IT бизнесът в България расте два пъти по-бързо, отколкото в Румъния

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5823252 IT бизнесът в България расте два пъти по-бързо, отколкото в Румъния IT бизнесът в България расте два пъти по-бързо, отколкото в Румъния www.24chasa.bg

4:1 реформи в средното спрямо висшето образование е миксът, за да продължи това развитие

"Файненшъл таймс” написа, че България иска да се превърне в технологичния център на Балканите. Всъщност България вече в известна степен се е превърнала в такъв център по няколко причини.

Ако погледнем развитието на сектора в последните 10 г., само със създаването на софтуер и IT услуги заетостта в този бранш в България нараства над 4 пъти. Малко повече - 4,5 пъти, нараства заетостта в изнесените бизнесуслуги.

Същевременно, ако сравним България с Чехия, Полша, Румъния и балтийските републики, ще видим, че при нас се отчита най-бърз ръст на заетостта в трите сектора, които сме свикнали да обобщаваме като IT и аутсорсинг - над 4,2 пъти за това десетилетие. Докато в Румъния е малко над 2,3 пъти за същия период, за Полша - около 2,7 пъти.

Нека припомня, че дори само през последната година експортът и приходите от продажби за износ на тези услуги нараства с 20%, а в рамките на десетилетие

приходите

са нараснали

десетократно

Това е впечатляващ резултат! Дължи се вероятно на изсветляване на сектора и също на това, че става по-производителен.

Ако погледнем дела на заетите в тези браншове като дял от заетите в икономиката общо,

единствено

Естония ни

изпреварва

Разбира се, при нас този вид услуги и бизнес е вече относително голям. В този смисъл тези тенденции вече са налице в последните 10 години. Това обаче не означава, че няма шансове за много по-голямо развитие.

В някакъв смисъл румънците могат да се гордеят с Клуж - град извън Букурещ, известен напоследък като IT клъстър. Ние пък можем да кажем, че

Пловдив е

българският

Клуж

Това вече е предпоставка да смятаме, че като цяло и други университети освен столичните, и други градове и региони привличат и инвестиции, и качествена работна сила.

Трябва да си зададем въпроса какво е нужно за следващото десетилетие. Вероятно най-важното е запазване и продължаване на подобряването на данъчната система, а останалото е микс между реформи във висшето и средното образование, като вероятното съотношение е 4:1 в полза на средното образование. Т.е. подобряването на качеството на средното образование на този етап е доста по-важно дори от това на висшето образование, ако искаме след 10 или 15 години да имаме повече подготвени кадри.

В много голяма степен изнесените бизнесуслуги - обработка на документи, колцентрове, всякакъв вид съпорт услуги и други подобни процеси, не изискват чак толкова високи познания по информационни технологии и математика. Те обират заетостта, привличат хората от сектори, които не се развиват с толкова бързи темпове.

Може би е плюс, че в последните години има по-малко заети в строителството, в търговията, в посредническите услуги, в търговията с недвижими имоти - секторите, които пострадаха от кризата, които трябваше да се свият по естествени причини и в които през последните 5-6 години не назначаваха хора.

Аутсорсингът

обра тъкмо този

човешки ресурс

и го насочи към дейности, които се развиват добре, носят приходи и имат бъдещ потенциал за развитие.

България освен в престижен IT хъб на Балканите би могла да бъде и технологичен и иновационен фактор от световна величина. За да го постигне обаче, не е достатъчно да има много хора, които да създават услуги и да пишат софтуер по поръчка, а да има иновации, нови идеи.

И същевременно да има механизъм тези идеи да се комерсиализират, да стигат до глобалния пазар. Това означава да има критична маса хора, които, първо, да генерират идеи, второ, да знаят как да ги реализират и трето - да има институционална рамка, чрез която идеите да стигат бързо до финансиране, а после и до пазара, и то до глобалния. Това са далече по-големи предизвикателства, които ще изискват доста по-големи промени в българската среда, за да може тя да стане нещо повече от просто място, където се извършват много услуги и доста хора извършват тези дейности.

Разбира се, това означава и промяна в университетите - те в много по-голяма степен трябва да са на полето с изследователска и развойна дейност, а не просто да са място със зали за лекции.

Второто условие България да се превърне във фактор от световна величина е да осмисли, че новите технологии, включително и информационните, не са просто апликации за таблети и смартфони.

3Че вече са вплетени в нашия живот в различни други дейности и продукти, включително и в обслужване на традиционни производства като например машиностроенето и индустрията - от разтоварването на материалите до опаковката.

Ако българските компании осъзнаят това и го осъществят на практика, ще има голям мултиплициращ ефект.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

“Културен” чек за 18-годишните? Куха идея в лъскава опаковка

Дажбата от 200 лв. на абитуриент няма да създаде публика, която да остане в зали и галерии Предложените промени в Закона за закрила и развитие на културата, които предвиждат 18-годишните да получават по 200 виртуални лева за култура, звучат атрактивно, в презентирането им бе използвана запомняща се фраза като културен чек,

Стига вече! Повръща ми се от този Брекзит

Обърканите и арогантни изявления на видните му привърженици спират дъха и ми иде да скоча от прозореца РОБЪРТ МЪДЖ “ДОЙЧЕ ВЕЛЕ” В НАЧАЛОТО трябва да призная, че съм британец. И то от онези британци в Германия, които се стараят да се възползват от най-доброто в стила на живот и на двете нации. Понякога дори съм си фантазирал как ще прекарам

Холандия с най-добро здравеопазване в Европа

Македония има най-бърз достъп до лекари, България е на опашката Кой има най-доброто здравеопазване в Европа и към коя система е най-практично да се ориентира България? Според проучванията на института за сравнително изследване на здравните системи в държавите в Европа Health Consumer Powerhouse най-добра е здравната система в Холандия.

Промени на парче в здравното осигуряване може да сринат всичко

Мислят за задължително застраховане, а по закон е доброволно, при неясно определяне на цени и неограничено доплащане от пациента След повече от 15 г. опити за надграждане на здравноосигурителната система у нас това лято екипът на здравното министерство предложи варианти, които ще бъдат представени официално на 26 септември.

Тоталитаризъм на добрите намерения

22 септември се оказа ден на зависимостта от кресливата посредственост В събота бе национален празник - Ден на Независимостта, и същевременно бе обявен за ден без автомобили в центъра на София. Въпреки че може да се спори относно смисъла на този празник, все пак бе неработен ден и човек можеше да свърши някоя лична работа или да се поразходи.

Коментар на седмицата №2: Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Коментар на седмицата №3: Меркел поема голям риск с новия закон за имиграцията

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал близо 24 400 прочитания. Канцлерката Ангела Меркел се надява, че новият закон за имиграцията ще позволи на чуждестранните работници по-лесно да намерят работа в Германия, но нейната настойчивост да запълни рекордния брой свободни работни места рискува да

Треперете! Жените идат!

Гневът на феминистките е на път да обърне САЩ и после света Докато е в Ню Йорк, нашият премиер ще си отдъхне от набезите на ездачката Нинова. Но трябва много да внимава с американките – положението е страшно! Особено ако си мъж. Я си погледнал някоя двусмислено, я те е обявила за сексист по телевизията и работата ти е спукана.

Обиколката на папа Франциск в балтийските държави: нови предизвикателства и спомени за някогашни битки

Папа Франциск започва утре във Вилнюс обиколката си на изменилите се радикално след падането на комунизма балтийски страни в момент, в който Католическата църква се сблъсква със серия от педофилски скандали. В рамките на четири дни папата ще обиколи Литва, Латвия и Естония, които днес са непоколебими съюзници на Запада и все още носят белезите от

За или против Орбан да сме?

Имаме общи интереси с Вишеград за мигрантите, но за разлика от тях сме заплашени да станем периферия на ЕС Независимо от това дали начело на българското правителство е Бойко Борисов, или някой друг, българският национален интерес не предполага да заемем позиция категорично в полза на Орбан и новите консерватори на Европа или в подкрепа на Макрон,

Защо въпросът за ирландската граница е толкова важен за Брекзит

Въпросът за сухоземната граница между Северна Ирландия и ЕС е една от основните пречки за Великобритания да постигне споразумение с Брюксел за гладко и организирано излизане от съюза през март. Ето какво представлява той и защо е важен: И ДВЕТЕ СТРАНИ ИСКАТ ДА ИЗБЕГНАТ ПОЯВАТА НА ФИЗИЧЕСКА ГРАНИЦА - КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА През 1998 г.

Павета под наем

Колкото и недоволен да е българинът, той не обича революциите Протестът на някакви български емигранти миналата неделя повдигна въпроса не прекалява ли държавата с гражданските свободи. Фандъкова отпуска жълтите павета под наем на всеки, решил да врещи по властта, затваря улици и булеварди, направо няма смогване,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber