от страната на хора в работоспособна възраст. Нека спрем да се срамуваме, че на нашата планета само островите Кук са по-зле от нас в демографско отношение и само в Лесото смъртността е по-висока, отколкото в България. След като сме най-изостанали в ЕС, то темповете ни за развитие трябва да са най-високи в този съюз. И такъв темп трябва да е постоянен.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Треперете! Жените идат!

Гневът на феминистките е на път да обърне САЩ и после света Докато е в Ню Йорк, нашият премиер ще си отдъхне от набезите на ездачката Нинова. Но трябва много да внимава с американките – положението е страшно! Особено ако си мъж. Я си погледнал някоя двусмислено, я те е обявила за сексист по телевизията и работата ти е спукана.

Обиколката на папа Франциск в балтийските държави: нови предизвикателства и спомени за някогашни битки

Папа Франциск започва утре във Вилнюс обиколката си на изменилите се радикално след падането на комунизма балтийски страни в момент, в който Католическата църква се сблъсква със серия от педофилски скандали. В рамките на четири дни папата ще обиколи Литва, Латвия и Естония, които днес са непоколебими съюзници на Запада и все още носят белезите от

За или против Орбан да сме?

Имаме общи интереси с Вишеград за мигрантите, но за разлика от тях сме заплашени да станем периферия на ЕС Независимо от това дали начело на българското правителство е Бойко Борисов, или някой друг, българският национален интерес не предполага да заемем позиция категорично в полза на Орбан и новите консерватори на Европа или в подкрепа на Макрон,

Защо въпросът за ирландската граница е толкова важен за Брекзит

Въпросът за сухоземната граница между Северна Ирландия и ЕС е една от основните пречки за Великобритания да постигне споразумение с Брюксел за гладко и организирано излизане от съюза през март. Ето какво представлява той и защо е важен: И ДВЕТЕ СТРАНИ ИСКАТ ДА ИЗБЕГНАТ ПОЯВАТА НА ФИЗИЧЕСКА ГРАНИЦА - КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА През 1998 г.

Павета под наем

Колкото и недоволен да е българинът, той не обича революциите Протестът на някакви български емигранти миналата неделя повдигна въпроса не прекалява ли държавата с гражданските свободи. Фандъкова отпуска жълтите павета под наем на всеки, решил да врещи по властта, затваря улици и булеварди, направо няма смогване,

Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Срещата на върха може да е внушителният театър, който Ким има нужда да покаже на своя народ

Ако севернокорейският лидер Ким Чен Ун е търсил идеалния пропаганден декор - нещо, целящо да покаже на неговите сънародници, че той е силен водач, който неумолимо се стреми към дълго бавещото се, отдавна обещавано благоденствие, което те заслужават, тогава пристигналият на посещение южнокорейски президент Мун Дже Ин може би му предоставя уникална

Меркел поема голям риск с новия закон за имиграцията

Канцлерката Ангела Меркел се надява, че новият закон за имиграцията ще позволи на чуждестранните работници по-лесно да намерят работа в Германия, но нейната настойчивост да запълни рекордния брой свободни работни места рискува да раздразни избирателите, които продължават да негодуват заради нейната политика на отворени врати към бежанците.

Партиите запазват твърдите привърженици, периферията разколебана

Тепърва ще видим дали “развързването на кесията” ще промени тази тенденция Очакваното традиционно политическо затишие през август не се оправда, а напротив. Станахме свидетели на висок градус на политическо напрежение и неспирни проблеми за правителството. Сривът на търговския регистър, фалитът на застрахователната компания “Олимпик” и

Политическите схватки отхапаха от рейтинга на всички, но ГЕРБ все така с 3% пред БСП

- Проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” - Спад в одобрението и за кабинета, и за президента  - Половината българи не искат предсрочни избори Скандалите през август и високият градус на политическо напрежение дават отражение на основните индикатори, които изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” залага в

Италия: популистите на война срещу пресата

Луиджи ди Майо, една от двете ключови фигури на популисткото правителство на Италия, поведе война срещу пресата, като я обвини, че "замърсява дебата", и заплаши да спре рекламите, които обществените компании пускат във вестниците. "Вестниците вече всеки ден замърсяват обществения дебат и което е по-лошо: правят го с обществени пари",

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber