Проф. Михаил Константинов: Предсрочен вот сега означава 3-4 месеца политическо безвремие

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5857544 Проф. Михаил Константинов: Предсрочен вот сега означава 3-4 месеца политическо безвремие Проф. Михаил Константинов: Предсрочен вот сега означава 3-4 месеца политическо безвремие www.24chasa.bg

Тези президентски избори показаха, че център - лявото и център - дясното в момента са изравнени

- Балотажът между Цецка Цачева и ген. Радев е сигурен - това показваха социологическите сондажи преди изборите, показват го и първите прогнозни резултати. Всички се питат как ще приключи изборният ден, проф. Константинов?

- Искате от мен прогноза, но аз съм в деликатно положение - подписал съм договор като шеф на борда на директорите на “Информационно обслужване”, които броят изборите. Хората ще си кажат: “Хем брои вота, хем го прогнозира”. Най-малкото ще ме обвинят, че влияя на изборния процес...

- Ген. Радев води. Ще се промени ли този резултат?

- В момента има много силно активиране на всички избиратели. В големите градове на страната, не само в чужбина,

пред урните

има големи

опашки

Смятам, че ще бъде постигната много добра избирателна активност. Прекрасно е, че хората искат да гласуват.

- Само заради задължителното гласуване ли е според вас?

- Причините са няколко и между тях се получи синергичен ефект. Първо, тези избори се оказаха интересни - за първи път имаме жена-кандидат за президент, при това със сериозни шансове за успешно представяне. Второ, кандидатите на двете основни политически сили бяха съобщени сравнително късно, което също повиши очакването на публиката. Трето, хората са на изборна вълна и защото предстоят интересни избори в Америка. И по някакъв странен начин

нашите избори

леко наподобяват

американските

И ние имаме мъж и жена на финала. Мъжът не е професионален политик нито в Америка, нито тук. Всичко това допринася хората да мислят повече за изборите. Фактор е и това, че са задължителни. Много хора впрочем не знаят има ли, няма ли санкции и си казват:“Нека все пак да си гласувам”.

Има и друго - хората инстинктивно чувстват как международната обстановка става все по-неприятна и несигурна. Не са само мигрантите, които незаконно прекрачват държавната ни граница. Хората очакват тежки военни събития в Близкия изток. Да се надяваме, че ако има сблъсък между двете суперсили, той ще е само конвенционален, а не ядрен, да не дава Господ. Затова българинът си търси ръководител, около когото да се обедини, търси единение, за да се защити.

- Отписан ли ще се окаже референдумът, или ще е валиден?

- Референдумът отива към една много добра активност. Напълно е възможно тя да достигне 3,5 млн. Ако това стане, хората, които отговарят с “да” на трите въпроса, са значително повече от половината - значи би трябвало да въведем мажоритарна избирателна система в два тура, която прилича на тази във Франция. Нещо, което не е ясно до какъв резултат ще доведе. Аз лично мисля, че това ще унищожи малките политически сили, ще доведе до

силна

консолидация

вляво и вдясно

плюс един

регионален играч ДПС си има своите райони и на него никой не може да му вземе нито пропорционалните, нито мажоритарните депутати. Правили сме математически модели до какво ще доведе един или друг вариант на мажоритарна система в България - при всички варианти ДПС взима толкова, колкото са взимали винаги при пропорционалната система. Т.е. за тях в чисто електорално отношение няма значение каква е системата - винаги имат 35-38 депутата.

Възможно е обаче една обединена десница да вземе над половината от депутатите, като под “обединена десница” разбирам нещо около ГЕРБ.

По същия начин една обединена левица би постигнала също добър резултат. Проблемът на този вид избори е, че партия с 40 на сто от гласовете може да вземе 80 на сто от мандатите. Ненапразно давам тези две числа, защото това вече се е случвало във Франция. Не знам дали българите ще бъдат много съгласни една партия, макар и много голяма, да взема два пъти повече мандати от процента на гласовете, които е получила.

Може да псуваме колкото си искаме пропорционалната система, по която гласуваме, но все пак тя пази някаква справедливост. Взел си 30 процента от гласовете - имаш 30 процента от депутатите. А при мажоритарната система може да се окаже, че имаш двойно повече депутати, отколкото гласове за тях. Затова си припомням една китайска поговорка: “Внимавай какво си пожелаваш, защото то може и да се случи.” Да не си кажем после: “Каква я мислехме, каква стана.”

- Какви промени ще наложи резултатът от балотажа?

- Изходът от него на 13 ноември ще даде политически определения далеч извън президентската институция, която впрочем в България никога не е била слаба. Всеки път напомням за указите, които президентът подписва - всички посланици, шефовете на всички силови структури се назначават с указ на президента - това е огромна власт.

- Ще я даде ли българинът на жена?

- Това ще го кажат избирателите на 13 ноември. Мога само да им пожелая да бъдат толкова активни на втория тур, колкото на първи.

- Има ли изгледи за предсрочни парламентарни избори?

- Изгледи има и мисля, че това е доста опасно. Защото предсрочен вот сега означава 3-4 месеца политическо безвремие. Ако ще има парламентарни избори, нека те бъдат за Велико народно събрание с една-единствена цел - то да бъде премахнато, както съм предлагал неведнъж.

Институцията

ВНС съществува само

в България и Монголия

Но в Монголия то е чисто представително. Излиза, че сме единствената демокрация, която има Велико народно събрание. Навсякъде другаде обикновено народно събрание при определени изисквания за мнозинство може да променя конституцията. А ние имаме и Конституционен съд, и Велико народно събрание... Не можем да променяме конституцията, макар да виждаме нужда от промени. Затова нека свикаме Велико НС, което след седмица работа да се разпусне и да остане да работи като обикновено. И от 400-те души в него 160 от опашките на листите ще си отидат с чувство на изпълнен дълг към отечеството. Останалите 240, които са били по-напред в листите, остават да работят като обикновено народно събрание.

- Дали засиленият интерес към вота на българите в чужбина ще окаже влияние върху крайния им резултат?

- Малко е трудно при ограниченията, които съществуват за секциите в чужбина, тези гласове да повлияят съществено върху изборите. До този момент на всички президентски избори гласовете от чужбина не са имали никакво електорално значение. Те обаче имат огромно значение за поддържане на контакта на сънародниците ни в чужбина с родината. Виждате, в момента хората с часове се редят на опашка в Германия в дъжда, във Великобритания също. Това е трогателно и трябва да бъде поощрено. Не защото гласовете им могат да обърнат вота, а защото искат да бъдат българи и го показват.

- Дотук гласувалите с “Не подкрепям никого” според социолозите са 5-6 процента. Струваше ли си промяната?

- Това квадратче трябва да се махне веднага след балотажа. Глупост! Знаете ли какво ще стане? Прогнозирам, че ще има много сбъркани секционни протоколи заради него.

- Резултатът на кой от кандидатите може да се окаже най-голямата изненада на този вот?

- Всички знаят двете двойки, които отиват на балотаж. Ясно е също, че балотажът ще е оспорван. Сега остава да видим обединената левица и обединената десница какъв електорат контролират. Ще видим колко е център - лявото в България и колко - център - дясното. Тези две маси в момента изглеждат доста изравнени.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Акад. Георги Марков: Някои не разбират Деня на независимостта - казват: нали вече сме били свободни

В световната история най-много се помнят масовите убийци - от Нерон и Цезар до Хитлер и Сталин, казва историкът МИЛА ГЕШАКОВА - 110 години честваме на 22 септември от обявяването на Независимостта на България. Дали защото някои ваши колеги го наричат “жалко събитие”, този празник се оказва някак в сянката на 3 март и 6 септември, акад. Марков?

Д-р Александър Заимов: Ако има 6 или 7 здравни фонда, те ще се конкурират, ще падат цени и ще има по-качествено лечение

1 милион българи не се осигуряват, това е твърде много, казва д-р Александър Заимов, член на УС на Българския лекарски съюз - Д-р Заимов, кое е доброто и кое лошото от вариантите за нов здравноосигурителен модел на министър Кирил Ананиев? - Основното при двата варианта е, че трябва много добра предварителна подготовка.

Лъчезар Богданов: Ако махнат плоския данък, да не се окаже, че ще накажат хората с 1800 лв. заплата

Нова криза? Има прилики с 2008 г., но сега растежът на икономиката е доста по-стабилен, казва икономистът - Десет години след въвеждането на плоския данък отново се чуват призиви той да бъде сменен с прогресивно облагане. Г-н Богданов, трябва ли плоският данък да бъде махнат? - Някои от критиките срещу този данък са доста идеологизирани.

Доц. д-р Румяна Коларова: Президентът загатна, че има търсене за нова партия сред левеещите се бизнесмени

Рано е да се говори за предсрочен вот - кабинетът на Борисов и мнозинството имат още управленски и политически ресурс Стратегията на Радев - да гарантира разширяване на периферията от симпатизанти на БСП към политическия център Всеки опит на държавния глава да се ангажира с партиен проект ще бъде деструктивен,

Александър Ненков: С парите от толсистемата пътищата ще бъдат по-добри до 10 години

Хартиена винетка може да се направи електронна и от вкъщи  Толтакса няма да се плаща за отсечки в лошо състояние Магистралите вече се задъхват, трябва да се разширят, затова са необходими много средства Трябва да се изгради система за контрол, за да се ползват коланите в автобусите, казва Александър Ненков,

Александър Манолев: Интересите в транспорта са за милиарди и очевидно пречех на някого

Няма съмнение, че атаката срещу мен бе целенасочено организирана, казва зам.-министърът на икономиката, който отказа да стане министър на транспорта - Г-н Манолев, след като обявихте, че оттегляте кандидатурата си за министър на транспорта, казахте, че ви трябват няколко дни, за да си отговорите на някои въпроси. Направихте ли го?

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Фандъкова: Работим за модерен градски транспорт в София, така повече хора ще слязат от колите и въздухът ще е по-чист

Дълъг пешеходен маршрут ще свърже Южния парк с площада пред храма “Св. Ал. Невски”. Ще минава през НДК, “Витошка”, пл. “Св. Неделя”, ул. “Съборна” и Градската градина, казва в интервю кметът на София Най-големият проект, който променя града, е метрото Правим програма за финансиране на проекти за реставрация на ценни сгради Търсим терен за нов

Писателят Александър Секулов: Сигурен съм, че Одисей ще обходи Европа

Пиесата му “Няма ток за електрическия стол” се репетира  в Чикаго Кой е Александър Секулов? В спокойното откъм изненади пространство на БГ драматургията настъпи оживление. Трупата на “Трап доoр тиътър” от Чикаго ще постави на тяхна сцена пиесата “Няма ток за електрическия стол” от Александър Секулов.

Фабрицио Паризи: Докато стреляха по папата, бях със Сергей Антонов в посолството ни в Рим

Кола на карабинерите ме следваше, като ходех на училище, казва днешният музикант, чиито песни се слушат по цял свят - Имате интересен произход, разкажете за него. - Баща ми Пиеро Паризи е италианец, беше музикален продуцент, който за съжаление, вече не е между живите. Роден в Рим, но корените му идват от Южна Италия, имам роднини в Сицилия,

Красимир Вълчев: Правим дигитален облак с уроци, клипове - образователно съдържание

Като родители да възпитаваме децата си в уважение към учителите, имаме обща мисия, казва министърът на образованието и науката - Г-н Вълчев, коя е най-съществената промяна, която предстои през учебната 2018/2019 г.? - Може би най-съществената промяна са нови учебни програми в 3-и, 7-и и 9-и клас като част от политиката към поетапно преминаване

Математикът проф. Михаил Константинов: ТОТОТО не е само математика - за да спечелите, ви е нужен и късмет

- В момента джакпотът в играта “Тото 2 – 6 от 49” на СПОРТ ТОТО се очаква да достигне 7 100 000 лева. Това е най-голямата сума, която може да бъде спечелена от лотарийни игри в България. Каква реално е математическата вероятност някой щастливец да познае печелившата комбинация и да грабне седемте милиона?

Д-р Галинка Павлова: Отново не се предвиждат лични партиди на пациентите, моделът пак е солидарен, а той демотивира коректните платци

Промяна във финансирането не стига, трябва незабавна реформа в организацията на системата - Д-р Павлова, кой от вариантите за нов здравноосигурителен модел би имал по-голям принос за подобряване на сегашната здравна система? - Моделите за промяна в здравното осигуряване са на ниво идеен проект, без отговор на много въпроси.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber