Докога Европа ще играе в комбина с каналджиите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5345667 Докога Европа ще играе в комбина с каналджиите Докога Европа ще играе в комбина с каналджиите www.24chasa.bg

Вместо да спасява бежанци насред морето, е по-добре да ги взема направо от границата със Сирия - официално и с осигурен транспорт

Днес Брюксел трябва да каже какво ще прави с бежанците. Натискът върху европейските страни от бягащите от Сирия, Ирак, Афганистан е толкова голям, че лидерите на Европа продължават да се лутат хаотично какво да правят и как да се справят с него.

С един детайл - натискът е голям, но не е изненадващ. Изненадата - голяма и кризисна, беше през юли, август и септември 2015 г., когато стотици хиляди мигранти се изсипаха на бреговете на Европа откъм Турция през отсрещните гръцки острови. Тогава Европа буквално бе на колене пред потока от бежанци. Но десет месеца по-късно ситуацията не е особено променена, а концепциите на европейските лидери за справянето с бежанската криза се сменят сутрин, обед и вечер. От което резултатът е кръгла нула. Показва го нагледно ситуацията в страните от т.нар. Балкански мигрантски маршрут, а цената е нечовешкият и нецивилизован “прием” на бежанците. Срам за Европа, срам и за нейните лидери.

Като стана дума за цена, колкото повече примката се затяга, толкова повече пари обещават от Брюксел. Преди два-три месеца дадоха на Турция 3 милиарда, за да забави, а не да спре потока от бежанци. Сега вече се говори за 7 милиарда. Само преди седмица Брюксел обяви нови 700 милиона помощ - пак за бежанците. Германия - най-желаната дестинация за бягащите от Близкия изток и Афганистан и най-големият донор в кризата с бежанците, вече е наляла десетки милиарди. И тепърва ще налива още. И въобще цяла Европа ще налива пари, за да оправдае своето безсилие и тотално сбъркана политика по бежанската криза.

Само за 2015 г. молбите за убежище са стигнали 1,25 милиона. Цяло чудо ще бъде, ако за тази година те са под милион. Ако през зимните януари и февруари в ЕС са влезли 130 000 души, то за оставащите 10 месеца на годината това прави най-малко още 650 000. Общо 780 000 бежанци. При най-светли перспективи за ЕС, които едва ли ще се сбъднат. Защото според еврокомисаря по миграцията само до края на март до Гърция може да стигнат нови 100 000 мигранти.

В същото време от неофициалното разпадане на Шенген загубите са между 5 и 18 милиарда евро на година. Колко милиони се наливат за нови телени огради и колко струва засилената охрана по границите - това даже не влиза в сметките с милиардите.

Докато Европа хвърля безразборно и главно безсмислено милиарди в отчаяния си опит да овладее кризата и докато се осланя единствено и само на добрите чувства на Ердоган, за да задържа бежанския наплив към най-богатите западни страни, проблемът няма да се реши. Няма да има благоприятен изход, защото всички усилия са в грешна посока.

Какво прави сега Европа - събира изпадналите в беда хора насред морето между Турция и няколко гръцки острова. Помага им да стигнат до брега и оттам пак ги оставя в ръцете на трафиканти и каналджии. Откъдето бежанците уж са се спасили веднъж, стигайки европейския бряг. Така в крайна сметка Европа се оказва в комбина с представителите на най-гадната професия на нашето време - каналджиите на хора.

Далеч по-различно щеше да бъде при друг подход - вместо нарочни кораби да “спасяват” бежанците от гумените лодки насред морските вълни, на КПП-та на самата граница със Сирия да се посрещат търсещите убежище. Може да се използват и турските гранични пунктове (ако Ердоган позволи). При строг граничен и паспортен контрол Европа да дава статут на бежанци на онези, за които прецени, че наистина се нуждаят от него - още там, на самата граница на Сирия. И да осигури нормален транспорт за тези хора към онези европейски страни, за които са се запътили, вместо да ги унижава да тъпчат калните пътища на Балканите, подавайки им сандвичи в мокрите палатки насред полето на Идомени или където и да е другаде.

На първо място, ще се спре гнусният и суперпечеливш бизнес на трафикантите.

На второ - до Европа ще стигнат само онези, които наистина се нуждаят от убежище.

Трето - няма да има смисъл от нови телени ограждения между европейските държави, а Шенген може да възкръсне.

Четвърто - после няма да се играе на реадмисия на бежанците. Нещо, което и без друго едва ли ще се случи в голям мащаб. Защото който веднъж е стигнал Европа, едва ли ще склони да се връща обратно - с жените, децата, възрастните баби и дядовци. Това си е пълен абсурд и в Брюксел трябва да са двестапроцентови наивници, за да си го мислят.

Пето, но може би първо по важност - на бежанците ще се осигури човешки прием и уважение - защото, извинете, но сегашните гледки от Балканския път са единствено и само едно - античовешко и антицивилизовано отношение към хора в беда.

Преди срещата днес в Брюксел вече се говори, че имало таен план Балканският мигрантски път да се затвори. Добре, но като се затвори официално, това пак ще отприщи вълните от хилядите нелегални, които ще плащат на черно на трафикантите и пак ще стигат Европа. А може да се отиде и на още по-драматичен сценарий и балканските страни да “паднат” в плен на хаотичната политика на “големите” от Европа. И балканските страни, включително и България, да се превърнат в многохилядни бежански центрове “на изчакване” - докато приемат мигрантите и ако изобщо ги поискат Германия и скандинавските страни например.

Затова България е права да иска бежанците да минават през официалните гранични пунктове. Тогава Европа ще контролира ситуацията. Ще знае кой влиза. Ще прави прецизен филтър още там, на границата. И няма да стои със скръстени ръце в очакване на чудото - да се размие бежанската вълна. Защото чудо няма да има и бежанците няма да спрат похода си към Европа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Защо въпросът за ирландската граница е толкова важен за Брекзит

Въпросът за сухоземната граница между Северна Ирландия и ЕС е една от основните пречки за Великобритания да постигне споразумение с Брюксел за гладко и организирано излизане от съюза през март. Ето какво представлява той и защо е важен: И ДВЕТЕ СТРАНИ ИСКАТ ДА ИЗБЕГНАТ ПОЯВАТА НА ФИЗИЧЕСКА ГРАНИЦА - КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА През 1998 г.

Павета под наем

Колкото и недоволен да е българинът, той не обича революциите Протестът на някакви български емигранти миналата неделя повдигна въпроса не прекалява ли държавата с гражданските свободи. Фандъкова отпуска жълтите павета под наем на всеки, решил да врещи по властта, затваря улици и булеварди, направо няма смогване,

Шпионинът, който говореше прекалено много

Защо шефът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен бе принуден да подаде оставка Привърженикът на реда и ръководител на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен, който бе принуден да подаде оставка, създаде най-вече хаос в правителството и тревога по повод отношенията си с крайната десница.

Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Меркел поема голям риск с новия закон за имиграцията

Канцлерката Ангела Меркел се надява, че новият закон за имиграцията ще позволи на чуждестранните работници по-лесно да намерят работа в Германия, но нейната настойчивост да запълни рекордния брой свободни работни места рискува да раздразни избирателите, които продължават да негодуват заради нейната политика на отворени врати към бежанците.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Партиите запазват твърдите привърженици, периферията разколебана

Тепърва ще видим дали “развързването на кесията” ще промени тази тенденция Очакваното традиционно политическо затишие през август не се оправда, а напротив. Станахме свидетели на висок градус на политическо напрежение и неспирни проблеми за правителството. Сривът на търговския регистър, фалитът на застрахователната компания “Олимпик” и

Политическите схватки отхапаха от рейтинга на всички, но ГЕРБ все така с 3% пред БСП

- Проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” - Спад в одобрението и за кабинета, и за президента  - Половината българи не искат предсрочни избори Скандалите през август и високият градус на политическо напрежение дават отражение на основните индикатори, които изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” залага в

Италия: популистите на война срещу пресата

Луиджи ди Майо, една от двете ключови фигури на популисткото правителство на Италия, поведе война срещу пресата, като я обвини, че "замърсява дебата", и заплаши да спре рекламите, които обществените компании пускат във вестниците. "Вестниците вече всеки ден замърсяват обществения дебат и което е по-лошо: правят го с обществени пари",

Режете до дъно

Промяната на начина на осигуряване не е всичко, махнете цялата мизантропско-олигофренска система Миналата седмица народът се развълнува от евентуалните промени в здравноосигурителния модел, които ще бъдат обсъдени на кръгла маса на 26 септември и ще бъде избрана промяна. Нормално е народът да се вълнува,

4-те ползи от “Марица - изток 3” за икономиката

При върховите натоварвания през последните години това е тецът, най-често използван за стабилност на системата Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че “скоро”, още наесен, ще започнат “изгодни за двете страни преговори” за преформулиране на договорите с “Марица - изток 1” (МИ1) и “КонтурГлобал Марица - изток 3” (МИ3).

Коментар на седмицата №1: Когато фейсбук спре

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №1 и е събрал над 110 380 прочитания. Като не могат да плюят по Цветана Манева и Азис, ще почнат да крещят от балконите Алберт Айнщайн мъдро е отбелязал, че ако един ден пчелите изчезнат, човечеството ще живее още 4 години. Но откривателят на формулата за атомната бомба е

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber