"Вълците" на халифа Абу Бакр ал Багдади атакуват света

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4848219 "Вълците" на халифа Абу Бакр ал Багдади атакуват света "Вълците" на халифа Абу Бакр ал Багдади атакуват света www.24chasa.bg

Каква е логиката на ислямистите за целите на атентатите

СВЕТОВНИТЕ медии и правителствата продължават да търсят връзката между четирите терористични акта от Кувейт до Сус и от Лион до Сомалия (където бе нападнато седалище на Африканския съюз).

Интригата е, дали “Ислямска държава” (ИД) е дала сигнал за извършването им по едно и също време, съвпадащо със следобедната молитва във втория петък на Рамадана. Не бе трудно да се отгатне, че именно тази организация е намесена поради факта, че “Ислямска държава” вече се възприема като световен бранд в тероризма. При това трите атентата станаха срещу цели, които “вълците” на халифа Абу Бакр ал Багдади смятат за “легитимни”.

В Кувейт атаката бе насочена срещу шиитите, които на езика на ИД са отстъпници от вярата (т.нар. рауафид). В Тунис бе ударен туризмът и по-специално западните туристи, граждани на страните, които са част от воюващата срещу нея коалиция. За ИД те са “легитимни” поради своето морално разложение, тласкащо ги да се излагат полуголи на плажа.

На всичкото отгоре убитите са християни, т.е. неверници, което още повече “оправдава” смъртната им присъда.

Що се отнася до атентата в Лион, целта е “легитимна” дори само поради факта, че химическият завод е американски. И макар че бе отрязана главата на нещастния директор, на прицел е била самата компания, за която е работил и убиецът. Намерените надписи и двете джихадистки знамена до закачената на оградата глава също подсказват връзка с “Ислямска държава”. При това не е нужно непременно да е имало пряка субординация – извършителят е един от онези т.нар. вълци единаци. За тях е характерно, че се радикализират, без при това да поддържат контакти с ИД, съответно да изпълняват нейни разпореждания. Подобни самостоятелни терористи са в състояние сами да планират и финансират действията си. На свой ред това прави почти невъзможно тяхното превантивно идентифициране и неутрализиране.

Преди дни говорителят на ИД Абу Мохамед ал Аднани обеща на неверниците, че свещеният месец Рамадан ще стане за тях катастрофален. Той призова последователите на “Ислямска държава” да развеят знамето на борбата независимо къде се намират и от начина, по който ще го сторят. Това логически доказва, че ИД носи пряка отговорност за тези терористични актове. Разбира се, осъзнаването на този факт няма никаква стойност, защото лидерите на тази организация няма да бъдат изправени пред криминалните съдилища в Тунис, Кувейт, Франция или в Хага, за да отговарят за деянията си. Изпълнителите на терористичните актове са от типа камикадзе, така че няма да дочакат произнасянето на присъдите за стореното от тях.

И докато Западът търси начини за ликвидирането на ИД и спасяването на стотици невинни жертви, терористичната организация разширява периметъра си, който вече не се ограничава до Ракка, Кобане, Мосул, Палмира и другите окупирани от нея населени места. Това ни кара да си спомним друго изявление на Ал Аднани, който обеща отмъщение и за Париж и Рим. Подобна експанзия прави все по-трудна победата над терористите. Нито една страна в света не може да опазва туристическите обекти, индустриалните комплекси и религиозните храмове 24 часа в денонощието. Но дори това да е практически възможно, подобни мерки биха се отразили негативно върху качеството на живота и нормалния ритъм на всекидневието в западните страни, което не би било приемливо за техните граждани, несвикнали с подобни ограничения.

Даже и да допуснем, че това се случи, ИД би получила удовлетворение, че е наложила на Запада подобни драконовски мерки и е допринесла за разширяването на пропастта между коренното население и имигрантите в тези страни – в по-голямата си част мюсюлмани.

Разширяването на диапазона на терористичните операции би нанесло смъртоносен удар върху туристическата индустрия, която е важен източник за бюджетните постъпления на редица държави, между които Египет и Тунис. При това за ИД атакуването на туризма е част от доктринерното неприемане на подобен тип стопанска дейност. Освен това антитуристическите атентати ще ударят по режими, които ИД счита за свои врагове, противопоставящи се на екстремистките ѝ цели.

Нито една държава самостоятелно не би могла да се справи със задачата да прекъсне пропагандната връзка между ИД и социалните мрежи, чрез които комуникира с хиляди радикализирани млади хора, сред които са и мнозина подлъгани от джихадистки каузи, които имат бегла представа за основите на религията. Широката офанзива на ИД срещу целия свят изисква също такъв широк фронт на съпротивата срещу нея. Всички ние – араби, мюсюлмани и немюсюлмани – следва да се обединим срещу тази страшна заплаха срещу цивилизацията и световната сигурност. Западът трябва веднъж завинаги да се откаже от лицемерната си политика на заиграване с арабски режими и правителства, като им наложи да воюват с ИД и да бомбардират позициите ѝ, тъй като в тях самите са корените на проблема.

От друга страна, и религиозните институции от типа на “Ал Азхар” трябва да бъдат накарани да ревизират образователните си програми, като изхвърлят от учебниците езика на религиозната и расовата омраза и се разграничат и забранят партиите и движенията на т. нар. политически ислям.

Въпросните държави би следвало да забранят и религиозните сателитни програми, които насърчават религиозното насилие и призовават към ликвидирането на неверниците.

Също така е наложително да бъдат идентифицирани и следени финансовите потоци от определени групировки, дружества и индивиди, който правят възможна терористичната дейност под лозунга за “подпомагане на исляма и мюсюлманите, както и свещената война (джихада) в името на Аллах”.

След толкова горчив опит би трябвало да сме разбрали, че през ХХI век ислямът трябва да се върне там, където е мястото на всяка вяра: в сърцата и душите на мюсюлманите, в техните книги и молитвени места.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,

Магистралите на Италия от Мусолини до Салвини

Срутеният виадукт в Генуа днес се превръща в емблема на италианския застой МАГИСТРАЛИТЕ и виадуктите са емблема на италианската модернизация през 20-те години. По замисъл магистралите въплъщават гордостта на нацията и са изблик на волята й за модернизация. Свързват индустриалните и аграрните центрове в северната част на страната с пазарите отвъд

Валери Симеонов: Ето 8 факти и обстоятелства, които опровергават депутата Сидеров

Вицепремиерът Валери Симеонов отговори на атаката на Волен Сидеров във фейсбук. По повод изявленията на народния представител Волен Сидеров пред медии, направени на 14.8.2018 г. в Бургас, след като изисках и се запознах с пълната документация по повод действията на РЗИ - Бургас, и ОД на МВР - Бургас, държа да изнеса следните факти и обстоятелства,

Патриоти с фалшиви знамена

Защо Сидеров и Симеонов се карат пред цялата държава като разтрогната брачна двойка ТЪКМО се бяхме умислили над идеята на Красимир Каракачанов да внесе закон за фалшивите новини и не щеш ли, самият войвода изпадна в неистинска ситуация. На фона на лаещите скандали между Волен Сидеров и Валери Симеонов той излезе да обяснява пред стълбището на

Коментар на седмицата №3: Как козата на баба Дора изяде битата баба Митка

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал над 77 000 прочитания. Или защо никой не протестира и не отрази побоя в село Септемврийци ЕДНА коза срещу една баба. И тотална загуба за човека. Покрай стадото на баба Дора, която стигна дори до фалшивите новини. Цяла България тръпнеше за новини от стадото.

Коментар на седмицата №3: Европа е под заплаха - не от Тръмп, а от новия свят

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал над 11 404 прочитания: Притеснявам се да не ни се наложи спешно да харчим повече от 4 на сто за отбрана ДОНАЛД Тръмп не дължи нищо на миналото, на факта, че трансатлантическата връзка на патронаж от страна на Вашингтон към Западна Европа след разгрома на Хитлер

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

Европа е под заплаха - не от Тръмп, а от новия свят

Притеснявам се да не ни се наложи спешно да харчим повече от 4 на сто за отбрана ДОНАЛД Тръмп не дължи нищо на миналото, на факта, че трансатлантическата връзка на патронаж от страна на Вашингтон към Западна Европа след разгрома на Хитлер създаде и утвърди ролята на САЩ като свръхвелика сила. Той не смята за необходимо да си припомня,

Кой не иска още едни 1 млрд. лв. в хазната

Странно е вицепремиер да се обявява против закон за правила при горивата, след като сивият сектор е 30% СЛЕДЕЙКИ дебатите около новия закон за горивата, човек може да остане с впечатлението, че държавата е силно разколебана в желанието си да вземе още един млрд. лв. годишно като приход в хазната. А когато това колебание идва от вицепремиер,

Колко струва животът на човек с увреждания?

Битката е солидарна - за всички групи. По конвенцията на ООН България е длъжна да осигури 20 млрд. лева ИВАН ЛЮБЕНОВ, Обединение на социалните работници ПОЗВОЛЯВАМ си да направя бърз анализ от позицията на човек с увреждане, нуждаещ се от лична помощ, но и като експерт в социална сфера от повече от 20 г.

Турция и Русия - голямата разлика

Икономическият национализъм ще е в основата на опита на Ердоган да укрепи властта си НЕ ОТПИСВАЙТЕ Турция. И не сравнявайте дефектната ѝ демокрация с Русия. Разликата е сериозна. Турция е дълбоко разделена страна и това разделение, макар и не както ни се иска на нас и далеч не по най-справедливия начин, се отрази в изборите.

ТЕЛК да не включва само водещото заболяване

С оценка, основана вече само на целта икономии, ние ще трябва да сме вече най-работоспособните, иначе губим пенсията си ЙОРДАНКА ТОДОРОВА, председател на майките в инвалидни колички в България ХОРАТА с увреждания живеят с мизерни пенсии средно по 223 лева. Именно национално представените организации за правата им са тези,

“Антиквизацията” на Македония и тиквеният манталитет

За името на Македония България се държи зряло и сдържано ПОЗИЦИЯТА на българското правителство по последните развития на проблема за името на Македония е адекватна и зряла. България има своите неотменими национални интереси, свързани с нашата съседка Република Македония, и ние сме решили да защитаваме тези интереси в отговорно съгласие с

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber