Проф. Михаил Константинов: Недопустимо е български политик да се крие в чужди посолства

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5197693 Проф. Михаил Константинов: Недопустимо е български политик да се крие в чужди посолства Проф. Михаил Константинов: Недопустимо е български политик да се крие в чужди посолства www.24chasa.bg

Част от хората, отцепили се с Местан, са известни със своите проислямистки изказвания

С ПРОФ. МИХАИЛ КОНСТАНТИНОВ РАЗГОВАРЯ ГЕНКА МАРКОВА

- Проф. Константинов, какъв е вашият прочит на речта на Ахмед Доган пред активисти на ДПС на 17 декември, в която той остро критикува Лютви Местан за позицията по повод сваления руски самолет Су-24?

- Доган каза неща, които нашите политици се страхуват да кажат. Бих казал обаче, че въпросният инцидент със свалянето на руския бомбардировач е резултат по-скоро от глупост, отколкото на съзнателна провокация от страна на Турция.

Глупост от страна на Турция, която предизвика доста голямо недоволство в НАТО. Ненапразно НАТО не излиза със силна защита на Турция по този повод. Мънкаха нещо с половин уста, но повечето натовски държави са откровено гневни за случая. В този смисъл Доган каза една истина, която иначе се премълчава.

Аз винаги обичам, когато се говори политически некоректно, защото политическата коректност е лъжа, която е вредна за всички нас. Тя е вредна и за тези, които я говорят, но те ще го разберат малко по-късно.

- Ще има ли разцепление на ДПС и какви ще са щетите?

- Виждаме

пореден опит да

се разцепи ДПС, пореден, защото това е четвърти или пети по-сериозен опит. Няма обаче сериозен потенциал за резцепване на ДПС. Разбира се, щети ще бъдат понесени от движението. Не е ясно какво ще стане с онези 60 000 - 70 000 гласа от Турция, които ДПС доскоро контролираше, и къде ще отидат. Ясно е, че може би част от ръководството на ДПС в Кърджали ще се отцепи по-нататък.

- Може ли да се изчисли щетата?

- Досега ДПС е изгубило 16% от своите депутати. Казвам 16%, защото от 38 депутати сега ДПС има 32-ма. Това е загуба на 6-има депутати. Двама от тях бяха изгубени заради преференциите. Плюс тези, които сега подкрепиха г-н Местан. Така че една загуба от 16% от електората не е малка, но не е и нещо много съществено. Това е един опит за разцепване на ДПС. Преди това имаше такъв опит и от страна на Касим Дал, който беше неуспешен.

В тази връзка ще кажа още нещо - една от партиите в Реформаторския блок се нарича Народна партия “Свобода и достойнство” - партията на Касим Дал и на Корман Исмаилов. Странно, но те не вземат отношение по този въпрос. Не е казано, че трябва да подкрепят едната или другата страна, но да вземат отношение. Докато очевидно Борисов е прав, като отказва да вземе отношение - това не е негова работа.

Конфликтът е за това кой ще контролира гласовете на българските турци - това не е малък залог, така че от НПСД би трябвало да кажат нещо по въпроса.

- Как ще коментирате факта, че Лютви Местан “организира своята сигурност” в турското посолство в София?

- Недопустимо е български политик да се крие в чужди посолства. Мисля, че не се е случвало досега такова нещо.

Каквото и да е - има си охрана, назначена от българските власти за съответния господин, не може да ходите да се криете по чужди посолства.

Част от хората, които се отцепиха с г-н Местан, са

известни със

своите

антибългарски

изказвания

И даже бих казал - със своите проислямистки изказвания. Може да отворите старите архиви и да видите, че част от тези хора, които са до него, са говорили недопустими неща, включително в българския парламент. Стават неща, които аз категорично не одобрявам.

Представете си само за момент, че в българското посолство в Анкара отиде, да кажем, представител на легалната кюрдска партия - например на прокюрдската Демократична партия на народите. Отиде и си говори с българския посланик и стои там 24 часа. Само си го представете! Не ще бъде възмущение, не ще бъде изхвърляне на нашия посланик със скандал, а ще бъде свръхскандал, който направо ще разруши нашите отношения. Но

тук се смята за

нормално да се

ходи в турското

посолство,

да се стои там. Чакай бе, братче, каква българска партия си ти, като ходиш там? Това е възмутително. Забележете, не обсъждам изобщо кой е прав в случая.

- Освен престоя на Местан в турското посолоство последва разговор на турския премиер с българския премиер, настояване на външния министър на Турция да дойде неофициално в България... Как ви звучи подобна намеса по повод на един вътрешнопартиен конфликт?

- Не ми звучи добре. Виждаме сериозна намеса на Република Турция във вътрешните работи на България. Тази намеса е недопустима. Ние сме съюзници по НАТО - да, България трябва да е лоялен съюзник и ние сме такъв съюзник, ние трябва да сме лоялен член на Европейския съюз, но е недопустимо да ни се месят във вътрешните работи.

- Но все пак познаваме Лютви Местан - в политиката е от много години и точно той не е човек на непремерените ходове. Само декларацията за руския самолет ли е причина Местан да бъде политически отстранен?

- Той е поредният човек, който цепи ДПС, и не мисля, че ще има особено блестяща съдба. Той

няма потенциал

да влезе в

парламента

В момента, за да влезе някоя партия в Народното събрание, трябва да има 140 000 гласа. Той ги няма. Г-н Местан е опитен политик, очевидно е действал съзнателно, но вероятно е имало друг конфликт и не мисля да обсъждам неща, които не знам. Пожелавам на бъдещото ръководство на ДПС да бъдат лоялна българска партия. Това е най-важното.

Моят основен лозунг и мисля да бъде лозунг на всеки политик е:

България над

всичко. Над

всички нас и над

всичко

Може този лозунг да не се харесва на някого, но да видим кой е тоя, дето ще каже, че е лош.

И, разбира се, че всички водят глупава политика в момента. Да не би европейското ръководство да има умна политика? Напротив, тя е смешна, самоубийствена. Така че ние трябва да си гоним българския интерес и да помним: България над всичко.

- Достатъчно категорична ли беше позицията на българските официални власти по повод намесата на Анкара в този политически инцидент, да го наречем? Имам предвид и отказа ни за визита на турския външен министър.

- Точно така - това е достатъчно ясно съобщаване на нашето отношение. От друга страна, не е извършено и кой знае какво. За мен е морално недопустимо, но нарушен ли е законът - турското посолство може да кани когото поиска. Недопустимо е това да става с лидер на българска политическа партия - по-скоро за самия него, а не за посланика. Посланикът не е нарушил закона, но е бил на ръба на добрия тон.

В този смисъл българското правителство реагира правилно. По-остра реакция щеше да преоцени техните ходове. Те правят нещо на ръба на добрия тон, ние отказваме среща - така показваме, че не одобряваме това поведение. А и това не е непременно враждебен акт. Приемате някого, говорите си, той пие едно малко и остава да спи там... Макар, естествено, това да не е така.

- Всичко това ще върне ли ДПС в политиката подновено и освежено, с нов имидж?

- Не знам как ще ги върне, но известни щети движението ще понесе. Някои от отцепниците, макар и като цяло неуспешни, са имали известни успехи на местните избори. Щетите ще бъдат евентуално при гласовете от Турция и при част от избирателите в Кърджалийско. Но ако не се появи ново ДПС, те пак няма за кого да гласуват, така че може би на следващите избори ще има не 38, а 30-32 депутати. Но ДПС трябва да заеме ясна пробългарска позиция отсега нататък, да няма никакви съмнения, че те прокарват интересите на чужда държава, дори ако тази държава е наш съюзник в НАТО. Нито руските интереси, нито турските интереси могат да бъдат над българските.

- Споделяте ли анализа на Доган за геополитиката, че ЕС е почти безпомощен, че НАТО не е в разцвета на силите си?

- Не искам да се правя на много велик, но тези неща ги разправям от няколко години. По-меко го казвам така: Не са адекватни сегашните ръководители и на НАТО, и на ЕС, които в много случаи са едни и същи хора физически. Тази криза е от нарушители на европейските граници - не използвам вече думата бежанец, защото такива няма. И мигрант не искам да използвам. Това са хора нарушители, дали са мигранти, дали бягат, или пък са терористи, ще го решат органите. Преди дни имаше изявление на профсъюза на германските полицаи, според тях германската полиция знае какво се е случило само с 10% от тези хора. За останалите 90 на сто не се знае нищо - къде са, кои са. Това са 900 000 души и голяма част от тях са на възраст, в която са годни за военна служба, бойци. 900 хиляди души, от които поне половин милион са бойци, и ние не знаем нищо за тях. Е, това ако не е повече от ужасно, не знам. Да вкарате такава

чудовищна армия

в сърцето на

Европа,

и то без да водите бой. Чудя се как европейците го направиха. Може би европейските лидери трябва да получат жълтата фланелка за глупост за 2015 г.

- Но това е на гърба на европейците.

- Естествено. И на техен гръб, както скоро ще се види. Християнската цивилизация трябва да се обедини и да даде отпор на тази инвазия. И в този смисъл смятам, че НАТО и Русия трябва да си подобрят отношенията и заедно да смачкат тази хидра, която създадоха в Близкия изток. И да се види кой я създаде, защото, без да се поеме отговорност, няма да стане тази работа. Кой разбишка режима в Ирак, режима в Либия, кой се опита да разруши режима в Сирия, кой направи тия арабски пролети, които се превърнаха в зловещи зими. На тези въпроси трябва да се отговори. Ако трябва да сме точни, тези неща започнаха още с бомбардировките над Югославия през 1999 г. Без разрешение на ООН хващаш една мирна държава и я разбомбваш, защото си силен. И оттогава всеки почна да си прави каквото си иска. Това световно безредие трябва да се прекрати, защото скоро не по 2 милиона, ами по 20 милиона от тези хора ще тръгнат към Европа. Адекватно реагират само източноевропейските лидери, защото те имат инстинкт какво е диктатура, потисничество. Този инстинкт западнякът или го е загубил, или не го е имал. Докато ние помним комунистическата диктатура и виждаме какви са опасностите от криворазбрания либерализъм.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Акад. Георги Марков: Някои не разбират Деня на независимостта - казват: нали вече сме били свободни

В световната история най-много се помнят масовите убийци - от Нерон и Цезар до Хитлер и Сталин, казва историкът МИЛА ГЕШАКОВА - 110 години честваме на 22 септември от обявяването на Независимостта на България. Дали защото някои ваши колеги го наричат “жалко събитие”, този празник се оказва някак в сянката на 3 март и 6 септември, акад. Марков?

Д-р Александър Заимов: Ако има 6 или 7 здравни фонда, те ще се конкурират, ще падат цени и ще има по-качествено лечение

1 милион българи не се осигуряват, това е твърде много, казва д-р Александър Заимов, член на УС на Българския лекарски съюз - Д-р Заимов, кое е доброто и кое лошото от вариантите за нов здравноосигурителен модел на министър Кирил Ананиев? - Основното при двата варианта е, че трябва много добра предварителна подготовка.

Лъчезар Богданов: Ако махнат плоския данък, да не се окаже, че ще накажат хората с 1800 лв. заплата

Нова криза? Има прилики с 2008 г., но сега растежът на икономиката е доста по-стабилен, казва икономистът - Десет години след въвеждането на плоския данък отново се чуват призиви той да бъде сменен с прогресивно облагане. Г-н Богданов, трябва ли плоският данък да бъде махнат? - Някои от критиките срещу този данък са доста идеологизирани.

Доц. д-р Румяна Коларова: Президентът загатна, че има търсене за нова партия сред левеещите се бизнесмени

Рано е да се говори за предсрочен вот - кабинетът на Борисов и мнозинството имат още управленски и политически ресурс Стратегията на Радев - да гарантира разширяване на периферията от симпатизанти на БСП към политическия център Всеки опит на държавния глава да се ангажира с партиен проект ще бъде деструктивен,

Александър Ненков: С парите от толсистемата пътищата ще бъдат по-добри до 10 години

Хартиена винетка може да се направи електронна и от вкъщи  Толтакса няма да се плаща за отсечки в лошо състояние Магистралите вече се задъхват, трябва да се разширят, затова са необходими много средства Трябва да се изгради система за контрол, за да се ползват коланите в автобусите, казва Александър Ненков,

Александър Манолев: Интересите в транспорта са за милиарди и очевидно пречех на някого

Няма съмнение, че атаката срещу мен бе целенасочено организирана, казва зам.-министърът на икономиката, който отказа да стане министър на транспорта - Г-н Манолев, след като обявихте, че оттегляте кандидатурата си за министър на транспорта, казахте, че ви трябват няколко дни, за да си отговорите на някои въпроси. Направихте ли го?

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Фандъкова: Работим за модерен градски транспорт в София, така повече хора ще слязат от колите и въздухът ще е по-чист

Дълъг пешеходен маршрут ще свърже Южния парк с площада пред храма “Св. Ал. Невски”. Ще минава през НДК, “Витошка”, пл. “Св. Неделя”, ул. “Съборна” и Градската градина, казва в интервю кметът на София Най-големият проект, който променя града, е метрото Правим програма за финансиране на проекти за реставрация на ценни сгради Търсим терен за нов

Писателят Александър Секулов: Сигурен съм, че Одисей ще обходи Европа

Пиесата му “Няма ток за електрическия стол” се репетира  в Чикаго Кой е Александър Секулов? В спокойното откъм изненади пространство на БГ драматургията настъпи оживление. Трупата на “Трап доoр тиътър” от Чикаго ще постави на тяхна сцена пиесата “Няма ток за електрическия стол” от Александър Секулов.

Фабрицио Паризи: Докато стреляха по папата, бях със Сергей Антонов в посолството ни в Рим

Кола на карабинерите ме следваше, като ходех на училище, казва днешният музикант, чиито песни се слушат по цял свят - Имате интересен произход, разкажете за него. - Баща ми Пиеро Паризи е италианец, беше музикален продуцент, който за съжаление, вече не е между живите. Роден в Рим, но корените му идват от Южна Италия, имам роднини в Сицилия,

Красимир Вълчев: Правим дигитален облак с уроци, клипове - образователно съдържание

Като родители да възпитаваме децата си в уважение към учителите, имаме обща мисия, казва министърът на образованието и науката - Г-н Вълчев, коя е най-съществената промяна, която предстои през учебната 2018/2019 г.? - Може би най-съществената промяна са нови учебни програми в 3-и, 7-и и 9-и клас като част от политиката към поетапно преминаване

Математикът проф. Михаил Константинов: ТОТОТО не е само математика - за да спечелите, ви е нужен и късмет

- В момента джакпотът в играта “Тото 2 – 6 от 49” на СПОРТ ТОТО се очаква да достигне 7 100 000 лева. Това е най-голямата сума, която може да бъде спечелена от лотарийни игри в България. Каква реално е математическата вероятност някой щастливец да познае печелившата комбинация и да грабне седемте милиона?

Д-р Галинка Павлова: Отново не се предвиждат лични партиди на пациентите, моделът пак е солидарен, а той демотивира коректните платци

Промяна във финансирането не стига, трябва незабавна реформа в организацията на системата - Д-р Павлова, кой от вариантите за нов здравноосигурителен модел би имал по-голям принос за подобряване на сегашната здравна система? - Моделите за промяна в здравното осигуряване са на ниво идеен проект, без отговор на много въпроси.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber