Танев, защо чак сега

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5264756 Танев, защо чак сега Танев, защо чак сега www.24chasa.bg

Одиозната фигура на министъра имаше късмет - все нещо

бе по-важно от него, и престоя на поста обидно дълго

Eдинственият въпрос, който възниква, е защо чак сега? Защо трябваше една година длъжността министър да се изпълнява от човек, чиито функционални възможности и експертиза бяха някъде в периферията на галактиката.

Човек, който не можеше да се концентрира и

да води

разговор по една

и съща тема

повече от

3 минути

Става дума за Тодор Танев и неговото министерстване. Вярно е, че министерството не спря работа, защото зам.-министрите, директорите и другите чиновници отхвърляха дейност. Но това поставя въпроса кому изобщо са необходими отделни министерства на образованието, културата, спорта? Но това е друга тема и да не я започваме.

Гафовете и лапсусите, които успя да произведе министърът на образованието Тодор Танев само за година на поста, са легион. Да се погреем на проблясъците в неговия реформаторски плам:

Кюри и

Ломоносов

Като посочва на учениците портретите на видни химици, Танев подчертава, че големите учени в тази област са Мария и Пиер Кюри. “Мария Склодовска-Кюри - два пъти нобелова лауреатка не по една наука, а по две различни. Във време, когато жените са били доста по-зле и отсега”, казва на учениците министърът.

“Умряла е от облъчване, защото е открила два елемента - радий и полоний. Кръстила е полония на своята страна. Ако някой от вас открие, българий да го кръсти”, допълва Танев. “Нейният мъж е също много голям и се казва Пиер Кюри. В София има метростанция “Фредерик Жолио-Кюри”. Не бъркайте Пиер Кюри с Фредерик Жолио. Той е женен за дъщерята на Мария и на Пиер. Защо тогава той е взел името Кюри? За да се фука с това. Пълна нула като учен, но е бил в “Ало, ало”. Той е бил от Съпротивата. По политически причини му се е отворило, та чак спирка на метрото. А Пиер, който е големият учен и нобеловият лауреат, го няма никъде. Истината невинаги е написана както трябва”, поучава учениците Танев.

По-късно в час по история той говори на друг клас за голямата бомбардировка на Враца по време на Втората световна война. Посочвайки портрета на Чърчил като неин извършител, пита: “Някой от Враца да е правил нещо лошо на островите?”

След като е опраскал Жолио-Кюри, идва ред на Ломоносов: “Ломоносов не е направил нищо особено. Асен Златаров също - той просто е ходил до Съветския съюз по времето, когато тука е било фашизъм.” Това са думи на Танев пак от вдъхновеното му посещение във Враца.

Вместо да вземе изпитания модел на дуалното образование така, както работи в западни държави, тръгна да прави мрежа от колежи, където да се учат занаяти и това да е нещо средно между техникум и диплома за висше, но не можа да каже кога и как се влиза в тези хибриди. И тия работи ги дрънкаше, докато Народното събрание приемаше закона за дуалното образование.

Щеше да прави специални университети за пенсионери.

Замечта за радикална смяна на учебните програми. Това беше последното, което преля чашата.

Паисий тук -

Паисий там

С учебните планове Танев направо се простреля в главата. Публично обявената от него идея днешните шестокласници да пропуснат целия период на Средновековието от обучението си по история, защото не се побирал в прокрустовото ложе на неговата реформа, бе твърде ексцентрично дори за обръгналата на всякакви гаври българска общественост.

Ако се беше взел малко от малко на сериозно, не чак като Наполеон, щеше да разбере, че който стигне до определението на турското иго като съквартирантство, си е подписал смъртната присъда като министър.

И още щеше да схване, че радикалните реформи в образованието през 2016 година нито започват, нито завършват с турското робство. Което, разбира се, не му попречи да направи в крачка поредния си проблясък: “Нямам съмнение, че правилният термин, който е добил национално значение и продължава да служи за скрепване на българската нация, е, остава и ще пребъде като робство. Робството си е робство, срещу съжителството никой не е вдигал въстание.”

Но е обидно, че такъв човек бе български министър една година. Тайна квота на партията на Касим Дал.

Важно е обаче да кажем накрая, че дори позитивните неща в образованието се случват не благодарение на него. Да вземем рейтинга на университетите, който се прави по 52 критерия. На негова основа започна голяма и позитивна реформа, защото критериите за реализация на студентите вече дават ясен индикатор за държавната субсидия на различните вузове.

Но дори тази промяна не е благодарение на министъра - рейтингът, в правенето на който “24 часа” е партньор, се изготвя доста преди мандата на Тодор Танев. “24 часа”, както обеща още на Нова година, ще продължи с дейностите, които са в полза за образованието на нашите деца, съзнавайки своята обществена роля, която всъщност работи независимо кой седи на бюрото на Иван Вазов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Треперете! Жените идат!

Гневът на феминистките е на път да обърне САЩ и после света Докато е в Ню Йорк, нашият премиер ще си отдъхне от набезите на ездачката Нинова. Но трябва много да внимава с американките – положението е страшно! Особено ако си мъж. Я си погледнал някоя двусмислено, я те е обявила за сексист по телевизията и работата ти е спукана.

Обиколката на папа Франциск в балтийските държави: нови предизвикателства и спомени за някогашни битки

Папа Франциск започва утре във Вилнюс обиколката си на изменилите се радикално след падането на комунизма балтийски страни в момент, в който Католическата църква се сблъсква със серия от педофилски скандали. В рамките на четири дни папата ще обиколи Литва, Латвия и Естония, които днес са непоколебими съюзници на Запада и все още носят белезите от

За или против Орбан да сме?

Имаме общи интереси с Вишеград за мигрантите, но за разлика от тях сме заплашени да станем периферия на ЕС Независимо от това дали начело на българското правителство е Бойко Борисов, или някой друг, българският национален интерес не предполага да заемем позиция категорично в полза на Орбан и новите консерватори на Европа или в подкрепа на Макрон,

Защо въпросът за ирландската граница е толкова важен за Брекзит

Въпросът за сухоземната граница между Северна Ирландия и ЕС е една от основните пречки за Великобритания да постигне споразумение с Брюксел за гладко и организирано излизане от съюза през март. Ето какво представлява той и защо е важен: И ДВЕТЕ СТРАНИ ИСКАТ ДА ИЗБЕГНАТ ПОЯВАТА НА ФИЗИЧЕСКА ГРАНИЦА - КАКВО ОЗНАЧАВА ТОВА През 1998 г.

Павета под наем

Колкото и недоволен да е българинът, той не обича революциите Протестът на някакви български емигранти миналата неделя повдигна въпроса не прекалява ли държавата с гражданските свободи. Фандъкова отпуска жълтите павета под наем на всеки, решил да врещи по властта, затваря улици и булеварди, направо няма смогване,

Камен без книжка уби майка, близнаци и дете. Държавата воюва за глупости

Без медиен шум, обществена и държавна реакция в белослатинското село Габаре вчера погребаха 22-годишната Таня. Погребаха я на рождения й ден. Спуснаха ковчега й в земята с неродените близнаци в утробата й. До нея погребаха и 2-годишната й дъщеричка. Уби ги в катастрофа 35-годишният ром Камен. Криминално проявен.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Желязна завеса падна над “Дондуков”

Имаме премиер и президент, на които по чин им се удава да командват. Но идва ден, в който и двамата трябва да се научат как се отстъпва, за да не взривят институционалния ред От паметника на “Света София” по осевата линия на жълтите павета до Ректората над София е паднала желязна завеса. Подобна през 1946 г.

Срещата на върха може да е внушителният театър, който Ким има нужда да покаже на своя народ

Ако севернокорейският лидер Ким Чен Ун е търсил идеалния пропаганден декор - нещо, целящо да покаже на неговите сънародници, че той е силен водач, който неумолимо се стреми към дълго бавещото се, отдавна обещавано благоденствие, което те заслужават, тогава пристигналият на посещение южнокорейски президент Мун Дже Ин може би му предоставя уникална

Меркел поема голям риск с новия закон за имиграцията

Канцлерката Ангела Меркел се надява, че новият закон за имиграцията ще позволи на чуждестранните работници по-лесно да намерят работа в Германия, но нейната настойчивост да запълни рекордния брой свободни работни места рискува да раздразни избирателите, които продължават да негодуват заради нейната политика на отворени врати към бежанците.

Партиите запазват твърдите привърженици, периферията разколебана

Тепърва ще видим дали “развързването на кесията” ще промени тази тенденция Очакваното традиционно политическо затишие през август не се оправда, а напротив. Станахме свидетели на висок градус на политическо напрежение и неспирни проблеми за правителството. Сривът на търговския регистър, фалитът на застрахователната компания “Олимпик” и

Политическите схватки отхапаха от рейтинга на всички, но ГЕРБ все така с 3% пред БСП

- Проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” - Спад в одобрението и за кабинета, и за президента  - Половината българи не искат предсрочни избори Скандалите през август и високият градус на политическо напрежение дават отражение на основните индикатори, които изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” залага в

Италия: популистите на война срещу пресата

Луиджи ди Майо, една от двете ключови фигури на популисткото правителство на Италия, поведе война срещу пресата, като я обвини, че "замърсява дебата", и заплаши да спре рекламите, които обществените компании пускат във вестниците. "Вестниците вече всеки ден замърсяват обществения дебат и което е по-лошо: правят го с обществени пари",

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber