Годината на звяра

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4729683 Годината на звяра Годината на звяра www.24chasa.bg

СПОРЕД китайския календар с 12-те му животински зодии, 2015-а е обявена за Година на Овцата, което означава, че ще е богата на положителни емоции и любов. Овцата е известна с добрия си и спокоен нрав и е считана за животно, което цени привързаността и благоденствието. От състоянието на света обаче можем да заключим, че предстои “година на звяра”...според календара на новия халифат. Светът днес е разтърсван от множащите се убийства и разрушения в контекста на въоръжените конфликти, чиито жертви са милионите бежанци, търсещи спасение за себе си и децата си.

Съвременният апокалиптичен звяр се нарича “Ислямска държава”, обявена от новопровъзгласилия се халиф Абу Бакр ал Багдади. Това изпълзяло от пашкула на “Ал Кайда” уродливо чудовище ламти да завладее целия свят, като заличи междудържавните граници и въведе терора на масовите убийства и разрухата. За целта джихадистите от ИДИЛ умело използват най-модерните достижения на западната цивилизация в епохата на интернет и глобалния свят. В книгата си “Странстванията на Валтасар” (преведена и на български), Амин Маалуф (френски писател от ливански произход, член на Френската академия – бел. ред.), разказва за годината на звяра, т.е. второто пришествие, когато хората ще бъдат превърнати в зли създания, а градовете ще потънат в нощта на лудостта.

Измислицата като че ли е станала реалност в днешния Близък изток и наподобява холивудски филм на ужасите. Сякаш се сбъдват предсказанията за края на света, чийто белег са религиозните войни, които погубват душите на хората и ги изпълват с омраза, като издигат стени между тях и превръщат всичко, до което се докоснат в пепел и разруха.

Светът не се нуждае от теоретизиране и от теоретици, а от решителни лидери, проявяващи безкомпромисност. Спомнете си как генерал Хуан Перон поискал от аржентинския писател Хорхе Луис Борхес да влезе в управляващата партия и когато последният отказал, го изпратил като прост работник в една от палмовите плантации. Същото стори комунистическата партия на Чехословакия, когато заточи като директор на сапунена фабрика, ръководителя на Пражката пролет Александър Дубчек. Но благодарение на гражданската позиция на потиснатите свободата оцеля.

За да напише своя шедьовър, Джордж Оруел се самозаточава през 1946 г. за две години на самотен остров в дом, който е на 50 км от най-близкия магазин. Оруел умира през 1950 г. – три десетилетия преди предречения в творчеството му триумф на тиранията, терора и страха.

Французите последват Наполеон в похода му срещу Русия, въпреки че са сред най-просветените народи в света.

Руснаците днес вървят зад Путин в обратна посока, тъй като са движени от чувство за мъст за разпадането на Съветския съюз. Цезарът е жаден за победи и повлича след себе една разпадаща се държава с изостанала икономика и маргинализирано население. По такъв начин той повтаря грешките, безумията и трагедиите, които преди него са сътворявали комунисти, а преди тях и царете. Какво повече може да направи днес Русия от онова, което постигна Съветският съюз? Москва може да произвежда единствено оръжие и пропаганда. Русия изгуби перлата в короната си с началото на диалога между Куба и Вашингтон. Самият Кастро не се възпротиви на това епохално събитие, ограничавайки се с фрази, наподобяващи романтичните му речи от Сиера Невада, преди революционерите да завземат Хавана.

...Омразата има свой език, различен от този на приятелството. Нищо не може да се сравни с деструктивния език, на който говори Абу Бакр ал Багдади, която е разрушителна по своята форма и съдържание и последствия. Светът безучастно наблюдава това, задоволявайки се с осъдителни декларации. Междувременно банда брадати варвари, въоръжени с чукове, се нахвърлят върху древните статуи в музея на Мосул, превръщайки ги в пепел. Това престъпление препраща към варварското разрушаване на статуята на Буда в Бамиян в Афганистан от други брадати игноранти – талибаните. И тогава светът бе в ролята на наблюдател. “Ислямската държава” ликвидира древния град Нимруд – перлата на Асирия, датираща от XIII в. преди Христа. Преди това ислямистите изгориха Мосулската библиотека, която съдържа 10 хиляди редки книги в гигантско аутодафе. На свой ред екстремистите в Либия заплашват, че ще унищожат древноримските градове в тази страна. По такъв начин от Афганистан през Ирак, Сирия и Либия разрушителният бяс продължава своя ход. Светът само се възмущава, но не изпраща своите самолети и войници за да защитят това велико наследство на цялото човечество.

Дали такава щеше да е реакцията на “международната общност”, ако ставаше дума за големи находища на петрол и газ? Изминаха месеци в безучастност какво поредно престъпление ще сътвори тази глутница от рушители. Но какво да очакваме от държави, които оставиха на произвола на съдбата иракските язиди и християни, разтерзавани от хора зверове, дошли от 60 страни в света. Древната цивилизация имаше нещастието да бъде сътворена именно в тези земи, обитавани от демони, движени от омраза към историята и от разрушителен бяс към нейните постижения и ценности. За сравнение, когато избухна Френската революция, народът пощади кралските дворци, когато руснаците се разбунтуваха срещу царя си, съхраниха неговите богатства. Днес арабите се разбунтуваха срещу предците си и обявиха, че делото им е пепел.

Не само човешкият живот, но и древната материална култура е невъзстановима – днес можеш да си купиш почти всичко, но не и история. Сега не ни остава друго, освен да оплачем историята, унищожена от ислямисти, извършващи престъпления в името на религията и свещената кауза. Но сълзите няма да ни върнат историческото наследство.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,

Магистралите на Италия от Мусолини до Салвини

Срутеният виадукт в Генуа днес се превръща в емблема на италианския застой МАГИСТРАЛИТЕ и виадуктите са емблема на италианската модернизация през 20-те години. По замисъл магистралите въплъщават гордостта на нацията и са изблик на волята й за модернизация. Свързват индустриалните и аграрните центрове в северната част на страната с пазарите отвъд

Валери Симеонов: Ето 8 факти и обстоятелства, които опровергават депутата Сидеров

Вицепремиерът Валери Симеонов отговори на атаката на Волен Сидеров във фейсбук. По повод изявленията на народния представител Волен Сидеров пред медии, направени на 14.8.2018 г. в Бургас, след като изисках и се запознах с пълната документация по повод действията на РЗИ - Бургас, и ОД на МВР - Бургас, държа да изнеса следните факти и обстоятелства,

Патриоти с фалшиви знамена

Защо Сидеров и Симеонов се карат пред цялата държава като разтрогната брачна двойка ТЪКМО се бяхме умислили над идеята на Красимир Каракачанов да внесе закон за фалшивите новини и не щеш ли, самият войвода изпадна в неистинска ситуация. На фона на лаещите скандали между Волен Сидеров и Валери Симеонов той излезе да обяснява пред стълбището на

Коментар на седмицата №3: Как козата на баба Дора изяде битата баба Митка

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал над 77 000 прочитания. Или защо никой не протестира и не отрази побоя в село Септемврийци ЕДНА коза срещу една баба. И тотална загуба за човека. Покрай стадото на баба Дора, която стигна дори до фалшивите новини. Цяла България тръпнеше за новини от стадото.

Коментар на седмицата №3: Европа е под заплаха - не от Тръмп, а от новия свят

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №3 и е събрал над 11 404 прочитания: Притеснявам се да не ни се наложи спешно да харчим повече от 4 на сто за отбрана ДОНАЛД Тръмп не дължи нищо на миналото, на факта, че трансатлантическата връзка на патронаж от страна на Вашингтон към Западна Европа след разгрома на Хитлер

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

Европа е под заплаха - не от Тръмп, а от новия свят

Притеснявам се да не ни се наложи спешно да харчим повече от 4 на сто за отбрана ДОНАЛД Тръмп не дължи нищо на миналото, на факта, че трансатлантическата връзка на патронаж от страна на Вашингтон към Западна Европа след разгрома на Хитлер създаде и утвърди ролята на САЩ като свръхвелика сила. Той не смята за необходимо да си припомня,

Кой не иска още едни 1 млрд. лв. в хазната

Странно е вицепремиер да се обявява против закон за правила при горивата, след като сивият сектор е 30% СЛЕДЕЙКИ дебатите около новия закон за горивата, човек може да остане с впечатлението, че държавата е силно разколебана в желанието си да вземе още един млрд. лв. годишно като приход в хазната. А когато това колебание идва от вицепремиер,

Колко струва животът на човек с увреждания?

Битката е солидарна - за всички групи. По конвенцията на ООН България е длъжна да осигури 20 млрд. лева ИВАН ЛЮБЕНОВ, Обединение на социалните работници ПОЗВОЛЯВАМ си да направя бърз анализ от позицията на човек с увреждане, нуждаещ се от лична помощ, но и като експерт в социална сфера от повече от 20 г.

Турция и Русия - голямата разлика

Икономическият национализъм ще е в основата на опита на Ердоган да укрепи властта си НЕ ОТПИСВАЙТЕ Турция. И не сравнявайте дефектната ѝ демокрация с Русия. Разликата е сериозна. Турция е дълбоко разделена страна и това разделение, макар и не както ни се иска на нас и далеч не по най-справедливия начин, се отрази в изборите.

ТЕЛК да не включва само водещото заболяване

С оценка, основана вече само на целта икономии, ние ще трябва да сме вече най-работоспособните, иначе губим пенсията си ЙОРДАНКА ТОДОРОВА, председател на майките в инвалидни колички в България ХОРАТА с увреждания живеят с мизерни пенсии средно по 223 лева. Именно национално представените организации за правата им са тези,

“Антиквизацията” на Македония и тиквеният манталитет

За името на Македония България се държи зряло и сдържано ПОЗИЦИЯТА на българското правителство по последните развития на проблема за името на Македония е адекватна и зряла. България има своите неотменими национални интереси, свързани с нашата съседка Република Македония, и ние сме решили да защитаваме тези интереси в отговорно съгласие с

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber