Не е луд, който гърми

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5899749 Не е луд, който гърми Не е луд, който гърми www.24chasa.bg

 

Болни,

оставени

на произвола

на съдбата,

но с оръжие

Поредният случай на проявена агресия от страна на психично болен мина и замина. Мъж от софийския квартал “Горна баня” изправи в петъчната вечер на нокти съседи и полицаи.

Оказа се, че при него това е рецидив. Преди пет години е освидетелстван с диагноза шизофрения, преди две години е разиграл аналогичен екшън със стрелба с въздушно оръжие, прибран е в психиатрично заведение и впоследствие е изписан. Да си пие хапчетата. Да, ама не си ги е пил. Защото е оставен под контрола единствено на възрастния си баща. Който, естествено, не е нито медицинско лице, нито надзирател.

Аз на синовете си, които са в перфектно психическо здраве, доколкото това у нас е възможно, понякога трудно мога да въздействам, какво остава за човечец, дето е преживял вече не една трагедия - другият му син се е самоубил преди години пред очите му, жена му е починала, на ръцете му е и въпросният психично болен.

Той не е виновен. Той е болен. Той не разбира проблема си. Той няма как да се бори с него без медикаментозна помощ.

Лъчезар от “Горна баня” е

държал една нощ на нокти

роднини, съседи

и съответните представители на органите на реда, развял е от покрива на къщата си своята бяла фланелка с българското знаме и е скочил в комшийския двор. Кой знае какво е прехвърчало в замъгленото му съзнание. Понавехнал се е, понатъртил се е, прибран е в лечебно заведение, спете спокойно, деца. Питам аз обаче, докога? И този път чакам отговор. Не отговор от типа, че здравната ни система е в окаяно, според мен, и незадоволително, според отговорните за нея, състояние. Това е ясно като бял ден, който току зачерни някого.

Препратка към Петко от Лясковец ви правя. И още - към 34-годишния мъж от с. Сватбаре, Кърджалийско, който миналата година по същия начин подлуди съселяни и полицаи. Не знам дали вече не са го изписали да си пие хапчетата вкъщи. За “лудия селянин” от с. Ивайло, Пазарджишко, съм направо сигурна, щото случаят беше в “далечната” 2013-а.

Няма да продължавам с примерите, те са повече, отколкото е нормално. И нищо не гарантира, че ще има тенденция към занижаване.

Положението е просто sans changement, без изменение или застой, както се казваше в един спрян бюлетин по БНР. Което никак не е радостно.

Стабилността в полудяването не е никаква стабилност. Изобщо тези прояви се превърнаха в илюстрация на една култова фраза, дето едни ги хващат, други ги пускат.

Барикадира се
някой изтрещял
с газов пистолет
или въздушна
пушка,
разтрепери дрехите на махалата, вдигне на бойна нога органите, облекат го в ризка с дълги ръкавки, па след някой и друг месец му разпишат документа, че е готов за домашно лечение.

И да си му берат грижата роднините. Да му купуват лекарствата, да съблюдават дали ги пие редовно, да наблюдават денонощно за изменение в поведението му, което е сигнал за адекватна лекарска намеса, да са достатъчно силни и жизнеспособни да удържат евентуалното буйство...

То ако беше толкова чисто и просто, нямаше да има специалност психиатрия, бе! И психиатрични клиники нямаше да има. Не че ги имаме и че те отговарят на условията. Ето по тези въпроси искам отговор - защо болните са оставени на произвола
на собствената си съдба и на търпението на околните.

Администрацията на социалните грижи е бая окръглена, знам го от опит, изпитвала съм го на собствен гръб, знам какво ходене по мъките е от гише на гише и от елате утре до чакайте наш служител да ви посети, като последното е равносилно да чакаш от умрял писмо.

В случая получаваш хвърчаща бележка, че си бил посетен, т. е. била е посетена пощенската ти кутия. Ей това е един от начините, за които важи крилатата фраза “На луди ни направиха”.

Та продължавам да си питам - някой да се е замислял, че психично болните би трябвало да се водят не само на файл, ами и да има някакъв патронаж, чрез който да се държат под око? Ама очи в очи, не с пощенски гълъби.

Ако изписването за домашно лечение е ефективно, що няма присъда за домашно излежаване? Произнесена от съда и влязла в сила, не домашен арест, което е съвсем различно, пояснявам, защото знам, че точно тук ще опонират някои. Защото такива мерки доказано не са ефективни, не са.

Апропо, откъде ги вземат газовите и въздушните пушки и пистолети, а? Кой ще отговори? Как се купува каквото и да било оръжие в България, не беше ли едно от задължителните условия да си психично здрав? И психично здравият не е ли редно да държи оръжието си тъй, щото то да не стане обект на посегателство? И за черния пазар нещо някой? Шшшшт, да не дълбаем навътре в подсъзнанието, че не се знае какви розови слонове ще изпълзят от килерите. Но и здравната, и социалната система трябва хубавичко да бъдат разчовъркани, да се изхвърлят от тях веднъж завинаги гангренясалите привички за прехвърляне на проблемите от едната ръка в другата, защото и двете ръце черпят нашироко от джоба на данъкоплатеца.

А този данъкоплатец, освен това си задължение, понякога му се вменява и да отговаря за невменяемостта на роднина по пряка или съребрена линия.
И опряхме до обобщението, че не е луд, който яде зелника. И не психично болните имам предвид. Който им развързва ръцете, той е за връзване. Или не?
Е, на този въпрос си отговорете сами, преди от съседната къща някой тих и кротък до вчера комшия да започне да гърми на поразия, защото не си е пил хапчетата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Нативисткият манифест на Тръмп в ООН

Доналд Тръмп е свикнал да се обръща по митингите към твърдите си поддръжници. Пресконференциите му са редки и стриктно контролирани. Затова откритото присмиване от страна на други лидери в Общото събрание на ООН бе изненада. Той заяви, че е "Окей" с веселата реакция на публиката на твърденията му за исторически постижения, но очевидно не беше така.

Как колата измести дома в BG икономиката. Обръща ли се пак моделът?

Кризата промени двигателя на растежа: вместо към вътрешното търсене - производства, ориентирани навън. Какво следва Икономиката в България все още създава доход, равен на около 50% от средния за ЕС, дори след отчитане на разликите в ценовите нива. Голямото предизвикателство остава “догонването”, или, с други думи,

Американските санкции наближават, а Европа не успява да защити сделката с Иран

Високопоставен представител на американските власти казал на европейски дипломати на среща във Вашингтон, след като през май Доналд Тръмп изтегли САЩ от ядрената сделка с Иран, че техните усилия за спасяване на споразумението чрез защита на инвестициите на ЕС в Ислямската република са безсмислени. "Не можете", заявил служителят,

“Културен” чек за 18-годишните? Куха идея в лъскава опаковка

Дажбата от 200 лв. на абитуриент няма да създаде публика, която да остане в зали и галерии Предложените промени в Закона за закрила и развитие на културата, които предвиждат 18-годишните да получават по 200 виртуални лева за култура, звучат атрактивно, в презентирането им бе използвана запомняща се фраза като културен чек,

Стига вече! Повръща ми се от този Брекзит

Обърканите и арогантни изявления на видните му привърженици спират дъха и ми иде да скоча от прозореца РОБЪРТ МЪДЖ “ДОЙЧЕ ВЕЛЕ” В НАЧАЛОТО трябва да призная, че съм британец. И то от онези британци в Германия, които се стараят да се възползват от най-доброто в стила на живот и на двете нации. Понякога дори съм си фантазирал как ще прекарам

Промени на парче в здравното осигуряване може да сринат всичко

Мислят за задължително застраховане, а по закон е доброволно, при неясно определяне на цени и неограничено доплащане от пациента След повече от 15 г. опити за надграждане на здравноосигурителната система у нас това лято екипът на здравното министерство предложи варианти, които ще бъдат представени официално на 26 септември.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Тоталитаризъм на добрите намерения

22 септември се оказа ден на зависимостта от кресливата посредственост В събота бе национален празник - Ден на Независимостта, и същевременно бе обявен за ден без автомобили в центъра на София. Въпреки че може да се спори относно смисъла на този празник, все пак бе неработен ден и човек можеше да свърши някоя лична работа или да се поразходи.

Коментар на седмицата №1: Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Коментар на седмицата №2: Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Коментар на седмицата №3: Меркел поема голям риск с новия закон за имиграцията

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал близо 24 400 прочитания. Канцлерката Ангела Меркел се надява, че новият закон за имиграцията ще позволи на чуждестранните работници по-лесно да намерят работа в Германия, но нейната настойчивост да запълни рекордния брой свободни работни места рискува да

Треперете! Жените идат!

Гневът на феминистките е на път да обърне САЩ и после света Докато е в Ню Йорк, нашият премиер ще си отдъхне от набезите на ездачката Нинова. Но трябва много да внимава с американките – положението е страшно! Особено ако си мъж. Я си погледнал някоя двусмислено, я те е обявила за сексист по телевизията и работата ти е спукана.

Обиколката на папа Франциск в балтийските държави: нови предизвикателства и спомени за някогашни битки

Папа Франциск започва утре във Вилнюс обиколката си на изменилите се радикално след падането на комунизма балтийски страни в момент, в който Католическата църква се сблъсква със серия от педофилски скандали. В рамките на четири дни папата ще обиколи Литва, Латвия и Естония, които днес са непоколебими съюзници на Запада и все още носят белезите от

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber